Inlägg från: amalie79 |Visa alla inlägg
  • amalie79

    Vad har du för syn på långtidsarbetslösa?

    När jag efter att ha avslutat en utbildning var arbetssökande på deltid ett par månader fick jag gå på möte med ungdomsgruppen. De åsikter jag hörde där gjorde mig mörkrädd. En kille hade utbildat sig till möbelsnickare men tyckte att han var för fin för att börja med att hyvla brädor på ett företag som gjorde stolar. En annan hade utbildat sig inom skogsbruk, men hade inte tänkt p åatt han borde ha körkort. Ja, de saker man fick höra där alltså...

    Resonerar man så så är det inte konstigt man inte har jobb!

    De långtidsarbetslösa jag känner har precis som dessa ungdomar alla möjliga bra eller mindre bra förklaringar på varför de inte kan jobba. " Jag kan inte jobba alla helger i december, jag har en fästman", var den bästa jag hört nu på senare tid.

    Sedan tycker jag man ser ett mönster om man ser till uppväxt. De som har föräldrar som inte gör många knop är också de som sitter hemma och får a-kassa. Får man ingen arbetsmoral med sig från början så är det kanske inte så konstigt att man blir likadan själv..

  • amalie79
    Trollet Ludenben skrev 2011-01-15 21:51:04 följande:
    jo men inte nattis. om man är oubildad finns de flesta jobb på obekväma tider... kassajobb, gatukök, timvik vården och liknande som är lättast att få de är inte på kontorstider. jag vet för jag har vart i den sitsen men har jobb nu.
    Ja men det är ju fortfarande pga människan själv isf. Man kan utbilda sig!  Det är ju ingen annans fel att man inte har jobb för att man är outbildad.
  • amalie79
    iii skrev 2011-01-15 21:58:36 följande:
    Men det är ingen snabblösning direkt. Sen kan jag nästan uppleva att det är svårare att få jobb som högutbildad. Iallafall om man valt en branch där det är hög konkurrans om jobben. Då är det svårare att få de okvalificerade jobben, för arbetsgivaren förstår direkt att man kommer sticka så fort man hittar något annat. Man blir lite låst till sin branch, beroende på vad man utbildat sig till såklart.
    Ja, sant. Men om man pluggar kan man få studiebidrag och sedan ett jobb. Det måste ju inte vara en jättelång universitetsutbildning. Jag gick en trädgårdsutbildning, gjorde några hundår då jag jobbade säsong och nu har jag ett heltidsjobb där jag får lägga upp min arbetsdag själv, sätta mina egna mål, vara med och planera och skapa egna mindre projekt. Allt efter en utbildning på ett år.
  • amalie79
    Rumpetroll skrev 2011-01-16 10:50:15 följande:
    Jag har inte motivationen eller konsentrationsförmågan för att läsa. För några år sen gav jag mig på att läsa svenska och matte. Matten klara jag men svenskan fick jag IG i. Dock tror jag inte min avsaknad av gumnasiebetyg är det som gör det svårt för mig att få jobb. Inte ofta betygen är rellevanta för ett lagerarbete.
    Vad jag förstått ger jag ett väldigt bra intryck vid intervjuer och det jag faller på är att jobben kräver att man kan vara mer flexibel, vilket inte jag är, och jag saknar erfarenheten. En praktikplats hade suttit fint nu
    Nej, kanske inte, men en avslutad gymnasieutbildning tyder på att man har förmåga att ro saker i land, till exempel. Detsamma med körkort, enligt en chef- det visade enligt henne att man kan jobba mot ett mål och uppnå det, även om inte körkortet i sig var avgörande för jobbet.

    Jag vet en arbetsgivare som tyckte det var en merit att en sökande kille gjort lumpen. Min gamla chef ansåg det vara en merit att sökande var förälder- det visade att man är flexibel och kan hålla flera bollar i luften på en gång.
  • amalie79
    Rumpetroll skrev 2011-01-16 11:13:35 följande:
    Men i mitt fall är inte en avslutad gymnasiutbildning ett alternativ just nu. Jag har studerat några år och har inte klarat av det. Jag har lite olika faktorer som gör detta mycket svårt för mig. Alla är vi olika och det måste man acceptera.

