Inlägg från: iii |Visa alla inlägg
  • iii

    Vad har du för syn på långtidsarbetslösa?

    Om personen ifråga är frisk och arbetsför så hade jag nog tyckt att personen antingen är lat eller för "fin" för att ta vissa jobb. Det finns alltid jobb, men det är få som är villiga att ta vilka jobb som helst. Är man arbetslös så bör man inte vara kräsen anser jag. Kanske fördomar, men det är min erfarenhet iallafall. Jag har vänner som varit arbetslösa långa perioder, jag har varit arbetslös max 1 vecka i taget. Skillnaden mellan oss är att jag tog de jobb som fanns och faktiskt ansträngde mig för att själv skicka spontanansökningar osv.

  • iii
    Fru U skrev 2011-01-15 21:38:08 följande:
    Det som jag finner intressant är att det går att få tillfälliga anställningar och att många inte verkar intresserade av dessa arbeten.

    Tar man tex truckkort kan man få jobb typ imorgon. Så varför gör inte folk det?

    (pratar om fullt friska människor nu som bor i eller strax utanför storstad)
    Tillfälliga anställningar, timanställningar, deltidsanställningar mm. Timanställning är ofta inte svårt att få på ställen som inte ens kräver utbildning. Visst, man är inte garanterad några timmar men det är bättre än inget.
  • iii
    Trollet Ludenben skrev 2011-01-15 21:39:57 följande:
    även om man är frisk själv kan man ju ha en familjesituation som gör att man har svårt att få jobb. Alla friska har inte lika lätt utan det kan finnas andra hinder i vägen.
    Jag utgår från de som har vanliga förutsättningar. Ska man rabbla upp alla undantag så får man hålla på för alltid, har inte heller koll på alla skäl som kan finnas. Så syftar på människor som är arbetsföra och inte har några speciella hinder för att få jobb. De flesta har trots allt förutsättningar att stå till arbetsmarknadens förfogande till 100%.
  • iii
    Anwen skrev 2011-01-15 21:41:50 följande:
    Vissa kan vara mer eller mindre lata, men det kan också handla om otur, och om man inte riktigt vet vad man vill kan det också bli svårare.
    Men om man är arbetslös, är det ens en faktor? "Vad man vill"? Är man arbetslös så tar man de jobb som finns, och sen kan man börja fundera över vad man vill och söka ett bättre jobb under tiden.
  • iii
    Trollet Ludenben skrev 2011-01-15 21:44:54 följande:
    nej, det finns massor av arbetslösa som är ensamstående och behöver jobb där barnomsorgen kan finnas till. Det är inget undantag utan det finns massor.
    Finns det inte barnomsorg på de flesta ställen? Finns många dag-jobb som ingen vill ta.

