SD: Stärk fattigpensionärerna
Forum Psykisk ohälsa - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • ADD symptom hos vuxna

  Sön 17 okt 2010 11:39 Läst 631490 gånger Totalt 4128 svar
  Anonym (ADD?)
  Visa endast
  Sön 17 okt 2010 11:39 +1

  Ni vuxna med ADD: jag undrar vad har ni för symptom? När uppmärksammades det och hur? Vilka tecken på ADD finns det?


  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-08 18:24
  Jag har skapat en ny tråd (mötesplatsen) där vi kan diskutera annat som rör ADD/ADHD förutom symtom: www.familjeliv.se/Forum-11-308/m56019945-8.html

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-28 22:43
  Viktig information om listan:

  Listan nedan är en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som de flesta av oss i tråden upplever frekvent och har gemensamt med varandra.

  Det är inte en lista som innehåller några absoluta sanningar eller säkra källor.
  Det är inte heller en lista över korrekta diagnoskriterier som professionella läkare och psykologer använder sig av vid diagnosticering.
  Det är en lista skriven i syfte att underlätta för oss som eventuellt kommer att utredas, att ta med till våra läkare vid ett första bedömingssamtal, att visa eller läsa upp för psykologen eller våra nära och kära.

  En del av oss som skriver eller har skrivit här har redan en (av läkare) konstaterad ADHD eller ADD-diagnos, någon är under utredning medan andra fortfarande står i kö i väntan på utredning. Om du är en av dem som trillar in här, kanske mest av nyfikenhet, läser och känner igen dig i några eller i alla de symtom som finns med på listan behöver det inte betyda att du har ADHD/ADD. Men är du orolig och misstänker en eventuell ADHD/ADD-diagnos bör du kontakta din vårdcentral eller en öppenpsykiatrisk mottagning för vidare utredning.
  Nog för att en del av oss i tråden besitter stor erfarenhet och mycket kunskap om ämnet men vi är inga läkare eller psykologer. Vi kan svara på frågor och det gör vi så gärna, men vi kan inte lämna något definitivt svar eller ställa diagnos på någon.

  Listan får däremot användas av vemsomhelst, kopieras, skrivas ut, ramas in eller vad du nu vill. Men kom ihåg, listan är endast en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som vi i tråden upplever och det frekvent, d.v.s ofta förekommande eller "on a daily basis".

  ~ Igångsättningssvårigheter - även de enklaste sysslor som t.ex vika tvätt, plocka ur diskmaskinen, duscha eller borsta tänderna skjuts upp.

  ~ Behov av rutiner och struktur men ...

  ~ Svårt för att själv strukturera, organisera och planera sin vardag och sina saker

  ~ Låg mental uthållighet

  ~ Lättdistraherad

  ~ Låg koncentrationsförmåga - stora svårigheter med att behålla fokus och uppmärksamet i synnerhet på saker man upplever tråkiga

  ~ Nedsatt arbetsminne/korttidsminne

  ~ Bristande motivation och därför

  ~ Ofta alltid på jakt efter just motivation i form av olika belöningar vilka kan vara allt i från att sitta vid datorn, äta godis, dricka alkohol, shoppa etc.

  ~ Impulsiv - te.x när det kommer till beslutsfattande men där finns även stora tendenser till

  ~ Beslutsångest - vela och fundera alldeles för länge innan ett beslut tas

  ~ Påbörjar olika projekt men avslutar dem sällan - man kan te.x få för sig att man ska börja träna och köper träningskläder och gymkort men struntar sedan i att gå till gymmet, man hoppar på olika kurser som "verkar skoj" just då men inser sedan ganska snabbt att det inte var det, hoppar av och påbörjar något annat istället.

  ~ Ombytlig/nyckfull/obeständig (se ovan)

  ~ Kommer ur balans/blir lätt störd när ens rutiner rubbas

  ~ Tidsoptimist - kommer ofta eller alltid försent, underskattar hur lång tid en viss sak tar att göra/färdigställa

  ~ Ljudkänslig - tycks höra (vissa ljud) högre än andra. Svårt för te.x tickande klockor, knastrande ljud, tuggande, handklapp, prasslande etc

  ~ Svårigheter med att göra något metodiskt och

  ~ Benägen att kasta sig in i nya projekt eller uppgifter utan att bry sig om instruktioner och därför

  ~ Benägen att göra saker i fel följd

  ~ Disträ och tankspridd - glömsk, förlägger sina saker, slarvar bort te.x nyklar, plånbok, glömmer viktiga överenskommelser, möten etc

  ~ Tendens till att fixera sig vid/hyperfokusera på olika saker/ämnen - går från specialintresse till specialintresse och lägger ner sin själ och nästan all sin vakna tid till att tänka på eller göra reserach på just det ämnet/intresset.

