Inlägg från: Anonym (snål?) |Visa alla inlägg
  • Anonym (snål?)

    400 kr i kuvertavgift?

    Emmalina1981 skrev 2011-03-06 22:31:36 följande:
    då ska maten vara fantastisk!
    Eller som min man sa: "jag hoppas att detta innebär öppen bar"
  • Anonym (snål?)
    Anonym (sthlm09) skrev 2011-03-06 22:42:04 följande:
    Emmalina1981 skrev 2011-03-06 22:31:36 följande:
    då ska maten vara fantastisk!
    Ha ha, en 4-rätters middag med en pava husets vin på lokala sunkgreken kostar ju mer än 400 kr per skalle. Varför måste maten vara mer fantastisk än så för att ni ska betala motsvarande summa på någons bröllopsdag?

    Det luktar svensk avundsjuka lång väg. :) 

    Nej, har man såna tankar om en "vän" som gifter sig så ska man nog inte gå på bröllopet. Man bör nog också radera personen ur sin telefonbok och låta henne/honom lägga sin tid och energi på andra riktiga vänner istället!
    Man är alltså ingen riktig vän om man inte vill betala för en fest man själv inte valt standarden på?
  • Anonym (snål?)
    Anonym (sthlm09) skrev 2011-03-06 22:56:24 följande:
    Nja, man är ingen riktig vän om man tänker såhär om sin vän som ska gifta sig.

    "Är man så dum att man vräker på och har ett bröllop som man inte själv klarar av att betala så förtjänar man inga gäster."

    Självklart har man full rätt att tacka nej om man principiellt är emot kuvertavgifter utan att för den sakens skull vara en dålig vän. Jag gillar själv inte kuvertavgifter, men skulle troligtvis gå på de flesta bröllop ändå. Jag skulle se det som att det var en viktig dag för min vän och jag skulle vilja dela den med henne/honom, avgiften till trots. Vi betalade dock vårt bröllop helt själva eftersom jag tycker att det är mest riktigt. :)
    Okej. Jag är helt med på ditt resonemang.
    Jag tycker dock att det ÄR oförskämt att vilja ha mer än man har råd med och istället för att vänta eller nöja sig med lite mindre kräva pengar av gästerna.
    Jag har hört att vissa brudpar ställer fram en "postlåda" där gästerna kan lämna det bidrag de anser sig vilja skänka anonymt, det är väl mycket bättre?
  • Anonym (snål?)
    Anonym skrev 2011-03-07 08:57:37 följande:
    Om man går ut och äter så får man välja restaurang, mat, kläder och sällskap själv. På ett bröllop är ju allt detta påtvingat av brudparets vilja. Varför ska brudparet välja vad jag har på mig och får att äta när det ändå är jag som betalar för min egen mat?
    Jag håller absolut med. Om det hade varit en fest av det slaget att vi gemensamt hade diskuterat oss fram till vad och vart vi skulle äta hade det varit en helt annan femma.
  • Anonym (snål?)
    Anonym (äh) skrev 2011-03-07 09:04:15 följande:
    TS:

    Jag undrar vad problemet är? Är det:

    1) Ni har inte råd

    eller

    2) Ni tycker det är principiellt fel att betala så mycket för en fest ni inte bett att få gå på, där ni inte får bestämma maten själva
    Det största problemet är att vi anser att det är en för hög kuvertavgift. 800 kr för oss sammanlagt är mycket pengar för oss just nu. Mer än vad vi hade tänkt lägga på presenten.
    Sedan tycker vi att det känns lite knepigt att begära en kuvertavgift. Om vi inte har råd så är vi inte välkomna? Det är inte VI som gäster som är det viktiga, de är bara intresserade av att vi kommer om vi har råd med denna avgift? Lite så är tankarna.
  • Anonym (snål?)
    Insatt skrev 2011-03-07 09:17:51 följande:
    Min syster var på ett sånt bröllop, de fick betala 150 kr per gäst. Inte så mycket kan man tycka, men det inkluderade pastasallad och lådvin som ingedera ens räckte till alla gäster. Detta medan brudparet, brudparets föräldrar, best man och tärna gick och åt på restaurang där givetvis alla tal också hölls. Där fick de verkligen känslan av att de betalade för både det ena och det andra med sina 150 kr. 
    Men hjälp! Vilket mysko upplägg!
  • Anonym (snål?)

    Jag tackar för alla åsikter, det enda jag egentligen tycker är att det är en HÖG kuvertavgift. Det hade antagligen inte varit några problem om vi hade kännt att vi i alla fall hade lagt de pengarna på presenten. Om vi bestämmer oss för att gå så kommer vi självklart att gå in för att det ska bli en toppenkväll och självklart kommer vi inte att ifrågasätta kuvertavgiften.

