• HäckHäxan

    ADD symptom hos vuxna

    JMM01 skrev 2011-08-28 21:26:56 följande:
    Är terapi bättre än medicin?
    Jag fick det där förklarat för mig för de flesta gör medicinen från 5-25% resten är ren terapi eller lära sig tänka om, se sina brister, få rutinen att sitta, post it lappar eller vad man nu märker fungerar positivt för just individen. Det är en daglig strid en krigföring mot sig själv, alltid och kommer alltid vara så.

    Men när man inte vet vad "felet" är så är det svårt att vinna eller ens har realistiska mål, även om de flesta lär sig saker med åren och hittar sin grej liksom.

    KBT är till stor hjälp där för många har jag förstått.
    Om du har ett paraply uppstoppat i röven, fäll inte upp det!
  • HäckHäxan
    Anonym (hupp!) skrev 2011-08-29 19:44:46 följande:
    men (om jag nu har det) blir man av med den här eviga känslan att man hela tiden måste pilla med något. Jag är verkligen inte i rörelse annars (soffpotatis), men pillar pillar skuttar med ben och allt sådant annars känns det som att jag kommer explodera. Eller är det bara jag? :D
    Det är nog väldigt olika. Min kompis känner sig lugnare inombords och kan sitta utan att pilla eller greja med fot och händer, men han har fått lite andra typ tics för sig istället. Vet inte vilka för jag har inte frågat honom.
    Om du har ett paraply uppstoppat i röven, fäll inte upp det!
  • HäckHäxan
    Anonym (vill veta) skrev 2011-08-29 22:24:51 följande:
    Ni som har ADHD eller ADD är ni bra på matte, klarar ni er i vardagen, betala räkningar,ge tillbaka på växel, ja allt som har med pengar och ekonomi? Själv har jag troligtvis dyskalkyli och har i det närmaste utvecklat en fobi för siffror och för att hamna i situationer där jag är tvungen att räkna även om jag jobbar på att bli bättre på det. Här hemma är det min man som sköter allt ekonomiskt och det funkar ju men jag känner mig så värdelös i bland att jag inte ska kunna fatta..
    Jag var kanon duktigt på matte ända tills jag fyllde 12 år och bytte skola och inte fick börja med sjuans böcker i sexan så som det bar bestämt på förra skolan, jag fick sitta och göra om samma sak i ett år och där lade jag ner matte. Matte blev trist och tråkigt och blä!!! Sen krockade det även med att jag hade fått lära mig liggandes stolen att räkan delat med och dit vi flyttade använde det någon annan, så idag kan jag inte räkan ut delat med på ett papper, jag vet helt enkelt inte hur man gör.

    Jag lärde mig aldrig gånger tabellen utantill, när mamma satt och tränade mig som 12 åring så svarade min syrra på 9 rätt långt innan jag ens hann börja räkna ut det i mitt huvud.

    Klockan kunde jag när jag var 6 år, fick en digital klocka av min pappa OCH mamma sa att om jag skall använda den så får jag lära mig den vanliga klockan först och sen den digitala, det tog några dagar så kunde jag den och fick ha min fina guldklocka från pappa runt halsen Lycklig var jag då!

    Hmm önskar jag kunde säga att japp här betalas minsann alla räkningar i tid osv, men så är det inte, jag försöker, men glömmer, förr hade jag ett bra system, men jag får bara inte ihop det idag. Kan hämta posten, min dotter undrar något och vips har jag glömt vart ja la dom och flera gånger har jag slängt dom, för det där på bänken är ju bara en hög med skräp jag rensat och där har de hänt att de där breven jag lägger ifrån mig hamnar och slängs då   Sen är jag impulsiv, shoppar massor av onödig skit. Är dock aldrig utan pengar, det är som att jag ändå har en buffert i huvudet på hur mkt jag kan slösa och vi ändå överlever varje månad Obestämd Men utan de t impulsiva och onödiga handlandet så hade vi säkert kunnat göra med kul för pengarna här.

    Tror dock min dotter har en onödigt stor garderob, jag skulle vilja veta vad en treåring egentligen behöver i klädväg, hur många byxor är normalt, t-shirts osv, jag tror hon har sjukligt för mkt med kläder, för jag shoppar.
    Om du har ett paraply uppstoppat i röven, fäll inte upp det!
  • HäckHäxan
    Anonym (hupp!) skrev 2011-08-29 20:54:27 följande:
    ok. Jag har trichotillomani, rycker loss ögonbrynen till jag ser helt weird ut,sjukt störigt men kan inte sluta =( Var lustigt att se det i ts :)

    Ska försöka fortsätta städa nu, heheheehehe
    aha det betyder alltså att man rycker ögonbrynen för mkt?  Det är ett sånt där ord som jag tänkt att ja skall kolla upp men glömmer

