• Kische

    Torticollis - jag blir knäpp!

    Min dotter är snart 6 månader och har sedan 3 månader tillbaka fått hjälp hos sjukgymnast för sin torticolis. Enligt BVC sköterska och läkare var det inget allvarligt, de trodde att det skulle gå bort av sig själv (vanlig kommentar från BVC har jag förstått såhär i efterhand *suck*). Sjukgymnasten bedömde det nog som lindrigt men ändå i behöv av stretchning och styrkeövningar för den svaga sidan.
    Vi tränar minst tre gånger varje dag och jag stretchar henne (försiktigt) när hon sover, annars drar hon bara ihop sina muskler jättemycket när hon är vaken och då blir det ju tvärtom träning av den "starka" torticollissidan.
    Muskelfunktionen på den svaga sidan är nästan lika bra, hon vänder sig åt båda hållen och man ser egentligen ingen skillnad när hon är på mage eller sitter och leker.
    Men hon har kvar tiltningen av huvudet och det gör mig superstressad. När hon ligger ner på rygg och när hon sitter i vagnen så tiltar hon jättemycket åt sin torticollissida.
    Är det någon som har barn som har eller haft torticollis och som kan svara på när de slutar tilta - är det något som tar lång tid att få bort och finns det några hjälpmedel, t.ex. stödkrage eller liknande? Jag går jämt runt och petar på hennes huvud och börjar bli knäpp på att hela tiden kolla in hur hon håller det. 
     

  • Svar på tråden Torticollis - jag blir knäpp!
  • Kische

    Ja det kanske är dumt att använda krage, fast samtidigt säger de ju att man ska ha något på den starka sidan så att de inte tiltar hela tiden och blir vana vid att se snett samt blir sneda i ansiktet med. 
    Visst blir man ledsen av det, jag hatar verkligen att stretcha henne. Och hon är ju ändå sned så det verkar inte ens hjälpa! Vi ska till sjukgymnasten på måndag och då kommer jag fråga henne om vi kan få komma dit oftare. Nu har vi bara fått tid en gång i månaden men jag känner ju att jag vill ha mer hjälp.

  • Kische

    Tack alla som har skrivit, jag har inte dator hela tiden så därför blir det lite tid emellan mina inlägg. 
    Vi kan inte stretcha henne när hon är vaken men senaste veckan har det gått att göra det när hon sover (vår sjukgymnast säger att det är ok om man är försiktig). När jag har henne på armen och försöker stretcha henne snurrar hon liksom runt men ibland går det.
    Det känns som om stretchningen hjälper mycket mot tiltningen, nu när vi har kunnat göra det några gånger om dagen när hon tar tupplurar. Så det går framåt äntligen!
    Min dotter föddes också med lite vikt öra, det gör som sagt inte oss något heller, ingen är perfekt och vi kopplade inte ens att hon kunde ha torticollis då. Det jag har varit orolig för är att hon ska få assymetri så det syns i ansiktet och att hon inte ska sluta tilta men av av era erfarenheter så går det väl över men man får ha tålamod... 
    Hon har inte sned eller platt huvudform men en liten bula på ena sidan, den syns nog inte när hon får lite mer hår om den inte försvinner . Babysitter är hon aldrig i och hon leker väldigt bra sittandes (började sitta 5 1/2 månad så balansen är det inget fel på även om huvudet är snett). 
    Jag har också förstått det som att man bör träna den svagare sidan i några år framåt även om vår sjukgymnast inte sagt det (antagligen för att inte göra oss mer upprörda). 
    Bebis i februari - har du provat att stretcha när din dotter sover?  

  • Kische
    Bebis i februari skrev 2011-05-16 22:42:18 följande:
    Mårrhopan - Vad skönt att ni börjar se framsteg! Då blir väl träningen också roligare kan jag tänka mig.
    Min dotter hade också olika öron när hon föddes. Ena stod ut mera och andra helt tillplattat. Hon fixerades redan ca v 33 och föddes 41+4 så hon låg ju trångt länge. Jag böjer och rättar till när hon sover och det är ju mkt lättare då. Men nu har jag lite dåligt samvete.. Har haft massor att göra och tyvärr har träningen försummats... Skärpning!
    Ja vi var hos sjukgymnasten igår och hon tyckte att det var mycket bättre, men lite spänd fortfarande i muskeln så nu ska vi stretcha som galningar fram tills nästa besök om en  månad. Hon sa även att öronen var helt återställda och det har jag inte ens sett själv (fast man tycker att man inte gör något annat än att stirra på ungen Glad) och huvudformen tyckte hon också var fin. 
    Min dotter var också fixerad tidigt, kan säkert bero på det.
    Vi tränade inte heller när hon var sjuk nu i veckan men det är bara att sätta igång igen. 
Svar på tråden Torticollis - jag blir knäpp!