• dripdrop

    Baby led weaning

    Hej, undrar om det finns några som kör med BLW här?

    Dottern blir 6 månader snart och jag hade då tänkt börja med smakportioner. Än så länge har hon bara ammats. Är nyfiken på BLW-metoden och vill gärna köra på det (trots att jag är säker på att omigivningen kommer tjata och stressa om att hon inte äter tillräckligt osv...suck!). Tänker att det allra bästa ju ändå måste vara att få utvecklas i sin naturliga takt, utan trugande och matande... i alla fall så länge hon växer och mår bra! Skrattande

    Vet att man kan ge typ grönsaker osv i bitar, men hur stora bitar? De måste ju vara greppvänliga, men ändå är jag rädd att hon ska sätta i halsen. Hur gör ni?
    Tips på bra grejer att börja med?

  • Svar på tråden Baby led weaning
  • tutubi
    elfva skrev 2012-10-08 19:31:29 följande:
    Hej
    vi tänkte köra blw med vår son. Nu är han 4 månader så det är ju ett tag kvar, men jag är fruktansvärt less på att nattamma och undrar om det går att köra med gröt/välling parralellt med blw och amning under dagen.?
    Någon som har koll?
    Man gör ju precis som man vill :) Många kombinerar plockmat med skedmatning och det funkar bra har jag hört. 

    Jag skulle dock ge ersättning istället för välling till en sexmånaders, det är mycket mer näringsrikt och det innehåller inte gluten som välling gör. 
  • tutubi
    osito skrev 2012-10-04 08:53:01 följande:
    Vår son började med BLW lite innan sin 6-månaders dag, en dag såg jag att han började tugga maten han fick (fick gröt + rotfruktmos med små bitar i) och efter det har vi kört helt på BLW förutom kvällsgröten. Fast han försöker äta gröten själv medFlört

    Jag började med olika rotfrukter/grönsaker i stavar som nästan var sönderkokta och har utvecklat det från det.
    Tyvärr har han inga tänder än, så just kött t.ex. måste vara i små bitar för att han ska kunna äta det eftersom då räcker inte gomarna.
    Han slutade ganska självmant och amma när han var 7 månader, antagligen får han i sig så mycket mera mat och näring nu än från mina bröst (har haft jättedåligt med mjölk länge innanGråter)  

    Idag (7.5 månad) äter han precis allt som jag och min sambo äter, varierar mellan tikki masala till kokt älgkött med rotfrukterGlad
    BLW är helt perfekt för oss, jag har fobi mot burkmat och ville verkligen inte ge min son det (varför ger folk ens det egentligen?) och att han äter enligt BLW är jättebra att skylla påFlört 

    Tyvärr har jag en svärmor som tror att ha kommer dö utav små bananbitarObestämd Det är inte helt optimalt med BLW därför. Andra nackdelen är att det blir så stökigt och det är inte så kul att låta barnet äta borta då (jag brukar mata honom då med att ge honom bitar av mat med fingrarna, det uppskattar han mycket mera än att bli matad med sked) 
    Låter som ni har det mysigt vid matbordet Skrattande BLW är verkligen super.
  • Apopan

    Klart det fanns en sådan här tråd också :D
    Jag började med detta lite ofrivilligt då min då strax över 6månaders vägrade gröt, välling och puréer. Mat skulle ätas själv med händerna, eller så skulle det ammas. När jag efter en månad hade börjar få idétorka på ny spännande plockmat så googlade jag efter lite tips, stötte då på detta med blw, och jag utbrast att det var det vi sysslat med hela tiden.

    Idag är lillen strax över 10månader och äter såklart exakt det vi äter, och saltar gör vi på egen tallrik. Jätteskönt men samtidigt svårt. Har pluggat rejält med näringslära när det kommer till barn, och så även extra mycket om att ge barnet vegetariskt (då vi äter vegetariskt hemma), och barnmorskan vi har är jättepositiv. Visst önskar en ibland att han kunde äta en portion gröt då och då (sambon försöker då och då fortfarande), men överlag så känns det som det bästa alternativet för just vårt barn :)

  • Apopan

    Lilapenny: min son älskade kidneybönor som legat i vinäger, olja och oregano. Kunde äta hur många som helst när han var runt 7månader. Gjorde liknande med morotssticks, men bytte ut oreganon mot dill.

  • Salt Groda

    Vad äter era små till frukost och kvällsmål (ni som ger kvällsmål vill säga?)
    Vi är så glada för blw, och vår lilla tjej äter allt möjligt och är jättebra på att få i sig bitarna.
    Men får lite idétorka när det gäller frukost. Övrig familj äter ofta gröt eller ibland yogurt men hon vägrar låta sig skedmatas och det blir lite väl lustigt när hon ska äta det själv, hrrm.
    Oftast får hon en halv banan, lite cheerios, ibland om jag hinner så gör jag små plättar. Nån gång ägg. Små fruktbitar/rivet äpple. Bröd ibland, men vi äter inte så mycket bröd i familjen och har inte det hemma så ofta. Har ni fler tips?
    Även på kvällen då jag ibland känner att hon behöver nåt mer efter middagen vid 17, innan hon lägger sig. Ger gröt nu men det går inte så bra. ;)
    Vi ammar rätt mycket både dag och natt, och det är väl just nattsnuttandet som jag skulle vilja minska på något. Men då vill jag veta att hon är mätt liksom...

  • betula

    E har ätit m sked sen start, så det går det med, men man får ju torka en del kladd om man säger så. Först nu (vid snart 13 mån) så kan han få för sig att vi skall mata honom! Men då är det alltid han som "hugger" skeden m munnen. Vi laddar skeden och håller den framför honom så att han själv kan styra om/hur mkt osv han vill ha av skeden i munnen.

  • Apopan

    Salt Groda: är egentligen inte heller någon smörgåsätare men lillen älskar ju det, och det är rätt smidigt att ge honom det att pilla med. Antingen stor bit att hålla i eller små att plocka med. Brer på smör och t.ex hummus, guacemole, vegetarisk pastej eller någon annan gegga. Oftast blir det ost också då han gillar det. Detta kunde han äta utan tänder, så med en tand går det nog bra också :)
    Mellan middag och nattning så brukar vår lille äta banan. Det mättar bra och går alltid ner även fast han inte är så hungrig. Sedan nattas han med amning på det. Har varit rätt framgångsrikt när det kommer till att få honom att amma mindre om nätterna.

  • Salt Groda

    Tack för tipsen!
    Ja, macka gillas ju så vi får kanske köpa mer bröd helt enkelt. Kul det här med tuggandet, det behövs ju inte tänder haha. Hon har tuggat all mat jättebra även innan hon fick den lilla tand hon har nu.
    Tror det är jättebra att de lär sig tugga innan de lär sig svälja så att säga.
    Banan på kvällen kan säkert funka det med.

Svar på tråden Baby led weaning