• Blingbling

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Bra NinaCamilla, du har övertygat mig att agera omgående! Ska ta med alla de punkterna och eftersom jag inte har några barn sedan tidigare så kan de ju inte säga något om syskonförsök. Gällande ålder så är min kille inte mer än 37 år, så HAN har i varje fall inte uppnått åldersgränsen ännu

  • Blingbling

    Zwillinge: Nej, jag har inte hört ett pip....landstinget tiger tydligen totalt. Tjejen på FK ska höra av sig så fort landstinget svarat, så det är bara att fortsätta vänta.

  • Blingbling

    Ja, handläggaren var själv förvånad över varför inte landstinget hade svarat på den (immun) delen av min ansökan, när de nu hade gett besked på den andra (IVF) delen. Knasigt är det...!

  • Blingbling

    Ok....det här blir mer och mer intressant.... Nu kan inte tjejen på FK svara på alla mina frågor och kommer därför att be en specialist kontakta mig. Ser därför fram emot kontakt med specialisten inom en snar framtid

    Men landstingen ska/bör svara inom två veckor iaf. Gissar att FK kan sätta lite press på landstinget om de är för sega av sig...

  • Blingbling
    Leah2012: Ja...jag fattar ingenting...men visst ska det bli intressant att få reda på besked av någon form av en specialist!

    Myra: Jodå, FK skickade in min ansökan till landstinget ca 10 januari. Svaret på den ena delen (IVF) fick jag runt den 15 feb...där blev det nej från landstinget.
    Sedan är det den andra delen av min ansökan (immunundersökning och immunbehandling) som liksom har "gått i stå"... Tjejen på FK tyckte det var väldigt märkligt att de på landstinget inte svarat på immundelen, men att de svarat på IVF-delen.

    Tjejen på FK kontaktade landstinget dirket och bad dem ge besked (ca 17 feb)....men inget händer och för ca två veckor sedan kontaktade jag FK-tjejen och frågade hur det går? Jag skrev också att det är fler som väntar på besked i andra landsting gällande immunfrågan...men de har heller inte fått något svar... Det är nog dessa funderingar och ytterligare några frågor som jag ska få specialistsvar på...

    Bra att du försöker nå FK, gör nytt försök i morgon igen! Du måste ju få veta så att de verkligen fått in ditt brev...det är ju hemskt om det skulle vara borta (vilket jag iofs inte tror)....
  • Blingbling

    Vill passa på att TACKA alla er tjejer här i tråden som delar med er av information om vad ni skrivit i era brev till FK och i överklaganden, alla tips på länkar och domar, alla artiklar och brev... 

    Jag hade i princip gett upp hoppet om att få pengar från FK för ett par veckor sedan när jag fick besked om att de funderar på att ge mig/oss avslag efter att landstinget har sagt nej... Men efter allt pepp från er så är jag i full gång här med att skriva världens brev till FK med förklaringar, hänvisningar och personliga tankar om varför vi ska/bör/måste få IVF.

    Phu...hade inte fixat detta utan det stöd och den hjälp som ni ger mig - ta åt er allihop!!! KRAM!!! Tungan ute

  • Blingbling
    JZ79: Oj...det där har jag inte alls koll på när det gäller köer... Det som jag vet är att FK kontaktar det landstinget som man tillhör och där sitter det personer som kollar upp ansökan och fattar beslut på om man får pengar för behandling utomlands eller ej.

    Om de dessutom kollar upp ifall man står i någon kö eller ej hoppas jag att någon annan kan svara på...
  • Blingbling

    Då har jag fått expertsvar från FK gällande min fråga ifall landstingen sitter och "gaddar ihop sig" om en gemensam hållning till svar på olika frågor, alltså om de håller på svaren/beskeden för att kunna prata ihop sig med andra landsting och komma fram till ett gemensamt svar.

    Så här svarar experten på FK:


    Det är ju så att Försäkringskassan samråder med landstingen och hämtar in yttranden i varje enskilt ärende, men det är Försäkringskassan som fattar beslut i varje ärende.


    Landstingen besvarar våra förfrågningar utifrån de underlag som finns bifogade i det enskilda ärendet, svaren är därmed väldigt individuella och därför kan vi inte svara på hur de olika landstingen kommer att yttra sig i olika frågor gällande vård i utlandet.


    Landstingen får inte ”hålla på frågan”, utan de har 14 dagar på sig att besvara våra frågor, men landstingen kan begära anstånd med att svara. I regel ska ett svar därför komma inom 14 dagar men det kan i vissa fall ta längre tid beroende på ärendets komplexitet.

    Jag gjorde fetstil på några ord som jag själv tycker är väldigt viktiga - det är FK som fattar besluten i varje ärende....inte Landstingen.

