• realist

    400 kr i kuvertavgift?

    . Då undrar jag om en sådan person kan tänka sig att ställa upp på samma villkor för alla andra i umgängeskretsen och hjälpa dem bekosta sina bröllop, har man råd med det då om amn inte kan betala sitt eget bröllop?
    Det är ju en väldigt stor skillnad på att spendera några hundralappar eller dryga tusenlappar mot väldigt många tusenlappar.

    Vill man inte sponsra brudparet kan man gott sitta hemma och sura eller beklaga sig på internetforum. I annat fall kan man betala och se glad ut och få möjligheten att ta del av en fin upplevelse. 
  • realist
    Anonym skrev 2011-03-08 14:44:03 följande:
    Men 99% sponsrar garanterat brudparet genom gåva eller pengar om de önskar det, men hur mycket pengar man kan ge per familj skiljer sig väldigt mycket. Därför blir det fult att ta ut ett fast pris; betala eller så är du inte välkommen att fira oss!

    Inom många kulturer anses det dessutom ofint att tacka nej till bröllop utan en riktigt bra osak då man givetvis inte gifter sig varje dag. Då blir det ytterliggare en press "Anna och Klas kom inte, då ska jag sluta umgås med dem när de inte kom på min stora dag!" samtidigt som Anna och Klas försökt vända på varje krona för att ha råd, men inser att de inte kan komma ändå. Eller "Anna och Klas är så fattiga/snåla så de ville minsann inte komma och betala för sig på mitt bröllop!".

    Nej, det är inte roligt. Bättre då gästerna själva, utifrån närhet och relation till brudparet, kan välja hur mycket de kan och vill ge oavsett om gåva önskas eller pengar.
    Kontentan är fortfarande den samma. Passar det inte är det bara att strunta i att dyka upp. Därför håller inte argument som "det är fult" osv. 
    Har man inte råd så har man inte. Det har säkert brudparet förståelse för och det är en godtagbar ursäkt. 
    Vill man inte komma av ren snålhet så slipper man ju. Det är ingen som blir tvingad till det.
  • realist
    Anonym skrev 2011-03-08 14:51:17 följande:
    Där sa du det ju själv "vill man inte komma av ren snålhet..."

    Och det är fult. Det handlar om en princip, inte pengar.
     Det är ju sant. Är man för snål för att lägga några hundralappar på en trevlig afton gör man sig bäst hemma i soffan möglig och full av damm. För så snåla människor vill nog inte brudparet ha omkring sig ändå.

    Det är inte ett dugg fult. Tycker jag då, men du är ju fri att tycka vad du vill.
  • realist
    Anonym skrev 2011-03-08 15:31:18 följande:
    Men du anser att ett par som avböjer p.g.a. kuvertavgift är "snåla", det är ju din fördom och kan då påverka er fortsatta vänskap.

    Om man önskar sig pengar istället för gåvor i form av fysiska ting kommer det ändå täcka kuvertavgiften gott och väl. Några lägger flera 1000-lappar, andra kanske bara har råd att lägga 250kr ex. Men de som gett mindre, för dem kankse det var stora summor eller det lilla de kunde ge när kläder, resa m.m. var betalt. Jag tycker det sätter onödig press på människor, människor som ska stå en nära samtidigt som man tydligt visar att man anser att det är rätt att andra ska "betala" för att få fira de som gifter sig. Man prissätter vänskapen.
    Ja, det kan absolut påverka vår fortsatta vänskap. Skulle några av mina vänner beklaga sig över en annan väns kuvertavgift med motiveringen att det var fel, onödigt osv hade jag bett dem fara och flyga. Ingen tvekan om den saken. Hade det varit någon som inte hade råd hade det varit en annan sak. Om personen i fråga inte har råd att närvara under cermoni och fest kan personen skicka ett kort med lyckönskningar.

