• Moonis

    ADD symptom hos vuxna

    Anonym (Add) skrev 2013-01-12 23:36:11 följande:
    Jag fick diagnosen ADHD i 5:e klass och under åren har min hyperaktivitet försvunnit så sista utredningen gjordes år 2009 och då fick jag diagnosen ADD.
    Jag har inte tagit medicin på 3 år nu, Men vill gärna pröva. Tog concerta en gång för 3 år sedan men fick sånna biverkningar att jag inte vågade. Men jag höll på med droger under tiden så kanske var därför.

    Nu vill jag testa igen för jag mås psykiskt dåligt och är så ostabil. Jag känner sån hopplöshet och är likgiltig till det mesta och jag har sånna humörvängningar,
    Jag orkar inte mer, jag studerade till undersköterska men var på tok för jobbigt och jag fixade inte prov eller något så jag fick inte gå kvar, sen jobbade jag som personlig assistent men det var för tråkigt så jag mådde inte bra så jag sjukskrev mig hela tiden.
    Jag blir trött på mig själv och känns som att jag inte kommer vidare i mitt liv.
    Inget är kul längre i livet. Jag sover massa för jag är ständigt trött.
    Känner någon igen sig och har någon erfarenhet av vilken typ av medicinering som skulle kunna passa?
    Det jag tycker är kul kör jag 100% på men tröttnar efter ett tag. Jag avbryter allt och slutför inget.
    I Ts känner jag igen mig på alla punkter.
    Jag har även fått så svårt att formulera mig genom ord så jag får istället panik och skriker och gestikulerar,, Jag kan inte prata längre känns det som och det känns som om ingen förstår mig =(.
    Anonym (Add) skrev 2013-01-12 23:45:09 följande:
    Är det någon som kan få perioder då dom känner sig så ostabila att dom vill gå ifrån sin partner??
    Jag kan få flipp ibland, dagen innan kan jag känna mig så kär för att dagen efter vilja dra.
    Men som tur är vet sambon hur jag kan vara och stannar kvar vid min sida. Det är kärlek. Har bara honom då min familj inte finns vid min sida. Kanske därför jag kan bli så ostabil och pga att jag inte har jobb och inkoomst,
    Känner igen typ allt. Det där med att vilja lämna tror jag är ett svar på kaosen man känner kanske, man tror den kan bli bättre om man bara... Men så är det ju inte och har sagt till mig själv att jag ska aldrig ta såna beslut när jag mår som värst för då handlar det igentligen om något annat i mig.
    Men det låter som du skulle behöva medicinering och passar inte Concertan så finns det ju några andra som kanske passar bättre. 

  • Moonis
    Anonym (en aning vilse) skrev 2013-02-14 22:20:37 följande:
    Tack för snabbt svar!
    Jobbmässigt så lider jag inte så, kan vara lite tankspridd ibland bara. Men det är ju de flesta.
    Det är mer i hemmet som saker blir lidande, disken växer, rörigt trots att jag inte är hemma direkt mycket. Vilket jag själv mår dåligt av att det är så, men får verkligen inte tummen ur att ta tag i skiten då jag inte vet vart jag ska börja, eller att man blir sittandes i soffan tills klockan är för mycket trots att jag sagt till mig själv att nu jevlar ska det bli ordning.
    Samt insomningssvårigheter som är väldigt jobbiga, som i sin tur gör så att jobbet blir lidande. Därav som tankarna har gått i banan om just få en utredning gjord. Skönt att bara veta om att det beror på något. :)

    Jo det förstår jag känner några stycken som har fått diagnosen nu på senare år efter vad psykiatrin i regel sagt att det bara är en depression. Vissa av den fick vänta länge för att få klart allt som ska göra för utredningen.
    Får hoppas utredningen går snabbt för dig! Gissar på att det hjälper om läkaren redan nu är såpass säker :)
    Håller tummarna för dig nu! :)
    Det låter som mina problem, minus arbete. Jag har otroligt svårt att påbörja saker och svårt att avsluta det jag väl påbörjat så man ses ofta som lat. Ibland när man väl fått sig till att diska så kan man inte göra bara det utan då börjar man skura bänk, kakel, spis, luckor osv. också så det plötsligt blev ett helt projekt och sen har man noll energi kvar till något annat den dagen.
    Att fastna i saker så kan göra att jag får stressa iväg sen till buss eller annat man ska till och ibland känns det som att det inte spelar någon roll hur tidigt jag än börjar så får jag ändå stressa i slutet.

