Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    400 kr i kuvertavgift?

    Tycker jag är för mycket, ja

  • sextiotalist
    Lenora skrev 2011-03-07 03:16:02 följande:
    Tja, en vanlig utekväll kostar ju runt en 400kr (för mig iaf som inte har alltför dyra vanor) så varför inte? Däremot hade jag inte köpt någon dyr present till brudparet om de tagit en kuvertavgift utan ett kort och en liten symbolisk present.

    Fast hade det varit en bekant som jag inte umgås med särskilt ofta och ingen av mina vänner som skulle dit hade jag nog skippat det.
    Har vi aldrig betalt någon gång, men å andra sidan går vi inte ut och tar en helkväll på krogen. Möjligtvis ett eller två glas vin och något lätt att äta.
    Men man är olika.
    Jag hade nog tackat nej, för vi lägger inte sådana pengar på middagar och utekvällar och lever inte ett sådant liv.
    Men å andra sidan så har jag aldrig varit med om det.
  • sextiotalist
    Anonym (sthlm09) skrev 2011-03-07 09:57:35 följande:
    Jag tror att det där skiljer sig åt människor emellan. Jag själv köpte t ex en bröllopspresent för 800 kr för 10 år sedan redan. Trots att jag då var lågavlönad och singel. 
    Att köpa en bröllopspresent för under 500 kr är för mig totalt otänkbart och pinsamt men jag har förstått att det är rätt vanligt att folk blir bjudna på en middag för över 1000 kr och tycker att det är ok att komma med en present för 200 kr och efter det dessutom gå hem direkt efter middagen för att det inte var "öppen bar". Är det då brudparet som är sniket?!

    Det är verkligen tråkigt med gäster som förfärar sig över att brudparet inte bjudit flottare eller ännu värre att brudparet bjudit för flott. I vilket fall har brudparet lagt ner både tid och pengar på att bjuda just nämnda gäster och vill ha dem hos sig på sin stora fest. Kul att då få skit tillbaka. Jättekul!

    Jag har skrivit det tidigare i tråden att det handlar om svensk avundsjuka. Har man bjudit flott så är man "märkvärdig" och har man istället inte tagit i från tårna så är man "snål" för alla vet ju att man "har råd". Det går helt enkelt inte att vinna. :/
    Oj, jag har nog aldrig lagt över 200 kronor på en bröllopspresent, hade jag vetat att brudparet inte varit nöjd med så enkla presenter, så hade jag nog hellre avstått att gå.
    Jag har varit på många bröllop och där har det varierat väldigt på priset på presenterna och då har det varit folk från "fattig student" till övre medelklass som gift sig, frackbröllop och enklare historier och jag tror ingen av dessa har haft den attityden att presenterna skall vara tillräckligt dyra.
    För dom har det viktigaste varit att gästerna velat närvara.
  • sextiotalist
    Anonym (det heter DE) skrev 2011-03-07 11:16:07 följande:
    Jag skulle hellre ha ett mindre bröllop och stå för maten än att dra till med dyra middagar och låta gästerna stå för sin egen mat.

    Har bara läst TS och sista sidan. Orkar inte heller läsa mera eftersom folk i Sverige inte ens bryr sej om att kunna sitt eget språk. Nu förvandlas detta inlägg lite till att handla om en helt annan grej.

    Har märkt under det senast året att allt fler svenskar skriver DEM istället för DE eller DOM. För att ta exempel från denna sidan...

    Rätt skrivet med DE: De flesta brudpar vill ju dock att deras gäster ska kunna komma på deras bröllop om de ändå bestämt sig för att bjuda gäster och inte gifta sig i hemlighet. Då får de göra en viktning av vad de tror att folk kan betala, om de kan fixa barnvakt eller inte eller hur långt de kan resa för att kunna delta.

    Rätt skrivet med DOM, skulle dock kunnat vara DEM här: För dom har det viktigaste varit att gästerna velat närvara.

    Fel skrivet med DEM. Skall skrivas med DE: Vill dem ha gäster på sitt bröllop så får dem stå för kalaset :P  Anpassat efter vad dem har råd med....  Kan inte för mitt liv begripa vad dem skall servera för dem 400 kronorna/person!

    Sådär, då var dagens språkpolisbestyr avklarade... Hoppas att NÅGON tar till sig och förbättrar sitt språk. Det är jättejobbigt att läsa när inte språket är bra. Har inget emot förkortningar och slang, men när DE förlängs till DEM så blir det ju bara så fel...

    Ha en fin dag allihopa! =)
    OT det tycker jag också

    Så här är det
    De/dom är pluralform av hon/han etc
    Dem är objektform
    Lätt att tänka
    Säger man jag, så är det dom/de som gäller
    Säger man mig, så är det dem/dom som gäller
    Dvs jag är, de/dom är
    Åt mig, åt dem/dom
    väldigt mycket OT
  • sextiotalist
    Anonym (Blivande Brud) skrev 2011-03-07 11:30:48 följande:
    Vilken intressant tråd! Och passande för mig som skall gifta mig på Valborg och kommer att ta Kuvertavgift! Några anledningar till att vi valde det är:

    1. Vi har varit tillsammans väldigt länge och har verkligen precis allt man kan önska! Men vi vet att våra gäster vill verkligen ge oss något. Så vi kör kuvert så att våra gäster får bidra till vårt drömbröllop istället.

