Inlägg från: miljarden |Visa alla inlägg
  • miljarden

    Baby led weaning

    Kryssarinnan skrev 2011-09-13 18:41:46 följande:
    Lite förslag på näringsrik mat som vi äter ofta:

    Min son älskar macka med jordnötssmör på, så det kanske är något för honom? Fett och nyttigt, men ta en med så lite salt som möjligt (men din pojk är så gammal så du ska inte oroa dig för salt så mycket längre).
    Fast jordnötter är ju ingenting för barn som inte ens är ett år gamla. Och salt rekommenderas ju att man undviker åtminstone första året.
  • miljarden

    Ger ni era barn korv och grejer? Vår unge får äta med händerna så långt som möjligt, men eftersom han äter samma sak som vi (med den skillnaden att vi saltar i efterhand) och vi inte bara äter plockmat finkar det inte riktigt. T ex matar vi honom med soppa och grytor eftersom han inte fixar att äta med sked än.
    Det jag däremot är jäkligt noga med är att jag inte vill att han ska behöva en massa skit. Vilket jag tycker att korv och andra halvfabrikat är fulla av. Vår unge äter bara rena råvaror, vill inte att han äter en massa tillsatser. Det känns liksom viktigare än att han konsekvent äter med händerna. Någon som tänker som vi?

  • miljarden

    Bonanza: jag uppfattade det som att barnet just var allergiker och jordnötter är ju en sådan grej man just kan vara väldigt allergisk mot. Då har jag alltid hört att man ska avvakta, men det är klart, VET man att barnet inte är allergisk mot jordnötter ska jag inte opponera mig :)

  • miljarden
    Bonanza skrev 2011-09-14 19:17:23 följande:
    Alltså, har man nötallergi i släkten bör man avvakta. Har man inte det (eller annan anledning att misstänka nötallergi) så behöver man inte låta bli nötter. Dock är det ju bra om man maler dem först så att de inte sätts i halse. 

     
    Se där! Som barn av allergifamilj är jag kanske lite överdrivet ängslig helt enkelt.
    Men ja, hela nötter är ju så klart en historia för sig. Fast det var allergin jag oroade mig för.
  • miljarden
    Kryssarinnan skrev 2011-09-16 20:06:47 följande:
    Andra har kommenterat det där med nötterna, och saltet tycker jag inte att man behöver hetsa så mycket med. Det är ju inte så att de på ettårsdagen från en dag till en annan kan äta fritt från att dagen innan inte tålt det alls. Äter man i övrigt lite salt så tror jag inte att en tesked eller två med jordnötssmör gör skillnad, men ger man sitt barn mycket chips, skinka och korv i övrigt så kan det ju bli mycket totalt sett. Man ska inte salta maten, men normalt med salt i råvaror går bra, det säger experterna. Så saltat smör osv funkar för alla i familjen om man inte som sagt överdriver det totala intaget per dag.
    Jo, det stämmer ju. Vi är inte nitiska utan vår 10-månaders får ju vissa grejer med salt i också. Jag erkänner att min "protest" var lite överdriven. Skyller på pms!
    Egentligen var nog det jag innerst inne ville ha sagt att jag funderar över hur folk förhåller sig till tillsatser och konserveringsmedel. Själv undviker jag det så långt det bara går utan att verka galen eller excentrisk, vilket många verkar tycka ändå. Det har inte riktigt med den här tråden att göra egentligen, men vi tyckte det blev krångligt att låta vår son äta helt och hållet själv med tanke på att vi inte vill ge honom annat än rena naturliga råvaror. Ingen annan som upplevt samma sak?
  • miljarden

    Jag tror jag också kommer bli mer avslappnad med tiden men hittills känns det jätteviktigt att undvika tillsatser. Men han får ju typ ekologisk pasta ibland. Och han har fått äta lite korv en gång.
    Däremot blev jag irriterad i smyg när svärmor gav honom uncle ben-ris och en semper-smoothie (även om den ser ut att innehålla bara naturliga ingredienser) och blir kinkig om min tjej glömmer köpa ekologiska ägg eller ekologiskt kött. Alltså inte för att allt är perfekt om det står ekologiskt på, men det känns ändå som att det hellre ska vara ekologiskt än inte.
    Vet inte om jag är töntig och gör mig besvär i onödan men jag tror att han får i sig mindre onödigt tjafs än om jag inte hade hållit på.

  • miljarden
    LadyWeaver skrev 2011-09-15 22:04:29 följande:
    Är det någon mer än jag här som har en småtting om aldrig ammat? Tösen är (tyvärr) flaskmatad från start och om man läser Gill Rapleys bok så låter det som om den saken skulle kunna ställa till en hel del men än så länge har jag inte stött på några direkta problem som kan härledas till detta. Är det någon annan som har erfarenhet av det hela?
    Mitt barn är flaskmatat men vi har aldrig haft några problem iallafall. Nu äter inte han allt själv utan vi matar honom också, ska jag väl tillägga, och att jag är en av dem som inte tror att flaskmatning nödvändigtvis är ett sämre alternativ än amning över huvudtaget.
  • miljarden
    Loloppan skrev 2011-09-22 09:12:46 följande:
    Hej!
    Jag har ett barn som är 6 månader och ratar puréer. Hade tänkt pröva BLW, men hittills har jag bara provat banan och så fort nåt kommer ner i halsen på henne så kräks hon.... Är det vanligt i början?  Går det över? Känns ju inte så kul att ge henne om hon ska kräkas varje gång, då blir det ju förknippat med obehag för henne tänker jag...?
    Hur länge har du försökt? Vår kille fattade inte alls grejen i början, det tog en vecka eller två. Du kan också prova någon annan konsistens, typ gröt eller potatismos. Vi började med ambitionen att vår kille skulle äta själv men eftersom han inte fattade vad det gick ut på bytte vi taktik ett tag. När han väl hade hajat grejen med att svälja gick det lättare för honom att äta själv. Vi låter honom än i dag äta själv ibland och matar honom ibland, beroende på vad vi äter.
Svar på tråden Baby led weaning