Inlägg från: ciccir |Visa alla inlägg
  • ciccir

    Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.

    Miss Cee skrev 2010-10-15 21:56:36 följande:
    Korkat.

    Om vårdpersonal ska börja göra personliga moraliska bedömningar på vilken vård de ger/inte ger så är det myrsteg från läkare som vägrar behandla tex
    - en knivskuren Sverigedemokrat
    - en våldtäktsman som blivit nedslagen
    - en narkoman osv.

    Det finns heller inget behov av en sådan "Lag": Om man inte vill utföra aborter så söker man sig lämpligen till en vårdinrättning som inte sysslar med sådant.
    Nja riktigt så lätt är det ju faktiskt inte! Ofta är en barnmorska som arbetar på ett sjukhus (i princip) tvungen att cirkulera på samtliga avdelningar inom KK. Detta innebär, oundvikligen, medverkan till abort i viss utsträckning. Min mamma är barnmorska och fick för många år sen (typ 15??) sparken från sitt jobb just eftersom hon inte ville medverka till aborter. Hon ville vara barnmorska, dvs hjälpa barn att få bli till, inte tvärt om. Att hon fick sparken var helt sjukt tycker jag. För en sådan sak. Nu fick hon, inte länge efter att hon slutat, vädjan om att komma tillbaka - på hennes villkor. Så det var ju bra :) Hon är väldigt bra på det hon gör. Människa med mer integritet och övertygelse i livet får man nog leta länge, om inte för alltid, efter.
  • ciccir
    Phlippan87 skrev 2010-10-15 22:17:44 följande:
    men samtidigt är det en del av arbetet.
    om jag arbetar i en butik som säljare kan ajg inte vägra att sköta lager/varuplock eller dyl för att jag vill SÄLJA, det är fortfarande en del av arbetet
    Vad har du då för etiskt dilemma att komma med, som "tvingar" dig att inte plocka varor? Tragiskt med alla dessa lessna ursäkter till liknelser tycker jag.
  • ciccir
    Phlippan87 skrev 2010-10-15 22:51:36 följande:
    Asarte - ett dagen efter-piller tar inte bort ett foster, inte ens ett embryo utan förhindrar enbart att en CELLKLUMP kan få fäste i livmoderväggen och fortsätta utvecklas. Fosterstadiet kommer långt senare
    Men det beror väl på hur man SER PÅ DET??? Eller?

    Det är lite konstigt hur folk som är för abort konstant idiotförklarar oss som tycker att det är fel. (Säger inte att just du gör det, Phlippan87). Jag tycker aldrig att det är självklart att folk ska tycka som jag. Det handlar om frihet att få tycka som man vill och inte bli tvingad att utföra något som direkt strider mot ens övertygelse/samvete. Walk a mile in my shoes.
  • ciccir
    Astarte skrev 2010-10-15 23:01:06 följande:
    Men om du tycker så, svara då på det där om läkare / syrror och aktiv dödshjälp.
  • ciccir
    Astarte skrev 2010-10-15 23:04:11 följande:
    Nej, det är inte. Vetenskapliga klassifikationer kan faktiskt aldrig vara fakta. Vissa anser att det ska klassas som cellklump, andra att det ska klassas som foster och ytterligare andra att det kort och gott ska klassas som människa. Det finns faktiskt inga givna rätt eller fel, bara klassifikationer.
    Va snabb du är Astarte! Och bra :)
  • ciccir
    SJÄLVKLART är jag FÖR att man använder preventivmedel. Tror du att jag är Amish eller? :) hihi  Själv har jag använt både p-piller och kondom och ser inget som helst fel i det. Tycker man att preventivmedel är fel så blir det ju typ fel med en vanlig menstruation också...