    Jag har haft så makalöst smala ögonbryn, nästan så de sett målade ut, som streck. NU nästan vägrar jag noppra, för jag blir säkert likadan då, ändå mår jag skit när jag ser dom Obestämd

    Lycka till med städandet, tänkte också gjort ett röj idag men hmm tappade tiden, borde lägga mig nu tror jag
    Om du har ett paraply uppstoppat i röven, fäll inte upp det!
  • HäckHäxan
    Anonym (Ooops) skrev 2011-08-30 00:16:33 följande:
    Shit! 95% av grejerna i ts-listan stämde ju in på mig! Gråter
    Och feg som jag är kommer jag aldrig, nånsin, ever att söka hjälp för detta!
    Då kanske jag förlorar sambo, barn, hus och husdjur om jag får en "diagnos"

    *fortsätter att gräva ner mig*
    Du förlorar inga barn för att du kanske har adhd, snälla du Hjärta

    Däremot om din man drar för nått sånt trots att han redan delar ditt liv, ja då förtjänar han inte någon så fin som du!

    Överväg också ärftlighets risken/ möjligheten, något av barnen kan ha det, skall de också hindras i sitt framtida liv i så fall?
    Om du har ett paraply uppstoppat i röven, fäll inte upp det!
  • HäckHäxan
    Anonym (hupp!) skrev 2011-08-30 02:00:57 följande:
    Håller totalt med om första stycket, precis så är jag också. Går jag in för något gör jag det till tusen procent och då varken äter jag och sover jag. Som ett exempel sydde jag en aftonklänning för ett bröllop vi skulle till, var (självklart!) ute i sista sekunden och gick ner tre kilo medans jag sydde den. Oops! Går totalt in i det och blir skitirriterad om någon stör. Men vad det gäller att läsa är det samma sak. Läser och läser och läser. Dock har jag otroligt svårt för att läsa om det inte är tyst och lugnt omkring mig. Därav läser jag alltid bara innan jag ska sova, men glömmer ofta bort tiden och ligger alldeles för länge.
    strulmaja skrev 2011-08-29 23:00:51 följande:
    Jag har ingen diagnos på att jag har dyskalkyli men jag är helt säker på att jag har det. 
    Jag hade megaproblem med att lära mig den analoga klockan och jag har nog aldrig befunnit mig på en mattelektion utan att känna ångest. Det gick trögt för mig redan i låg och mellanstadiet men i högstadiet blev värre. Jag hamnade i "obs-klass" (om man kan kalla det så) och på gymnasiet läste jag matte A som jag egentligen inte klarade av men fick betyget godkänd ändå med motiveringen "För att jag är snäll" (alltså läraren). 
    Sen dess har jag inte rört matten. Jo, på högskoleprovet då och det gick ju som förväntat. Jag gissade mig mest till olika tal.

    Du (och ni andra som läser) blir dom första som får veta min "hemlighet". Det är egentligen ingen hemlighet, det är bara det att jag aldrig berättat det för någon för det är aldrig något som kommit på tal. Men när det gäller att få och ge tillbaka växel så är jag helt jävla lost. Jar har aldrig någon koll på om jag får tillbaka för mycket eller för lite. Kontrollräkna har jag varken tid eller lust med. Jag har heller ingen koll på olika valutor, att omvandla och handla. Jag är kass på att räkna ut procent, te.x om det är rabatt och sånt där. Jag har lärt mig hur man gör måååååånga gånger men glömmer och måste gång på gång lära om. Samma sak med att räkna ut hur mycket två tredjedelar etc är. Läsa och förstå recept te.x, vad är det? Min sambo sköter den ekonomiska biten här också. Jag shoppar-han betalar.  
    Jag har alltid varit rätt kass på huvudräkning, dock inga problem med att läsa siffror och så. Numera är jag dock grym på huvudräkning om det inte är för stora tal. Jag jobbade nämligen som crupier några år och då räknade jag inte utan såg bilder liksom. Jag vet att 6+7 är 13, och att 8+5 är tretton, men jag räknar inte utan ser kortbilden så att säga. Och det tillämpar jag i all annan räkning också nu. Jag har ganska fotografiskt minne.Ja, jag rycker med naglarna. Från benen också, om de är orakade. Helsjukt. Tack! Ehe! Jag skickade iväg maken och sonen för att jag skulle få städa ifred. Men jag råkade viss sy en kanin istället. Skulle börja stoppa den, men så hamnade jag här. Ska dock fortsätta med den nu, och se hur mycket jag hinner städa innan jag sover så inte maken undrar vad tusan han är borta för ...
    DragonWoman skrev 2011-08-30 01:22:16 följande:
    Varför skulle du förlora barnen/et på grund av det?

    Add är och kan vara en styrka och inte enbart ett sk hinder. Din personlighet och inställning avgör lite med

    Det enda som ändras är att du får en förklaring till varför du har svårt för vissa saker, lätt för andra och varför du reagerar eller inte reagerar i vissa situationer.