    Jag känner många i min stad som är arbetslösa och klagar över att det inte finns jobb. Känner även en hel del nyanlända invandrare som varken har utbildning eller kan svenska eller engelska. Många av dessa har trots det jobb. Tex dela ut reklam eller städa. Dessa personer har kämpat för att hitta jobb och de lyckas, trots att de har sämre förutsättningar än svenskar.
  • iii
    Astarte skrev 2011-01-15 21:47:01 följande:
    Jag håller med om det gått ett par månader, men inte från dag ett. Man kan få försöka med drombranchen först och om det inte funkar får man bredda sökandet.
    Klart att det är ok att vara arbetslös någon vecka, om man har realistiska mål. Jag personligen hade iallafall sökt alla jobb från dag 1. Får jag ett bra jobb då, jättebra. Får jag ett mindre bra jobb så tar jag det tills jag får ett bättre. Även om det kanske bara rör sig om någon vecka tills jag får ett bättre. Jag vill inte utnyttja soc eller a-kassa om jag inte absolut måste. Behöver också något att göra för att inte bli galen.
  • iii
    Trollet Ludenben skrev 2011-01-15 21:51:04 följande:
    jo men inte nattis. om man är oubildad finns de flesta jobb på obekväma tider... kassajobb, gatukök, timvik vården och liknande som är lättast att få de är inte på kontorstider. jag vet för jag har vart i den sitsen men har jobb nu.
    I det fallet så kanske man inte faller under kategorin som har "normala" förutsättningar. Alla har såklart inte förmågan eller möjligheterna att ta vilket jobb som helst. Då är det inte självvalt att man inte tar dessa jobb. Hoppas du förstår vad jag menar.
  • iii
    amalie79 skrev 2011-01-15 21:55:45 följande:
    Ja men det är ju fortfarande pga människan själv isf. Man kan utbilda sig!  Det är ju ingen annans fel att man inte har jobb för att man är outbildad.
    Men det är ingen snabblösning direkt. Sen kan jag nästan uppleva att det är svårare att få jobb som högutbildad. Iallafall om man valt en branch där det är hög konkurrans om jobben. Då är det svårare att få de okvalificerade jobben, för arbetsgivaren förstår direkt att man kommer sticka så fort man hittar något annat. Man blir lite låst till sin branch, beroende på vad man utbildat sig till såklart.
  • iii
    Rumpetroll skrev 2011-01-16 10:35:56 följande:
    Jag söker genom rekryteringsföretag. Och allt annat som ligger ute på nätet. Dock är det väldigt få jobb som ligger ute (inom lager/truck). Jag har inte så stor bredd på det jag söker. Om det är fel?! Nja jag tror faktiskt inte det. Lager är det jag kan och har ett stort intresse för. Saknar gymnasiekompetens och erfarenhet från andra yrken. Att jag skulle söka ett arbete där jag saknar erfarenhet ifrån vore väldigt dumt då vi vet att antalet sökande för var tjänst som ligger ute på nätet har ungefär 300-500 sökande. Där skulle min ansökan direkt slängas i sopporna när dom kollat genom min CV.
    Det är just detta som jag ser som "problemet". Du vill inte bredda din sökning. Du har redan på förhand bestämt att du inte har några chanser till andra jobb, vilket förmodligen inte alls stämmer. Alla jobb kräver inte gymnasiekompetens eller tidigare erfarenhet.

    En annan sak man ska tänka på är att det är mycket lättare att få jobb om man skickar spontan-ansökningar till olika företag. De som ligger på AMS söker ju flera 100personer, men om du själv skickar in en intresseanmälan med jämna mellanrum så dyker det kanske upp något. Speciellt inom lagerbranchen. Personligen så har jag upplevt att kvinnor ofta får förtur till de tjänsterna om de har kompetensen, för att jämna ut könsfördelningen. Jag har själv arbetat flera år med lagerarbeten i Malmö, men alla dessa jobb har jag fått genom att själv söka mig till företagen.

    Jag förstår att det är svårt att få jobb när man tänker så. De som söker alla tjänster de kan, vare sig det är timanställning, 1 månads-anställning, deltid osv, har ändå goda chanser. Speciellt om man då skippar sina krav om att man måste arbeta inom en viss bransh. Vill man vara arbetslös så är det ok, det är varje individs val. Men om personen inte gjort allt den kan för att få ett jobb, utan hittar på den ena ursäkten efter den andra till varför de inte söker allt, då får man skylla sig själv (återigen, menar inte er som är begränsade pga sjukdom eller andra orsaker).
  • iii
    Rumpetroll skrev 2011-01-16 11:08:37 följande:
    Jag har genom min coach just fått de förslaget du nämner, att skicka spontanansökningar och jag sitter och försöker finna företag att skicka sådana ansökningat till.
    Frågan är om man först ska ringa företagen och göra dom beredda på att man ska skicka en ansökan, eller ska man bara skicka ut?
    Jag söker endast lager/truck, det är jag medveten om att det är att begränsa sig, men jag vill t.ex inte jobba i en kassa på ica eller något arbete där det krävs kontakt med nytt folk var dag. Varför vill jag inte ta upp då det är högst personligt.
    Ok, vissa har tex social fobi (kanske inte anledningen i ditt fel), och det är en begränsning man inte kan rå för så är det något liknande så har jag full förståelse för det. Men t.ex städjobb? Tim-vik inom barnomsorgen? Det krävs ofta ingen utbildning för att vara timvikarie bara. Diska på en restuarang. Mc Donalds. Brevbärare. Finns massa som man inte alltid tänker på, men spontant är det såna jobb som är lätta att få.