    2. Vi hade tänkt att önska oss bidrag till bröllopsresan men jag har nyligen varit med i en svårt olycka som göra att jag kommer inte kunna resa, på ett bra tag.. så det skulle göra ont att få pengar och checkar till något man inte ganska omgående kan utnyttja..

    3. Vi ser de inbjuda (våra 60 närmnsta) som personer som absolut inte skulle ta illa upp utan kanske en del, som vill men inte har råd att gifta sig, blir inspirerade och gör samma sak.

    4. vi vill att alla skall kunna komma och om vi inte tar kuvert måste vi "sålla bort" folk. Eller vänta och omständigheter har gjort att vi måste vänta så länge...

    Vi kommer att ta en kuvert på ca 500:- pp och då är det trerätters med två glas av valfri dryck. Utöver det så bjuder vi på brudskål. Bröllopstårta. Skumpa. En busstur. inträde. Gästgåvor. mm..

    Vi kommer inte att bjuda på alkohol (förutom två-tre glas med skumpa) men det är för att kontrollera alkoholhalten och för att vi kommer vara på olika restauranger.

    Än så länge så har vi bara fått lovord om hur vi skall ha det och vi har verkligen bett folk att säga vad de tycker och tänker kring kuvertavgift då jag inte vissta om jag tyckte det var fult eller fint. Men det känns faktiskt väldigt bra att göra som vi gör. Och jag själv skulle tycka om att gå på ett kuvertbröllop om de tog kuvert som en "bröllopsgåva" och priset var realistiskt! Jag tycker 500:- pp är ett bra pris.

    MEN då är det något som passar oss och våra gäster! Jag tycker att alla skall göra precis vad de tycker känns bra!
    Mycket annorlunda koncept, gästgåvor, det är nog något nytt, för det har jag aldrig varit med om.

    Jag hade nog tackat nej och avstått, för sådana pengar lägger vi aldrig på middagar ute och något jag aldrig har gjort någonsin.
  • sextiotalist
    tessum skrev 2011-03-07 11:38:46 följande:
    Om jag och sambon går ut på restaurang och äter brukar summan bli:

    Förrätt: ca 150:- pp
    Varmrätt: ca 300 p
    Efterrätt: ca 100 p
    Dryck: ca 200 p
    Kaffe: ca 30:- pp

    Det är alltså minst 1560:- för oss båda... ännu dyrare om vi går till ett finare ställe.

    Så att betala 800:- för samma sak hade jag absolut kunnat betala. Hade även gett en pressent.
    Oj, sådana belopp har vi aldrig ätit för när vi har varit ute.
    1560 kronor, finns inte i min värld att jag betalar det och då är jag inte lågavlönad, utan har en bra lön (men vi betalar av en restskuld när vi sålde ett hus med förlust)
    Sist vi åt ute så tror jag notan gick på 300 och då slog vi till stort, vi tog ett varsitt glas vin till
  • sextiotalist
    Anonym skrev 2011-03-07 11:31:28 följande:
    Jag tycker det är riktigt fult att ta ut kuvertavgift. Har man inte råd att bjuda på en flashig bröllopsfest låter man bli, och gifter sig med sällskap av de närmaste och går hem å käkar nudlar. Om man inte kan gifta sig utan att ha en flashig bröllopsfest tycker jag att man låter bli att gifta sig.

    Dessutom tycker jag att ts är snål, som hade tänkt att ge 200-300 kr per par (dvs 100-150 kr per pers.) i BRÖLLOPSPRESENT! Herregus det är ett bröllop, inte en 3 åring som fyller år?! Skäms ni inte?! Dessutom är det din mans bäste vän? Vissa är så snåla att det är pinsamt. Visst det handlar inte om kronor och ören, men 2-300??? Jag är mammaledig, min sambo arbetslös, men jag hade fan käkat nudlar för att kunna ge bröllopsparet något fint.
    Nu har ju bröllopsparet avsagt sig presenter visserligen, men bara det att ts ens hade tänkt vara så snål om det inte varit kuvertavgift. Det är ju inte så att dom gifter sig fler gånger....
    En snåljåp till, jag ger aldrig några gåvor över 200-300 förutom till vårt barn då, sambons barn får inte heller för mer nu när de är vuxna och självförsörjande.

    Till en 3-åring skulle jag nog inte ge mer för en 50-lapp om det inte är någon väldigt nära.
  • sextiotalist
    Anonym (sthlm09) skrev 2011-03-07 12:25:21 följande:
    Var skrev jag att gåvan var en betalning för bjudningen? Jisses...

    Låt mig förtydliga! För det första är det självklart för mig att man köper något fint (och personligen skulle jag aldrig köpa något under 500 kr) till brudparet oavsett om det är fest i bygdegård, i föräldrarnas trädgård eller på slott!!  Detta är alltså oavsett meny och kostnad för festen!

