Inlägg från: Fru Kwasthilda |Visa alla inlägg
  • Fru Kwasthilda

    Finns det (olika) människoraser?

    Ja, det finns det väl. Eller kan någon komma på ett bättre ord för att beskriva de stora olikheter (utseendemässigt) som finns bland oss?

  • Fru Kwasthilda

    #22 Men kan inte människor jämställas med tamdjur där? Vi fortplantar oss mest med de som är lika oss, pga kulturellt tryck antar jag? Så då blir det ju en sorts medveten avel? Är du biolog? I så fall: finns det vilda djur inom samma art som är så olika som en svart pygmé och en 2-meters "Viking"?

  • Fru Kwasthilda

    Följande är från Wikipedia:

    Ras är inget enhetligt biologiskt begrepp, utan används för delvis olika saker i skilda sammanhang. Ibland kan det användas synonymt för underarter, vars särskillnader kan påvisas genom genetiska tester, där man oftast ser till den procentuella skillnaden, vilket gör det problematiskt att indela arten Homo sapiens i klart åtskilda undergrupper. Som jämförelse kan också nämnas att människan till 98 % har samma gener som schimpansen, vilket är mer än vad som brukar vara fallet mellan två underarter av samma art. Rasbegreppet begagnas inte längre av forskare i västvärlden. Istället hänvisas till haplogrupper som genetiskt undersöker människans urhistoria och olika folks släktskap emellan. Sedan slutet av 2000-talet har nya forskningsrön tillkommit. Ett betydande exempel är Svante Pääbos forskning som visat att neanderthalare sannolikt utgör en del av det mänskliga genomet hos alla folkgrupper utom de med afrikanskt ursprung. Ordets egentliga mening för ras syftar emellertid på en grupp individers gemensamma karaktäristiska utmärkelse inom en särskild art, vilket gör ordet möjligt att tillämpa för människor. Exempelvis nämner man hunden som uppdelad i olika raser på grund av deras karaktäristiska säregenskaper som är synliga, emellertid är den genetiskt uppmätbara skillnaden olika hundraser emellan mindre än vad som håller kriteriet för att vara uppdelat i underarter. Begreppet är dock kontroversiellt belagt och används därför sällan. Tidigare har begreppet använts flitigt även som ett alternativ till begreppen folkgrupper och etniciteter. I läro- och faktaböcker fanns fram till tidigt åttiotal ofta att finna sektioner om rasbiologi. Detta begrepp är fortfarande brukligt i engelsktalande länder. I USA för man exempelvis officiell statistik på hur många procent svarta, vita, asiater och latinamerikaner som bor i landet. Förr användes begreppet i mening av de karaktäristiska skillnaderna människor emellan, då man mätte dessa skillnader genom indelning av människor utifrån hudfärg, hårstruktur, kranieform och så vidare Idag används begreppet mer sällan då det med tiden blivit kontroversiellt. Anledningen till varför det blivit ett kontroversiellt uttryck bottnar i att att begreppet fallit i dålig dager sedan andra världskrigets slut efter uppmärksammandet av tredje rikets användande av begreppet. På senare år har uttrycket blivit aningen mer förekommande och den kontroversiella stämpeln över begreppet har lyfts något.

Svar på tråden Finns det (olika) människoraser?