Inlägg från: Trollet Ludenben |Visa alla inlägg
  • Trollet Ludenben

    Vad har du för syn på långtidsarbetslösa?

    iii skrev 2011-01-15 21:37:40 följande:
    Om personen ifråga är frisk och arbetsför så hade jag nog tyckt att personen antingen är lat eller för "fin" för att ta vissa jobb. Det finns alltid jobb, men det är få som är villiga att ta vilka jobb som helst. Är man arbetslös så bör man inte vara kräsen anser jag. Kanske fördomar, men det är min erfarenhet iallafall. Jag har vänner som varit arbetslösa långa perioder, jag har varit arbetslös max 1 vecka i taget. Skillnaden mellan oss är att jag tog de jobb som fanns och faktiskt ansträngde mig för att själv skicka spontanansökningar osv.
    även om man är frisk själv kan man ju ha en familjesituation som gör att man har svårt att få jobb. Alla friska har inte lika lätt utan det kan finnas andra hinder i vägen.
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Josefiiin skrev 2011-01-15 20:52:09 följande:
    Jag kan aldrig tro att det är såå svårt att få ett jobb, de som är arbetslösa anstränger sig inte tillräckligt helt enkelt.
    det beror på hur du kan jobba. Tex har du inte barn att ta hänsyn till så är du mer flexibel. tex en ensamstående mamma kan inte ta vilka jobb som helst och det finns inte nattis till alla ensamstående arbetslösas barn. Så är verkligheten. Sen kan du anstränga dig till tusen men ju mer hinder du har, desto svårare är det att ta jobb.
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    iii skrev 2011-01-15 21:43:06 följande:
    Jag utgår från de som har vanliga förutsättningar. Ska man rabbla upp alla undantag så får man hålla på för alltid, har inte heller koll på alla skäl som kan finnas. Så syftar på människor som är arbetsföra och inte har några speciella hinder för att få jobb. De flesta har trots allt förutsättningar att stå till arbetsmarknadens förfogande till 100%.
    nej, det finns massor av arbetslösa som är ensamstående och behöver jobb där barnomsorgen kan finnas till. Det är inget undantag utan det finns massor.
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    iii skrev 2011-01-15 21:47:54 följande:
    Finns det inte barnomsorg på de flesta ställen? Finns många dag-jobb som ingen vill ta.

    Jag känner många i min stad som är arbetslösa och klagar över att det inte finns jobb. Känner även en hel del nyanlända invandrare som varken har utbildning eller kan svenska eller engelska. Många av dessa har trots det jobb. Tex dela ut reklam eller städa. Dessa personer har kämpat för att hitta jobb och de lyckas, trots att de har sämre förutsättningar än svenskar.
    jo men inte nattis. om man är oubildad finns de flesta jobb på obekväma tider... kassajobb, gatukök, timvik vården och liknande som är lättast att få de är inte på kontorstider. jag vet för jag har vart i den sitsen men har jobb nu.
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    amalie79 skrev 2011-01-15 21:55:45 följande:
    Ja men det är ju fortfarande pga människan själv isf. Man kan utbilda sig!  Det är ju ingen annans fel att man inte har jobb för att man är outbildad.
    livet är inte alltid så enkelt även om man är frisk... alla har inte samma föutsättningar. Men räknas man bara till de normala om man är sambo som kan ta barnen eller barnlös och kan ta vilka jobb som helst?? i så fall är den delen arbetslösa inte jättestor. Då går säkert hälften under "speciella förutsättningar"...
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    adina01 skrev 2011-01-15 22:09:20 följande:
    Platsbanken har 3001 arbeten utan krav på tidigare erfarenhet, exempelvis bärförsäljare, logoped, sjuksköterska, kundtjänst..

    Så enligt platsbanken finns det inte speciellt många arbeten som inte kräver tidigare erfarenhet, bland de 3000 kräver en stor del adekvat utbildning.

     
    och hur många sökande tror du det är på varje plats då?? det är ganska lätt att få ett telemarketingjobb men de flesta sånna har provisionslön och svårt att sälja grejerna.
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Krokodila skrev 2011-01-16 13:35:23 följande:
    När jag studerade,vilket jag gjorde under tre år,så fick jag 8300/mån av csn. När jag nu ansökte om socialbidrag så fick jag veta att min norm var 10.600. Jag hade alltså tjänat 2.300 på att leva på bidrag. Jag har även 4000 /mån i bostadsbidrag.
    Nu när jag ska börja jobba så får jag jobba minst 180 timmar i månaden för att komma upp till samma nivå som bostadsbidrag/socbidraget ligger på .
    Jag tjänar alltså på att jobba mindre för ju mer jag jobbar på egen hand,desto mindre bostadsbidrag.