  • Blingbling

    Den här länken har varit uppe i tråden tidigare, men om inte jag är helt väck så är detta ett avslag på överklagan från en person i Umeå, eller hur?
    Är nog lite trött nu...men jag måste fråga er vad ni tror...
    Inte så kul att skicka med en felaktig/negativ dom till FK


    https://www.vll.se/Sve/Centralt/Standardsidor/Politik/ProtokollOchHandlingar/SidorMedDokumentlista/Hälso-%20och%20sjukvårdsnämnd/Ärende%2018%20-%20Laglighetsprövning%20enligt%20kommunallagen.%20Förvaltningsrättens%20dom.pdf

  • Blingbling

    Nu har jag fått nej från Landstinget helt och hållet. Jag tycker bara att det är SÅ märkligt att landstinget säger nej till ersättning för att inte behandlingen jag vill ha ersättning för finns att tillgå i Sverige. Men vänta lite nu...var det inte just det som lagen om Patientrörlighet inom EU just innebär - att man kan få vård i annat EU-land om vården inte finns att tillgå i hemlandet...eller....??? Ok, dags att skriva ner den här meningen/frågan i mitt brev till FK, göra sista finputsningen på brevet och posta det snarast.

  • Blingbling

    Ja jag kommer lägga stort tryck i mitt brev gällande hur lagen om patientrörlighet inom EU egentligen följs om beslutet att landstinget avslår på grund av att behandlingen INTE finns i Sverige. Dessutom så säger landstinget nej på grund av att det inte är en beprövad metod med immunbehandling...nej, det är inte en beprövad metod i SVERIGE. Det är ju också just det som den nya lagen istället ska se till ett internationellt perspektiv. Tjejen på FK som jag haft kontakt med sa till mig redan i höstas att om landstinget säger nej genom ett svenskt perspektiv, ja då tar FK:s egen läkare på sig "de internationella glasögonen" och bedömer fallet med dem på näsan. Nu är det som sagt var landstinget som sagt att de inte ger någon ersättning och FK funderar därför på att avslå (enligt landstingets linje), MEN har man något mer att säga/kommentera innan FK fattar slutgiltigt beslut så ska dessa in till FK före ett visst datum som jag fått mig tilldelat. Så just nu är ärendet inte avgjort...jag kämpar vidare.

  • Blingbling

    Lovisa - du är i precis samma sits som jag är just nu! Men det är ju löjligt att de på FK säger att de väntar på en överklagan av ett nekande för att domslut ska komma, ett sådant domslut finns ju redan! I Sundsvalls tingsrätt fick en tjej rätt om överklagade till förvaltningsrätten då hon sökte IVF i Finland just på grund av att hennes landsting sagt nej på grund av att hon passerat åldersgränsen på 37 år som hennes landsting satt. Hon fick åka till Finland för behandling som FK fick betala. Fattar inte vad de väntar på eftersom det här målet redan fattades beslut om 2009! Googla på mål nr 1207-08

  • Blingbling

    Myra, jag har funderat på hur det har gått för dig och om du fått något besked. Känns som en bra idé att kolla läget! När jag har varit i kontakt med FK nu senast och frågade hur lång tid det skulle ta innan beslut nu kommer (efter att jag skickat in mina synpunkter innan slutgiltigt beslut fattas), så fick jag veta att det i alla fall inte skulle ta flera månader då det verkar som inte landstinget ska vara inblandade igen. Konstigt att det nu tagit så lång tid för dig, men det kanske beror på att du pratade med landstinget specifikt.

  • Blingbling

    Ja Lovisa, det är 1207-08 jag tänker på! Men det är ju åldersdiskriminering att ha åldersgränser för något som ska göras individuella kontroller på, det går ju inte att "dra alla över en kam". FK är ju väldigt noga med att säga att de alltid gör individuella bedömningar, men tydligen inte när det gäller ålder. Sedan fattar jag inte resonemanget om att 1207-08 helt plötsligt INTE gäller efter 1/10-13...varför??!! Blir så trött.... Ok, vi får se vad jag får för respons på det jag skickat in.

  • Blingbling

    Bra att du ringer och kollar Myra! Är hon inte på plats så kanske någon av hennes kollegor är i arbete där borta i Visby, alltid värt att fråga iaf.

  • Blingbling

    De brukar få en spark i baken på landstinget när FK ger en påminnelse.... Bra att du fick tag på handläggaren idag så du vet lite mer vad som händer iaf.

  • Blingbling

    Myra - vi får nu hålla tummarna för varandra här, för nu är vi precis i samma läge. Det MÅSTE bara bli så att vi båda får beviljad ersättning!

Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?