    I mina ansökningar tar jag inte alls upp att jag är förälder, kanske jag skulle ändra på? Men samtidigt har jag fått höra att man inte ska ta upp det för att då kan man bli bortvald.
    Ja det är ju lite olika, såklart. Min chef var ju själv kvinna med tre barn som fick ett till just när hon blivit chef, så det var ju den synen HON hade på det. Tyvärr finns ju även den motsatta sorten...
  • amalie79
    Azusephre skrev 2011-01-16 11:53:14 följande:
    Jag kan bara skriva synen ur mina egna erfarenheter.
    Jag har gått i skolan, blev gravid, blev klar med utbilningen som undersköterska, fick dottern en månad efter, mammaledig, sommarjobb förra året, gick arbetslös från augusti förra året till nu, då jag har kommit in i ett bemanningsföretag som har hand om alla vikarier inom vård och omsorg. Fick ett schema som bara räcker i två veckor, har ingen aning vad som händer efter dom två veckorna, det är skit jobbigt.
    Alla säger att man tar vilket vikariat som helst, ja, det är sant, det gör jag också, men det jobbigt med vikariat är att man vet inte hur det ska bli månaden efter, eller bara några veckor efter.

    Sambon - dyslexi, fick ingen hjälp i skolan, tröttnade i nian, hoppade av gymnasiet, flyttade hemifrån och började ta emot försöjrningsstöd vid 20-års ålder, har varit arbetslös hela sitt liv tills nu då han är 29, har haft försörjningsstöd hela den tiden. Började skolan förra veckan med att läsa matte, svenska, historia och biologi på gymnasienivå.
    Om man talar om min sambo - ja, han är lat, orkar inte söka jobb, är för bekväm av sig, skjuter upp allt, avslutar praktikplatser efter en vecka för att han tycker det är tråkigt o.s.v. Han är som alternativ nummer ett: "Dom är lata j*vlar som borde få ändan ur vagnen, skaffa sig ett jobb och försörja sig själva!"

    Så dom finns, men dom flesta är långt ifrån det. Jag är inte sånn, jag skaffade ett vikariat efter 4 månader av arbetslöshet och en jävla massa ansökningar. Men som sagt, jag har ångest redan nu för jag vet inte hur det kommer bli i Mars. Sen vet jag inte om sambon kommer skita i skolan heller för att han är sånn...
    Alltså, jag måste få fråga en sak, hoppas du inte blir arg på mig, men vad ser du hos en sådan om du är precis tvärtom själv? Jag är också en sådan som ser till att ta det som finns utan att klaga (eller har varit när jag var yngre, sista tio åren har jag varit fast anställd) och tycker det är så grymt oattraktivt med män som inte tar tag i sin situation och försöker fixa sitt eget liv.
  • amalie79
    M Y L F skrev 2011-01-16 12:40:18 följande:
    Lägg av, jag vet att det inte stämmer i verkligheten, vet du varför? Jo för att en som är högre utbildad kommer att söka sig någon annanstans så fort tillfället dyker upp. Det är för dyrt att ta in en som är överkvalificerad. 
    Det händer kanske om det är ett jobb man får genom en kontakt, men genom en ansökan så ryker den ner i papperskorgen.

    Jag har redan jobb och jag har ganska lätt att få jobb då jag har många bra kontakter, men jag vet hur svårt det är att få jobb. När vi har någon tjänst ute så får vi hur många ansökningar som helst och självklart är det ju bara en som kan få tjänsten. Man kan ju inte erbjuda flera hundra ett jobb. För det är så många som söker.
    Det där stämmer faktiskt, nu när jag tänker efter, ibland iaf. Jag satt i en rekryteringsgrupp (se där, vilka grejer man kan få göra efter gymnasieutbildning+ ett år på komvux!) där vi intervjuade en man som hade utbildning till trädgårdsingenjör. Jag insåg att jag blev skeptisk till varför han ville ha ett jobb som han faktiskt i mina ögon var överkvalificerad för. Så jag frågade honom och han förstod varför jag undrade- men han hade flyttat till stan och tyckte det lät intressant sa han, han ville jobba mer praktiskt än han gjort innan.
    Sen om det var något han bara sa eller inte, vad vet jag. Kanske.

    Vi ville ju ha en som stannade kvar eftersom vi haft mer omstruktureringar i personalgruppen än vad vi kände att vi klarade av just då.

    Nu blev det inte aktuellt med honom ändå, eftersom det fanns en dök upp en man med mindre kompetens på pappret men som smälte in i gruppen med en gång pga sin enorma sociala kompetens. Som dessutom var arabisktalande, vilket var precis vad vi behövde just då : )

    Ibland är det andra meriter än en högskoleutbildning som väger tyngre : )
Svar på tråden Vad har du för syn på långtidsarbetslösa?