• Alcea

    Tycker ni jag ska avslöja min svåger fru???

    Jag tycker du ska anmäla! Tänk så många "riktigt" sjuka det är som nekas sjukpenning, så går din släkting omkring och lever på skattebetalarnas bekostnad! Jag är för höga skatter och ett starkt socialt skyddsnät, men det förutsätter att fuskarna aktivt motarbetas. Gör du det anonymt kommer hon väl aldrig veta att det var du som anmälde.   

  • Alcea
    Anonym skrev 2011-05-10 19:42:10 följande:
    Fast det är två skilda diskussioner faktiskt. Att det har blivit svårare att få sjukpenning har med riksdagens arbetslinje att göra.
    Bidragsfusk är dessutom inte speciellt vanligt utan grundar sig på en debattartikel för ett antal år sedan av vi skattebetalare eller liknande.  Kontentan är det vi ser nu, miljoners miljoner plöjs ner på att jag dessa bidragsfuskare. Själva jakten är enormt mycket dyrare än vad fusket kostar samhället.
    Fast att man ser över sjukförsäkringen beror på att den kostar vansinnigt mycket pengar. Med en åldrande befolkning (och dämed minskande andel skattebetalare), behöver man se över kostnadernai välfärdssystemet. Får man bort fuskarna blir det mindre anledning att skära i sjukförsäkringen. Senaste i veckan (eller var det förra) skrev DN något hur mycket det fuskades/felutbetalades för, och det var inga småpotatisar direkt.
  • Alcea
    Anonym skrev 2011-05-10 19:55:01 följande:
    Det var ju bara det att fuskarna är en bråkdel mot vad vanliga människor tror. Det är fortfarande två olika diskussioner du blandar ihop! Skrev de samtidigt hur stor andelen fuskare är? Skrev de samtidigt hur många miljoner som plöjs ner i jagkten på "alla dessa fuskare"?
    Nä, just det...
    Jag tycker att det är moraliskt fel att fuska till sig sjukpenning, och jag tycker att TS borde anmäla. Som skattebetalare vill jag att mina pengar används på ett korrekt sätt, och jag har ingen lust att pröjsa för fuskare, oavsett hur många eller hur få de är.
    Sen kan man prata om fuskare i antal OCH i kostnader, båda är väl relevanta?
  • Alcea
    Anonym skrev 2011-05-10 21:24:20 följande:
    Skulle inte jag gjort. Men, vi är olika. Jag får obehagsrys. Angivarsamhällevibs. Att anmäla en släkring för en sådan sak. Nej, fy! Återigen säga till och se till att hon får hjälp. Hon kan ju inte må bra.
    Vadå inte må bra? Hur vet du det? Så om man fuskar så är det SYND om en nu också?? Vilken typ av hjälp föreslår du att hon får då?
  • Alcea
    Anonym skrev 2011-05-10 21:36:19 följande:
    Jo det är två diskussioner. Attityden nu är att det fuskas otroligt mycket och att man ska offra sin högra arm. inget är heligare än "fusket". Så den attityden den finns redan och den handlar inte om hur det ser ut i realiteten.

    Attityden har inget att göra med att regeringen driver en arbetspolitik och att det därför är svårare att få sjukpenning.

    Två helt skilda saker men jag förstår att de är lätta att blanda ihop, speciellt om man inte bryr sig att försöka ta reda på fakta.

    Jag gav dig tre länkar har du brytt dig om att läsa några av dem? De ger nämligen svar på precis de frågor du ställer. Så läs först och kom sen med nya frågor om det.
    Bara för att folk tycker att det är rätt att anmäla en känd fuskare betyder det inte att alla tror att det fuskas jättemycket - DET är två helt skilda saker. Att jag tycker det är bra att begränsa fuskandet (exemplevis genom anmäla kända fall) beror på att försörjningsbördan i samhället kommer att öka i framtiden. Att privatpersoner anmäler fuskare är väl heller inget som kostar en massa pengar, eller? 
  • Alcea
    Anonym skrev 2011-05-10 21:47:41 följande:
    Attityderna är att det är vanligt och detta har lett till att det plöjs ner enormt mycket mer pengar på att jaga fuskare än vad staten får tillbaka. För alla begränsningar kostar pengar i form av merarbete mm. Så det är ur samhällsekonomisk synpunkt faktiskt kontraproduktivt eftersom fuskandet redan är begränsat. Eller troddu liksom många andra att "begränsandet" är gratis?
    Det är givetvis skillnad om x antal heltidstjänster går till att leta efter fuskare, och att en privatperson ringer in en anmälan!
  • Alcea
    Anonym skrev 2011-05-10 21:55:15 följande:
    Hur tänkte du nu?
    Vi vet att det går åt x antal heltidstjänster. Och vi vet att det rings in en och annan anmälan.  TS är knappast ensam om att möta anmälhetsen.
    Misstänker att man kan jaga fuskare på olika sätt, eller har jag fel? Att agera utifrån tips borde väl vara ett relativt bra sätt, som jag ser det. Det går inte att ha ett sådant här system utan inbyggda kontroller som folk känner till. Förekomst av kontroller i sig gör att mycket fusk inte ens hinner uppstå.  
  • Alcea
    Anonym skrev 2011-05-10 22:06:55 följande:
    Men tror du att de kontrollerna är gratis? Att personal ska ta på sig extrautgifter bara för den goda sakens skull. Jämför tex med förskolornas närvarolistor som skall utröna ev fusk med fp. Det tar massor av tid.  Just den kanske inte kostar så mycket i pengar däremot i tid från barnen. ALLA kontroller kostar.
    Det finns inget som är gratis - det har jag aldrig påstått. Men olika arbetssätt kan vara olika kostnadseffektiva. Mer kontroller behöver inte alltid vara kostnadseffektivt, men en viss mått av kontroller är det garanterat. Med ditt resonemang kan vi ju stänga ner hela Skatteverket, och bara hoppas på att folk är ärliga och betalar in det de ska.
  • Alcea
    Anonym skrev 2011-05-10 22:26:57 följande:
    Har du helt missat min poäng? Du menar alltså att skatteverket var totalt onödigt även inna  hetsjakten på "bidragsfuskare" startade? Minns då att det handlar om ett fåtal år bakåt i tiden.

    Det jag pratar om är fakta, att kontroller kostar. men om du har åsikter om effektiviteten i arbetet tycker jag att du ska lägga fram det eftersom det kommer att vara högintressant för staten. Vad har du för kostnadseffektiva förslag?
    Jag håller med om att kontroller kostar - något annat har jag aldrig påstått. Men kostnaderna kan ibland vara motiverade.
    Ta ett annat exempel, fartkameror. Det kostar att sätta upp dem, att underhålla dem, och att kolla av dem. Men olyckor kostar också mycket pengar. Eftersom de första åren med fartkameror utvärderades försöket, och man kom fram till att de är kostnadseffeektiva. Dvs, den kostnaden som blir av drift och underhåll tjänas in på minskade olyckor. På samma sätt kan man resonera vad gäller kontroll av skatter, bidragsutbetalningar etc. Jag har heller aldrig påstått att Skatteverket skulle vara onödigt- tvärt om. Det kostar att kontrollera att folk betalar rätt skatt, men hade inga kontroller av detta gjorts hade fuskandet med skatten varit mycket mera utbrett.  
    Innan man instiftar sådana kontrollorgan tror jag man räknar på eventuella vinster och förluster. Om det inte visare sig vara kostnadseffektivt med ett kontrollorgan så tas det nog bort efter ett tag, även om systemet kan vara trögt ibland.
Svar på tråden Tycker ni jag ska avslöja min svåger fru???