  ~ Otålig - har svårt för dötid, att behöva vänta osv. Vill att saker ska hända NU och helst igår. Kan te.x yttra sig i att man avbryter i samtal och diskussioner eller om man får en ide´så ska den sättas i verk med en gång, spelar ingen roll om man ligger i sängen för att sova.
  Te.x får man för sig att möblera gör man det oavsett om klockan är 15 eller 03.

  ~ Upplever en nästan konstant orkeslöshet och trötthet och har

  ~ Sömnsvårigheter - har svårt för att komma i säng i tid, svårt för att komma till ro och somna, även svårt för att orka hålla sig vaken en hel dag utan en stunds vila mitt på dagen.

  ~ Humörsvängningar - ibland kraftiga och ofta snabba men som fort går över och

  ~ Perioder av nedstämdhet och ångest kontra perioder då man känner sig mer tillfreds, glad och uppåt - dessa perioder eller svängningar i måendet kan ske flera ggr per dag eller hålla i sig ett par dagar vardera. Men de är ständigt återkommande och tycks vara oberoende av yttre händelser.

  ~ Viss motorisk klumpighet och bristande koordinationsförmåga - missbedömer avstånd, bristande kroppkontroll te.x går in i saker, snubblar, spiller, tar för hårt eller för löst i saker, bryter av pennor etc.

  ~ Bristande simultanförmåga - svårigheter med att göra flera olika saker samtidigt och att hålla isär och sortera information te.x olika sorters sinnesintryck

  ~ Bristande konsekvenstänkande - förstår inte alltid eller missbedömer konsekvenserna av sitt handlande, tänker rätt (d.v.s medveten om konsekvenserna) ibland men gör eller handlar fel ändå.

  ~ Låg tolerans mot stress/stresskänslig - ogillar stress och hög press överhuvudtaget, vill göra saker och ting i sin takt men paradoxalt nog

  ~ Skjuter upp alla måsten till sista sekund - kan sitta en hel dag utan att företa sig något men 30 min innan te.x sambon kommer hem börjar man både dammsuga och skura golvet. Betalar inte räkningar, lämnar inte in deklarationen i tid fast man haft god tid på sig och vetat om att det ska göras.

  ~ Arbetar som mest effektivt inför deadline (se ovan)

  ~ Svartvitt tänkande - tänker ofta "antingen eller" eller "allt eller inget"

  ~ Bär på en inre oro och rastlöshet - känner sig aldrig 100% tillfredställd eller nöjd. Alltid finns där något som kan förbättras, göras annorlunda, förnyas och förändras osv.

  ~ Svårigheter med närhet - kramar och gos kan uppfattas som påträngande och jobbigt om det inte sker på ens egna villkor.

  ~ Allt ska förresten helst alltid ske på ens egna villkor.

  ~ Har överlag dålig hand med ekonomi - svårigheter med att förstå och inse pengars värde.

  Övrigt - sådant som tagits upp här i tråden (därmed inte sagt att alla vi i tråden lider av det eller att ens alla med ADHD/ADD lider av det)

  Låg självkänsla, social fobi, ångest, depression, ätstörningar, sömnstörningar och PMS.

  Utanförskap, arbetslöshet och har bakom sig en kraschad skolgång, ofullständiga betyg, stormiga (och i vissa fall våldsamma) relationer m.m

  Många överkonsumerar dessutom mycket kaffe, coca cola, tobak och alkohol, vilket sägs ha lugnande effekt på personer med ADHD/ADD. Missbruk av droger (främst centralstimulantia som te.x amfetamin) då det bekant har en lugnande effekt på människor med ADHD förekommer också, i synnerhet hos de med odiagnosticerad ADHD/ADD i försök att självmedicinera.

  Annat som tycks vara vanligt förekommande hos personer med ADHD/ADD är: Dyslexi, dyskalkyli och liknande svårigheter. Även tvångstankar/tvångsbeteenden som te.x dermatillomani och trichotillomani kan förekomma.

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-30 05:05
  Jag vill ge ett stort tack till strulmaja som har gjort ett fantstiskt jobb med att sammanställa informationen i tråden och skapa "listan"!
 • Ons 11 feb 2015 20:52 #4112

  Nu händer det grejer. Dem ringde på psykiatrin idag. Jag börjar min utredning på tisdag nästa vecka. Känns riktigt bra men lite pirrigt och läskigt.

