Inlägg från: Phlippan87 |Visa alla inlägg
  • Phlippan87

    Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.

    Astarte skrev 2010-10-15 21:51:17 följande:
    Det är ju i och för sig lite skillnad på en kondom och ett dagen-efter-piller. Den ena förhindrar befrutning (vilket vissa i och för sig anser är illa nog), den andra tar bort / kan ta bort ett befrukat ägg. Om man anser att livet börjar vid befruktningen blir det ena mord, men inte det andra.
    nja, dagen-efter-piller förhindrar bara ägget från att fästa... förstår inte resonemanget om att det är mord då, och om nu kondomen spricker? då ahr man ju vidtagit åtgärder för att förhindra befruktning men skyddet har faljerat, ska man bara bita i det sura äpplet och föda ett oönskat barn då?

    tycker det är sjukt att någon ska kunna vägra göra något som ingår i deras arbetsuppgifter, ok att en ögonläkare inte ska behöva utföra en abort men en gynekolog/barnmorska o.dyl har det bland sina arbetsuppgifter och ahr alltså från start gått med på uppgiften, att bara vägra är sinnessjukt. om man inte kan tänka sig att utföra en abort så har man helt klart valt fel yrke och får söka sig någon annanstans
    ♥ Therese 091228 ♥ Knyttet BF 110616 | phlippans.blogg.se
  • Phlippan87
    ciccir skrev 2010-10-15 22:14:22 följande:
    Nja riktigt så lätt är det ju faktiskt inte! Ofta är en barnmorska som arbetar på ett sjukhus (i princip) tvungen att cirkulera på samtliga avdelningar inom KK. Detta innebär, oundvikligen, medverkan till abort i viss utsträckning. Min mamma är barnmorska och fick för många år sen (typ 15??) sparken från sitt jobb just eftersom hon inte ville medverka till aborter. Hon ville vara barnmorska, dvs hjälpa barn att få bli till, inte tvärt om. Att hon fick sparken var helt sjukt tycker jag. För en sådan sak. Nu fick hon, inte länge efter att hon slutat, vädjan om att komma tillbaka - på hennes villkor. Så det var ju bra :) Hon är väldigt bra på det hon gör. Människa med mer integritet och övertygelse i livet får man nog leta länge, om inte för alltid, efter.
    men samtidigt är det en del av arbetet.
    om jag arbetar i en butik som säljare kan ajg inte vägra att sköta lager/varuplock eller dyl för att jag vill SÄLJA, det är fortfarande en del av arbetet
    ♥ Therese 091228 ♥ Knyttet BF 110616 | phlippans.blogg.se
  • Phlippan87

    Asarte - ett dagen efter-piller tar inte bort ett foster, inte ens ett embryo utan förhindrar enbart att en CELLKLUMP kan få fäste i livmoderväggen och fortsätta utvecklas. Fosterstadiet kommer långt senare


    ♥ Therese 091228 ♥ Knyttet BF 110616 | phlippans.blogg.se
  • Phlippan87

    ciccir - det är inte det det handlar om, det handlar om att yrket kommer med vissa arbetsuppgifter, blir man barnmorska får man räkna med att det kan ingå i ens arbetsuppgifter att utföra en abort, kan man, oavsett anledning, inte med det så är barnmorska fel yrkesval. Man kan inte ta ett jobb och bara göra hälften av det man ska göra..


    ♥ Therese 091228 ♥ Knyttet BF 110616 | phlippans.blogg.se
  • Phlippan87
    Astarte skrev 2010-10-15 23:01:06 följande:
    Men om du tycker så, svara då på det där om läkare / syrror och aktiv dödshjälp.
    det är skillnad på de olika punkterna, aktiv dödshjälp är inget som finns som en arbetsuppgift i dagsläget och därför är det inget man accepterat när man tog jobbet. fri abort däremot är gammalt i svensk lagstiftning och kan därför, i mitt tycke, inte jämföras med aktiv dödshjälp.
    fri abort har funnits sedan 1975 i Sverige, alltså 35, snart 36 år och om man inom de 35 åren ahr utbildat sig inom yrket så har man, enligt min åsikt, accepterat att abort är en av arbetsuppgifterna som följer med yrket.
    ang. aktiv dödshjälp anser jag dock att det, när det införs, ska finnas en övergångsperiod där de redan utexaminerade läkarna ska ha rätt att själva besluta om de vill utföra det eller ej medan de nyutexaminerade (efter införandet av en sådan lag) inte bör ha den valfriheten då de redan accepterat det som en av arbetsuppgifterna (när man utbildat sig mot det område som berörs)
    ciccir skrev 2010-10-15 22:56:05 följande:
    Men det beror väl på hur man SER PÅ DET??? Eller?