    Abort då preventivmedel inte fungerat (jag antar att det ändå ska vara rätt använt?) är ett sånt där marginalexempel som graviditet vid våldtäkt. I princip tycker jag att det är beklagligt. Men som sagt, jag förväntar mig aldrig att andra ska tycka som jag eller att andra ska göra som jag tycker/gör. Det är ett fritt land (till en viss gräns) och då gör var och en som den anser bäst. Jag dömer ingen, bara mig själv. Och jag vill att andra ska ha den möjligheten också - utifrån sitt samvete.

    Som en parentes utbildade sig min mamma barnmorska I SVERIGE innan fri abort infördes - ändå blev hon tvingad (fast hon sa upp sig when it came to it. (Inte sparkad som jag tror att jag skrev tidigare...)). Blir nog samma sak om aktiv dödshjälp skulle bli aktuellt.
  • ciccir
    Phlippan87 skrev 2010-10-15 23:26:03 följande:
    men hur kan man klassa det som ett marginalexemple när man gjort vad man kan för att förhindra en graviditet men ändå hamnar där? om du fick bestämma (anta att ingen annan har rätt til sin fria vilja) skulle alla då bhöva fullfölja graviditeten och föda ett oönskat barn? skulle den som blivit gravid genom våldtäkt behöva föda barnet som kommer vara en konstant påminnelse om brottet hon utsatts för under hela graviditeten och resten av barnets liv?
    är det rätt mot barn eller mamma?
    Verkligen OT. Marginalexempel i den bemärkelsen att det är så pass få kvinnor som faktiskt blir gravida av den anledningen. Antalet kvinnor som blivit oönskat gravida, verkligen övervägt abort pga hemsk situation eller liknande/osv och sedan av någon anledning ändå valt att behålla barnet och som nu inte skulle göra sitt barn "ogjort" för något i hela världen, är FLER än de som blivit gravida genom våldtäkt eller helt rätt använt preventivmedel som inte fungerat.

    Men detta var ingen fri abort/anti abort-tråd, så nu - back to topic! 
    ciccir skrev 2010-10-15 23:22:14 följande:
    Jag dömer ingen, bara mig själv. Och jag vill att andra ska ha den möjligheten också - utifrån sitt samvete.

    Som en parentes utbildade sig min mamma barnmorska I SVERIGE innan fri abort infördes - ändå blev hon tvingad (fast hon sa upp sig when it came to it. (Inte sparkad som jag tror att jag skrev tidigare...)). Blir nog samma sak om aktiv dödshjälp skulle bli aktuellt.
    Svar på detta tack. :)
  • ciccir
    Fru U skrev 2010-10-19 15:12:47 följande:
    Fast man kan inte se ett litet foster som något med tankar o känslor. Eller jo det kan man men det är inte sant.

    Jag är för abort, jag är för även en abort. Jag ser hellre att en kvinna avslutar graviditeten i v28 än föder ett barn som hon kommer att hata och behandla illa (förutsatt att barnet får somna in i magen, då kommer barnet inte att uppleva att den dör för den har eg aldrig upplevt vad det innebär att leva). Och jag vet att min åsikt är kontroversiell
    Vilka känslor menar du att foster inte kan känna?
  • ciccir
    Fru U skrev 2010-10-19 16:02:26 följande:

    Jag låter mer intresserade debattmedlemmar visa alla de källor som finns, som inte är pro-lifegjorda


    LOL
  • ciccir

    Jag håller mig iaf rätt så on topic. Detta skulle jag, om jag var barnmorska, inte vilja medverka till. Låt varje person bestämma själv utifrån sitt samvete, inte någon annans.

  • ciccir
    millalle skrev 2010-10-19 17:09:43 följande:
    Vi förmodar nu att det finns en barnmorska som jobbar på förlossningen och ser i ens journal att man har gjort en abort när man var yngre. Ska man då inte förlösa den kvinnan nu för ett barn som är önskat för att kvinnan har gjort en abort?
    Nej. Vägra människan förlossning. Det hjälper ju säkert.

    På riktigt? 
Svar på tråden Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.