    Nu är just jag en person som anser att det finns en stolthet i att försörja sig själv,men det känns lite lockande att fortsätta sitta hemma och få ännu mer pengar gratis.

    Kan det inte vara så att många arbetslösa "ser till" att inte få jobben dom söker ? För varför jobba när du tjänar på att inte göra det ?
    hur många i er familj är ni för att normen ska vara på 10.600? I dagens Sverige ligger inte en ensam människas norm på det. Man tjänar inte på bidrag, det gjorde man kanske på 80talet men inte på 2000talet. Liiiite skillnad...
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Bebbe2006 skrev 2011-01-16 13:46:24 följande:
    Ja, i många fall är det så. Man tjänar på att inte jobba. det kostar ju att jobba också! Man ska ta sig till och från jobbet, kanske måste man äta lunch ute ibland. Kanske måste man ha en annan garderob osv....

    Jag skulle också hellre arbeta än att gå omkring och skämmas över att vara arbetslös. Även om det skulle löna sig ekonomiskt att göra det sistnämnda.

    Men visst kan jag förstå att mäniskor väljer att vara hemma om de tjänar pengar på det. Man är ju inte mer än människa. Det är systemet det är fel på!
    man tjänar inte pengar på att vara hemma. Att ha socialbidrag innebär förpliktelser. Du ska vara anmäld på af och vara aktivt arbetssökande, De kan kosta att ta sig till deras åtgärder som praktikplatser och sånt med med resor och lunch. Du måste faktsikt ha relativt god klädsel om du ska ha chans att få jobb och det är svårt att köpa kläder när du knappt ens har 3000 kr i månaden att köpa mat/kläder/hygien för per person. Du får aldrig extra pengar. Jobbar du får du tillbaka på skatten och det är dina pengar. Om man har soc har man sällan alla pengar från soc utan en del kommer ofta från aktivitetesstöd för att du är anmäld på af och den betalar man skatt på. Skatteåterbäringen räknas in i din inkomst. Du har precis till det nödvändigaste, inget mer. Men många lever kvar på 70 och 80talet när det var fel på systemet och har man inte sett dagens verklighet är det nog lätt att tro att det fortfarande är så.
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Bebbe2006 skrev 2011-01-16 13:53:09 följande:
    Vilken verklighet lever du i?

    Det är många som tjänar på att leva på bidrag.
    många?? det finns en riksnorm och man får försörjningsstöd efter den. tror inte du vet vad du pratar om riktigt.
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Limael skrev 2011-01-16 14:19:23 följande:
    Att leva på soc är precis samma som att leva på akassa, det är samma krav för att du ska få din ersättning & med soc bidrag är dessutom mycket mindre, så folk som tycker att de som lever på soc lever på andra & är lata borde testa att leva på de pengarna man får och kanske inser att det inte är så "sjysst" som man tror.
    dessutom så har utomstående koll på din ekonomi. Du får inte äga något. Har du en bil måste du bevisa att du behöver den för att tex kunna ta dig/behålla ditt jobb eller ha handikapp som gör det. Har du barn som sommarjobbar måste tas upp i inkomstredovisningen och det dras bort från försörjningsstödet. Du får inte ta emot pengar från andra tex födelsedagspengar och julklappspengar. Även om inte soc kan kolla detoch du inte säger det till dom så finns den regeln. Om du behöver gå till tandläkaren betalar de endast akuta saker. Om man lever på soc har man oftast inte råd att regelbundet kolla sina tänder, laga små hål som inte är akut, ta bort tandsten osv.
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Blogg skrev 2011-01-16 14:22:30 följande:
    Mammas sambo skolade om sig till vårdare inom socialomsorg vid 52 års ålder efter att hela sitt yrkeverksamma liv arbetat som styckare i charken i matvarubutiker.

