• mikroE

    Oförklarlig barnlöshet kan vara ett immunproblem.

    Väldigt intressant. Jag och min partner har bara försökt i tre månader så vi är naturligtvis inte aktuella för fertilitetsbehandling eller så nu men beskrivningarna av en person med sådana problem låter som jag. Jag är nästan aldrig sjuk och då jag blir det är det ofta väldigt lindrigt. Jag har flertalet allergier och har haft problem med excem och klåda men just nu är det lugnare då jag eliminerat mycket hud och hårprodukter som verkar ge reaktioner. Jag har även en känslig mage som varierar en hel del men har ingen diagnos på IBS. Kan det funka att ta mina kortisoninhalationer mer noggrannt (jag glömmer dem jämt utom när jag är extremt dålig i astman eller allergin) eller måste det vara starkare kortison? Jag ska prova i vilket fall nu till nästa cykel eftersom denna troligen inte har funkat (testade neg i går men har några dar kvar så 100% att det är neg vet jag inte än).

  • mikroE
    Zinfandel skrev 2011-08-06 23:15:57 följande:
    Dessvärre är dina åkommor immunologiska. För vissa autoimmuna sjukdomar finns också en korrelation mellan prolaktinnivåerna och sjukdomens intensitet så kolla prolektin & B12. Det finns olika sorters kortison så det kan vara så att du behöver en starkare variant! Lycka till ;)
    Ja, självklart är de immunologiska. Kortison man inhalerar är ofta i låga doser eftersom det är tänkt att främst hamna i lungorna där det behövs för allergi. Men, jag vet att jag har läst en artikel om någon studie i Danmark(?) som såg någon form av samband med astmatiker som tog inhalerad kortison (samma som jag tar) och att de var mer framgångsrika än andra med liknande fertilitetsproblem som gjort IVF. Jag läste den då för att den handlade om min medicin. Det är är en andra orsak jag reagerade på det som stod i denna tråd eftersom studien inte kunde visa varför det var så. Därför tänker jag prova att vara noga nästa månad och några månader framåt och blir jag gravid så kanske det beror på det. Jag har aldrig varit gravid men jag har å andra sidan alltid varit minutiös med skydd så det är i sig inte konstigt även om jag inte skulle ha sådana problem. Jag menar alla med astma och bra immunförsvar har ju inte problem att få barn.
  • mikroE

    Jag måste säga att det är väldigt lätt att tro att man är gravid, iaf om man som jag har samma symptom vid mens som tidiga graviditetstecken. Jag mår illa och har väldigt ömma bröst innan varje mens och jag vet att jag inte är gravid varje gång för jag har till för 1.5 år sedan levt som singel och hade samma symptom då.

  • mikroE
    Zinfandel skrev 2011-08-10 17:23:23 följande:
    Det är såklart otroligt individuellt om kan känna att man är gravid eller ej. Jag tror dock inte att samtalet här handlade om det i första hand, det handlade om immunologiska orsaker till att ett eventuellt embryo stöts bort och om befruktning kan ha skett.
    Såklart är det inte om man känner sig gravid eller inte som är samtalet, jag ville bara påpeka att man inte kan utgå från att man är gravid för att man känner sig gravid vilket vissa inlägg antyder. Jag säger inte alls att personen i fråga har fel men man måste vara lite försiktig att påstå det generellt. Jag känner mig som sagt mer eller mindre gravid varenda månad innan mens oavsett om jag har haft samlag eller inte och man kan inte utesluta att en del kvinnor känner så ibland men inte varje mens och kan tolka det som en tidig graviditet som dör.
  • mikroE
    Lully Hill skrev 2011-09-05 13:08:53 följande:
    En fundering som jag har:

    Jag har aldrig, aldrig drabbats av vinterkräksjukan trots att jag varit utsatt ett par gånger.
    Kanske inte har något samband med överaktivt immunförsvar, men vill bara kolla om det kan ha det.
    Hur är det med er? Har ni haft det?

    (Peppar, peppar ta i trä )

    Jag tror att det inte hör samman, en del människor är naturligt immuna mot den.
  • mikroE

    Om graviditet och Prednisolon från FASS:

    Graviditet           (Läs mer om graviditet)       


    Kategori C.


    Reproduktionstoxikologiska effekter har visats i djurförsök för kortikosteroider (se avsnitt Prekliniska uppgifter). Relevansen för människa är okänd. Efter långtidsbehandling har hos människa och djur konstaterats reducerad placenta- och födelsevikt. Dessutom föreligger vid långtidsbehandling risk för binjurebarksuppression hos det nyfödda barnet. Under graviditet bör därför kortikosteroider ges efter särskilt övervägande.

    http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19840309000046&DocTypeID=3&UserTypeID=0
       
    Det är alltså kanske inte riktigt tillråderligt att mixtra på egen hand med denna medicin utan i så fall leta upp en läkare som stöder er önskan om att få medicinen. Troligen är riskerna inte så stora om man verkligen har behov av denna medicin men man ska knappast ta den i onödan om man är gravid. 