    Det kan vara bra att ringa till företaget OM du har en fråga som ursäkt till att du ringer. Annars anser iallafall jag att man slösar bort deras tid. Sen skickar jag så många spontanansökningar att jag omöjligt hinner med att ringa till alla först.
  • iii
    Rumpetroll skrev 2011-01-16 11:13:35 följande:
    Men i mitt fall är inte en avslutad gymnasiutbildning ett alternativ just nu. Jag har studerat några år och har inte klarat av det. Jag har lite olika faktorer som gör detta mycket svårt för mig. Alla är vi olika och det måste man acceptera.

    I mina ansökningar tar jag inte alls upp att jag är förälder, kanske jag skulle ändra på? Men samtidigt har jag fått höra att man inte ska ta upp det för att då kan man bli bortvald.
    Jag hade inte tagit upp det, de flesta ser nog framför sig en anställd med många vab-dagar. Söker du inom ett arbete som rör barn däremot så är det ju en merit.
  • iii
    Farth Vader skrev 2011-01-16 11:17:06 följande:
    Felet som många arbetslösa gör är att dom förlitar sej helt på arbetsförmedlingen och låser fast sej vid just deras jobbannonser. Dom allra flesta företagen behöver aldrig annonsera ut sina lediga tjänster via arbetsförmedlingen eftersom folk helt enkelt knatar in och söker jobb själva.

    Har bekanta som är arbetslösa och klagar över att allt som eftersöks är tandläkare, ekonomer, logopeder osv.  Man måste helt enkelt ge sej ut för att söka jobb själv, så är det . Det kan finnas lediga jobb inom hemtjänst, personlig assistans, handel, städ ch en hel del andra ställen men det gäller att gå dit och söka persnligen.

    Inte många får jobb genom arbetsförmedlingen och det är lika bra att inse detta så går det lättare.

    I min kommun finns det bara 10 jobb enligt AMS men företaget jag jobbar för anställer hela tiden.

    Har hjälpt två av mina syskon att få heltidsjobb eftersom dom också fastnat i tron att arbetsförmedlingen ska hjälpa med detta, och kan inte dom fixa jobb så finns det helt enkelt inga .

    Jag har bytt jobb flera gånger och har aldrig varit arbetslös längre än ett par veckor men så har jag också alltid fixat mina jobb själv helt utan inblandning av arbetsförmedlingen .
    Arbetslösa får många bra tips här angående tjänster som är lätta att få. Personlig assistent och hemtjänst är ju jättebra bra, det verkar som att det alltid söks folk inom dessa.
  • iii
    adina01 skrev 2011-01-16 11:23:19 följande:
    Majoriteten av de långtidsarbetslösa är över 50 år, alla dessa har inte tidigare erfarenhet av arbete inom vård,omsorg eller handel.
    Många av dessa är industriarbetare som började på "linan" direkt efter att de gått ut grundskolan.

    Det är stor skillnad att som 20-30-åring kontakta arbetsgivare direkt och fråga efter timmar,än att vara 50+ utan tidigare erfarenhet inom dessa yrkesområden.
    Jag är inte insatt i detta, jag trodde att det främst var unga som var arbetslösa. Om man är 50år så har man ju trots allt arbetslivserfarenhet och livserfarenhet. Det har föreslagits många arbeten i tråden där man kan få jobb trots att man inte har tidigare erfarenhet. De unga har ju ofta inte heller någon tidigare erfarenhet.
  • iii
    Fru U skrev 2011-01-16 11:27:45 följande:
    Tyvärr åldersdiskrimineras det väldigt mycket. Vi lever i en tid då ungdom (dvs ungdomligt utseende och tänkande) värderas högre än erfarenhet (helt ska man så klart ha båda)
    Jag förstår det när det gäller t.ex butiksjobb där man är ansiktet utåt. Men är det svårare för äldre att få städ-jobb t.ex?
  • iii
    adina01 skrev 2011-01-16 11:31:34 följande:
    Tittade lite på vilka kvalifikationer det angavs i annonser till PA, i de allra flesta fallen krävdes någon form av vårdutbildning eller lång erfarenhet av "vårdjobb".

