• Trulis78

    Operera bort gallan, fördelar, nackdelar ?

    Hej! Jag är i precis samma sits och funderar också mycket. Jag har haft några kraftigare anfall och har annars väldigt ofta, om än inte precis varje dag, den där molande värken. Jag har under många år trott att det är magkatarr men sen när de kraftigare anfallen började komma har jag ju förstått vad det är. Jag känner som du att jag bara vill bli av med problemet egentligen men är dåligt informerad om de eventuella negativa konsekvenserna av att operera bort gallblåsan. Jag har tid för samtal med kirurgen i början av december. Kanske vi kan följas åt och diskutera alternativen?!

  • Trulis78

    LinaNK: Javisst, jag skriver absolut när jag har pratat med dem! Du med?!

    Läkaren jag träffade på akuten sist tyckte absolut att jag skulle operera bort gallblåsan i alla fall för det syntes på ultraljudet att jag hade många stenar i den. Han var med andra ord säker på att problemen skulle kvarstå/återkomma. Jag har haft ett par hemska men korta anfall innan detta och så det där molandet jämt under många år. Men nu sist så höll jag fasen på att krevera. Det kom pang bom en kväll och jag föll ihop i hallen hemma och kunde inte röra mig. Mannen ringde ambulans för vi fattade ju inte vad det var. Ambulansen vägrade komma med hänvisning till att "de inte kommer för lite magont". Det absolut värsta släppte efter kanske tjugo minuter men sen hade jag kraftig smärta så jag inte kunde röra mig i nästan tio timmar och sån fruktansvärd träningsvärk dagen efter. Jag sökte på vårdcentralen och dom tog lite prover och skickade hem mig. Så fick jag ett nytt kortare anfall hemma och då åkte jag till akuten efteråt och tänkte att jag aldrig klarar tio timmar till ifall det kommer ett sånt där långt anfall igen. Och kommer ett sånt anfall tar jag mig ju inte iväg på egen hand ifall ambulansen nekar igen. Hur som helst hade jag kraftig påverkan på levern och läkarna var galna på att ambulansen hade nekat mig första gången. Allt som allt höll jag på i tre dygn med anfall titt som tätt innan den jäkla stenen äntligen hade passerat. Det vill jag helst inte göra om kan jag säga. Så jag vill hemskt gärna ha en operation om det inte finns några väldigt negativa konsekvenser av den.

    Har ni andra också haft leverpåverkan? Jag hade rätt stor påverkan tydligen, tillräckligt för att vårdcentralläkaren som tagit de första proverna skulle jaga mig med ljus och lykta när han väl fått provsvaren. Jag låg ju då på akuten men värdena var de värsta vårdcentralläkaren hade sett typ. Fast läkarna på akuten sa att de var illa men att de absolut hade sett mycket värre också så det var nog ingen jätte fara. Det tog i alla fall låååång tid för levervärdena att stabilisera sig efteråt och det gör mig också lite orolig. Hur mycket pallar levern om man får flera sådana anfall?

    Alexi: Sövdes du under operationen eller var du lokalbedövad? Jag fattade det som att de gör en titthålsoperation. Gjorde du en sån? Var du sjukskriven en vecka? Inga andra negativa konsekvenser än ont i gallgångarna ibland? Jag menar där har man ju ont redan innan så det blir inte värre eller?

  • Trulis78

    Tack Alexi för svar! Det låter jätte bra tycker jag. Jag var lite nervös för att behöva vara vaken men det kanske man inte är då...

  • Trulis78

    Hej!

    Nu har jag varit och träffat kirurgen för en diskussion. Hon ville vänta med att operera mig tills jag haft ett till stort anfall om jag nu får det. Hon menade att riskerna med operation är väldigt små men ändå befintliga varför man väntar in i det längsta med operation.

    Läkaren var jätte kunnig och lätt att prata med och jag känner mig nöjd med att avvakta och se om jag får flera stora anfall.

  • Trulis78

    jEnNiK: Ja, just det där frågade jag mycket om! Vilka risker det innebar att inte operera nu men läkaren menade på att sannolikheten var väldigt liten för att jag skulle få den typ av farliga anfall du beskriver. Dom tittar tydligen på olika typer av blodvärden och om ett par speciella värden är förhöjda så tenderar man att få farliga anfall. På mig var de värdena inte förhöjda, utan bara andra levervärden var påverkade. Och jag hade ingen inflammation någonstans alls. Jag antar att jag får lita på sjukvården denna gång även om jag generellt inte gör det, läkaren kändes ändå engagerad och kunnig och förklarade väldigt noga hur gallstensanfall fungerade osv. Men jag ska definitivt stå på mig och inte vara rädd för att åka in om jag blir dålig igen och inte känner mig ok! Jag har som du lite minst sagt dåliga erfarenheter av sjukvården sen förr! Vad bra att det till slut ordnade sig för dig!

Svar på tråden Operera bort gallan, fördelar, nackdelar ?