Inlägg från: Flickan och kråkan |Visa alla inlägg
  • Flickan och kråkan

    Vi som har barn som är sena med talet- samlas här!

    Vet inte om vi hör hit eller inte. har en kille som blir 3 år i slutet av december. Vi har remitterats till logoped, men inte varit där ännu....det tar sin tid. Han sa egentligen inte flaska innan han blev två år.....efter det tog det fart rätt ordentligt. Han pratar mycket numera, har god förståelse men är otydlig i sitt uttal. Saknar en massa vanliga ljud. Det märkliga är att han jättefina rullande R och har haft det länge, men kan inte säga g eller k. Han kan alfabetet och kan då de flesta ljud utom c, g, k och s.........men i kombination så försvinner många av ljuden.

    Han har varit lite småsen med det mesta....motoriskt......så kanske är det där skon klämmer även med talet......att det är en fråga om motorik för hans del.....fast konstigt att han kan säga R, det ska ju vara svårt .

    Har en lillebror på 1½ år också. Han pladdrar på ordentligt och har massor av ord "redan"......men han är inte som storebror överhuvudtaget......de är jätteolika på väldigt många sätt .

    Jag har inga skuldkänslor.....jag vill bara veta om det är något vi kan hjälpa honom med....ifall han behöver extra stöd med något. Vi vet ju inte riktigt ännu.

  • Flickan och kråkan
    mommys minute skrev 2011-01-06 08:03:02 följande:
    En annan sak - logopeden verkade tycka att det var konstigt att min 3-åring inte kunde benämna färger än. Men jag tycker det är konstigt att hon förväntar sig det när han inte har ordning på talet. Vi har ju fullt sjå med att få honom att prata överhuvudtaget???
    Var det för att han inte sa färgerna eller för att han inte kan färgerna? Sedan har väl det här med färger mycket med intresse att göra. Min äldsta som är den som är sen med talet och som inte varit särskilt tidig med något har kunnat grundfärgerna och en hel del nyanser sedan han var 1½ år. Sa ju inget då men pekade på rätt om man frågade, hämtade rätt om man bad honom etc. Han är tokig i färger, former, siffror och bokstäver. Han har precis fyllt 3 år och kan alla bokstäver både små och stora, räknar till hundra m.m. (fast grymt otydligt . Lillebror börjar närma sig 2 år (han är 20 månader) och pratar massor och har ljud som storebror inte har....han kan färgen blå och alla bokstäver säger han är A . De är väldigt olika i sina personligheter.
  • Flickan och kråkan
    Maria222 skrev 2011-01-10 23:05:24 följande:

    Min son är 3,5 och också sen med talet. Han sa inte många ord vid 2 års ålder.
    Nu pratar han fullständiga meningar och han har grammatiken, men uttalet är väldigt svårt.
    Han kan också alla bokstäver och är tidig "mentalt", förstår och tänker massor. Men uttalet är ett stort hinder för honom. Han kan t ex säga kombinationen "ma" mamma men när han ska säga maria blir det oia...

    Sist vi var på bvc var på 2,5 års kontroll och då hade de ingenting att invända angående språkutveckling utan sa att han var "normal". På dagis säger de också att han är normal... Men vi själva känner att det kanske skulle vara bra om vi kunde få lite hjälp med hur vi ska stödja honom på bästa sett.... och vi skulle gärna besöka en logoped.


    Det låter ju lite som för oss, fast han har lite besvär med grammatiken också. Läste lite om språkstörningar och vår äldsta passade väldigt bra in på "svårigheter med språkljuden". Vi ska till BVC i slutet av den här månaden och ska höra hur det går med remissen. Vi försöker jobba lite med hans uttal hemma och märker att det är bra att det hjälper honom, men bara så länge han vill och är med på det så klart. Hoppas få lite mer tips. Vi ska börja skola in honom på förskola idag.....får se hur det går....har varit lite "orolig" för att andra inte ska förstå honom. Vi som känner honom vet ju hur han hanterar sitt språk och hur han byter ljud.
Svar på tråden Vi som har barn som är sena med talet- samlas här!