Inlägg från: Selfish Geene |Visa alla inlägg
  • Selfish Geene

    Finns det (olika) människoraser?

    varken ja eller nej, det finns inga raser (eg underarter) av arten homo Sapiens sapiens, men det betyder inte att alla människor är lika.

    Det finns skillnader mellan etniska grupper som gör att de tex ser olika ut, reagerar olika på ett läkemedel och/eller är särskilt utsatta för vissa sjukdomar 

     

  • Selfish Geene
    Morse skrev 2011-07-05 23:38:49 följande:
    Finns ingen konsensus i denna frågan, allt beror på vad man själv definierar som en ras. 1985 motsatte sig bara 16% av amerikanska biologer detta påståendet "There are biological races in the species Homo sapiens.". En undersökning gjord på 2000-talet visar att den absolut majoriteten av polska antropologer anser att det finns människoraser. På senare tid har dock antalet som skulle säga detta minskat i västvärlden, min teori är att det är inte foskningen i sig som står för detta utan det sociala klimatet.

    Allt skiljer sig åt mellan etniska grupper eller raser om man så vill. Allt. Frågan är bara hur mycket.
    1985 hade biologerna inte tillgång till den mänskliga genomet, iom HUGO-projektet fastslogs att olika grupper av människor inte skilljer sig åt tillräckligt mycket för att kunna delas upp i underarter
  • Selfish Geene
    Selfish Geene skrev 2011-07-06 18:56:22 följande:
    1985 hade biologerna inte tillgång till den mänskliga genomet, iom HUGO-projektet fastslogs att olika grupper av människor inte skilljer sig åt tillräckligt mycket för att kunna delas upp i underarter
    det mänskliga genomet kartlades första gången 2000
  • Selfish Geene
    Morse skrev 2011-07-10 02:40:40 följande:
    Jag är säker på att HUGO-projektet inte formulerade sig så som du skrev. Sen finns det nyare undersökningar än 1985. Googla lite på ämnet så ser du att det inte finns någon konsensus bland forskare (vilket det skulle finnas om ena sidan skulle vara bevisad).
    HUGO-projektets syfte är inte att utreda huruvida människor ska delas upp i underarter eller inte, dock har kartläggningen av det mänskliga genomet visat att de genetiska skillnaderna mellan grupper främst är geografiska och inte som man trodde tidigare rasmässiga (då negroider, mongoloider och kaukasier ansågs kunna vara olika underarter av homo sapiens sapiens)

    Tack vare HUGO vet vi att det geografiska ursprunget har större betydelse än de utseendemässiga egenskaperna i fråga om genetiska skillnader mellan två individer

     
  • Selfish Geene
    Tealhawk skrev 2011-07-10 02:51:44 följande:
    Om det inte finns raser, hur kan man då kalla folk rasister?
    Om det inte finns spöken, hur kan man då kalla sig för spökjägare?
  • Selfish Geene
    FoxMulder skrev 2011-07-19 05:08:37 följande:
    Du är etniskt Svensk(antar jag). Om du har en Svensk hustru och flyttar till typ Japan då och får ett barn där och som växer upp där så är det barnet fortfarande etniskt Svensk.

    Och det är också per defeniton.

    sv.wikipedia.org/wiki/Etnicitet

    "men de kan även skilja sig genom olika fysiologi och genetisk bakgrund"

    Spelar ingen roll om ditt hyoptetiska barn har spenderat hela sitt liv i Japan, hon/han blir ändo aldrig en etnisk Japan. Hon/han har inte samma genetiska bakgrund som en etnisk Japan har.

    Bara ett exempel.
    Var skulle du placera gruppen svenska samer? 
  • Selfish Geene
    FoxMulder skrev 2011-07-19 15:21:34 följande:
    Svenskar med Samisk etnicitet.

    Är väl en självklarhet?

    Etnicitet och Nationalitet är två olika saker.

    Zlatan tex är Svensk men en etnisk Kroat/Bosnier.
    Jag undrade vilken "ras" du skulle säga att de svenska samerna tillhör 
  • Selfish Geene
    FoxMulder skrev 2011-07-19 15:43:08 följande:
    Folk verkar ju tycka olika men jag anser att ras och etnicitet är samma sak.

    sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4nniskoraser

    Annars är det väl konstigt att den här artikeln nämner just ras? Det är bara i Sverige folk är so oerhört känsliga när det gäller sånt här, ras behöver inte vara fult som ni svenskar tror.I resten av världen sp är det knappast något märkvärdigt.

    Jag är själv "invandrare" till Sverige(dock bor jag på annat håll nu) och således inte en etnisk Svensk, och det kommer jag aldrig bli och det vill jag inte bli heller. Jag är inte av samma ras som du helt enkelt.

    Så för att svara på din fråga... Svenska samer är av Samisk ras men Svensk nationlitet. Dock är väl det så pass blandat nu mera att det finns knappast många kvar som är 100% same, dom flesta samer(och svenskar) för den delen i norra sverige är väl en blandning mellan samer, svenskar och finnar.
    man kan säga ras, men det är inte korrekt eftersom de olika etniska grupperna inte uppfyller kraven som ställs för att dela upp dem i raser (eg underarter, "ras" är inte en benämning som används annat än i husdjurssammanhang)

    Om olika etniska grupper skulle vara tillräckligt olika för att kunna delas upp i olika underarter skulle det göras.
    Det är inte en fråga om politisk korrekthet utan om vetenskaplig och lingvistisk sådan 
  • Selfish Geene
    Quickman skrev 2011-07-19 03:07:15 följande:
    Självklart finns det människoraser. Det vore ytterst ologiskt om det inte fanns. Ni som hävdar att det inte finns det vad har ni egentligen för belägg? Varför skulle människan vara den enda arten på jorden som inte är uppdelad i rasen när varenda djurart är det?