  • mikroE
    Den lilla M skrev 2011-09-07 16:49:41 följande:
    Enligt Fass så innehåller både prednisolon och medrol samma ämne (Glukokortikoid). Men preden har prednisolon som aktivt ämne medans medrolen har metylprednisolon. Jag vet dock ej vad skillnaden är!

     

    Troligen är skillnaden liten, det är ganska vanligt att man har mediciner med minimala skillnader som är tillverkade av olika företag.
  • mikroE
    Nikki GBG skrev 2011-10-08 11:07:52 följande:
    jag kom på att jag fått journalerna på mig under mammas bb-tid, det står blodgrupp A Rh +
    Vad betyder detta?? kan ingenting om blodgrupper, är det en vanlig eller ovanlig blodgrupp?? negativt i samband med bebisverkstaden eller positivt??
    tyvärr har min sambo ingen aning om sin blodgrupp än..
    Som jag har förstått det spelar det ingen roll om mannen är RH- för har man som du Rh+ så spelar det ingen roll om man utsätts för blod som saknar faktorn, det är inte en annan faktor utan man har den eller ej. Däremot om du saknar faktorn så utsätts du för den om barnet är Rh+ och då du utsätts för den kan du reagera på den.

    Blodgrupp A är den vanligast i Sverige men globalt är 0 vanligast om jag minns rätt. Jag har 0+ själv. Jag vet inte om det påverkar fertiliteten vilken blodgrupp man har, min syster har samma som jag och har fått 4 barn plus ett utomkvedshavandeskap så hon verkar snarare väldigt fertil.
  • mikroE
    Zinfandel skrev 2011-10-08 19:21:38 följande:
    Mikro: känner du till din systers mans blodgrupp...?
    Nej det gör jag tyvärr inte. Jag tror att han antingen har 0 eller A men jag vet inget säkert. De är båda Rh+ iaf. Min bror och hans fru hade dock problematiken med att hon är Rh- men det löste sig bra även om deras son fick göra ett blodbyte. Jag vet att hon hade ett missfall före de fick dottern som är äldst men jag vet inte om hon fick spruta då. De har tre barn och heller inga fertilitetsproblem.

    Jag vill inte ropa hej men jag vet i alla fall att jag kan bli gravid nu, jag har plussat för några dagar sedan. Jag vill varken ta ut glädje eller sorg i förskott men vi vet i alla fall att det går så långt. Allt känns bra än så länge men det är ju bara några veckor in än så mycket kan hända.
  • mikroE
    Lully Hill skrev 2011-10-08 20:00:22 följande:
    Härligt mikroE!! Vi gläds i alla fall även om du inte vågar än:) nu håller vi alla tummarna för dig!
    Tack! (Jo, lite i smyg gläds jag förstås, men inte fullt ut)
  • mikroE
    Den lilla M skrev 2011-10-14 18:00:59 följande:
    nikki: ja men det är precis det som är problemet. Många gyn går bara på den gamla läran om att det luktar illa eller ruttenfisk. Men det nya dem har upptäckt  (ja det var väl några år sen men iaf) är att man kan precis som jag hade, ha "dold" bv. Dvs inga symptom eller lukt alls, men det måste alltså bekräftas via att man kollar i microskåp då lukttestet inte fungerar. Lycka till
    Inget konstigt egentligen, man kan ju också ha dold urinvägsinfektion, dvs rejält med bakterier i urinen men inga symptom.
  • mikroE
    Ruby01 skrev 2011-11-03 12:56:48 följande:
    Hoppas att det blir ett positivt svar för dig Lullu, och sedan vill jag bara flika in med en liten tanke: man pratar ju om att ofrivillig barnlöshet ökar, och att det i så fall beror på att vi blir äldre och äldre när vi skaffar vårt första barn. Men medelåldern är ändå 29 eller vad det är, och jag menar förr i tiden, även om de fick sitt första vid, säg 16 år, så tror jag att de fick barn vid 29 också, eftersom då hade de ju 12 barn allihop och hade till och med fött fler för några hade dött med, så jag tror inte 29 är så gammalt ur den synvinkeln. Däremot ökar antalet människor som lider av allergier i västvärlden, och allergier har ju också med immunförsvaret att göra, att det beter sig på fel sätt. Så den här ökade barnlösheten skulle ju kunna ha samma förklaring som den ökade mängden människor med allergier (och även de som tror att de har svårt att bli gravida kan lida av immunologiska problem, för fostret kan ju dö redan dagarna efter befruktningen och så hinner man inte ens testa positivt innan man får mensen på vanlig utsatt tid).

