• Hyperduttan

    ADD symptom hos vuxna

    Jag växlar mellan hypoaktiv och hyperaktiv och har i pricip alla problem som är typiska AD(H)D...

  • Hyperduttan
    aussiemia skrev 2011-08-01 19:02:48 följande:
    Idag var jag hos psykiatrikern. Det tog 1 timme och han är övertygad om att jag har ADD och cyklisk mood depressions tillsammans med lite annat som har mer med överlevnadsbetende att göra.  Han erbjöd mig att börja med ritalin, låg dos och att vi ska träffas igen om 4 veckor.

    Det känns okej, just nu iallafall, men jag har knappt orkat tänka på det. Det är så mycket annat som stjäl energi och uppmärksamhet och då stänger jag liksom av. Jag tänker börja med medicinen imorgon och hoppas att den är kartan jag behöver till min hjärna.
    Några snabba frågor. Har du åtminstånde lämnat blodprov innan påbörjad behandling? Annars bör du ifrågasätta din läkare.

    Du bör ju även kräva en riktig NPF-utredning, en timme låter fan inte normalt för att diagnosticera. Kanske misstänka (ja såklart) men inte ställa diagnos. 

    Risken att du felmedicineras och felbehandlas är inte värt det. 

    Jag har tex gjort hjärnröntgen och ska snart göra EEG, allt detta pga ADHD och Bipolärt syndrom (har diagnoserna). 

    Det borde ju nästan vara rutin på detta, tyvärr verkar det inte vara så.

    Att bara (?) äta ritalin med misstänkt depression eller växlande (bipolär?) är ju fan som att kasta bensin på eld. Kan ju gå åt skogen (läs biverkningar på fass)
  • Hyperduttan
    Anonym (Betty Boop) skrev 2011-08-09 10:16:09 följande:
    Jag och också förbannad.
    Jag har fått min diagnog nu nästan 30år gamal. Hela skolgången förstörd, Alla som spekulerade om vad det va för "fel" på mig sa bara konsentations svåringeter och och läs och skrivsvårigheter. Men földe aldrig upp aldrig att de gav mig den hjälpen jag behöve.Jag sket i allt och nu sitter jag har med diagnosen och inget kan göra. NOLL motivation till ALLT! 
    Klart det finns saker att göra, för framtiden alltså. Men visst det är svårt att förlåta och glömma dåtiden. Man vill bara strypa de som inte fattade nåt. Just tjejer/kvinnor får ju gärna diagnos väldigt sent :-/

    Jag försöker själv acceptera och förlåta tex min gymnasieskola som inte såg att det var fel på mig (eller fel å fel) däremot var dom huuuur hjälpsamma som helst med de som hade missbruk eller åkte in och ut på psyk.

    Men framtiden den går ju att förändra  
  • Hyperduttan
    Anonym (Betty Boop) skrev 2011-08-09 10:29:03 följande:
    Jag försöker att tänka posetivt. Jag är bara lat och omotiverad till mycket just nu. Ska börja med medecin för ADHD om två veckor. Hoppas på oerhört mycket förändring då. 
    Jag tror att medicin kan förändra livet eller vad man nu ska säga. Jag har förvisso testat förr (Concerta) men var väldigt missnöjd med psyk jag tillhörde då, tex ordinerades jag att ta 3 ggr per dag vilket min nuvarande läkare ifrågasätter (trots att han tillhört gamla psyk och är upplärd av den som behandlade mig då höhöhöh). Concerta ska ju sitta i ca 12h och tre ggr per dag... ?! Nåväl, jag slutade på eget bevåg för jag blev så förbannad *vissel vissel*

    Jag står i kö till specialistenheten - medicin nu och förhoppningsvis blir jag kallad snart Ska bara göra EEG först! 

    Hoppas vi båda får ljusare och enklare vardag av medicin, jag känner mig desperat efter att det ska hjälpa denna gång, är 31 år snart kanske jag ska nämna

    Uppdatera mig gärna hur medicineringen går för dig sen. Är skönt att få bolla med andra tycker jag. 
  • Hyperduttan
    Anonym (Betty Boop) skrev 2011-08-09 11:56:07 följande:
    Absolut ska jag göra det.

    Hur känner du dig utan medicin? hur funkar din vardag? Har du också ADHD?  
    ADHD och bipolär.

    Utan medicin kaoooos, är mest ledsen över mitt minne och oförmåga att koppla känslor bakåt, tex tittar jag på bilder från våran första och enda resa och kan inte koppla ihop hur det var eller känna "att jag varit där".