 • Tis 10 mar 2015 21:02 #4113

  Hej jag är hjälpt av noradrenalin. Det fungerara som när man blir skrämd. Plötsligt klarvaken. Min bokstavskombination är ADD

 • Ons 11 mar 2015 11:46 #4114

  Jag har varit i kontakt med psykiatrin i min hemstad för utredning av min psykiska hälsa, däribland eventuell ADD och Autism. Men de tyckte inte att det var lönt att gå vidare med den utredningen eftersom de tyckte att jag verkade för välfungerande och social. Blev faktiskt helt friskförklarad, trots att jag hade en annan diagnos sedan tidigare.

  För bara några år sedan var jag mer eller mindre övertygad om att jag hade ADD/ADHD. Har skrivit om det tidigare i den här tråden. Jag hade läst diagnoskriterierna och såg mig själv i det mesta. Men nu börjar jag förstå att mina problem handlat om ångest, depression och social isolering istället. Sådant kan ge symptom som svårt att koncentrera sig, röriga tankar, svårt att planera o.s.v. Kan vara lätt att förväxla med ADD.

  Man bör alltså vara försiktig när man läser diagnoskriterier. Det är lätt att känna igen sig, men då skall man också tänka på många symptom kan återfinnas i flera diagnoser, samt att de flesta personer kan ha enstaka och/eller tillfälliga problem som påminner om någon diagnos.

 • Ons 11 mar 2015 21:42 #4115

  Med diagnos får man boendestöd dvs en ordningsman .Viktigt att göra ett veckoshema så man kan läsa vad som skall göras. Tvätt tex. Sen ska ordningsman en tillsammans med dig förbättra statusen i hemmet. Betala räkningar plocka in i pärm diska torka etc.

 • Anonym (norrl­andstj­ej)
  Visa endast
  Fre 13 mar 2015 21:29 #4116

  Hej! Jag fick diagnosen ADD och dyslexi när jag va 17, och efter de fick jag ingen mera hjälp k skolan vilket slutade med att jag hoppade av skolan, för jag behövde verkligen hjälp.. men men, går hyfsat bra ändå tycker jag, men i skallen är de kaos ofta och som en annan skrev så har jag svårt att hålla de städat åh snyggt hemma, men har som börjat acceptera de(inte min kille dock..) men försöker så gott jag kan.

  vill jättegärna ha barn och gärna nu men en groda hoppade ur min killes mun och sa att han inte trodde att jag skulle klara av att ta hand om ett barn, har världens ångest över de och tvivlar själv nu..

 • Anonym (Ros)
  Visa endast
  Mån 3 aug 2015 16:59 #4117

  Hemma själv idag för att "fixa saker", men får som vanligt inget gjort. Kom till en punkt när jag bestämde mig för att starta, men visste inte vart jag skulle börja trots massa listor skrivna och allt bara låste sig och jag börjar svettas och behöver ta en paus, innan jag ens har börjat.

  För det mesta fungerar min vardag bra. Fyller 40. Har sambo och en 6-åring. Jobbar. I vardagen och på gemensam semester fungerar allt tillräckligt bra. Men är jag själv och ska fixa något hemma går hela dagen. Likadant när jag var föräldraledig, fixade inte att vara hemma. Vet inte om detta är adhd/add, men mycket stämmer in på mig. Ville nog mest skriva av mig.

 • Anonym (Ros)
  Visa endast
  Mån 3 aug 2015 16:59 #4117

  Hemma själv idag för att "fixa saker", men får som vanligt inget gjort. Kom till en punkt när jag bestämde mig för att starta, men visste inte vart jag skulle börja trots massa listor skrivna och allt bara låste sig och jag börjar svettas och behöver ta en paus, innan jag ens har börjat.

  För det mesta fungerar min vardag bra. Fyller 40. Har sambo och en 6-åring. Jobbar. I vardagen och på gemensam semester fungerar allt tillräckligt bra. Men är jag själv och ska fixa något hemma går hela dagen. Likadant när jag var föräldraledig, fixade inte att vara hemma. Vet inte om detta är adhd/add, men mycket stämmer in på mig. Ville nog mest skriva av mig.

 • Fre 28 aug 2015 14:59 #4118

  Jag har allt som står ovanför. Gick till en psykolog för några år sedan, hon gjorde en ADHD utredning men hade inte ADHD men jag borde gå till någon som kunde göra bättre utredningar än vad hon kunde. Då orkade inte jag med någon mer psykolog så har nu väntat två/tre år och ber om en ny utredning hos en annan. Jag säger att det är ADD jag har. 100 procent säker. Borde själv vara läkare eller psykolog men har inte orkat med alla studier för att få licens.

