Inlägg från: Papi Jo |Visa alla inlägg
  • Papi Jo

    Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.

    fruis skrev 2010-10-15 20:45:23 följande:
    Det kan man mycket väl vara. Man kan ha en sjukdom som inte kan behandlas under pågående graviditet, man kan ha psykisk sjukdom som gör en graviditet direkt olämplig osv.
    Undantag finns det alltid. Orsak nr 1 är ekonomiska och bevämlighetsskäl.
  • Papi Jo
    MsLili skrev 2010-10-15 20:45:58 följande:
    Man gör sitt jobb och inget annat om man jobbar inom vården, oavsett om man tycker det är rätt eller fel med abort!!
    Yeah.. but who pulls the plug? You?
    Det är lätt så länge det är ngn annan. Men det finns sköterskor och barnmorskor i Sverige som absolut inte vill befatta sig med vissa situationer där man trampar på sitt eget samvete.
  • Papi Jo
    Plutteli skrev 2010-10-15 20:47:18 följande:
    Jag tycker att den svenska ORIGINAL motionen var kanon, det som den förvanskades till är en dödsdom för många kvinnor i Europeiska länder, vilket är skit!
    Jag ser dock inget reellt problem i Sverige faktiskt, det är extremt få BM eller läkare som idagsläget arbetar med aborter mot sin vilja. Den största faran i detta idiotförslag från EU är ju dock att kvinnor ska kunna vägras ALL vård som innebär att fostret kan ta skada, inkl. vård för att kvinnan öht ska överleva! DET är riktigt jävla sjukt, för om inte kvinnan överlever överlever ju inte fostret heller, i ett sådant läge borde det vara en självklarhet att kvinnans rätt till vård går före fostrets rätt att överleva, men nu har EU alltså tagit bort denna rätt.

    Jag blir mer och mer emot EU för var dag som går.... 
    Hej Plutteli:) Den risken är inte särkilt stor. Det hör tyvärr till jargongen att ta upp enskilda händelser som möjligtvis KAN inträffa eller inträffar någon gång då och då - ändå. Saken är den att personalens integritet också har ett värde.
  • Papi Jo
    IsDimma skrev 2010-10-15 20:50:29 följande:
    Jag anser att det är fruktansvärt att dom får lov att vägra. Rätten till fri abort är viktigt!
    Vem har begränsat rätten till fri abort?
  • Papi Jo
    Nyfiken gul skrev 2010-10-15 20:45:40 följande:
    att vägra abort kan också vara ett sätt att rädda liv....

    Alla mynt har två sidor....
    Precis :))
  • Papi Jo
    Plutteli skrev 2010-10-15 20:54:40 följande:
    Den motion som från början låg till grund för detta beslut men förvanskades å det grövsta baserades på ett fall med en polsk kvinna som dog för att hon vägrades vård pga att det kunde ha skadat fostret.
    Genom att ha med en specifik punkt i denna den nya motionen som uttryckligen säger att vårdpersonal har rätt att vägra underlätta, genomföra eller bistå NÅGON form av vård av kvinnan som kan skada fostret så ger vi en klockren öppning för folk att sätta fostrets rätt till fortsatt utveckling före kvinnans rätt att öht överleva. I de länder som är striktas emot abort (tex Italien och Irland) är det faktiskt väldigt många som är emot abort även i situationer där kvinnans liv står på spel eller där fostret redan är dött. Således är det faktiskt inte ett dugg långsökt att detta förslag i realiteten kommer innebära kvinnor som kommer bli svårt sjuka/skadade eller tom. döda för att de vägras vård pga fostret i magen!
    Det finns alltid diken. Vi har ingen risk att hamna i de diken du talar om. Vi bör däremot tas oss ur vårt eget dike och samvetsfrihet är ett bra steg.
  • Papi Jo
    Astarte skrev 2010-10-15 21:22:14 följande:
    Det tycker inte jag. Man ska alltid vägra utföra en handling om man anser att den är ond / fel. Aldrig, aldrig bara säga att "jag gjorde bara mitt jobb".
  • Papi Jo
    Pallas skrev 2010-10-17 21:16:45 följande:
    Finner ni det otroligt att en resolution från Europarådet, som enbart är rådande, ger uttryck för strömningar i den politiska etiken? Om ni inte inte gör det, vad är det som säger att detta inte utvecklar sig till förordningar, direktiv och konventioner i EU, som är bindande? Det är ingen orimlighet, som jag ser det.
    Nej, det är högst troligt. Det som krävs är att vårdpersonal blir diskriminerade av sin arbetsgivare för att dom vägrar utföra aktiviteter som strider emot deras samvete, och sedan driver det till sin spets i EU. OCh det är väl ganska troligt.
  • Papi Jo
    Sarilariz skrev 2010-10-17 21:33:02 följande:
    Tack :) Är trevligt att hitta andra människor på fl som anser att vi kvinnor har högre värde än avelskor :)
    Det handlar tvärtom om att kvinnor (villket det oftast är) som är barnmorskor nu har högre värde än robotar.
  • Papi Jo
    Plutteli skrev 2010-10-17 23:05:29 följande:
    Jag fortsätter att förundras över att somliga snöat in så helt på Sverige?
    VÄRLDEN ÄR STÖRRE ÄN VÅRAT LILLA LAND!
    Denna resolution är en riktlinje i fler länder än Sverige, den är en ny riktlinje ÄVEN i tex Polen där vi redan har haft fall av kvinnor som dött för att de vägrats vård pga att de varit gravida! Är det verkligen så enormt jävla svårt att sätta sig in i hur det ser ut I ANDRA LÄNDER, och därmed inse hur uppåt väggarna denna resolution är???