    Likaså krävdes en viss ålder hos PA i de allra flesta fallen för att kunna matcha intressen, aktiviteter mm hos brukaren 
    Det skiljer sig kanske åt beroende på varför brukaren behöver personlig assistent. Anledningen till att jag kom att tänka på det var för att ett par av mina vänner arbetar som det, trots att de inte ens gått ut gymnasiet och inte hade någon erfarenhet inom att arbeta alls. Mycket verkar ligga i att matcha personligheterna.
  • iii
    Fru U skrev 2011-01-16 11:32:58 följande:
    Det är min erfarenhet. Äldre anses för långsamma. Arbetsmoral och noggranhet verkar inte värderas lika högt.
    Ok. Kanske det ligger en viss sanning i det. Men jag vägrar acceptera att det inte ska finnas arbete för alla.
  • iii
    Fru U skrev 2011-01-16 11:37:23 följande:
    Alla som i hela befolkningen eller alla som i alla friska med partner och s.k vanlig levnadsituation?
    Alla som vill arbeta. När jag skrev att jag vägrar acceptera att det inte ska finnas arbete så menade jag att det inte är acceptabelt att folk ska bli diskriminerade på arbetsmarknaden. Även om det inte fungerar så i verkligheten.
  • iii
    Fru U skrev 2011-01-16 11:43:52 följande:
    Fast man kan inte kräva, anser jag, av vinstdrivande företag att de anställer människor som kommer att kosta mer än de drar in. Och det är där samhället har en skyldighet, återigen enligt mig, att gå in med stödåtgärder.
    Jag håller med dig.
  • iii
    Azusephre skrev 2011-01-16 11:53:14 följande:
    Jag kan bara skriva synen ur mina egna erfarenheter.
    Jag har gått i skolan, blev gravid, blev klar med utbilningen som undersköterska, fick dottern en månad efter, mammaledig, sommarjobb förra året, gick arbetslös från augusti förra året till nu, då jag har kommit in i ett bemanningsföretag som har hand om alla vikarier inom vård och omsorg. Fick ett schema som bara räcker i två veckor, har ingen aning vad som händer efter dom två veckorna, det är skit jobbigt.
    Alla säger att man tar vilket vikariat som helst, ja, det är sant, det gör jag också, men det jobbigt med vikariat är att man vet inte hur det ska bli månaden efter, eller bara några veckor efter.

    Sambon - dyslexi, fick ingen hjälp i skolan, tröttnade i nian, hoppade av gymnasiet, flyttade hemifrån och började ta emot försöjrningsstöd vid 20-års ålder, har varit arbetslös hela sitt liv tills nu då han är 29, har haft försörjningsstöd hela den tiden. Började skolan förra veckan med att läsa matte, svenska, historia och biologi på gymnasienivå.
    Om man talar om min sambo - ja, han är lat, orkar inte söka jobb, är för bekväm av sig, skjuter upp allt, avslutar praktikplatser efter en vecka för att han tycker det är tråkigt o.s.v. Han är som alternativ nummer ett: "Dom är lata j*vlar som borde få ändan ur vagnen, skaffa sig ett jobb och försörja sig själva!"

    Så dom finns, men dom flesta är långt ifrån det. Jag är inte sånn, jag skaffade ett vikariat efter 4 månader av arbetslöshet och en jävla massa ansökningar. Men som sagt, jag har ångest redan nu för jag vet inte hur det kommer bli i Mars. Sen vet jag inte om sambon kommer skita i skolan heller för att han är sånn...
    Jag kommer ihåg det alldeles för väl, hur det är att arbeta med korta anställningar på 2 veckor i taget. Speciellt som ung när man inte fått en a-kassa än. Den psykiska pressen över att inte veta om man kan betala hyran nästa månad... Det är outhärdligt. Jag höll på så i flera år. Men man blir stark iallafall. Jag är stolt över mig själv som klarat av det, och jag tror att det ses som en merit i CV att man kämpat och tagit vad som helst istället för att gå hemma. Det visar att du är en kämpe och har driv.
Svar på tråden Vad har du för syn på långtidsarbetslösa?