 • Sön 30 aug 2015 01:34 #4119

  Ni som fått diagnos add
  Vad har ni fått för behandling?
  Och hur har de hjälpt er?

  Gör utredning för adhd,add de lutar åt add
  Är intresserad av att höra andras erfarenhet
  Och råd/tips :)

 • Lör 19 sep 2015 18:34 #4120 +1

  Mkt intressant läsning då jag själv håller på att bli utredd för ADD lr andra neurologiska problem, känner igen mig i riktigt mkt av det som står, synd bara att man hunnit bli 24 år och att pga mina psykiska bekymmer sabbat hela min ungdomstid, bla med social fobi och en massa grejer som gjorde man blev utpekad som konstig, nu tar jag några mediciner och känner mig som en normal människa, ingen social fobi, inga depressioner, inga konstiga tvångstankar/rutiner som att varje gång man vaknar sätta sig vid datorn och inte kan slita sig, eller andra tvångstankar som att jag måste fixa pengar vilket gjort att jag gjort en massa kriminella saker som delvis är själet till skulderna i kronofogden, Dessutom aldrig kunnat sköta ett jobb, ADD är jobbigt, tog nästan mitt liv pga depressionerna innan jag fick medicin, depressionerna är som bortblåsta. jag vet knappt vad stress är längre, känner ingen stress. jag tar en sertralin tablett 50mg om dagen och atarax för att sova.

 • Mån 19 okt 2015 21:04 #4121
  Flor Mariposa skrev 2015-01-13 22:18:38 följande:

  Hej!

  Jag känner igen mig i många symtom, det enda symtom jag inte kan identifiera mig med är att jag inte glömmer nycklar, vantar osv osv. Jag är rätt noga med sånt. Men jag glömmer väldigt mycket vad folk har berättat till mig, jag är extremt lätt distraherad och tankarna far runt under ett samtal. 

  Jag är långt ifrån att fått en diagnos men bestämt mig för att söka till läkare imorgon för en remiss. Jag är 99% säker att jag kan ha ADD. Har mycket ångest, svårt att följfölja uppgifter, hoppar från den ena saken till den andra, svårt att organisera, har alltid haft svårt med att öppna mig och hålla kontakt med vänner ect.

  Skrattade så gott åt när jag läste "Börjar städa 30 min innan sambon kommer hem" Det är så jag! :D

  Jag ser fram emot att få ta del av era inlägg.


  Uppdatering för den som är intresserad

  Fick en remiss till psykolog där jag fick göra tester som även en av mina föräldrar fick fylla i. tror jag fick 93/102 i självskattningspoäng. Remissen skickades vidare till psykiatrin där jag vart under två tillfällen för "intervju" där de nu ska bestämma om jag ska få gå vidare med en utredning. Väntan är lång :-/
  Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ♥●?٠·
 • Anonym (??)
  Visa endast
  Mån 19 okt 2015 21:42 #4122
  ylvalof skrev 2015-03-10 21:02:55 följande:

  Hej jag är hjälpt av noradrenalin. Det fungerara som när man blir skrämd. Plötsligt klarvaken. Min bokstavskombination är ADD


  Vad menar du? Vilken medicin? Då är du helt uppskruvad när du tar medicinen??
 • Anonym (??)
  Visa endast
  Mån 19 okt 2015 22:02 #4123
  strulmaja skrev 2010-10-20 13:05:48 följande:

  Anonym (fått diagnos): Jag diagnosticerades bl.a med depression för en herrans massa år sedan och man konstaterade även att jag hade social fobi. Tyvärr var det ingen som kom på tanken på ADHD trots att jag faktiskt kunde beskriva väldigt väl hur jag kände och tänkte i olika situationer. Men det här med att erkänna att man är dum i huvudet, trög osv är inget jag velat göra i första taget. Jag VET att jag inte är dum i huvudet och det VET jag att ingen annan av er här är heller men om vi ska ta det här med kaffemaskinen te.x så tror jag att man kan hitta roten till osäkerheten och den sociala fobin i att man tidigare fått höra att man är trög och långsam, blivit skrattad åt, hånad kanske just bara därför att det tar lite längre tid eller helt enkelt inte kommer per automatik. 

  Jag lär mig också bäst genom att se och iaktta andra. Skulle någon däremot stå och läsa upp instruktionerna för hur man använder kaffemaskinen skulle jag inte lyssna utan antingen gå därifrån eller vara i full gång med att trycka på diverse knappar på maskinen-tid att vänta har jag inte. Samma sak om jag ska skruva ihop möbler. Jag orkar inte läsa instruktioner, hinner inte, vill själv, kan själv osv. Brukar mest bli pannkaka av den strategin.

