• Fru U

    Är det okej att en person som är sjukskriven (som inte klarar av att jobba) går ut på krogen och roar sig, reser eller tar en shoppingrunda på stan?

    Fru U skrev 2010-11-27 23:46:35 följande:
    Då bör du läsa på igen för ingenstans står det att en människa mår bra av arbete, det man talar om är meningsfull sysselsättning och en meningsfull tillvaro - måste man ha ett arbete för att känna sig hel så är det bara att beklaga.
    Vad jag menar är att ett arbete inte är en nödvändighet för att må bra. Inte att alla generellt skulle må dåligt av att arbeta
    har ont i handen o skriver därför som en kråka
  • Fru U

    Och du är alltså arbetsgivare? Och har anställt flera långtidssjuka? Sjuka är inte attraktiva på arbetsmarknaden så är det bara, de kostar oftast pengar.


    Ja, de som är kroniskt sjuka gör ofta ett väldigt bra jobb. Ett för bra jobb för att de ska må bra men de vill vara normala, som alla andra och lägger all energi på arbetet och trillar ihop sen.


    har ont i handen o skriver därför som en kråka
  • Fru U
    Trevlig eftermiddag skrev 2010-11-28 00:16:39 följande:
    Allt handlar inte om försörjning i mina ögon, det handlar om mänskligt värde 
    För det behöver man inte ett arbete. För i så fall är det jäkligt få som har mänskligt värde.
    har ont i handen o skriver därför som en kråka
  • Fru U
    Trevlig eftermiddag skrev 2010-11-28 00:21:00 följande:
    Ska bara tillägga en sak, om du inte visste det så finns det fullt med folk på jobb som har stress, men de hanterar det bra, och om de inte gör det får de läkarvård 
    All stress är inte likadan, precis som att alla människor inte är likadana.

    Och kom inte dragandes med positiv stress för kroppen skiter fullständigt i varför man är stressad.
    har ont i handen o skriver därför som en kråka
  • Fru U
    Trevlig eftermiddag skrev 2010-11-28 00:27:52 följande:
    Nähä, jag vet inte vad du försörjer dig på, men jag arbetar dock
    Och vad har det med mänskligt värde att göra? I så fall har inga barn och heller inga pensionärer eller arbetslösa något mänskligt värde och inte ens jag är så cynisk.

    Mänskligt värde handlar inte om att arbeta.
    har ont i handen o skriver därför som en kråka
  • Fru U
    blommanigbg skrev 2010-11-28 10:33:59 följande:
    Du vet inte hur mkt hon ligger i sängen före och efter shoppingen. Samt sitter ner när hon är ute på stan och vilar..  Eller hur ont hon har. Det är ju inte sådant man skriver i ett vykort. Utan man vill ju alltid skriva det positiva.
    Hon fick säkert en hel del positiv energi av att komma iväg. Tycker du kan unna henne det.
    Inte heller vilka mediciner hon var tvungen för att ta för att klara av det. Mediciner hon kanske inte kan ta om hon ska arbeta.

    Jag åker på semester (nu är det länge sen sist) och vi gör väldigt mycket saker då men man får anpassa sig efter hur kroppen är. Man går kanske runt i en affär (eller för vår del snarare ett museeum) och då får man sätta sig ner och vila och låta kroppen återhämta lite av reservenergin (för den vanliga energin är redan borta), man går och fikar och sitter ner en längre stund några gånger om dagen.

    Sen trillar man ihop på kvällen. Första semestern vi åkte på somnade vi sju varje kväll och sov 12-13 utan att vakna och ändå var vi lika trötta dagen därpå så när vi väl kom hem fick vi vila och ta det lugnt, men det var det baske mig värt.
    -------
    Det som jag avskyr med dessa trådarna är att alla förklaringar ses som självömkan, att man sitter på sitt arsle och inte försöker göra nåt för att fixa livet.

    Jag säger som Mamita att det är inte så lätt att få hjälp, man får leta upp den själv och även om man gör det så har man den sjukdom man har och vad som går att göra är begränsat.

    Att tro att man tycker det är ett behagligt liv att leva på existensminimum det förstår inte jag. Att tro att man tycker det är jättekul att vara hemma när alla andra lever vidare, går till jobb, att sitta ensam det förstår jag inte.