    Det var inte så jättevanligt att få barn vid 16 förr i världen heller, men det berodde på vilken samhällsklass man tillhörde. Rika kvinnor gifte sig ofta tidigare men rätt sällan före 18. Rikare bönder gifte sig i låga 20års åldern. Fattiga kvinnor gifte sig ofta vid 25-30 och männen mellan 20-30. Det var inte ovanligt att mannen var yngre än kvinnan. Man var väl medveten om att gifter man sig vid 30 har man kanske 15 fertila år mot 25 vid 20 och det kunde vara skillnaden mellan 4-5 barn som man kanske kunde försörja och 10-15 som man inte kunde försörja. Rätt smart och kvinnan hann dessutom lära sig sköta om ett hem och barn för ofta jobbade hon som piga. Tidigare äktenskap ökade i slutet av 1800talet och pågick till 1950 talet.
  • mikroE
    Lully Hill skrev 2011-11-08 21:22:23 följande:
    Det låter bra att du inte kände så mycket. Du har ju varit gravid förut så du får bli min konsult
    Jag har varit ganska trött ett par dagar men nu idag är jag superpigg! Så klart nojas det om det då. Man skall ju vara trött har man läst.    
    Jo, det stoppades in två fina ägg så chans för tvillingar finns det. Det skulle vara sååå roligt! men det är klart riskerna är ju ännu större då, dels tvillinggraviditet samt min ålder.  Vilket som blir underbart bara det håller i sig!
    Kram!
    Riskerna är större med tvillingar, självklart, men oftast går det bra även med en äldre mamma. Min bror och hans fru har tvillingar efter ivf, de hade till och med kunnat få trillingar eftersom det sattes in tre ägg. Jag känner även en äldre tvillingmamma som fick barn på naturlig väg och det funkade bra för henne också. Tvillingar vore läskigt tycker jag själv men eftersom jag har folk omkring med med erfarenhet så vet jag att det går.

    Själv är jag i vecka 9 nu och allt verkar funka men man vet ju inte vad som sker därinne. Jag mår illa och jag kan känna lite spänningar ibland. Jag har gått ned två kilo men eftersom jag är överviktig så är det inte så farligt. Jag ska på inskrivning den 24 nov och ultraljud lär väl inte bli förrän efter jul. Jag hade gärna gjort ett ultraljud redan nu men jag tycker det är dyrt att göra det privat och jag har ju inget som tyder att något är fel så jag kommer inte få det via sjukvården. Jag får stå ut så länge.
  • mikroE
    AnnaJL skrev 2012-01-12 11:49:34 följande:
    Hej!

    Råkade se denna intressanta tråd och undrar om nån vet ifall man har lättare att bli gravid om man t ex tar kortisonspray mot pollenallergi? Det hämmar ju och taggar ner immunförsvaret en aning. Jag har nämligen blivit gravid båda gångerna under tiden jag medicinerat med sån spray och har haft en vag känsla att ägget haft svårt att fästa utan...  

    Jag har skrivit om det i tråden tidigare. Jag har läst om en studie men inte hittat den som tycks peka på sådana sammanband men att man inte vet om det är så. Jag provade själv att vara noga med kortisonet (pulmicort) när vi försökte och jag plussade andra cykeln då jag var noga med kortison efter att ha missat på två tidigare cyklar utan kortison. Jag fick också ned lite mysko allergiska symptom jag haft men det var knappast oväntat. Dock är det svårt att veta med mig då jag ju blev gravid snabbt och inte hade försökt i flera år eller så...

    Är i vecka 18 nu och fick höra hjärtljud i vecka 16 så det ser bra ut inför UL nu på onsdag. Längtar så mycket! Visst kan det finnas missbildningar men när hjärtat slår är ju första hindret eliminerat. Tycker jag känner små små känslor i magen som jag tror/hoppas är bäbisen.  
  • mikroE
    Hjärtefröjd skrev 2012-01-13 14:01:59 följande:
    Är det inte så att kortisonspray verkar väldigt lokalt? Alltså i näsan, men inte i resten av kroppen.
    Sådan spray jag pratar om är sådan man inhalerar in i lungorna via munnen och man gör så för att den största effekten ska ta i lungorna som är där man behöver det som astmatiker det finns i hela kroppen men kroppen får mest där den behöver det och man kan ta en lägre dos än om man äter kortisontabletter eller få en kortisoninjektion. I vissa fall som astmatiker kan dock dessa två lösningar vara en nödvändighet om man mår jättedåligt. Jag tror också att det kan funka och tar man ändå kortison för allergi är det ju heller inte skadligt.
  • mikroE
    Kalashatt skrev 2012-03-01 11:40:09 följande:
    Hmm.. Någon som vet vad man kan tänkas behöva Prednisolon till hunden för att få det utskrivet? Eftersom det nu är en frisk hund jag har...

    Det är väl en sorts kortison? Allergi, utslag, klåda kanske?
  • mikroE
    milja08 skrev 2012-03-18 12:25:24 följande:
    Är det någon här som har koll på D-vitamin och om det är bra att ta extra av det om man som jag har haft autoimmun sjukdom, hur mkt ska man äta och vilket är bäst att ta isåfall? Kollade nämligen upp mig förra våren i maj och då hade jag brist på just D-vitamin.
    Kostdoktorn som är mycket för att man ska ta d-vitamintillskott brukar rekommendera 2000-4000 IE till en person utan brist så du ska nog ligga högt, minst 4000 IE.
Svar på tråden Oförklarlig barnlöshet kan vara ett immunproblem.