    Man måste ta egna initiativ.
    härligt... men då gäller det att man har en sambo som kan försörja båda eller att man hart kapital sen innan för vid den åldern får man inget csn.
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Blogg skrev 2011-01-16 14:38:45 följande:
    Är man 52 år och haft arbete i 25 år så bör man ju ha ordnad ekonomi, äga bil och boende eller ha sparkapital på banken. (rätt självklart)

    Så det bör inte finnas något behov av att någon annan försörjer en.
    alla arbeten är inte högavlönade....
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    mylife skrev 2011-01-16 14:36:43 följande:
    Det är ju faktiskt ens egen skyldighet att skaffa sig en utbildning så man får ett arbete. Kanske behöver du gå KY-utbildning eller högskolan. Vi har sån ofattbar lyx i detta land så vi har möjlighet att få utbilda oss gratis. Det är fantastiskt.
    fast alla har inte heller det som krävs för att läsa på högskolan. vissa är teoretiskt lagda och andra praktiskt. De flesta kan fixa sig en utbildning med medelmåtta betyg men alla har faktiskt inte förutsättningar för högre studier. Vi alla är olika, har olika iq, olika bakgrund och olika intressen, talanger och förutsättningar. Alla kan inte vara civilingengörer och alla kan inte vara lokalvårdare. Så är det....
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Blogg skrev 2011-01-16 14:49:40 följande:
    Nej men i exemplet så var det en maskinoperatör på 52 år och även om man är lågavlönad så har man ett egenansvar.
    ja men det betyder inte att man kan spara... tycker fl ligger lite väl lågt under ribban nu. Först har det hetat här att man ska ta vilket jobb som helst bara man kan försörja sig. Nu kommer nästa grej: man ska ha ett högavlönat jobb så man kan spara för framtiden. Det är inte ansvarfullt nog att ha så man klarar sig denna och ev nästa månad utan ansvarfullhet är att ha ett jobb där man kan spara ett kaptial. Någon måste vara lokalvårdare, någon måste jobba som hemtjänst, någon måste vara brevbärare. Om alla skulle enbart ta de högavlönade jobben skulle gatan utanför dig gro igen och du skulle inte få din post.
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Verum skrev 2011-01-16 15:21:15 följande:
    Det är en viss typ av människor som blir långtidsarbetslösa. Samma människor är överviktiga, rökare och gillar att tatuera sig. Kvinnor i den här gruppen skaffar ofta barn med olika män. Dessa människor förtjänar naturligtvis att kallas snyltare av alla bättre människor. Det är skönt att Sverige och svenskarna har börjat våga stå upp mot snyltarna. Alla de som har lätt för att skaffa jobb borde premieras. Förslagsvis kunde någon av dessa bättre människor få skriva en krönika i en rikstäckande tidning och i den välja ut en snyltare om dagen att få ösa sitt ovett över. Namn, adress och bild ska naturligtvis publiceras. Det borde kunna få fart på de snyltare som fortfarande har någon vett i kroppen.
    Det här är min historia:

    Jag hade jobb, egen lägenhet och sambo när jag fick min första son. Men tyvärr kan man inte beställa ett friskt barn hur som helt. Jag fick ett funktionshindrat, ett barn med autism. Jag och min dåvarande gick i sär och jag blev ensamstående. Mitt barn kan inte vara som alla andra på dagis vilka tider som helst på dygnet. Han kräver resurs med anpassade tider. Det går heller inte att rycka upp honom från förskolan/skolan och flytta. Autistiska barn är känsliga för förändringar och det är svårt att få plats på specialavdelningar. Dessutom har man långvariga läkarkontakter, korttidsboenden, habiliteringsinsatser mm beviljat och det är inte det lättaste att få det att klaffa på tillfälliga orter där det råkar finnas jobb. Blev av med mitt jobb för det gick inte att kombinera det med min son. Utredningar och läkarbesök på läkarbesök mellan 1-2 ggr i veckan periodvis gör att det är svårt att få ett nytt jobb även på den punkten. Vem vill anställa någon som jämt är borta? Vårdbidraget jag får är drygt 4000 kr i månaden innan skatt och det täcker inte upp lönens bortfall... nåja, flyttade ihop med ny sambo som jag har bott med sen 6 år tillbaka. Men sonen var ju fortfarande mitt ansvar eftersom jag är bio (nej, han har inte kontakt med biopappa som är sjuk). Men efter år av arbetslöshet för min del blev även sambon arbetslös. Då sa jag att jag söker jobb på heltid jag med och den som först får jobbet tar det. Och det blev jag... efter flera år har jag jobb. Inte ett högavlönat men det är ett jobb. Kruxet är att nu har ju sambon svårt att få jobb. Allt är så enkelt om man kan vara flexibel men jobb med särskilda tider växer inte på träd....

