Inlägg från: SunnyBunny |Visa alla inlägg
  • SunnyBunny

    Är det okej att en person som är sjukskriven (som inte klarar av att jobba) går ut på krogen och roar sig, reser eller tar en shoppingrunda på stan?

    Beror väl på vad man är sjukskriven för? Jag kan inte riktigt förstå hur människor som inte klarar av ett arbete pga socialfobi, inte kan passa tider, får ont i kroppen av att gå ut, får hjälp med städning och tvätt hemma pga värk, inte kan åka buss pga främmande människor, trots det kan gå ut varje helg,shoppa, dejta på nätet och åka själv över hela sverige för att träffa främmande karlar,  och leva utomlands 6 månader om året. Och ja har känt flera med dessa problem........

  • SunnyBunny
    Åsiktskvinnan skrev 2010-11-27 12:12:17 följande:
    Just ang passa tider, kan jag förklara hur det var för mig, jag fick panikångest när jag hade en tid att passa. Går man däremot ut och handlar så är det ingen tid att passa, man går när man känner sig redo, ang sociala fobier, ja man kan välja att gå hem igen om det blir jobbigt, vissa dagar klarar man massor medans andra dagar klarar man ingenting.
    Så långt kan jag förstå. Men när det kommer till en person som år ut och år in är sjukskriven pga dessa problem, kan endå på nåt sätt hålla igång varje helg med fest och dans, passa tider till både bussar,tåg,flyg,båtar......klarar av och åja just dem här sakerna i andra städer än hemma......kan själv släpa en stor väska men inte tvätta hemma börjar man ju undra vad som är fel? Inte ens jag..frisk i samma ålder orkar hahah. Sen pungar vissa ut 1000 tals kroner i försäkringspengar och kan resa ännu mera;)
  • SunnyBunny
    Fru U skrev 2010-11-27 12:17:47 följande:
    Hur tänker du nu? Om man har social fobi hur är det ett hinder för nätdejtande? Och hur är det ett hinder för att åka ENSAM någonstans och träffa en person (ett möte de själva bestämt förutsättningarna för).

    Eller du menar att du känner flera personer som har både social fobi+värkoch  som har det så jobbigt att de har hjälp hemma och som går ut varje helg (vad menar du med det förresten?), och om dessa personer med social fobi lyckas handla själv istället för att ha samhällshjälp till det  - vad är problemet?

    Och vad har utomlandsboende med saken att göra?
    Det jag vill förstå!!!!! Inte anklaga, är hur man kan klarar av en sak på fritiden men inte när det är jobb relaterat? En vän" tex var sjukskriven bla för hon klara helt enkelt inte av och träffa främmande människor ALLS! Hon sa att hon knappt gick ut genom dörren till sina läkare. Trots det kunde hon som sagt dejta och träffa då främmande killar? Hon kunde inte heller ta sig till jobbet, då hon inte hade nåt körkort och klarade inte av buss. Men buss för att resa går bra? Alltså det är ju det jag inte förstår? Men skit samma hahah.. jag menar inte nu alla sjukskrivna, har själv varit det;) Bara vissa personer jag inte fattar ha!
  • SunnyBunny
    Åsiktskvinnan skrev 2010-11-27 12:20:04 följande:
    Ja jag vet inte, visst är vi alla olika, men själv har jag svårt att tro att någon som är sjuk inte vill något hellre än att bli frisk och få vara "normal", kunna tjäna sina egna pengar för det är ju en betydlig skillnad på ersättning och lön. Men jag vet som sagt inte.
    Du menar att det inte finns dem som medvetet utnyttjar systemet;) Kanske inte så många idag med stenhårda regler men förr var det vanligare ha!
  • SunnyBunny
    Onkel Panter skrev 2010-11-27 12:24:24 följande:
    Ja, det finns nog personer som skådespelar lite för att utnyttja systemet. Frågan är om de verkligen kan lyckas med det utan att eventuella läkare ser igenom det? 
    Idag tror jag inte det är så enkelt som sagt. Men om man redan finns i systemet är det nog lättare och fortsätta. Jag har varit med en fd vän hos psykolog och hon helt enkelt ljugit honom rakt i ansiktet, utan några som helst problem.
  • SunnyBunny
    Fru U skrev 2010-11-27 12:29:27 följande:
    Okej, så hon hade alltså inte värkproblem också. Du drog ihop alla på en gång, helt oki bara vi är med i svängarna

    Har man aldrig lidit av social fobi och panikångest så är det nog svårt att förstå att förutsättningarna är totalt olika om man själv får bestämma om ett möte ska ske, när det ska ske och hur det ska ske. Du har så vida jag vet väl ingen aning om hur hon faktiskt mådde när hon åkte buss? Hon mådde kanske skit men tyckte det var värt det för att trots allt komma iväg och träffa någon. Och hur vet du att hon verkligen träffade de hon bestämt möte med? Att den sociala fobin inte kom i vägen och slog undan benen för henne och satte p för mötet?
    Ja sant så kan det ju ha varit. Nej jag kanske aldrig kommer och förstå;) Spelar ingen roll idag egentligen då de två personerna jag menar har för längesen försvunnit ur mitt liv, men att de är sjuksrivna fortfarande vet jag;)

