Inlägg från: iser |Visa alla inlägg
  • iser

    Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.

    Rödaskor skrev 2010-10-15 23:50:12 följande:
    Jag tycker att ens personliga åsikt lämnar man utanför jobbet. Som många sagt innan, "Varför jobba som BM/Gyn om man inte tycker det är rätt att utföra aborter"? Man måste ju varit medveten om man att dom uppgifterna skulle dyka upp, eller under sin utbildning?
     Och att exempelvis hjälpa till vid  abort vid vecka 22 på ett friskt  foster men med en sjuk mamma kanske kan kännas ur jobbigt? (och som tur är trovligtvis ovanligt}

    Sen tycker jag att resonemanget att "personliga åsikter lämnar man utanför jobbet" är ett otäckt resonemang. Det är varje människas plikt att ifrågasätta. Läs: Hannah Arerndt "Den banala ondskan"  om vad som kan hända om man går som en blind höna och sköter sitt jobb.
  • iser
    Shadilly skrev 2010-10-16 01:27:30 följande:
    Att det finns ett radioprogram?
    Har du lyssnat på det? Det är P1 så det är opartiskt.

     Men Nej är väl svaret på frågan. Detta hörde jag en månad efter att jag själv legat på neo /IVA en period och sett barn som var födda i vecka 22 och 23 och därför skulle jag själv inte kunna aborera barn i de veckorna som är livsdugliga..Som sagt inte sjuka barn. Själv har jag gjort en abort på ett foster i vecka 8. Jag är  för abort . Dett är en vikltig kvinnofråga.Men när är en annan fråga.
  • iser
    VirrigaVerna skrev 2010-10-16 01:45:58 följande:
    Du får inte abortera livsdugliga foster så redan där är det liksom stopp.
    Fram till vecka 22 om modern skulle ha synnerliga problem. psyisk ohäls tex. ( Enligt min ref.(länk) men jag hoppas att jag har fel)
    Shadilly skrev 2010-10-16 01:47:41 följande:
    Opartiskt? Det är ett radioprogram och förmedlar vad journalisterna bakom valt att förmedla. Opartisk information är en uppradning av fakta utan att någon form av värdering läggs i det.

    Jag orkar helt ärligt inte lyssna en timme på ett radioprogram för att gissa vilket av det som sägs i det som är dina åsikter, och jag tror inte någon annan gör det heller.
    men du orkar debattera i ett ämne som du inte orkar sätta dig in i? SMART!!
  • iser
    Shadilly skrev 2010-10-16 01:47:41 följande:
    Opartiskt? Det är ett radioprogram och förmedlar vad journalisterna bakom valt att förmedla. Opartisk information är en uppradning av fakta utan att någon form av värdering läggs i det.

    Jag orkar helt ärligt inte lyssna en timme på ett radioprogram för att gissa vilket av det som sägs i det som är dina åsikter, och jag tror inte någon annan gör det heller.
    Och för övrigt har jag redan sagt mina åsikter. *hostar lite försynt i handen och himlar med ögonen*
  • iser
    VirrigaVerna skrev 2010-10-16 01:55:19 följande:
    Om man är verksam inom vården så måste man alltid ställa sig frågan för vems skull man arbetar.
    Är det för sitt eget välbefinnande eller är det för patientens?
    Om det handlar om ett eget välbefinnande utan hänsyn till patientens behov av vård, hjälp och stöd så är man på fel plats och borde se sig om efter ett annat arbete.
    ja absolut.
  • iser
    Shadilly skrev 2010-10-16 01:55:15 följande:
    Hur är det fatt? Jag tror nog jag är både mer insatt i ämnet och mer kompetent än du är att diskutera det också, av din bristande retorik och källkritik att döma
    Så P1 är dålig källa? vilka källor har du?
  • iser
    VirrigaVerna skrev 2010-10-16 01:58:04 följande:
    Abortlagstiftningen är så utformad att vi har rätt till fri abort t.om vecka 17+6 och därefter om det föreligger synnerliga skäl_och_fostret_inte_är livsdugligt kan Socialstyrelsen bevilja kvinnan rätt till abort till senast vecka 21+6.
    Det innebär i praktiken att inga livsdugliga foster får aborteras.
    Tittar man då på den berömda och ack så viktiga statistiken så ser man att det för det första är väldigt få aborter som beviljas så sent och i de fallen så har det handlat om svåra fosterskador.
    Nå då har de fel( läkaren på karolinska) när de påstår att även livsdugliga foster abosteras i vecka 22. Hälften fosterskador och hälften sociala skäl säger hon i repotaget för de sena abosrer de utför där.
  • iser
    VirrigaVerna skrev 2010-10-16 02:12:53 följande:
    Påstår läkarna på Karolinska att de aborterar livsdugliga foster så bör de hålla hårt i legitimationen för då bryter de nämligen mot abortlagstiftningen och det är isåfall rätt allvarliga grejor www.socialstyrelsen.se/statistik/statistikeft...

    Abortstatistik kan du hitta via länken här ovan.
    Tack tack för länken. Men lyssna på länken:(min) static.sr.se/laddahem/podradio/SR_p1_detsvaravalet_090810034936.mp3 .  Jag förståt INTE varför det är så svårt? Att lyssna på ett radioprogram.! På sveriges radio. Jag ha refererat till min källa .Och jag kan ha fel och jag hoppas det. men jag tycker att en BM har rätt att ta ställning. Och de som arbetar med patienten ska inte visa missnöje mot patienten.men där i gränslandet verkar det svårt.
  • iser
    Shadilly skrev 2010-10-16 02:34:05 följande:
    Det är väldigt svårt att veta vilka uttalanden i ett helt radioprogram du anser speglar dina åsikter och därför helt ointressant att ha som diskussionsunderlag. Dessutom tar det en enorm tid jämför med att du bara skriver ner vad det är du tycker så vi kan läsa det.
    Men jag har ju REDAN sagt vad jag tycker och använt länken som underlag. Jag kan stolpa:

    1. Man måste alltid se över sitt arbetsförhållande. och ifrågasätta.
    2. J ag är för fri abort men förståt verkligen BM om de inte alltid är förtjusta i sin arbetsuppgift om detta stämmer att de aborterar FRISKA foster sent (länkhttp://static.sr.se/laddahem/podradio/SR_p1_detsvaravalet_090810034936.mp3)
  • iser
    VirrigaVerna skrev 2010-10-16 02:39:45 följande:
    Jag har lyssnat på det tidigare så jag behöver inte höra det igen.

    BM har rätt att ta ställning men återigen så måste man ställa sig frågan- för vems skull utför jag mitt arbete?
    Är det för min egen eller är det för patientens rätt till god vård?

    Sena aborter är svåra just därför att det är i gränslandet mellan livsoduglighet och livsduglighet men även här måste man som personal alltid ställa sig frågan för vems skull arbetar jag.

    En senabort är svår för alla inblandade men det innebär ju inte att man är tvingad att utföra dem i och med att du själv avgör var du vill arbeta. Som sagt att arbeta inom vården är inte en mänsklig rättighet. Bra vård och respektfullt bemötande däremot är det.
    Ja det är därför de vill ha möte  med socialstyrelsen? Självklart ska människor bemötas repektfullt och med hänsyn inom vården. Har jag sagt något annat?
Svar på tråden Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.