    Glömmer saker hela tiden och får ofta smarta kommentarer som "du får ju skriva upp" och det skulle säkert fungera om det inte vore för att jag även glömmer att skriva upp.
    Men inte ens det garanterar att man kommer ihåg då man glömmer att kolla om man skrivit upp något också.
    Testade att sätta upp blackboard på dörren för det ska man ju inte kunna missa innan man går ut men det lyckas man med på något sätt ändå.
    Sen är man väll duktig första veckan högst att skriva ner när det är nytt men sen glöms det bort.

    Känns som man går i en dimma av tankar och aldrig får vila huvudet. Detta drömmande tillstånd gör att man flummar bort och glömmer av tiden också.

    Min vardag blir ju helt klart lidande och med medicinering har jag fått känna av hur det kan vara och det har varit skönt. Nu behöver jag öka dosen mer för man får ju alltid bättre effekt i början när kroppen inte är van men skillnaden är stor för jag har mycket mer energi över efter jag tex, handlat eller liknande. Tidigare va jag helt slut efter veckohandlingen så jag inte ens orkade packa upp och blev sittandes vid datorn som är mitt sängläge.
    När andra som är slut hamnar i säng/soffa så hamnar jag vid datorn.
    Så för min del har det hjälpt jätte mycket så allt beror ju på hur man mår och om man känner att det är ett stort problem i ens vardag.
    Att inte kunna städa, betala räkningar i tid, konstant glömma tider eller alltid komma försent till jobb och liknande kan ju bli problem på flera sätt så man får ju väga fördelar mot nackdelar.
  • Moonis
    Anonym (Trött) skrev 2013-02-17 12:33:21 följande:
    Vet du om man kan få testa ADHD/ADD medicin i väntan på utredning? För jag kan inte hålla mig vaken om dagarna men sen på kvällen blir det väldigt svårt att somna.

    Är det någon som vet om man kan testa medicin i väntan på utredning? Jag står nämligen i kö, men det tar tid. 
    Svårt att säga för det beror på vem man har som utredare och läkare. Vissa kan säkert skriva ut innan om misstankarna är så pass starka så det kan vara värt att kolla.
  • Moonis
    Anonym (misstänker add) skrev 2013-02-18 08:53:10 följande:
    Ska på mitt första utredningsmöte på onsdag. Är så uppslukad av detta att allt annat faller. Går på högskolan nu och det är helt omöjligt att plugga. Kan inte öppna böckerna alls och om jag gör det kan jag ändå inte hålla fokus. Det blir att jag fastnar i mobilspel och liknande istället. Detta är visserligen ett ständigt problem men nu känns allt kaos. Tankarna går i 180 jämt och ständigt. Och om jag inte håller igång somnar jag... Vet ni om de kan snabba på själva utredningen pga sånt här? Jag kan inte sumpa utbildningen nu när jag bara har knappa året kvar.
    När sambon väl kom igång med utredningen så gick det rätt snabbt men vet att det kan variera. Fick du vänta länge för att komma in? Det brukar indikera lite hur pass stort tryck dom har.
  • Moonis
    Anonym (misstänker add) skrev 2013-02-18 19:48:16 följande:
    Jag har väntat i fem- sex månader tror jag. Minns inte riktigt. Har fått en tretimmarstid hos psykologen på onsdag och en tid hos läkaren i mitten av mars. Har ingen koll på hur många möten det ska vara. Om det här är allt eller om de kommer vilja boka in mer när jag kommer dit. Jag har hört om folk som blivit utredda på tre intensiva dagar. Det skulle vara skönt att få det ut världen... Vill ha svar nu!
    Läkaren får man ofta träffa efter utredningen har jag för mig för att prata om ev. medicinering beroende på vad som kommer fram under utredningen så det kan ju vara att dom beräknar att utredningen ska vara klar till dess.
  • Moonis
    Smith skrev 2013-03-20 14:53:00 följande:
    Moonis skrev 2013-02-19 13:21:28 följande:Läkaren får man ofta träffa efter utredningen har jag för mig för att prata om ev. medicinering beroende på vad som kommer fram under utredningen så det kan ju vara att dom beräknar att utredningen ska vara klar till dess.
    Nu har det gâtt ett tag sedan du fick börja med medicin (vi skrev lite tidigare i trâden) och jag är bara nyfiken hur det har gâtt för dig? Visst fick du medikinet, har du det fortfarande och är nöjd eller har du testat annat? Är det skillnad pâ din koncentration/ork?
    Mvh
    Medikinet fungerade jätte bra men den har tyvärr ångest som biverkning så den förstärkte den ångesten jag redan har. Kunde knappt ta mig ut för jag fick så svår ångest så fick sluta med den tyvärr.
    Den enda som inte har ångest som biverkning va Strattera så den har jag tagit lite över en vecka nu. Kan inte riktigt utvärdera den än för det tar några veckor innan man börjar känna av effekterna så får uppdatera om några veckor.
    Men hoppas verkligen att denna kommer fungera för annars finns det bara Metamina men den är på licens så inte säkert att läkaren ens vill skriva ut den. Alla andra hade tydligen ångest som biverkning Tyst
  • Moonis