    Jag var själv långtidssjukskriven i 2 år för jag gick helt enkelt in i väggen. Jag klara ingenting hemma och möten med andra människor var totalt uteslutet. Min mamma fick sköta om mig. Min läkare kom hem till mig. Sista 8 månaderna började jag må bättre. Men istället för att gå och shoppa,resa och festa började jag direkt arbetsträna för att kunna komma ut i arbetslivet igen. Jag klarade först inte av och vara bland folk, men då jobbade jag hemifrån med dator och telefon tills jag var stark nog och komma ut i verkligheten igen. Därför jag nog inte förstår vissa människor som är sjuksrivna för en sak, men klarar av och göra den 99 gånger av 100.
  • SunnyBunny
    VirrigaVerna skrev 2010-11-27 12:39:22 följande:
    Idag faller t.om riktigt sjuka individer mellan stolarna i systemet. Och det tycker jag är riktigt tragiskt.
    Det är hemskt!
  • SunnyBunny
    Fru U skrev 2010-11-27 14:14:09 följande:
    Så för att någon kan hushålla bättre med sina pengar så blir du avundsjuk? För nåt annat kan jag inte se det som.

    Man ska alltså med nöd och näppe överleva och helst vara extremt tacksam för att man får leva på andras hårt skattade pengar?

    Sen brukar man inte få åka på resor när man är sjukskriven. Möjligtvis rehabresor till värmen
    Brukar man inte? Det är skit snack. Försäkringskassan säger inte ett skit att man är utomlands t.o.m flera månader i sträck. Konstigt kan jag tycka. Konstigt att en person kan vara helt frisk(har hört en person säga det) i ett annat land men direkt när man kommer hem är man sjuk igen och lider av sina gammla symtom? Då skulle jag nog fundera starkt på och flytta härifrån.......
  • SunnyBunny
    Onkel Panter skrev 2010-11-27 15:09:56 följande:
    Jag förstår inte din poäng. Varför skulle man vara frisk bara för att man är utomlands? Eller menar du att om man är sjukskriven så innebär en utomlandsresa för mycket stress än vad man borde klara av? 
    Jag lider själv av depression men var för ett tag sedan med i ett ungdomsutbyte, bekostat av EU, där vi åkte till Tyskland i en vecka. Jag ser det bara som nyttigt, eftersom jag då fick ett drastiskt miljöombyte och dessutom fick träffa människor och lära mig mycket om en annan kultur på kuppen. Det betyder inte att jag orkar med den press och ångest som arbete, eller ens en gymnasielinje, för med sig. 
    Men oh!!!!! Personen sa själv att hon var helt frisk utomlands? En person med annars konstant värk och socialfobi? Varför har man bara ont  hemma och absolut inte kan träffa andra främmande människor på tex kurs/arbetsträning men på krogen/shoppingrunda/fik och resor går det bra? Och hur kan man absolut INTE åka en stadsbuss till jobbet/praktik/affär, men man kan åka buss till arlanda? Nej jag är väl dum i huvudet för jag fattar inte hahah. Jag sa till den här personen en gång att reseledare skulle passa henne perfekt! Hon skulle då göra precis allt hon gör på resor men få betalt? Men hon svara aldrig.....
  • SunnyBunny
    Fru U skrev 2010-11-27 15:09:42 följande:
    Om man beräknas vara långtidssjukskriven och inte deltaga i rehabåtgärder så skiter fk fullständigt i om du mår skit i sverige eller om du mår skit någon annanstans. Helt rätt. vad är problemet?

    Avundsjuka var det ja.
    Jag är inte avundsjuk, jo visst kanske lite, slippa snö och sverige 6 månader per år lockar ibland;) Jag är mest nyfiken på andras åsikter och försöker förstå!!!
  • SunnyBunny
    Onkel Panter skrev 2010-11-27 15:28:19 följande:
    Jaså, jag visste inte att du syftade till en särskild person, trodde du var i gång med att generalisera lite som vissa gillar att göra ibland. Flört
    Jo, i det fallet är det ju verkligen sjukt suspekt.
    Nej nej!!!!!!! Absolut inte! Har ingenting emot att sjukskrivna lever som precis vem som helst när de väl kan det! Men det finns vissa fall i min närhet som irriterar mig en aning;) Även läst om såna personen här inne på FL. De är dem jag försöker förstå;)
Svar på tråden Är det okej att en person som är sjukskriven (som inte klarar av att jobba) går ut på krogen och roar sig, reser eller tar en shoppingrunda på stan?