• dripdrop

    Baby led weaning

    Hej, undrar om det finns några som kör med BLW här?

    Dottern blir 6 månader snart och jag hade då tänkt börja med smakportioner. Än så länge har hon bara ammats. Är nyfiken på BLW-metoden och vill gärna köra på det (trots att jag är säker på att omigivningen kommer tjata och stressa om att hon inte äter tillräckligt osv...suck!). Tänker att det allra bästa ju ändå måste vara att få utvecklas i sin naturliga takt, utan trugande och matande... i alla fall så länge hon växer och mår bra! Skrattande

    Vet att man kan ge typ grönsaker osv i bitar, men hur stora bitar? De måste ju vara greppvänliga, men ändå är jag rädd att hon ska sätta i halsen. Hur gör ni?
    Tips på bra grejer att börja med?

  • Svar på tråden Baby led weaning
  • Mysan1

    Hallo och tack för tips! Maken ska vara hemma men jag har aldrig lyckats pumpa utan gett ersättning när jag varit iväg! Får väl bli så då oxå! Hmm så gröt kan göra ont i magen alltså, vi har ju kört vissa dagar och då har han sovit jättebra, men tror oxå det är bättre att ge lite tidigare! Så han få ur ev gaser :) Idag fick han en broccoli bukett och lite rivet äpple, visst kan man ge äpple? Rev det fint o kramade ur vattnet så det blev en liten boll! Fårar hur magen readerar, inget gröt har han fått idag,! Verkligen kul att se hur han uppskattar maten, verkar tycka det är jättekul! Tutubi, ska tittabpå det du skrev, tack för tipset! Idag såg jag att han fick i sig stora bitar men de kom mkt riktigt ut igen! Funderar bara på nu hur snabbt man ska gå framåt, nu får han ju bara lite lite, inget han blir mätt på, hur har ni andra gjort?.

  • tutubi

    Det finns många andra i tråden som har mycket mer erfarenhet än mig så de kanske vet om mer om hur "snabbt" det går med BLW. Tanken med BLW är ju dock att barnet ska få styra själv och äta den mängd i den takt som barnet själv är redo för.

    Jag tänker så här; nu när dottern är såpass liten som hon är så handlar måltiderna bara om att utforska och smaka lite på maten, och ha en trevlig stund vid matbordet med familjen. Det där med att äta för att bli mätt kommer nog senare. Nu förknippas nog mat bara med lek och att upptäcka nya smaker, men det är ju det man utntjjar med BLW - barnets egna intresse och nyfikenhet. 

    Jag har bara gjort lite som jag känt passat oss och våra måltider. Jag började att ge en gång om dagen och vissa dagar gav jag ingenting. Nu får hon oftast något att äta på när vi äter tillsammans,  vilket brukar bli 1-2 gånger per dag. Vissa dagar äter hon en del och andra dagar plockar hon bara lite med maten.

    Det som är viktigt är ju att se på hur magen hänger med. Jag tror att det är det, och barnets intresse man får gå efter. Eller så gör vi i alla fall :) 


  • IceCloud

    Det där med äpplet har vi kört mycket här hemma. Han älskar kanelmicrade äpplen!
    I dag gjorde jag frikadeller i stavar och gav. Han satte i halsen ganska rejält och han blev helt skakig sen ville han inte äta mer...
    Tycker det är lite svårt just med kött, fisk går lättare eftersom det faller sönder mer i munnen.
    Vad ger ni för kött?
    Blodpudding i kuber kan jag tipsa om. Det gillas mycket här!


    ☆ Vincent ☆ 110817
  • Mysan1

    Usch det lät otäckt, ice cloud!

    Tutubi-tack! Du har rätt, ska inte stressa! Bara ge lite smakprov när det passar!! Ska prova gröt igen! Jag ger på sked som han tar o för till munnen! Detta mest för att jag ska få sova lite på natten, han har sovit bättre med lite gröt i magen, lr så har det varit en slump :)

  • betula

    IceCloud - hur tillagar du blodpuddingen? Kanske skulle testa det. Vi har oxå lite svårt med kött/animalier här. Inget tycks falla i smaken här :/

  • dripdrop

    Daeminimon: jag bad ju nästan om'et

    För oss var det bara fisk och köttfärssås som funkade jättelänge gällande kött. Inget jag har oroat mig över, tror inte de har så stort behov av kött första året. Finns ju så mycket annat man kan äta istället! Ägg har varit poppis här, och linsgryta, typ daal.

  • Antilopen

    Jag älskar den här tråden! Har ännu inte lyckats läsa igenom hela, men många sidor har det blivit Tänkte bara presentera oss: jag är mamma till en kille på 7,5 mån som har ätit plockmat sedan han var drygt 6 mån. Har även testat gröt och pureer några gånger men det tyckte han var skitäckligt så det la vi ned, haha. Tycker det är så häftigt att en så liten människa kan visa så tydligt hur han vill ha det. När vi är hemma brukar han sitta med vid matbordet och så lägger vi maten framför honom så att han får äta helt själv. Hittills har han testat äggröra (INTE gott), kokt kyckling (jättegott), bröd med smör (också jättegott), lite olika grönsaker, banan, kokt äpple, ris, makrill (gott!!) och lite annat... När vi är borta och det inte finns nån speciell mat till honom så brukar han få sitta i mitt knä och smaka på det jag äter, jag tar lite mat med fingrarna och antingen tar han det med handen eller så öppnar han munnen för att jag ska stoppa in maten där. ^^ Än så länge är det trots allt mest amning som gäller, men det är kul att läsa här i tråden och få tips på ny mat som man kan prova ge till sin bebis! En fråga, hur noga är ni med att maten inte ska innehålla salt? När jag lagar mat hemma tar jag ju undan bebbens portion innan jag saltar, men han smakar ju också ofta på våran mat, t.ex. om vi är borta. Hur mycket vågar man ge?

  • IceCloud

    Ja det var lite otäckt, trodde jag skulle få hjälpa till men han lyckades på upp biten. Han äter nog för fort ibland och då är inte så pass hård mat bra antagligen.
    Blodpuddingen skär jag bara i kuber och lägger på en tallrik sen värmer jag lite i micron bara.

    Dripdrop- Hur gjorde du med köttfärssåsen? Kladda själv med händerna eller lägga på sked?


    ☆ Vincent ☆ 110817
  • dripdrop

    När hon var riktigt liten laddade vi skeden åt henne, sen lärde hon sig rätt snabbt att "kladda fast" såsig mat på undersidan av skeden

    Sen har hon alltid tyckt om att "dricka" mat, så hon har bara fört skålen till munnen och "druckit". Blev ju förbannat kladdigt men det var värt det när man såg hur hon njöt av maten!

    Vi har inte varit så noggranna med salt, eftersom det tog flera månader innan hon knappt fick i sig några mängder att ens tala om. I början undvek vi det såklart, men kring 9-10 månader gav vi henne alltid vad som fanns när vi var bortbjudna eller åt ute. Hemma har vi minskat ner på saltet och använder istället mer kryddor. Hon älskad dessutom kryddstark mat, tex chili och curry.

Svar på tråden Baby led weaning