    Just det, med Medikinet fick jag mycket mer ork under dagen och va inte alls lika slut i huvudet efter en veckohandling tex. Lite jobbigt när man känner sig så trött igen och dimmig i huvudet. Är som en yr höna igen inne i affärer och väldigt velig. Medikinetet gjorde att man fokuserade mycket bättre på det man höll på med och fick saker gjort snabbare utan velande och utan att man drömde sig bort och tänkte på allt annat.
    Så nu vill jag bara ha tillbaka detta igen men minus ångesten och hoppas Stratteran fungerar lika bra. 

  • Moonis
    Anonym skrev 2013-04-06 20:43:00 följande:
    Vilken hjälp erbjuds vid ADD?
    Samma som vid ADHD. Har själv fått Strattera nu istället för Medikinet och det känns mycket bättre. Tar lite tid innan man får effekt bara men den sitter i hela dygnet.
  • Moonis
    Anonym (Anna) skrev 2013-04-04 06:06:06 följande:
    Samma här, fick också asberger som jag inte tycker stämmer. 

    När jag nu mår så dåligt att jag googlar på hänga mig själv så är det nog dags att ta tag i sitt mående.Obestämd
    Det stämmer på mig på alla punkter ADD, otäckt egentligen.

    Jag har samma problem som ovanstående men det som slår mig är att jag gjorde ett ADHD test på utredningen, skulle titta på en punkt och trycka på en knapp när den lös eller vad det var. Gjorde detta några minuter, du har iaf inte ADHD sa denne psykolog till mig. 

    Har aldrig fattat vad som är fel på mig, men jag börjar nu se ljuset i tunneln.
    Har två barn, måste och vill finnas kvar på denna jord Glad
    Otroligt tacksam för feedback mina vänner.
    Någon annan i samma situation som har blivit feldiagostiserad?? med as ist?? 

    Orkar man med en utredning till, är det värt det??
    Mitt liv är kaos eller var till i går när jag pratade om det i min familj, om just ADD.

    Min mamma hade ex sagt till pappa att Anna kan ju fixa påskmiddagen nu i påsk.
    Hon fixar inte det, hade min pappa sagt. När jag hörde detta började jag gråta. Visste inte att det syns utåt, jag har gjort allt för att dölja det juh...

    Kram {#emotions_dlg.flower} 
    Ofta kan diagnoser gå lite hand i hand men det är bättre att ta tag i det istället för att må dåligt.
  • Moonis
    Paula 648 skrev 2013-04-15 08:23:37 följande:
    Hej alla fina!

