Inlägg från: adina01 |Visa alla inlägg
  • adina01

    Vad har du för syn på långtidsarbetslösa?

    Förnärvarande finns det 45 000 lediga arbeten till 704 000 arbetssökande.

  • adina01

    Platsbanken har 3001 arbeten utan krav på tidigare erfarenhet, exempelvis bärförsäljare, logoped, sjuksköterska, kundtjänst..

    Så enligt platsbanken finns det inte speciellt många arbeten som inte kräver tidigare erfarenhet, bland de 3000 kräver en stor del adekvat utbildning.

     

  • adina01

    Det finns knappt 20 000 annonser för de 44 800 lediga tjänsterna, så det är en hel del arbetsgivare som söker flera personer.
    Ett företag som söker 15 bärsäljare, där är kravet 16 år, visstidsanställning 11dgr-3 månader, naturligtvis anställer de inte Karin 48 .

  • adina01
    gryning2 skrev 2011-01-16 09:41:24 följande:
    Några vanliga orsaker som JAG tror kan bidra till att en person blir långtidsarbetslös:
    * Har för låg utbildning, hoppat av grundskola/gymnasium. Är inte beredd att läsa upp betyg eller komplettera med någon annan typ av utbildning.
    * Saknar språkkunskaper, talar för dålig svenska.
    * Är för kräsen, är inte beredd att ta enklare jobb som städning eller på McDonalds. Är kanske kräsen med arbetstider och är inte beredd att ta timvikariat med kort varsel (vilket kanske krävs om man ska få in en fot på en arbetsplats). För vissa kan säkert avsaknad av barnomsorg på obekväma tider spela roll. Jag förstår att det är jättesvårt att ta nattjobb om man bara har dagis 7-17.
    * Bor i glesbygd och vill inte flytta för att få jobb.
    * Har sociala svårigheter som gör att man inte kan bete sig som folk. Detta kan göra att man blir utstött och inte får behålla jobb om man väl får ett.
    * Handikapp/sjukdomar som försvårar. Te.x. är en kompis till mig chef på en restaurang och en tjej sökte jobb hos henne. Problemet var att hon behövde sova en stund var 3:e timme på grund av sjukdom. Detta är såklart väldigt svårt och gör att hon knappast får jobb.

    I värsta fall har en person en kombination av dessa faktorer och då är det såklart väldigt svårt. Men en del av det här GÅR ju att påverka och det bör man göra om man kan.
    58% befinner sig långt från arbetsmarknaden (Fas3) är över 50 år, 2/5 är 55 år eller äldre.

    Väldigt många av dessa har endast grundskola.
    Bara kombinationen högre ålder - dålig utbildning gör det svårt att få arbete.
  • adina01
    gryning2 skrev 2011-01-16 10:08:32 följande:
    Ja - såklart är det jättesvårt då. Den chansen man har i det läget är troligen om man försöker ta sommarjobb någonstans och sen är beredd att hoppa in på tim med kort varsel. Jag känner en kvinna över 60 år som blev arbetslös förra året men hon har lyckats på det sättet att få jobb igen. Dock inte fast men hon slipper a-kassa för tillfället iallafall.
    Har hon jobbat inom vården tidigare?
    Mycket svårt få timjobb inom vård-omsorg om man är över 50 år och inte har erfarenhet .
  • adina01
    Fru U skrev 2011-01-16 10:13:36 följande:
    Beror väl på hur lång man är villig att åka för att jobba. Du bor kanske på glesbygden, vad vet jag. I storstäderna ser jag dock att man söker lagerarbetare med truckkort i princip varje vecka, dock inte heltidsanställningar men någonstans måste man ju börja.
    Så är man 50+  så är det bara att betala truckkort, flytta till Stockholm, Göteborg eller Malmö och hoppas att man kan få arbete några timmar på ett lager.

    Arbetsförmedlingen betalar inte för truckkort. 
  • adina01
    Rumpetroll skrev 2011-01-16 10:20:48 följande:
    Jag bor i Malmö. Söker alla lager/truckjobb som finns och även deltid. Det jag vet är att det är väldigt många sökande på var tjänst vilket gör det väldigt svårt.
    Jag är väldigt begränsad på hur långt jag kan ta mig för att jobba. Har ingen bil. Men så fort jag fått ett jobb då kan jag skaffa mig en, men det är ju just det som är problemet att jag inte får något jobb.
    Har varit på intervjuer och det jag antar är att jag har få bristande erfarenhet.
    Jag vet också att jag kan ta en praktikplats, vilket är väldigt lockande nu.
    Då slog du hål på myten att bara man har truckkort i större stad finns det arbete.
  • adina01
    qwerty12 skrev 2011-01-16 10:23:43 följande:
    alltså detta är ju en svår grejj..
    Jag tycker att långtidsarbetslösa är en komplex fråga, för jag fattar allvarligt talat inte hur det går till.
    Jag är 19 år, har gått gymnasiet men inget mer. Jag började jobba extra i en delikatess-butik när jag var 15, jobbde där tills jag var 18, och då sökte jag ett vikariat på shell-7/11 som jag fick, och sen ett halvår senare blev jag erbjuden ett jobb på coop som jag tog, och då jobbade jag morgon-förmiddag på coop och kväll-natt på shell.
    Vill även tillägga att jag har sökte dessa jobb som "utomstående" och inte har några kontakter eller släktingar eller vänner som jobbat där.
    Jag har även haft lite ströjobb, som att inventera på teliabutiker, telefonförsäljare, städa bussar, dela ut tidningar och göra marknadsundersökningar.