    Om människor nu känner sig tvugna, pressade eller illa till mods av en kuvertavgift kan de fortfarande stanna hemma. Har man inte råd så har man inte. Vill man inte så vill man inte. Varför ska brudparet ta hänsyn till vad varje gäst tycker och tänker om vissa saker på deras stora dag?
  • realist
    sextiotalist skrev 2011-03-08 16:06:01 följande:
    När vi var arbetslösa så var 400*2 ett omöjligt belopp för oss att betala, OK, vi kunde skippa några räkningar, eller levt på havregrynsgröt eller så.
    Men snål som jag är så föredrog vi att se till att vi kunde äta hemma, tog ansvar för vår son.

    Ja, jag tackade nej till flera tillställningar under den tiden, som var gratis, för jag hade inte råd med resan. Snålt, tja, då får det vara så.
    Läs lite mer noggrant så ser du att jag gör skillnad på att inte ha råd och snålhet. 

    Snålhet för mig är när man helt klart har råd men skiter i det för att man inte vill gynna någon annan om ens för en dag som är väldigt speciell i deras liv. Oftast täcker ju inte ens kuvertavgiften det gästen blir serverad så jag anser att det inte är särskilt mycket att gnälla om. 
  • realist
    Anonym (stil) skrev 2011-03-08 17:17:49 följande:
    Om jag går på ett bröllop så ger jag gärna en generös gåva, gärna pengar om de vill ha ett bidrag till något. Det är då mitt fria val. Kuvertavgift är så kasst, har aldrig varit med om det och hoppas att det aldrig händer, jag hade troligen avstått.

    Som någon beskrev ovan att de hade en kuvertavgift på 400 person och hälften tackade nej. Det normala är att väldigt få tackar mej till ett bröllop. Har aldrig hör förut att 50% tackar nej.

    Har man dålig ekonomi kan man på ett normalt bröllop ge en billigare present och med bättre ekonomi en dyrare. Det normala på de bröllop jag känner till är att brudparet ofta får i mer i pengar än vad festen kostar.
    80% av de bröllop jag blir inbjuden till har kuvertavgift. Då är det ändå människor som inte direkt har det skralt i kassan. De flesta undanber sig presenter då de vill kunna välja själva efter tyckte och smak. Visserligen bor väldigt många i utlandet, men det är inte direkt få svenska bröllop jag har varit på som inte har haft kuvertavgift. Där har faktiskt majoriteten av de som har blivit inbjudna att delta kommit.
    Laura03 skrev 2011-03-08 17:22:04 följande:
    Men hur vet man att någon är snål? Även om de bor i tex saltis, har lyxvilla, värsta bilen mm så kanske de lever precis på marginalen för att hålla uppe sin fasad.
     Då handlar det inte om snålhet, då har personerna inte råd. Men det är ju knappast brudparets problem att de människorna lever på marginalen för att upprätthåla en fasad de egentligen inte har ekonomisk kapacitet för.
  • realist
    Fidelis ad urnam skrev 2011-03-08 17:35:15 följande:
    I den här tråden känner man sig som lite udda som inte ens hade reagerat på om vi skulle få betala kuvertavgift för att gå på ett bröllop.

    Frågade maken igår kväll hur han hade reagerat på en inbjudan där det stod att de skulle ta kuvertavgift på 400kr (som i denna tråd) och han kollade på mig med en oförstående blick och svarade;
    "Vad finns det att reagera på?"

    Jag frågade om han skulle bli sur eller se det som ofint och han svarade;
    "Nej, av vilken anledning skulle jag bli det?"

    Vi reagerar inte på en sådan sak och ser det inte som negativt.
    Verkligen! 
    Jag är dessutom av den uppfattningen att det är vanligare med kuvertavgift än att inte ha det. I alla fall bland de bröllop jag har varit bjuden på. Det är nästan så att jag blir lite förvånad när det inte är någon kuvertavgift.
Svar på tråden 400 kr i kuvertavgift?