    Det är lite konstigt hur folk som är för abort konstant idiotförklarar oss som tycker att det är fel. (Säger inte att just du gör det, Phlippan87). Jag tycker aldrig att det är självklart att folk ska tycka som jag. Det handlar om frihet att få tycka som man vill och inte bli tvingad att utföra något som direkt strider mot ens övertygelse/samvete. Walk a mile in my shoes.
    jag är nyfiken på vad du anser om kondom och p-piller/p-stav/p-spruta och vad du anser om abort i ett läge där det använda preventivmedlet inte fungerat
    ♥ Therese 091228 ♥ Knyttet BF 110616 | phlippans.blogg.se
  • Phlippan87
    Astarte skrev 2010-10-15 23:04:11 följande:
    Nej, det är inte. Vetenskapliga klassifikationer kan faktiskt aldrig vara fakta. Vissa anser att det ska klassas som cellklump, andra att det ska klassas som foster och ytterligare andra att det kort och gott ska klassas som människa. Det finns faktiskt inga givna rätt eller fel, bara klassifikationer.
    jag anser att medicinska termer är fakta i detta fall, någon som är utbildad inom området skulle inte kalla det för ett foster dagen efter befruktningen
    ♥ Therese 091228 ♥ Knyttet BF 110616 | phlippans.blogg.se
  • Phlippan87
    Astarte skrev 2010-10-15 23:15:17 följande:
    Men det förutsätter att man HAR utbildat sig inom den tiden och att man gjort det i Sverige. Det gäller alltså inte alla.
    sverige eller ej anser jag irrelevant, arbetar man i sverige så är det svensk lagstiftning som gäller, däremot utbildad (i Sverige) innan lagen instiftades anser jag mer som en gråzon.
    att man utbildat sig i italien eller danmark spelar för mig ingen roll, har man valt att arbeta i Sverige (efter lagen intiftats) har man accepterat arbetsuppgifterna
    ♥ Therese 091228 ♥ Knyttet BF 110616 | phlippans.blogg.se
  • Phlippan87
    ciccir skrev 2010-10-15 23:22:14 följande:
    SJÄLVKLART är jag FÖR att man använder preventivmedel. Tror du att jag är Amish eller? :) hihi  Själv har jag använt både p-piller och kondom och ser inget som helst fel i det. Tycker man att preventivmedel är fel så blir det ju typ fel med en vanlig menstruation också...

    Abort då preventivmedel inte fungerat (jag antar att det ändå ska vara rätt använt?) är ett sånt där marginalexempel som graviditet vid våldtäkt. I princip tycker jag att det är beklagligt. Men som sagt, jag förväntar mig aldrig att andra ska tycka som jag eller att andra ska göra som jag tycker/gör. Det är ett fritt land (till en viss gräns) och då gör var och en som den anser bäst. Jag dömer ingen, bara mig själv. Och jag vill att andra ska ha den möjligheten också - utifrån sitt samvete.

    Som en parentes utbildade sig min mamma barnmorska I SVERIGE innan fri abort infördes - ändå blev hon tvingad (fast hon sa upp sig when it came to it. (Inte sparkad som jag tror att jag skrev tidigare...)). Blir nog samma sak om aktiv dödshjälp skulle bli aktuellt.
    men hur kan man klassa det som ett marginalexemple när man gjort vad man kan för att förhindra en graviditet men ändå hamnar där? om du fick bestämma (anta att ingen annan har rätt til sin fria vilja) skulle alla då bhöva fullfölja graviditeten och föda ett oönskat barn? skulle den som blivit gravid genom våldtäkt behöva föda barnet som kommer vara en konstant påminnelse om brottet hon utsatts för under hela graviditeten och resten av barnets liv?
    är det rätt mot barn eller mamma?
    ♥ Therese 091228 ♥ Knyttet BF 110616 | phlippans.blogg.se
  • Phlippan87
    Astarte skrev 2010-10-15 23:29:57 följande:
    Så att om jag har utbildat mig sitt syrra på prematuren måste jag acceptera att jag kan bli flyttad till en abortmottagning och sedan glatt jobba vidare där?

    Grejen är att jag verkligen inte tror att det kommer att bli ett problem i praktiken. Folk söker sig inte till arbetsuppgifter de tycker är avskyvärda (bara för att få vägra?). Det är alltså i praktiken bara när arbetsgivaren försöker tvinga dit mig som det kan bli aktuellt. Ska jag ha rätt att vägra gå dit, utan att riskera att få sparken? Jag kan ju vara helt lysande som sköterska / läkare på kirurgen / medicin / inom företagshälsovården eller vad som. Men jag vill inte utföra aborter. . .
    det är ju viss skillnad på att vara sjuksyster på prematuren mot att utbilda sig till bm eller gyn, att utbilda sig mot att arbeta med barn och att arbeta med mammorna är för mig två helt skilda saker och därför torde det scenariot inte utspela sig
    ♥ Therese 091228 ♥ Knyttet BF 110616 | phlippans.blogg.se
  • Phlippan87
    ciccir skrev 2010-10-15 23:56:07 följande:
    Verkligen OT. Marginalexempel i den bemärkelsen att det är så pass få kvinnor som faktiskt blir gravida av den anledningen. Antalet kvinnor som blivit oönskat gravida, verkligen övervägt abort pga hemsk situation eller liknande/osv och sedan av någon anledning ändå valt att behålla barnet och som nu inte skulle göra sitt barn "ogjort" för något i hela världen, är FLER än de som blivit gravida genom våldtäkt eller helt rätt använt preventivmedel som inte fungerat.

    Men detta var ingen fri abort/anti abort-tråd, så nu - back to topic! 
    ciccir skrev 2010-10-15 23:22:14 följande:
    Jag dömer ingen, bara mig själv. Och jag vill att andra ska ha den möjligheten också - utifrån sitt samvete.

    Som en parentes utbildade sig min mamma barnmorska I SVERIGE innan fri abort infördes - ändå blev hon tvingad (fast hon sa upp sig when it came to it. (Inte sparkad som jag tror att jag skrev tidigare...)). Blir nog samma sak om aktiv dödshjälp skulle bli aktuellt.
    Svar på detta tack. :)
    vad ska jag svara på? jag har redan sagt min åsikt ang de som är utbildade FÖRE lagens instiftan, att det inte funkar/funkat så i verkliga livet är ju ett annat problem
    ♥ Therese 091228 ♥ Knyttet BF 110616 | phlippans.blogg.se
Svar på tråden Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.