• qwoxy

    Förneka fortkörning, fartkamera. Vad kan hända?

    Men det var otroligt mycket skitsnack och konstiga påståenden i den här tråden. Varför skriver man något om man inte vet hur det fungerar?

    Till att börja med finns det ingen som helst anledning att erkänna något på plats om man blir stoppad av polis eller för att man får hem ett brev. En grundläggande princip är att man har rätt till en rättslig prövning. Det finns en mäng regler och undantag. Hastighetsbegränsningen måste vara korrekt skyltad och beslutad. Det finns säkerligen krav på besiktning av fartkameran etc.

    Det enda ni har att förlora på att dra det till tingsrätten är lite tid.

    Fortkörning straffas med böter som är fastställda i förväg och oberoende av personens inkomst. Det blir inga som helst extra påföljder av att få ärendet prövat i rätten. Du bör ha rätt till rättshjälp och kan begära av åklagaren att en offentlig försvarare skall förordnas dig. Staten står för kostnaden.

    Att betala en fortkörningsbot innebär i normalfallet ett erkännande.

    Uppgift om lagbrottet noteras i belastningsregistret efter att du antingen har erkännts eller funnits skyldig av tingsrätt. Nekar du eller blir frikänd registreras inget där.

    Se till att kontrollera att det är korrekt skyltat på sträckan. Det krävs en skylt på var sida av vägen vid förändrad hastighet.

    Kontakta kommunen och begär att få ut information om vilken hastighet som gäller på sträckan.

    Ifrågasätt om fartkameran genomgått alla kontroller och är godkänd enligt konstens alla regler. (Osäker på vilka krav som finns)

    Om det handlar mer om att få rätt än om ekonomin så kontrollera bilens hastighetsmätare. Om den är missvisande är det inte otänkbart att tingsrätten tar hänsyn till det.

    Slutligen. Eftersom rätt ska vara rätt så ska han givetvis förneka brott om han vet att han inte körde för fort. Det är inte roligt att bli oskyldigt anklagad och det kan vara värt mycket tid och energi att få upprättelse.

  • qwoxy

    Farligast i trafiken är ovana förare som inte kan läsa av aktuella trafiksituationer. De som stannar innan de kör in i en cirkulationsplats för att de inte läst av trafiksituationen i tid. Jag har en stark misstanke om att det är samma kategori som ligger 5-10 km under gällande hastighetsgräns.

    Trafiken bygger ett samarbete med förare som är smidiga. Reglerna är riktmärken. Det finns tillfällen när det är motiverat att göra undantag från reglerna.

  • qwoxy
    logg81 skrev 2011-04-06 08:26:58 följande:
    Ja... det kanske fungerar så i ditt län... vad vet jag. I övriga Sverige får ägaren bötern hem och sen är det upp till denne att meddela polisen om vem som lånat bilen då.

    Som jag ser det har ni några få alternativ.

    1. Betala böterna och stå för det faktum att bilen susat förbi en fartkamera för snabbt när mannen din körde.
    2. Strunta i att betala böterna och neka till att det är han som kört.
    3. Kolla bilen på verkstad

    Att älta 8 km fram och tillbaka får inte böterna att försvinna...
    Det heter boten i bestämd form. Böter är plural. I singular heter det bot. Och det kommer inte en bot om inte föraren är identifierad. Det kommer möjligen en förfrågan, men inte en bot. Ägaren kan inte straffas för hur någon annan framfört dennes fordon med få undantag såsom vid parkering där föraren och ägaren är solidariskt betalningsskydliga.
Svar på tråden Förneka fortkörning, fartkamera. Vad kan hända?