    Jag ser verkligen fram emot medicinering för att öht kunna ta emot terapin, har tragglat i 8 år men inget fastnar i huvudet och jag går två steg fram och fyra bak hela tiden.  
  • Hyperduttan
    Anonym (Betty Boop) skrev 2011-08-09 14:59:58 följande:
    Har du barn också?
    Jopp en 5,5-åring
  • Hyperduttan
    Anonym (Betty Boop) skrev 2011-08-09 15:05:20 följande:
    jag skulle vilja ha kontakt med dig. får jag skriva till dig utan att vara anonym. vi skulle kunna dela våran vardag. Är det okej?
    Absolut Inboxa gärna
  • Hyperduttan
    Anonym (hmms) skrev 2011-08-16 14:47:48 följande:
    En annan grej jag undrar är vad som orsakar ADD? Och föds man med det eller kan det uppkomma i senare ålder? Massa fårgor, försökt leta på intermet men inte hittat så mycket svar.
    Det är medfött och det är ärftligt, har dock inte koll på hur hög ärftlighetsfaktorn är. Man kan väl även utveckla det tex om man föds genom svår förlossning (syrebrist) eller ens mamma rökt som gravid, dock det sistnämnda var något jag läste om för lääänge sedan och vet inte hurvida det är bevisat.
  • Hyperduttan
    Jess86 skrev 2011-08-16 23:22:46 följande:
    Får ett aha-moment av att läsa TS! Har sökt så länge efter något jag kan känna igen mig i och här har jag det! ALLT stämmer! Jag vill inte ha en diagnos för diagnosens skull utan jag vill ha den för att veta vad jag ska ha för medicin.
    Har ätit zoloft i 10 år för att överleva men mår långt ifrån bra. Är 25 nu.
    Hur mår ni som fått ADD-diagnos samt medicinering? Är det som ett uppvaknanade? Jag känner mig som i en total dimma och har alltid gjort i princip.
    Kan man äta mediciner som gravid eller ammande?
    Nej inga mediciner som gravid eller ammande.

    Diagnos i sig är för min del jätteskönt främst för bekräftelsen att man är ju inte ett ensamt UFO och sen att det går att få hjälp :)

    Jag har bara ätit medicin kort tid, för länge sedan, vet att jag blev klartänkt, trött men hade dubbelt upp med kryp och spring i kropp och knopp när medicinen gick ut. Blev förbannad och gav upp efter några månader. Ska snart börja igen :) 
  • Hyperduttan

    Jag tycker jag är både hypo och hyper... 

    Både hyper och uppmärksamhets = ADHD 1
    uppmärksamhets men inte hyper = ADHD 2 (även kallat ADD Fast man kan ju växla mellan hypo och hyper beskrivs det ju över allt, kanske menas att hyperaktiviteten inte är utåtriktad utan inåt?)
    Hyper men inte uppmärksamhets = ADHD 3
     
     

  • Hyperduttan

    Hupp!: Man kan klättra på väggarna i huvudet, det är väldigt vanligt speciellt hos kvinnor. Jag trodde själv att man var tvungen att hänga i gardinerna för att ha ADHD hihihi. Jag var extremt paff då dom ville utreda mig... tog ett tag att fatta... 

    Hoppas du finner tråden intressant. :) 

  • Hyperduttan
    Anonym (hupp!) skrev 2011-08-28 17:08:29 följande:
    Tack! Just nu undrar jag om jag inbillar mig eller eller inte liksom. Har de flesta med add en fungerande vardag eller hur.. vad ska man säga. Det jag funderar över är om jag har problemen, men inte i så stor omfattning som man har med add.

     Å andra sidan sitter jag och är rädd för framtiden just pga av min totala oförmåga att avsluta saker, vilket väldigt påtagligt påverkar mitt liv. Argh! Det blev helt jobbigt, för det känns som att om jag har add har jag en förklaring liksom. Att ok, du är så här, men det beror på en kemisk obalans i hjärnan. Om jag inte har add är jag bara käpp värdelös =(

    Det är som det här med svårigheter att lyssna på andra. Är det inte jätteintressant svävar jag iväg i egna tankar och hr inte vad de säger och får säga "va". Låtsas ofta lyssna och nickar och ler. Men antränger jag mig hör jag ju, även om jag dör av tristess. Är det så det menas, eller är det att man verkligen inte alls kan koncentrera sig på vad andra säger någonsin`?

    Förlåt om jag kommer med idiotiska frågor..

    Jag kan tex läsa hur mycket som helst om det är intressanta böcker. Jag älskar att läsa och kan sluka en bok under en kväll. Men är det en tråkig bok eller artikel läser jag samma stycke 400 gånger och ser ändå inte vad det står. Det är som bokstäver och ord men innebörden går mig helt förbi.
    Ang koncentration så kan jag som mest typ lyssna i 20 minuter och då anstränger jag mig (senast hos dietisten i torsdags). 

    Jag tror alla mer eller mindre kan ha drag av olika diagnoser, men det är ju när det stör vardagen alldeles för mkt man har behov att ev få hjälp (och ev diagnos). Men hjälp kan man ju söka oavsett vad som ställer till det.

    Men just för att få hjälp medicinskt mot ADHD/ADD så måste man ju ha diagnos, men många klarar ju inte av medicinerna utan får leva med det utan och bara ta hjälp av annan praktisk behandling typ hjälp av terapeut, arbetsterapeut osv... Jag har fått lite uppgifter för att träna mitt guldfiskminne, massa enkla saker jag inte alls kommit på själv. Sånt kan ju hjälpa.

    Tycker du ska be om hjälp för dina besvär om de påverkar ditt liv så mkt, sen vet man ju inte vart den resan bär :) Förhoppningsvis utreder dom ordentligt om de tycker att du stämmer in mkt på ADD/ADHD :) 
Svar på tråden ADD symptom hos vuxna