    För 4 år sedan fick jag diagnosen bipolär typ II efter en jäkla massa år av panikångest och självskadebeteende. Blev så glad när jag äntligen fick nåt som man kunde sätta fingret på. Men tiden har förändrat mig och nu har jag fått rådet av min psykiater att läsa in mig på ADD. Detta gör jag hela tiden nu nästan frenetiskt. Har ju kommit fram till att symptomen inte längre bara är bipolära och när jag kollar tillbax till min barndom så stämmer det till typ 98 %. Nu har jag tänkt på detta i flera veckor och bokat ny tid hos dr. Jag som trodde allt va klart och inte till fullo accepterat mig som bipolär kanske har ytterligare en diagnos och kanske är felmedicinerad.... Allt är upp o ner och jag är vilsen Rynkar på näsan
    Det är inte ovanligt att man har flera diagnoser eller drag från flera. Det är mer regel än undantag tydligen.
    Det bästa är ändå att det finns jätte bra medicinering för ADD så försök se det som en möjlighet att kunna må lite bättre kanske. 
  • Moonis
    Elli 612 skrev 2013-05-08 23:46:54 följande:
    Hej, sökte info om detta o kom in på denna sidan.

    Jag misstänker att min yngsta dotter på 7 år har ADD. Även att min man kan ha det. Det låter som så om man jämför deras betende med all info som står på olika ställen.

    Min dotter ska börja gå hos skolpsykologen i höst för att gå rätt hjälp för hennes skolgång. 
    Kan denna skolpsykolog kolla diagnoser och sånt med, eller var ska man vända sig?

    Min dotters pedagoger på förskoleklassen märker av att hon inte hänger med i tempot längre med övriga barnen, och så är det en massa annat som vi reagerar på. Hon har alltid varit lite efter, men börjar kännas mer och mer i hennes utveckling nu.

    Var vänder jag mig, någon som har tips?           
    Man kan gå via skolan men annars kan du ta kontakt med BUP direkt och få tid för intervju. Här gjorde dom intervjun över telefonen först och sen fick vi tid till en utredare.
  • Moonis
    Anonym (borderline) skrev 2013-06-09 13:44:35 följande:
    Är det någon här som tidigare fått diagnos borderline och sedan fått det ändrat/tillagt med ADD ?

     Jag hoppas på en utredning i höst, i princip allt stämmer in på mig på listan ovan. Jag vill kunna fungera normalt och slippa de här miljoner tankarna som ständigt far runt i huvudet och gör mig så otroligt rastlös inombords..
    Det ska tydligen vara mer regel än undantag att ha drag från flera diagnoser.
  • Moonis
    Tess66 skrev 2013-06-11 07:39:13 följande:
    Åh vad skönt att läsa om detta, det är alltså inget 'fel' på mig...går ständigt runt med en känsla av inre rastlöshet, är väldigt upp och ner...folk förstår sig inte på mig... Men så undrar jag...vad hjälper det egentligen om man skulle få det bekräftat att man eventuellt har ADD...löser man problemet med medicinering?! Vill gärna höra vad ni andra har för erfarenhet
    Tess66 skrev 2013-06-11 07:57:19 följande:
    Och du Anonym (borderline), dig skulle jag vilja prata med :) Känner igen det där till 200 %, att det bara far runt en massa tankar i huvudet på en ständigt och det är jättejobbigt, hjärnan tar aldrig paus.. Brukar få frågan ' men vad är det du tänker på?' Jättesvårt att svara på brukar jag säga...allt, jag är en stor livsfilosof och det gör ju inte saken lättare direkt...suck' Och så känns det som att jag aldrig blir riktigt nöjd, alltid söker jag efter en större mening i livet, vrider, vänder, analyserar... Vissa dagar kan jag befinna mig i paradiset känslomässigt, andra dagar befinner jag mig i helvetet och då står jag knappt ut med mig själv...får kraftig ångest och vill bara försvinna... Men frågan är om jag istället velat befinna mig på någon slags medelnivå jämt och ständigt...hmmm...
    Låter som mig. Med medicinering får jag faktiskt lite paus från mina tankar och ett filter. Det gör att man inte blir lika trött efter man varit iväg tex. Jag får lite mer ordning på tankarna och känner mig inte lika förvirrad.

  • Moonis

    Får väl inflika lite att även om dessa symptom kan passa in på många mer eller mindre så är det ju inte fören det är ett så pass stort hinder i sin vardag som man behöver hjälp för det.
    Sen har jag nog aldrig stött på en diagnos som är så ifrågasatt som just ADHD vilket är otroligt frustrerande för oss som lever med det.