    Vi gör säkert saker som andra tycker är knepiga, bland annat gifte vi oss utan att tala om för någon, inte ens våra föräldrar visste, med vittnen vi inte kände och sedan skickade vi mms med bilder på oss och ringarna till våra närmaste. Kanske var det någon som tog illa upp över detta, och lite samma sak är det väl att VI gjorde det vi ville utan att ta nån större hänsyn till omgivningen.

  • Anonym (snål?)
    Amlin skrev 2011-03-07 10:17:29 följande:
    JAg tycker nog att det är mer pinsamt att tänka sig att gåvan ska vara en betalning för bjudningen. En bröllopspresent ger man för att fira att någon gifter sig, inte för att med kostnaden av gåvan värdera hur god maten var eller hur fin tillställningen verkar vara.  Om så var fallet skulle man ju nästan behöva skicka ut menyn innan så att folk vet hur mycket de ska köpa present för, och kanske sen skicka med kvittot så att brudparet vet att gåvan var acceptabelt dyr. (Ok, jag överdriver men jag tycker att resonemanget blir ltie galet)

    Hur mycket brudparet vill bjuda på är deras sak att bestämma. Det är inte pinsamt att bjuda på en smörgåstårta och bubbel efter vigsel om det är det formatet man vill ha, det är också ok att bjuda på fest i tre dagar i slottsmiljö om det är det man vill ha.

    Det är heller inte pinsamt att ge en present som man gjort själv eller som är anpassat efter ens egen budget så länge gåvan är väl genomtänkt och ges för att man är genuint glad över brudparets kärlek, och det är väl de flesta som deltar i bröllop.
    Det finns ju dem som lägger upp en önskelista och i princip skriver att inget annat accepteras om man inte frågar om det är okej...
  • Anonym (snål?)
    Amlin skrev 2011-03-07 10:23:52 följande:
    Ja, det kan jag nog tycka är ett tråkigt sätt att se på gåvor. Då får man minst se till att önskelistan sträcker sig över olika prisspann så att man kan välja.

    Men det finns ju folk till allt och på samma sätt som med kuvertavgift, plats för vigsel osv så får ju gästerna ta tällning till om de är med på premisserna annars tacka för inbjudan men avböja tillställningen...
    Det är nog väldigt amerikanskt, gissar jag (?)
    Jag ser självklart en fördel med att få saker man verkligen vill ha, men det känns ändå lite märkligt tycker jag. Jag klarade som sagt var knappt av att säga vad vi ville ha för bröllopspresent trots att folk efterfrågade det. Vi hade inte ens någon fest, utan gifte oss som sagt var i hemlighet, och ändå ville folk veta vad vi ville ha i present. Kändes konstigt.
  • Anonym (snål?)
    Anonym skrev 2011-03-07 11:31:28 följande:
    Jag tycker det är riktigt fult att ta ut kuvertavgift. Har man inte råd att bjuda på en flashig bröllopsfest låter man bli, och gifter sig med sällskap av de närmaste och går hem å käkar nudlar. Om man inte kan gifta sig utan att ha en flashig bröllopsfest tycker jag att man låter bli att gifta sig.

    Dessutom tycker jag att ts är snål, som hade tänkt att ge 200-300 kr per par (dvs 100-150 kr per pers.) i BRÖLLOPSPRESENT! Herregus det är ett bröllop, inte en 3 åring som fyller år?! Skäms ni inte?! Dessutom är det din mans bäste vän? Vissa är så snåla att det är pinsamt. Visst det handlar inte om kronor och ören, men 2-300??? Jag är mammaledig, min sambo arbetslös, men jag hade fan käkat nudlar för att kunna ge bröllopsparet något fint.
    Nu har ju bröllopsparet avsagt sig presenter visserligen, men bara det att ts ens hade tänkt vara så snål om det inte varit kuvertavgift. Det är ju inte så att dom gifter sig fler gånger....
    En treåring får en gåva på under 100-lappen, om det inte är vårt eget barn. Det finns dom som fullständigt skiter i om det ens trillar in en enda present under bröllopet, vi tex. Även om vi hade valt traditionell bröllopsfest så hade jag inte brytt mig ett skvatt om vad eller ens OM gästerna kom med present eller utan.
  • Anonym (snål?)
    Anonym skrev 2011-03-07 11:43:16 följande:
    Om man själv gifter sig bryr man sig inte om man får presenter, det är inte därför man gifter sig. och man KRÄVER inte att gästerna skall betala för ens bröllop som man själv sätter standarden för (om man har lite hyfs iaf)

    Om man är gäst på ett bröllop så ger man en fin gåva, oavsett om brudparet önskar sig det eller inte. *Jag hade aldrig kommit på ett bröllop utan present (det handlar också om hyfs.)
    En fin gåva behöver inte vara en dyr gåva. Eller?
  • Anonym (snål?)
    Anonym (sthlm09) skrev 2011-03-07 12:25:21 följande:
    Var skrev jag att gåvan var en betalning för bjudningen? Jisses...