    Inget av dessa jobb är heltid, men hade jag visat intresset eller bett om det, hade det nog inte varit omöjligt.
    Jag tror att hela grejjen med många långtidsarbetslösa är att dom inte är villiga att förändra. Hade dom varit det HADE dom haft jobb. Och vill dom förändra men inte får något, så framställer dom sig nog lite fel.

    När jag söker ett jobb gör jag såhär: jag har från början ett cv, som jag sedan skriver om personligt för varje jobb jag söker, så att det riktas till den specifika tjänsten, och där visar jag att jag har kunskap om företaget(som jag fått via tex google, deras hemsida men det vet ju inte dom) och därmed visar jag ett fint intresse,
    jag brukar även ringa upp den som har hand om tjänsten, för det brukar stå ett kontaktnummer. Han/henne frågar jag om tjänsten, vad det innebär att arbeta hos dom, vad det faktsikt är dom söker av en annställd, hur dom ställler sig till mina ev krav/svagheter ( tex inte kväller jag har barn, varannan helg ledigt för då har jag min simskola, att jag är tjej och inte kan lyfta supertungt) jag frågar också hur dom jobbar och om dom söker någon långsiktigt och om det fins möjlighet till att jobba sig uppåt osv i företaget.

    Egentligen är jag inte så intresserad av svaren för jag vill mest gå dit, få betalt och gå hem, men detta samtalet leder oftast till att rekryteraren får upp ögonen för en och gör en liten extra not att kolla på ens cv.  Med flera hundra sökanden tror jag att detta samtalet kan vara väldigt viktigt.

    Sen tror jag det kan va bra att ta dessa skit-provisions jobb, eftersom man faktiskt får något på sitt cv, istället för att man då har gått hemma i två-tre månader. Har man då istället tagit ett skitjobb samtidigt som man söker massa bra jobb, så visar det på en fin arbetsmoral osv, tycker jag i alla fall...

    Nu blev det lite långt, får väl se om nån orkar läsa :P
    Du är 19 år, majoriteten av de långtidsarbetslösa är över 50 år.

    Det är lättare för yngre att få tillfälliga kortare arbeten, callcentermedarbetare har en snittålder på 23 år med en stor omsättnig av människor.
    All F ace-Face To Face-försäljning sköts av unga människor, jag har aldrig sett någon över 25 stå och sälja mobiler på köpcentra eller i gatuhörn.
  • adina01

    Det är drygt 700 000 arbetslösa, varav 120 000 långtidsarbetslösa.

     Det finns totalt sett 49 000 lediga arbeten, detta är då alla arbeten från kortare anställningar, anställningar med allt från ett par timmar i veckan till heltid.

  • adina01
    Farth Vader skrev 2011-01-16 11:17:06 följande:
    Felet som många arbetslösa gör är att dom förlitar sej helt på arbetsförmedlingen och låser fast sej vid just deras jobbannonser. Dom allra flesta företagen behöver aldrig annonsera ut sina lediga tjänster via arbetsförmedlingen eftersom folk helt enkelt knatar in och söker jobb själva.

    Har bekanta som är arbetslösa och klagar över att allt som eftersöks är tandläkare, ekonomer, logopeder osv.  Man måste helt enkelt ge sej ut för att söka jobb själv, så är det . Det kan finnas lediga jobb inom hemtjänst, personlig assistans, handel, städ ch en hel del andra ställen men det gäller att gå dit och söka persnligen.

    Inte många får jobb genom arbetsförmedlingen och det är lika bra att inse detta så går det lättare.

    I min kommun finns det bara 10 jobb enligt AMS men företaget jag jobbar för anställer hela tiden.

    Har hjälpt två av mina syskon att få heltidsjobb eftersom dom också fastnat i tron att arbetsförmedlingen ska hjälpa med detta, och kan inte dom fixa jobb så finns det helt enkelt inga .

    Jag har bytt jobb flera gånger och har aldrig varit arbetslös längre än ett par veckor men så har jag också alltid fixat mina jobb själv helt utan inblandning av arbetsförmedlingen .
    Majoriteten av de långtidsarbetslösa är över 50 år, alla dessa har inte tidigare erfarenhet av arbete inom vård,omsorg eller handel.
    Många av dessa är industriarbetare som började på "linan" direkt efter att de gått ut grundskolan.

    Det är stor skillnad att som 20-30-åring kontakta arbetsgivare direkt och fråga efter timmar,än att vara 50+ utan tidigare erfarenhet inom dessa yrkesområden.
Svar på tråden Vad har du för syn på långtidsarbetslösa?