    Anonym (Fundersam 2) skrev 2014-03-05 08:47:05 följande:
    Får väldigt många funderingar då jag läser i denna tråd. Sökte mig runt på internet efter att jag pratade med en vän om hans diagnos och vi är väldigt lika på många sätt. Det här med diagnoser i allmänhet gör mig så himla skeptisk till allt vad det innebär. En stor del av mig tror att det bara är en produkt av hur vårat samhälle ser ut idag om jag ska vara ärlig. Det förminskar naturligtvis inte allas problem och behov av hjälp, men det är snarare bara min egen tro på vad som egentligen är förklaringen till varför alla mår så dåligt och blir diagnostiserade till höger och vänster.
    Jag har dessutom jobbat väldigt länge med just diagnoser själv så är ganska insatt i den mängd problematik som finns och att det faktiskt inte finns en mall för varje diagnos eller fall vilket gör det hela ännu svårare att placera folk i dessa fack och hjälpa på något sätt.
    ALLA har ju vissa av dessa symptom beroende av en mängd olika faktorer skulle jag vilja säga. Så kanske behöver vi alla hjälp men är olika förmögna att hjälpa oss själva eller hantera de problem vi har bara.
    Jag har absolut en hel del av de "symptom" som beskrivs här i tråden, och lider av det i olika situationer precis som andra lider av sina "symptom" de har som inte skulle anses ha en diagnos.

    Har ingen utredd diagnos vad jag vet i min släkt, men min far led av ångest i stort sett hela mitt liv och har gått igenom drevet med psykologer och mediciner som aldrig gjort det bättre för honom under hela hans livstid.
    Han är en extremt lärd och allmänbildad man som är väldigt medveten om sin problematik och som sökt hjälp för det men aldrig riktigt hittat någonting som hjälper.
    Han blev dock lugnare efter sin pension och verkar ha hittat ett slags lugn som han inte hade tidigare men hävdar fortfarande att han har kvar samma problematik. Enligt honom är det en kombination av fysiska ( mindra dopamin) problem och saker som hänt i hans barndom som orsakat en del av hans psykiska hälsa. Hans läggning är den att han alltid varit oerhört tankspridd, tidsoptimist,ångestfylld i faser. Alltid sovit dåligt. Problemet är ju också att den dåliga sömn han alltid drabbats av sätter igång allt det andra han har problem med. Ångest, tankspriddhet och ångest kommer ju också av all brist på sömn. Som ett ekorrhjul.

    Jag själv har aldrig direkt haft dålig sömn på det viset under större delen av mitt liv. Men har alltid varit väldigt tankspridd, och lite av en dagdrömmare. Jag har absolut en läggning för ångest och att må skit i faser i livet, och har accepterat att det kommer och går. Pappas situation har paradoxalt nog hjälpt mig eftersom jag bestämde mig tidigt att skaffa mig verktyg för att inte hamna i hans situation. Ibland går det och ibland inte. 
    Hade aldrig några stora problem i skolan utan var ganska medelmåttig män hade svårare för logiska ämnen och lättare för kreativa. Så det jag inte var intresserad av har jag alltid haft svårt att koncentrera mig på
    Både min far och jag har sökt oss till idrott och det verkar ha hjälpt oss båda mest. Har varit ganska framgångsrik där och aldrig haft svårt att hitta fokus för det. Och min far säger alltid att det är det ända som har fungerat för honom då han känt ångest i tillvaron.

    Hela min barndom har varit ganska lycklig dock, och ska jag analysera de saker och stunder då jag inte varit lycklig tycker jag det mer handlat om yttre faktorer mer än mina fysiska. Skillsmässa och saker som hände runt tonåren rörde till det( men det verkar det göra för de flesta).
    20 år och frammåt har det gått upp och ner, men även här tycker jag att trots väldigt mycket som har hänt mig privat( dödsfall, besvikelser, livet etc etc) att alla dessa fysiska begränsningar har hängt med i bakgrunden men inte varit orsak till problem mer än de yttre faktorerna som spelat in. Om jag skulle kunnat väja och ta bort allt detta som hänt mig, så kanske jag skulle få reda på hur jag hade mått. Men det går ju inte.

