• Jelenas

    Vi som har barn som är sena med talet- samlas här!

    Jag kanske inte hör hemma här då min son bara är 18 mån men är ändå lite bekymrad över hans tal. Han har eg bara 1 ord som jag vet att han säger och det är apa. Andra saker kanske man kan antyda och han kan jama som en katt och ryta som en tiger. Vi har 18 mån kontrollen i sept så jag får se vad dom säger där

    Men han är väldigt motorisk framåt däremot. Lite för framåt mot vad hans kropp klarar. Sjukgymnsten säger att han egentligen skulle lära sig gå ganska sent då han är väldigt plattfotad och har svaga fotleder men han han utmanar sig själv hela tiden.

    Det kanske gör att han inte riktigt har tid att "lära" sig prata. Men han har i alla fall börjat att "läsa" och att jag ska läsa för honom så det kanske släpper nu.
    Hoppas hoppas. :)

  • Jelenas

    Oj vad sonens tal har släpp. Bara på nån vecka har han lärt sig säga
    Mamma
    Pappa
    Nappen
    Flaska
    Frukost
    Walter
    Sätt dig
    Vad är det?
    Katt

    Plus en massa andra ord :)
    Kul när det verkligen släpper.

  • Jelenas
    strojes skrev 2011-10-25 15:07:38 följande:
    Jelenas: Ja, visst är det kul när det släpper och de klättrar upp en massa pinnar på stegen!

    Här har alla tre tjejerna börjat att lägga in s-ljudet spontant i talet. Inte varje gång men då och då och det är ju en start. En del sk- ljud börjar också komma (tex stjärna, duscha). En av tjejerna har sagt klockrent "r" i över ett år, de båda andra har nu börjat nosa lite på r-et.

    Åldern på mina tjejer är: äldsta fyller 7 år i februari och hennes småsystrar fyller 4 år nu i november (det är en av de två som har det klockrena r-et!)
    Ja det är verkligen roligt. Många av orden är typiska som bara en förälder förstår men det är så skönt att man kan veta vad han menar. :)
  • Jelenas
    AmmiK82 skrev 2011-11-21 20:15:57 följande:
    Nu menar väl inte på allvar att de håller koll på honom redan? Många barn pratar inte när de närmar sig barn eller ens när de är några månader efter två, för vissa lossar det inte förran efter 2 och ett halv år. Om BVC skulle säga till mig på 2 ½års kontrollen att våran dotter inte pratar som de ska, skulle jag inte oroa mig. Inte förran hon närmade sig 3 och fortfarande inte skulle prata bra. Man får inte glömma att barn pratar olika mycket! Vi har en på dagis som pratar med än våran dotter, hon är 3 månader yngre. Vår dotter var väldigt tyst tills för en månad sedan kanske. Hon fyller 2 år i februari.

    Sen angående ett inlägg högre upp, att barn inte kan säga färger eller räkna när de är två, varför skulle det vara någonting att oroa sig för?

    Som sagt, JAG skulle inte stressa förran närmare eller vid 3 års ålder, låter ju här på tråden också att för vissa har språket börjat lossna efter 2½.

    Lycka till ni som får hjälp med talen för barnen! Hoppas jag inte störde för mycket med mina åsikter. :)
    Bonusens mamma tjatade till sig en tid hos logopeden dottern när hon endast var 18 månader.
Svar på tråden Vi som har barn som är sena med talet- samlas här!