    Besides, i Sverige har vi redan i dag sätt att få abortmotståndare att hamna på andra arbetsområden där de inte kommer i kontakt med aborter, helt enkelt för att säkerställa vården för varje enskild patient. Det denna resolution nu gör (om Sverige väljer att öht följa den) är att ändra på detta. I dagsläget om en läkare under inga som helst omständigheter vill arbeta med aborter så ser man till att denne i samrådan med arbetsgivaren hamnar som läkare på en tjänst inom sitt område som inte kräver att man deltar i abort. Nu kommer plötsligt detta räknas som "diskriminering" och en läkare skall ha full rätt att söka ett jobb som innebär aborter, men om h*n får tjänsten skall läkaren ha rätt att vägra utföra en del av sitt arbete. Är vissa av er verkligen så urbota dumma att ni inte inser vilket fara detta kan vara för patientsäkerheten? Klart ingen vill att någon gör en abort mot sin vilja, ska man göra en abort vill man ju att personen i fråga inte har moraliska betänkligheter och ser det som mord eftersom det graft kan påverka bemötandet av patienten, MEN i dagsläget ser man till att dessa personer öht inte hamnar på en tjänst som innebär abort. Är inte det jävligt mycket bättre än att någon skall få en tjänst och sedan vägra delar ur den för att det går emot deras personliga åsikter? Eller ska vi börja med åsiktsregistrering kanske, alla i vården som har med aborter att göra får specifika nummer på nätt sätt inom landstinget och sedan står det huruvida de är för eller emot abort, så kan varje patient själv snabbt ta reda på detta och välja vem denne vill träffa för att direkt se till att inte hamna hos en abortmotståndare när man vill göra en abort och således slippa onödiga dröjsmål. Frågan är ju bara om folk i vården skulle tycka att det var speciellt kul att behöva åsiktsregistreras på det sättet, och risken för mobbing mellan kolleger eller hot från abortmotståndare mot den vårdpersonal som genomför aborter är rätt stor.

    Tänk såhär, vi har en läkare som är extremt rabiat emot alkohol pga de skador dessa ger, som ser alkoholister som jordens avskum. Han tar en tjänst där det ingår att operera och vårda alkoholister. Ska då denna läkare ha rätt att neka just den biten av sin tjänst för att det går emot vad han tror på?

    Ska en som är jehovas vittne få arbeta på akuten men vägra att ge blodtransfusion i kritiska lägen för att det går emot dennes tro?

    Jag blir bara helt chockad och förvånad över att folk verkligen inte tänker steget längre i denna fråga utan bara ser till Sverige, vad som ev funkar här och inte och sedan skiter i resten, och skiter i vad effekterna skulle bli om denna resolution görs om till en lag för alla medlemsländer i EU att följa....

    Etiska avväganden är inte så lätta i ett "fritt" samhälle. Du måste garantera både Barnmorskans samvetsfrihet och enligt lagen kvinnans rättigheter till abort.

    Du kan inte inskränka Barnmorskans rättigheter för den abortsökande kvinnans rättigheters skull. Du måste helt enkelt respektera andra mäniskor för deras tro och uppfattning, vilket verkar särksilt svårt i detta fall ?


    Eftersom du vill vända på perspektiven så förstår du säkert hur svårt det är i många andra länder att ens tänka sig scenariot att man ska tvinga människor som  förlöser liv att släcka liv? Att en barnmorska ponerat får en varning av sin arbetsgivare pga hon vägrade utföra en sen abort där barnet riskerade ligga och kippa efter andan och självdö (jo det händer då och då , även omvittnat här på forumet) är stötande för många.

    Så fort vi kommer till tveksamheter om liv eller död måste samvetet få avgöra.

Svar på tråden Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.