    Vad vill jag säga med allt detta? hehe...ja, bara att jag känner igen mig i väldigt mycket av det alla säger här och skulle kanske visst kunna stämma in på någon form av diagnos. Men samtidigt är det väldigt svårt att fastställa om det är något som skulle kunna hjälpas eftersom det är en produkt av saker som hänt mig men även från en del av min läggning.

    Saker jag känner igen är: tanskspriddhet. lugn, drömmande, distraherad, väldigt engagerad i speciella projekt( här kan det dock vara samma projekt väldigt länge, men ibland dyker det upp nya) där jag läser om allt, svårt med närhet om det inte är på mina villkor, tidsoptimist, svårt att planera och organisera( även om jag hittat verktyg för att hantera även detta). Och en del andra grejjor.

    /Fundersam.
    Lite historik om ADHD/ADD.
    adhd-npf.com/adhd-historia-del-1/

    Visst kan vissa delar förstärkas när vi nu lever i ett samhälle där man ska jobba och prestera på ett annat sätt men dessa svårigheter har uppmärksammats även längre tillbaka.
    Tycker det är intressant med din pappa att han hittat ett mer lugn nu som pensionär vilket inte låter helt konstigt för mig om han nu skulle ha just ADHD/ADD. Många med denna diagnosen har ofta svårt att ha ett heltidsjobb för sånt som andra utan diagnos tycker är en självklarhet tar så mycket mer energi för oss med diagnos. Bara att orka med alla hushållssysslor kan vara jobbigt eller att handla tex.
    För min del så kommer jag aldrig kunna ha ett heltidsjobb för det skulle få mig att gå under. Det tar så mycket energi att bara få min vardag att gå runt med hem och barn att jag får vara glad om jag ens kommer upp i 50%. När man räknar in hur mycket jag orkar så får man även räkna med restiden dit och hem eftersom även det tar mycket energi.
    Så din pappa har kanske inte samma krav på sig nu som pensionär och kan vila upp när det behövs vilket gör stor skillnad. Nu känner jag inte din pappa så detta är ju ren spekulation från min sida men vill dela med mig av min egen erfarenhet om denna diagnosen.
    Min son har också rätt grav ADHD och det är samma för honom. Han har egen assistent och klarar inte att ha lektioner i sin klass men ändå så orkar han bara fram till lunch. Sen är han för trött i huvudet för att orka mer och får göra lite mer lättsamma saker efter det.

    Sen detta med att man söker hjälp i större utsträckning här mot vissa andra länder och kulturer tror jag kan stämma. Men detta för att det numera är mer okej här att faktiskt må dåligt psykiskt och att det inte är tecken på svaghet på samma sätt. Även att hjälpen finns att få vilket det inte gör i vissa länder kanske.
     
  • Moonis
    tessan27 skrev 2014-05-17 23:12:18 följande:
    Min läkare på VC har nu skickat iväg en remiss till psykiatrin så att jag ska få göra en utredning på om jag har add/adhd som jag misstänker. Måste ringa dem på måndag och se om dem fått remissen bara, det var säkert en månad sen jag var till läkaren och har inte hört något ännu, inte ens att dem tagit emot remissen. Så vi får väl se. Men det kändes skönt att i allla fall få en remiss.
    Just nu är det väldigt upp och ner med hur jag mår. Är väldigt trött och orkar inte så mycket... jobbar dock heltid men fick för lite över en månad sen förebyggande sjukpenning beviljad av försäkringskassan. Det betyder att jag vid 3 tillfällen i veckan, 2 timmar per tillfälle får gå och träna på arbetstid. Detta för att bli piggare och orka mer istället för att bli sjukskriven. Det går bra att träna men det hjälper inte mot tröttheten alls. Frågan är ju om tröttheten beror på depressionen eller något annat... för är det tex add så är det kanske inte så konstigt att det inte hjälper. Vore ju kul om man orkade med någonting annat än jobbet. Har ju familj och hushåll att ta hand om också...
    Visar det sig att du har ADD/ADHD så är det där tröttheten kommer ifrån och då hjälper medicinering. Har det gjort på mig i alla fall. Nu hjälper inte Stratteran lika mycket mot det som dom andra men lite bättre är det ju.
Svar på tråden ADD symptom hos vuxna