    Som motpol till alla som kallar brudparen för egotrippade och snåla så ville jag berätta att det som brudpar är jäkligt tråkigt att vissa gäster tackar ja till en fest som de vet kostar multum, köper med sig något billigt, går hem så snart de ätit upp och allt "gratis" är slut (dvs bidrar inte till festen) och sedan i efterhand sitter och snackar om hur märkvärdigt brudparet var som hade ett så påkostat bröllop och/eller hur snåla de var som inte hade en fri bar! 

    Likaså är det jäkligt tråkigt med attityden i den här tråden. Ni som säger att ni aldrig skulle betala en kuvertavgift, inte ens för att vara med på sina bästa vänners bröllop. Är det bara jag som får lite dåliga vibbar av detta? Det är väl inte gästen som står i centrum när det är bröllop? Typ, nu ska jag blir BJUDEN på en FLÅDMIDDAG som jag ALDRIG I LIVET SKULLE BETALA FÖR SJÄLV! Man går väl på bröllop för att fira sina vänner som gifter sig? Man går väl för att det är härligt och underbart med bröllop? Annars kan man fan stanna hemma tycker jag oavsett om man är bjuden eller anmodad att gå! :)
    Dom bröllopen har jag inte varit på, utan det har varit en superstämning under hela bröllopet, oavsett vad som stått på menyn.
    Men så har vi nog rätt vettiga personer i vänkretsen.
    Jag har nog aldrig ätit någon flådmeny, utan maten har varit bättre än vardagsmiddag, men inte superflott.
    Det senaste så var det bröllop där de endast hade smörgåstårta och bröllopstårta, roligt och trevligt (ingen dans däremot). vigseln var tidigt på dagen.
    Sedan har jag varit på storstilat bröllop i amerikansk anda, då brugummen var amerikanst, Stort och påkostat, men inte superflott meny och fullt ös hela kvällen.
    Men mest har det varit ganska enkla historier där de hellre satsade på att bjuda många än dyrt. Underbara tillställningar och framför allt roliga. En del var under studenttiden och då var det frack och långklänning som gällde, men de båda var för övrigt ganska enkla historier, men välorganiserade (men så blir det folk från sektions- och kåraktiva fixar det)
  • sextiotalist
    Anonym (sthlm09) skrev 2011-03-07 13:00:52 följande:
    Ja det är uppenbart att vissa personer inte klarar av att ha trevligt när någon annan bjuder fint, strålar som en sol och står i centrum. Det är det jag menar med den svenska avundsjukan. Skittråkigt...
    Jag tror det är få personer som går på bröllop för att äta flott. De flesta går ju för att vara med och fira brudparet. Att sedan brudparet vill ha ett minne för livet är en sak, men jag tror att man måste komma ihåg som blivande brudpar, att det är inte gästerna som skall betala för att brudparet vill ha drömbröllopet med svanar i trädgården, vita hästar framför en guldig vagn etc (OK överdrivet), utan det är brudparets önskan.
    Jag har lite svårt att se en fest som man har för sin egen skull, skall vara ett nollsummefest, dvs att inkomsterna (i form av ev kuvertavgifter och presenter och andra pengagåvor) skall bekosta utgiften för bröllopet/festen.

    Nu är jag lite äldre och inser att när de flesta av mina vänner gifte sig så var det helt andra "krav", det var generellt ganska enkla tillställningar, där brudparet var i centrum och det spelade ingen roll om det var kallskuret eller oxfilé på tallriken.
    Min vänner som nu gifter om sig och så är ju präglade av detta så det blir i samma nivå.

    Om vi skulle slå till (tja, än så länge har sambon inte friat Flört) så kommer det nog också bli i den andan, dvs hellre enkelt och genomtänkt än ett flådigt bröllop med flott meny.

    Min syster hade ett fantastiskt bröllop, med över 100 gäster, glassen var hemgjord, tårtan hade hennes svärmor gjort.
    Maten fixade en kock som de kände för ett bra pris, servitörerna var studenter (som ofta har en bra serveringsvana och är väldigt billiga då det ofta räcker med mat och dryck efteråt), orkestern bestod av kompisar och jag lovar, alla var supernöjda och tyckte det var toppen.
    Men det var ju för 20 år sedan och det har tydligen hänt lite sedan dess.
  • sextiotalist
    vittra skrev 2011-03-07 13:36:20 följande:
    Jag har aldrig betalat för att gå på något bröllop.
    Men det beror väl helt på vad det är för folk, klass och stil på saker och ting...

    Men så bor vi inte i Stockholm heller.
    Jag har nästan bara varit på bröllop i Stockholm och bland mina vänner, unga som gamla så är det helt otänkbart att ställa krav på gästerna ekonomiskt. Man har ofta haft en klädkod som passar de man bjuder. Under min studietid så var det frackbröllop, men det berodde på att så gott som alla män hade en frack i garderoben och vi kvinnor en långklänning, sedan blev det kostym. Frackarna såldes vidare efter studenttiden så då fanns det inga frackar kvarFlört
Svar på tråden 400 kr i kuvertavgift?