    Så gräv upp dig och börja utforska möjligheter ist
    gott att höra, jag har också haft de tankarna. Om man liksom blir "stämplad" och de kommer tvinga på en hjälp och tro man är en dålig mamma och så..
    Jag ser också lösningar i bilder, behöver inte alltid vara ett tal, har också ganska fotografiskt minne och detaljer är det jag lägger märke till. Är ofta så insnöad i detaljer att jag missa helheten OCH är aldrig nöjd om någon detalj med det jag gjort känns fel!

    Hahah rycka med naglarna gör jag med, på benen och pillar och inbillar mig att det finns inflammerade helt vita hårsäckar som jag måste klämma, resultatet små sår på benen som inte alls hade behövt vara där! Skrikandes

    Nu måste jag lägga mig, annars blir det helt galet imorgon, det blir det säkert ändå, Jag måste komma på ett sätt så jag kan få sova, blir ju liksom mer lsut i huvudet av allt detta vakna, det säger ju sig självt.
    Om du har ett paraply uppstoppat i röven, fäll inte upp det!
  • HäckHäxan

    Kul att se att denna tråd finns kvar och rör sig.

    Nå jag har numer en diagnos och inte bara en misstanke, en känsla och andras tankar.

    Såg att någon ovan nämnde att flera av kriterierna i listan lutar mer mot autism och det är säkert sant ofta går de hand i hand.

    Har alltid tänkt bara ren adhd gällande mig själv men det visade sig istället att jag har adhd och högfungerande autism ( Fd Asperger ) Något som fick mig lite ställt mitt under utredningen när jag vips fick fylla i helt andra papper, svara på helt andra frågor osv. Oavsett diagnos så är ju jag jag, samma som jag alltid varit men med lite mer förståelse för mig själv och kanske kan jag någon gång lära mig att inte döma mig själv så hårt. Det är dock långt dit om jag någonsin når dig vill säga.

    Så hur hjälper en diagnos. Mig personligen inte ett jävla skit just nu mer än att jag nu vet att jag inte är galen eller störd som alltid känt mig en bit utanför andra människor, att jag aldrig riktigt helt hör till och att jag är lite udda och speciell och det är jag och det är helt okej. Det måste inte vara en förbannelse eller någon form av dödsdom.

    Nu ska jag bara hitta "min" grej, sätta mina mål med förhoppningsvis mer realistiska krav och förväntningar på mig själv. Vilket ju såklart ökar oddsen för att nå målet.

    För mig är det ingen dom, inget som får mig att ge upp eller lägga ner. Innerst inne känner jag mer att det givit mig mer driv inom mig, mer go och egentligen bara är en förklaring till varför saker ibland blivit som de blev och varför jag är som jag är. Ingen ursäkt för ett skit men en förklaring lik förbaskat.

    Det har tagit år att komma hit och jag är inte klar men snart så är jag det. Snart så kan jag börja leva och inte stå fast i denna bubbla av vård, sjukskrivning och rotande i min hjärna och själ och vet ni vad. Det känns sjukt jävla bra att se det där lilla ljuset i tunneln och känna att snart, snart är mitt moment 22 kanske äntligen slut.

    Jag vill skrika, dansa regndansen, jubla och hoppa runt samtidigt, helst i förrgår. Men realistiska mål vara det, beta av saker sakta men säkert är ett av mina realistiska mål. Så fast det kryper i mig, fast jag vill rusa och bara kasta mig rakt ut utan att säkert veta att vingarna bär, så tänker jag inte göra det. Saker kommer gå fel. Jag kommer glömma av att stressa långsamt. Men oddsen för mindre fel med bättre kunskap om mig själv har iaf ökat och ingen jävel på planeten kan vara gladare än jag för det.

    Hoppas alla sover gott och får en helt fantastisk morgondag. God natt.

  • HäckHäxan
    loviso skrev 2014-09-03 18:50:53 följande:
    Testade ritalin en gång i party-syfte utan att bli speciellt party efter 5 piller. Mitt umgänge sa att jag kanske hade add/adhd eftersom jag inte vart så hypad. 

    ALLA dessa "symptom" stämmer in på mig: till och med överkonsumtion av kaffe/cigg, + social fobi, depression, ångest och ätstörningar. 
    Ska göra en utredning tror jag. Vill inte behöva kämpa för att klara vardagliga saker.
    Inte för att vara sån, men du kommer få kämpa även om du får en diagnos och medicin. Det är ingen mirakelkur som trollar bort problematiken även om man med rätt medicin och andra hjälpmedel kan få ihop det hela bättre.
    I was refused a job yesterday. Apparently putting gang-bang on your application doesn't qualify as proof of teamwork!
Svar på tråden ADD symptom hos vuxna