• Morse

    Finns det (olika) människoraser?

    Selfish Geene skrev 2011-07-05 19:14:51 följande:
    varken ja eller nej, det finns inga raser (eg underarter) av arten homo Sapiens sapiens, men det betyder inte att alla människor är lika.

    Det finns skillnader mellan etniska grupper som gör att de tex ser olika ut, reagerar olika på ett läkemedel och/eller är särskilt utsatta för vissa sjukdomar 

     
    Finns ingen konsensus i denna frågan, allt beror på vad man själv definierar som en ras. 1985 motsatte sig bara 16% av amerikanska biologer detta påståendet "There are biological races in the species Homo sapiens.". En undersökning gjord på 2000-talet visar att den absolut majoriteten av polska antropologer anser att det finns människoraser. På senare tid har dock antalet som skulle säga detta minskat i västvärlden, min teori är att det är inte foskningen i sig som står för detta utan det sociala klimatet.

    Allt skiljer sig åt mellan etniska grupper eller raser om man så vill. Allt. Frågan är bara hur mycket.
  • Morse

    När jag skriver allt menar jag självklart inte att vi har olika många huvuden, armar eller ben. Utan att på gruppnivå så skiljer sig testosteron, enzymer m.m.

  • Morse
    Selfish Geene skrev 2011-07-06 18:56:22 följande:
    1985 hade biologerna inte tillgång till den mänskliga genomet, iom HUGO-projektet fastslogs att olika grupper av människor inte skilljer sig åt tillräckligt mycket för att kunna delas upp i underarter
    Tang et al. in 2005: "The study found "nearly perfect correspondence between genetic cluster and SIRE for major ethnic groups living in the United States, with a discrepancy rate of only 0.14%."

    Paschou et al. (2010) found "essentially perfect" agreement between 51 self-reported populations of origin and the population genetic structure found using 650,000 genetic markers. Selecting for especially informative genetic makers allowed a reduction to less than 650 while still retaining close to 100% accuracy.
  • Morse

    Jag är säker på att HUGO-projektet inte formulerade sig så som du skrev. Sen finns det nyare undersökningar än 1985. Googla lite på ämnet så ser du att det inte finns någon konsensus bland forskare (vilket det skulle finnas om ena sidan skulle vara bevisad).

  • Morse
    Selfish Geene skrev 2011-07-20 09:08:17 följande:
    raser är en produkt av människans avel med husdjur, begreppet används öht inte inom biologin.
     
     
    Sitter du och hittar på nu? Det är ju rent skitsnack.
    Selfish Geene skrev 2011-07-20 15:00:38 följande:
    det gör det onekligen, men dom människorna har fel 
    Du har alltså vetorätt över antropologer, biologer och andra forskare? Som jag skrivit tidigare finns det ingen konsensus i något land bland forskare hurvida det finns människoraser. Det finns gott om undersökningar på detta, bara googla. T.ex Lieberman 1992 eller 2001. Har ännu inte läst den från 2001 men enligt Liberman 1992 motsätter sig endast 16% av amerikanska biologer att det finns människoraser.
  • Morse
    Quintus Zebra skrev 2011-07-22 11:34:27 följande:
    Jag ställer samma fråga till dig:

    Kan du nämna t.ex. fem djurarter, som inte har varit utsatta för mänsklig avel, och som av  biologer  brukar delas upp i raser?
    Quintus Zebra skrev 2011-07-20 10:22:43 följande:
    Kan du nämna t.ex. fem djurarter, som inte har varit utsatta för mänsklig avel, och som av  biologer  brukar delas upp i raser?
    Sköldpaddor
    Maneter
    Bin
    Hjort
    Krabbor?
  • Morse
    SweeneyTodd skrev 2011-08-13 01:10:29 följande:

    Nej, det är ett vetenskapligt faktum. Att påstå att det finns olika människor raser förknippar jag med nazism och rashygien.


    Ett vetenskapligt faktum som majoriteten av biologer inte håller med om? Varför är det så många som hävdar att det absolut inte finns människoraser? Det beror på ens egna definition på ras, det finns alltså inget rätt och fel. Så sluta upp att hävda vetorätt över frågan.
  • Morse
    Quintus Zebra skrev 2011-08-13 20:49:27 följande:
    Kan du styrka detta lite. Visa några exempel på när biologer delar upp dessa djur i raser?
    Det kan jag nog, inget jag tänker ödsla tid på att göra dock. För mig är det rätt uppenbart att det finns såpass stor genetisk divergens inom många arter att knappt något skulle påstå att dessa arter inte är uppdelade i raser.
     Om du frågar en biolog om dessa två krabbor tillhör samma ras, tror du verkligen svaret blir ja?


    Quintus Zebra skrev 2011-08-13 20:51:28 följande:
    Om det inte ens finns någon exakt definition av begreppet människoras så kan ju rasuppdelningen inte vara speciellt vetenskaplig, eller?
    Jo.
  • Morse
    lennartsdotter skrev 2011-08-16 19:46:18 följande:
    Om du frågar en biolog (jag är en) kommer denne förhoppningsvis upplysa dig om att ras endast är en term som används i husdjursaveln. I övrigt använder vi taxonomiskt korrekta termer: domän, rike, stam, understam, klass, ordning, familj, släkte, art och underart.

    Och nej, ras och underart är inte samma sak.
    Tack för förtydligandet. Hur kommer detta sig då?

    (Liebermann et al. 1992)
    "...how many disagree with the following proposition: "There are biological races in the species Homo sapiens.""

    Biologists 16%

    Är det något jag missförstår eller säger den stora majoriteten biologer emot dig?
  • Morse
    lennartsdotter skrev 2011-08-17 00:30:18 följande:
    Det kan finnas många olika anledningar tex:
    1. Förvirring kring termen ras. Ibland används ras som synonym till population. Du får förresten gärna delge mig den biologiska definitionen av ras, jag tror faktiskt inte ens att ras definierades i den studie du hänvisar till.
    2. Även biologer kan av ideologiska skäl hålla fast vid rasbegreppet.
    3. Okunskap. Vi biologer är ett diverst släkte och alla är inte experter på allt. Långt ifrån alla studerar människor. Man kan utbilda sig till biolog utan att läsa någonting om människor som biologiska varelser.
    4. Underlaget på 1200 amerikanska biologer kanske inte återspeglar hela yrkeskårens åsikt?
    5. Det kanske har hänt någonting sedan 1985 vilket var det årtal undersökningen gjordes, men vad vet jag... 25 år hit eller dit kanske inte gör någonting i  vetenskapens värld. HUGO kan inte ha förändrat något, exempelvis?

    Citerar Lieberman, Kirk och Littlefield (2003):

    Three sources of data indicate that the paradigm of race has approaced the point where its survival is in doubt. Even those who continue to use the concept have serious doubts about its utility.
    Bra svar, tackar! Du menar alltså att ur biologisk synpunkt är det alltså fel att dela upp människan i raser? Alltså att det måste härstamma från okunskap eller ideologi och inte faktan biologin berättar?

    Från antropologers sätt att se på saken då? En lite nyare (2001) polsk studie visar att 75% av antropologerna tycker raskonceptet är valitt. Dock så ses ras ofta som substitut för population som du säger. Men vi vet heller inte vad TS menar exakt eller vad vanliga människor menar exakt med ras heller?

    Jag har genom tråden hållt fast vid att inget är direkt fel att säga, håller du med om detta eller anser du att detta är en total faktafråga där ett svar är rätt och ett är fel?
Svar på tråden Finns det (olika) människoraser?