    Låt mig förtydliga! För det första är det självklart för mig att man köper något fint (och personligen skulle jag aldrig köpa något under 500 kr) till brudparet oavsett om det är fest i bygdegård, i föräldrarnas trädgård eller på slott!!  Detta är alltså oavsett meny och kostnad för festen!

    Som motpol till alla som kallar brudparen för egotrippade och snåla så ville jag berätta att det som brudpar är jäkligt tråkigt att vissa gäster tackar ja till en fest som de vet kostar multum, köper med sig något billigt, går hem så snart de ätit upp och allt "gratis" är slut (dvs bidrar inte till festen) och sedan i efterhand sitter och snackar om hur märkvärdigt brudparet var som hade ett så påkostat bröllop och/eller hur snåla de var som inte hade en fri bar! 

    Likaså är det jäkligt tråkigt med attityden i den här tråden. Ni som säger att ni aldrig skulle betala en kuvertavgift, inte ens för att vara med på sina bästa vänners bröllop. Är det bara jag som får lite dåliga vibbar av detta? Det är väl inte gästen som står i centrum när det är bröllop? Typ, nu ska jag blir BJUDEN på en FLÅDMIDDAG som jag ALDRIG I LIVET SKULLE BETALA FÖR SJÄLV! Man går väl på bröllop för att fira sina vänner som gifter sig? Man går väl för att det är härligt och underbart med bröllop? Annars kan man fan stanna hemma tycker jag oavsett om man är bjuden eller anmodad att gå! :)
    Min syn på det hela, om det vore jag som skulle ha bröllop med efterföljande fest: Det är JAG som vill gifta mig, inte gästerna. Det är JAG som vill ha en fest, inte gästerna. JAG är mån om att gästerna ska känna sig välkomna och ha trevligt, inte att fokus ska ligga på mig. Öppen bar behöver man inte ha, men jag skule väl på sin höjd ta inköpspriset för drickat. Alkoholfritt skulle jag bjuda på. Jag vill ha en trevlig fest, bröllopsfesten är något JAG efterfrågar och därför gör jag allt för att gästerna ska trivas. Jag bjuder gäster på fest för att jag vill att de ska komma helt enkelt.
  • Anonym (snål?)
    M Y L F skrev 2011-03-07 13:51:49 följande:
    Jovisst maten är ju ofta det som kostar mest, kanske näst efter alkoholen. Men som många skrivit så är det ju brudparet som väljer hur de vill gifta sig. Vill man ha det dyraste och sedan tro att gästerna ska vara med och betala? Det är ju ett val man gör.

    Även som gäst gör man val. Man kan tacka nej, men jag lägger hellre pengarna på resan och boendet för att kunna få vara med. Hade nog tackat nej om man ville ha kuvertavgift. Vi har ofta även varit många som lagt ihop pengar så att brudparet får något de verkligen önskade sig och vi har inte behövt lägga en förmögenhet på present. Runt 500 kr paret och är man 4 som lägger ihop så blir ju det 4000.
    Många gånger har man ju lagt bröllopet så att man som gäst ofta måste sova över och det kostar det också.

    Bröllop verkar vara det svåraste kalaset att bjuda in till. Det finns alltid något som inte passar, varken brudpar eller gäst. Det är märkligt att det blir starka känslor just vid sådana tillfällen. Man får inte ta med barnen, man måste betala kuvertavgift, man måste resa och sova över osv...

    Bruden blev inte nöjd med möhippan, de som annordnade blev ovänner, man kunde inte enas om varken aktiviteter eller summan. Listan kan ju göras oändlig.

    Hoppas att ert bröllop var som du tänkt dig...
    Gissa varför vi valde att gifta oss i hemlighet? Tungan ute

    Och ja, jag är väl medveten om att min inställning till flådiga bröllop (att det är överreklamerat) gör mig extra negativt inställd till en kuveravgift som är lika stor som den summa vi lägger på bensin varje månad.
Svar på tråden 400 kr i kuvertavgift?