    Raser uppkommer som en konsekvens av evolution, och evolutionen gäller alla - djur som människa. Sanningen är helt enkelt inte demokratisk. Detta har inte ett dugg med rasism att göra. Bara för att vi är olika betyder det inte att vi har olika värden. 
    det är faktiskt bara våra husdjur som är indelade i raser, alla andra djur är indelade i domän, rike, stam, klass, familj, art och underart.

    individerna delas i rätt grupp baserad på hur lika de är, tack vare modern DNA-teknik kan vi idag med mycket stor säkerhet placera varje djur (och växt) i rätt kategori.

    När utseendemässiga olikheter var det bästa verktyget hamnade en del djur i fel kategori och vissa djur (tex olika grupper av Homo Sapiens Sapiens och vissa fåglar) placerades i olika kategorier, men har nu visat sig tillhöra samma underart.
  • Selfish Geene
    FoxMulder skrev 2011-07-19 17:42:54 följande:
    Ok, då använder jag bara ordet "etnicitet" framöver. Jag har ju för det mesta dels i den här tråden använt just ordet "etnicitet" ändo.

    Men jag anser fortfarande att det är skillnader mellan etniciteter, och inte bara kulturella eller geogafiska.
    Det finns skillnader mellan etniska grupper, men inte tillräckligt stora skillnader för att begreppet underarter (eller raser) ska vara korrekt
  • Selfish Geene
    Quickman skrev 2011-07-19 22:04:21 följande:
    Fast hur tror du att det hela är utformat? Har man satt den gränsen precis där bara för att man ska kunna säga att det inte finns raser?

    Bara så du vet så förekommer forskningen kring raser på en väldigt hög akademisk nivå. Det finns forskare på väldigt högt uppsatta universitet som hävdar att det finns raser. Bland annat på Harvard. Som jag nämnt så är inte sanningen demokratisk. Bara för att det finns genetiska skillnader människor emellan så betyder det inte att vi är mindre värda än någon annan.

    Dessutom finns det ganska stora skillnader människor, och raser emellan, emellan.    
    den taxonomiska ordningen i vilken vi klassificerar en individ av en art är inte ny (Vår egen Linné var en av grundarna, han var fö en glad anhängare av rasbegreppet)

    Det är inte systemet för artbestämningen som har ändrats, men metoden har förfinats avsevärt sedan vi trodde att det fanns underarter av Homo Sapiens Sapiens.

    Det finns som sagts tidigare skillnader mellan etniska grupper, men skillnaderna är inte så stora att de kan betraktas som olika underarter av samma art.
    Om du inte anser att människor bör klassificeras utifrån andra kriterier än resten av djuren så står det fast att alla människor tillhör samma underart 
  • Selfish Geene
    Quickman skrev 2011-07-20 00:10:23 följande:
    Anser vem? Som nämnt så finns det fortfarande en diskussion om rasers existens på en hög akademisk nivå. Det finns skillnader mellan olika folkgrupper. En del är tåligare än andra, en del tål vissa typer av föda annorlunda..

    Alla människor tillhör samma underart. Det är givet, men det är en skillnad på ras och underart och varför ska människor betraktas på ett annorlunda vis jämtemot djuren? Raser är en produkt av evolutionen och tror man på evolution så bör man även tro på konsekvenserna av den. 
    raser är en produkt av människans avel med husdjur, begreppet används öht inte inom biologin.
     
     
  • Selfish Geene
    Quickman skrev 2011-07-20 11:35:07 följande:
    Ledsen för tidigare inlägg. Det jag menar var att rasbegreppet bland människor existerar i andra länder.
    det gör det onekligen, men dom människorna har fel 
  • Selfish Geene
    Morse skrev 2011-07-22 10:43:29 följande:
    Sitter du och hittar på nu? Det är ju rent skitsnack.
    Selfish Geene skrev 2011-07-20 15:00:38 följande:
    det gör det onekligen, men dom människorna har fel 
    Du har alltså vetorätt över antropologer, biologer och andra forskare? Som jag skrivit tidigare finns det ingen konsensus i något land bland forskare hurvida det finns människoraser. Det finns gott om undersökningar på detta, bara googla. T.ex Lieberman 1992 eller 2001. Har ännu inte läst den från 2001 men enligt Liberman 1992 motsätter sig endast 16% av amerikanska biologer att det finns människoraser.
    begreppet "ras" används inte för att klassificera djur annat än inom husdjursaveln (tex hund- katt- och häst-raser).

    Inom biologin delas djuren (hit räknas även människor) in i familj, släkte, art, underart osv.. (goola "taxinomi" så får du lära dig något nytt idag)

     
  • Selfish Geene
    Morse skrev 2011-08-16 00:43:10 följande:
    Det kan jag nog, inget jag tänker ödsla tid på att göra dock. För mig är det rätt uppenbart att det finns såpass stor genetisk divergens inom många arter att knappt något skulle påstå att dessa arter inte är uppdelade i raser.
     Om du frågar en biolog om dessa två krabbor tillhör samma ras, tror du verkligen svaret blir ja?

     


    Quintus Zebra skrev 2011-08-13 20:51:28 följande:
    Om det inte ens finns någon exakt definition av begreppet människoras så kan ju rasuppdelningen inte vara speciellt vetenskaplig, eller?
    Jo.
    Det finns olika underarter av krabbor, inte olika raser.
    Rasbegreppet är ett påhitt av husdjursuppfödare för att skilja en grupp individer som liknar varandra från andra grupper av samma underart.

    En Grand Danios tillhör samma underart som en Pudel eller en chihuahua trots de utseendemässiga olikheterna.
Svar på tråden Finns det (olika) människoraser?