    Visst finns det en generation (för jag tror det är mer än individer) som gnäller för små besvär men de som är långtidssjukskrivna (långtidssjuka öht) tillhör inte de som sätter sig ner och blir sittande för en fis på tvären. Tvärtom, de kämpar för att få den hjälp de har rätt till. Kämpar för att få träffa rätt läkare, för att få rätt medicin, för att få terapi, för att få sjukgymnastik.

    Men samhällets resurser är vad de är och många gånger ses dessa personer som jobbiga. Jobbiga för att de kräver hjälp att leva istället för att sätta sig ner och invänta vad vården/samhället tycker är bäst.
    har ont i handen o skriver därför som en kråka
  • Fru U
    Lismonia skrev 2010-11-28 12:17:54 följande:
    ja du, om vi hade haft pengar så hade vi vänt oss till privat vård. Han behöver Kbt bla. Men han behöver gå minst en gång i veckan = ca 4000 kr i månaden. Så det är inte möjligt då vi lever på soc. Ska bli uppringd av psykiatrins chef och se vad han säger... Tar man på sig att behandla en patient så ska den få behandling inte bara få sitta hemma och vämta i månader. Jag är verkligen bitter på alla dessa idioter som vi har mött än så länge! Men som sagt, vi kämpar på.
    Det som är tragiskt är att det krävs en anhörig (eller vän) som kämpar. Och det kvittar i prinicp vilken vård vi pratar om, så länge det inte är urakut vård, för så som systemet ser ut idag så krävs att man har någon som för ens talan om man ska få hjälp (rätt hjälp och inom rimlig tid)
    har ont i handen o skriver därför som en kråka
  • Fru U
    minus62 skrev 2010-11-28 12:48:57 följande:
    Jag har en fd väninna som är sjukskriven pga fibromyalgi och anses av läkare vara en av Sydsveriges värst drabbade i den sjukdomen. Hon säljer Tupperware och det tycker INTE jag är OK.

    Varför då? Är det bättre att hon sitter och sittar på en vägg? Är inaktiv?


    Eller är det bättre att hon är social? Träffar människor? Och på sätt och vis gör något för andra?


    Nej, det är väl bättre att hon sitter och tänker på hur ont hon har hela tiden istället. Det gör ju livet så mycket bättre.


    har ont i handen o skriver därför som en kråka
  • Fru U
    minus62 skrev 2010-11-28 12:53:00 följande:
    OM hon vill ha det sociala kan hon ju jobba deltid då, klarar hon av att packa ner och upp och ner sina TW-prylar, åka runt till folk med bilen (när läkarna tom hotat dra in körkortet) så borde hon kunna jobba. TW ÄR ju för bubblan ett jobb, det ger trots allt henne inkomst.
    Ja, det går säkert att jämföra tuppwarepartyn lite då och då med att jobba 4 timmar varje dag. Eller inte.

    Än sen att läkarna har hotat att dra in körkortet? Varför har de hotat med det? Är hon en osäker bilförare? Farlig på vägarna?

    Har hon sjukpension enligt de gamla reglerna så får man ha inkomst, man får ha jobb som inte är regelbundna och som man kan göra eller låta bli. Så ser systemet ut, gilla läget.
    har ont i handen o skriver därför som en kråka
  • Fru U
    minus62 skrev 2010-11-28 13:01:53 följande:
    Vet inte riktigt vilket system hon går under, vet bara att hon inte fick gå kvällskurser i språk på typ Folkuniversitetet eller så för då skulle de dra in sjukpenningen eller sänka den. Anledningen till körkortet ligger dels i de mediciner hon tar samt att hon har epelepsi.
    Okej. Naturligtvis får man lära sig leva med de begränsningar man har, är man farlig på vägarna får man låta bli att köra. Samtidigt som jag förstår att hon inte vill det för då blir hon förmodligen helt låst med tanke på värken (buss brukar inte vara ett alternativ och färdtjänst är inget hållbart alternativ+att det är svindyrt)
    har ont i handen o skriver därför som en kråka
Svar på tråden Är det okej att en person som är sjukskriven (som inte klarar av att jobba) går ut på krogen och roar sig, reser eller tar en shoppingrunda på stan?