    Passar jag in i din fördom? är jag den typen som är långtidsarbetslös?? Eller handlar det om otur?? väljer vi alla vägar i livet? Kan vi förhindra precis allt?? Inte vet jag hur det ser ut för andra men vad jag vet var att det var ett helvete att sitta arbetslös, vara en nolla och en jävla looser som inte ens är vatten värd i andras ögon och hur man än vrider och vänder på 5kronan kommer man inte ur det. Det är helt fatastiskt att kunna säga att man jobbar när någon frågar. Visst, det finns lata jävlar som inte vill jobba men rötägg finns det i alla kategorier av grupper.
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Krokodila skrev 2011-01-16 15:49:12 följande:
    Där har du fel. Jag skulle tjäna på att ha socialbidrag. Jag har fyra barn och den norm som socialen räknade ut åt mig ligger på dryga 22.000 månaden. Nu ska jag inte ha socialbidrag utan jag börjar en anställning imorgon,där kommer jag att få ut ca 13.500 efter skatt (om ens det) . Då tjänar jag för mkt så mitt bostadsbidrag sänks (det är på 4000 idag). Från att ha kunnat få ut 22.000 i månaden så får jag nu ut 13.500 lön,3600 barnbidrag,2500 underhåll. Det blir alltså 2500 kronor MINDRE i månaden än om jag levt på socialbidrag.
    Och då måste jag även betala min elräkning själv,samt resor till och från min arbetsplats.
    Det bästa för min ekonomi vore om jag fortsatte att vara arbetslös och började tanka in bidrag.
    då är det ditt eget fel om du har lite pengar. Du har rätt att få komplettering om du ligger under normen. Alltså lön och det som fattas upp till normen har du rätt att få från soc. Så är det... de har existensminimumgräns och jobbar man och ligger under den så har man rätt till försörningsstöd. Sen att man inte vill söka det är en annan sak men rätten har man. Men man kan både jobba och ha försörjningsstöd om lönen är för låg om man tex är ensamstående eller bara en av de vuxna har inkomst. Att man skulle tjäna på att gå hemma istället med bidrag är ganska lögn. Om du jobbar extra en månad får du inte behålla de pengarna om du har soc. Då måste du spara normöverskottet till nästa månad. Du får aldrig ha en krona ut över normen. Tjäna du på det denna månaden förlorar du på det nästa månad.
    Älskade ungar
  • Trollet Ludenben
    Göteborgsmamman75 skrev 2011-01-17 21:34:55 följande:
    Har kommiti kontakt med en del på när jag har jobbat med rekrytering.

    Min bild av de som varit arbetslösa riktigt länge är varken att de är lata som en del skriver eller oflexibla eller liknande.

    Min bild är att de har svårt dåligt självförtroende. De liksom tror inte på sig själva. De kan ha skickat in en hyfsad cv med bra utbildningar, men sedan ett glapp på några år, men inget konstigt egentligen. Men sedan när man träffas på intervju så märker man så tydligt hur de inte tror på sig själva. Att de har ngot som faktiskt arbetsgivare efterfrågar. De tvivlar på att de kan erbjuda en arbetsgivare något och den attityden lyser igenom. Man vill bara säga till dem att tro på dig själv liksom.

    Kan tänka mig att många nej hela tiden år ut och år in sätter sina spår. Tyvärr så kan väl den bäste bli knäckt av detta och då tor jag tex att man kan för att skydda sig själv liksom säga att men jag ville ändå inte ha det där jobbet för jag kunde ju inte flytta /jag orkade inte lära mig spanska /  det var för dumma tider / det var för lång pendling etc etc. Alltså dessa undanflykter fungerar som ett slags försvar för den arbetslöse personen, för att om man själv är den som säger "nej" till jobbet, hinner ju inte jobbet säga "nej till dig.. Liksom. Det gör ont att få nej hela tiden så tillslut så börjat man själv säga nej till jobben som ett slags sätt att ändå få kontrollen. Det handlar alltså inte om lathet utan om självbevarelsedrift och dålig självkänsla.

    Tror jag.
    en ganska bra bild tycker jag... när man går hemma länge tror man faktiskt tillslut att man inte kan något alls. Man sitter och kollar bland platsannonser och tycker att man inte har vad som krävs för något jobb alls och det blir värre ju längre man vart hemma. Känns skönt att jag kommit bort från det nu men jag känner igen det du skriver. Både från egen känsla och efter vad man möter för människor på alla de där af:s åtgärdsprogram. De flesta som vart hemma länge har tappat det viktigaste och det är hoppet om framtiden och tron på sig själv. Det ÄR knäckande att gå hemma.
    Älskade ungar
Svar på tråden Vad har du för syn på långtidsarbetslösa?