  Och det här med barnsäkra lås. Vissa är enklare, andra svårare att förstå sig på. Min man satte nytt barnsäkert lås på skåpet här hemma och första ggn jag skulle öppna det fick jag inte upp det förstås. Jag stod iofs mest och slet och drog i det, för otålig som jag är har jag inte tid att sätta mig in i hur mekanismen fungerar eller är uppbyggd. Min man suckade och bad mig titta på hur han gjorde och efter det fixade jag det. Men tills nästa gång jag skulle in i det förbannade skåpet hade jag glömt allt och han fick visa igen. Och igen.


  Så funkar jag också... Lika.
 • Tor 22 okt 2015 19:57 #4124
  Prinsessan 83 skrev 2015-08-30 01:34:04 följande:

  Ni som fått diagnos add

  Vad har ni fått för behandling?

  Och hur har de hjälpt er?

  Gör utredning för adhd,add de lutar åt add

  Är intresserad av att höra andras erfarenhet

  Och råd/tips :)


  Gjorde en andra utredning i våras, den här gången med en massa tester de inte brydde sig om att göra första gången. Visade bland annat att jag ligger i topp vad det gäller intelligens men i absoluta botten när det kommer till hur fort min hjärna klarar av att arbeta.

  Diagnosen sattes med visst besvär. Egentligen kunde hon inte pricka för tillräckligt många kriterier (saknade en) men hon vägde upp det med något annat vi kommit fram till. Hon verkade mest göra det så jag skulle kunna få ett papper att visa upp på jobbet. Behandling avslog de och hänvisade mig bara till kurator (som redan konstaterat att vi inte kommer längre efter 6 års samtal från och till).

  Väntar fortfarande på läkartid för medicinering (snart 4 månader nu).

  Det värsta av allt är fastän jag försöker anstränga mig att få ordning på mitt liv så verkar människors tålamod aldrig räcka. Speciellt i relationer med flickvännen. Är livrädd för att jag ska få leva ensam resten av livet.
 • Tis 15 dec 2015 20:44 #4125

  Hej. Är en kille på 21 år och skulle vilja veta lite mer om utredningar osv. Hur får man hjälp? Vart får man hjälp? Varje gång jag drar upp en diskussion om detta är det som så att varken mina föräldrar eller vänner förstår riktigt. Och på senare år har jag börja känna av alla dessa kriterier mer och mer. Och nu börjar det bli riktigt jobbigt.

 • Tor 17 dec 2015 11:08 #4126
  Ake20 skrev 2015-12-15 20:44:51 följande:

  Hej. Är en kille på 21 år och skulle vilja veta lite mer om utredningar osv. Hur får man hjälp? Vart får man hjälp? Varje gång jag drar upp en diskussion om detta är det som så att varken mina föräldrar eller vänner förstår riktigt. Och på senare år har jag börja känna av alla dessa kriterier mer och mer. Och nu börjar det bli riktigt jobbigt.


  Jag kopierade trådstarten och fyllde i allt som stämde in på mig, tog med till läkaren och fick en remiss till vyxenpsykiatriska mottagningen där de nu ska göra utredningen. Jag stod i kö i ett år, men nu är det äntligen igång :) Lycka till!
 • Tis 29 dec 2015 15:06 #4127

  Vilken bra idé!! Det ska jag med göra. Passar in på nästan varenda en och börjar bli sjukt less på att mitt liv går så långsamt framåt pga att jag aldrig klarar ta tag i någonting och alltid skuter på allt.

  Vad tror ni? Jag har som sagt problem med nästan allt på listan samt diagnoserat mig själv med social fobi, telefonskräck, dermatillomani och viss ångest. Har alltid blivit omnämnd som "drömmare", "blyg", "osocial" (fast jag innuti är motsatsen), "långsam", "virrig", "klumpig" (tappar och välter saker konstant), "melankolisk" osv.

  Saken är att jag vuxit upp bra och tack vara hög intelligens klarat skolan. Själv vet jag ju att jag hade kunnat haft toppbetyg men eftersom att jag inte klarade fokusera så fort det blev tråkigt, alltid "glömde" göra läxor, pluggade i sista sekunden och alltid ALLTID kom försent så blev det bara medelbetyg.

 • Mån 25 jan 11:07 #4128

  Måste alla symtpom finnas med för att det ska vara ADD...?

Innehåll

Innehåll


Innehåll

Följ oss på instagram!