• Leiben

    Baby led weaning

    alltså jag matar ju gröt med sked på samma sätt som du droppar. Och så äter vi ju ibland soppa och det äter man ju med sked så jag kör liksom inte med totalt sked-förbud. burkmata/ matning verkar som sagt smidigt på café ju.

    tycker det är liet stiltje här. skruttet "äter" allt men får liksom inte i sig så himla mycket mer nu än för några veckor sen känns det som. i och för sig så verkar han kunna använda tungan mer men jag tror att nästa hopp blir när tänder kommer. De har börjat komma nu så jag vet inet hur länge det tar innan det kommer att göra någon skillnad på ätandet. Vet ni?

  • Leiben

    är det några som hållit på ett tag här? har lite frågor om "övergången" till vanlig mat, dvs tillvänjning/ avvänjning. Tycker han äter på men som sagt så får han ju inte i sig samma mängd som om han "skedats" (och gillat det). Och han ammar ju frekvent både dag och natt. HAr svårt att se att det kommer bara ske naturligt att han inte vill amma för att han skulle vara mätt på mat. han tycker ju att amma är mysigt. JAg kommer att börja jobba när han är 14 månader och då bör han liksom gått över helt till mat dagtid iaf (och helst noll mat natt) morgon och kväll får han gärna ha kvar om han vill ett tag till.

    När vet man att de äter så bra att man INTE kan hoppa över ett mål? Alltså när bör man börja servera så pass mycket mat (jag menar ofta) så som när man klarar sig utan amning? NU äter han ju frukost, lunch middag med oss och så har vi en fruktstund utöver det. Men när han har slutat amma behöver han ju få äta oftare.

    Hur ska allt det här gå till?

  • Leiben
    Mamma1012 skrev 2011-07-07 11:24:29 följande:
    Lieben: Ja du tänkt om man visste det. Själv börjar jag jobba 50% om två månader så jag förstår vad du menar. Men om han äter frukost, lunch mellis och middag med er, hur ofta ammar du då? Om du ammar på morgonen, ger mellis och ev. gröt på förmiddag, lunch, mellis och middag sen ammar på kvällen så borde ju det räcka? Beror ju på hur mycket han får i sig, om han äter sig mätt och går upp bra i vikt.
    Vägde E i går och han har gått upp jätte dåligt i vikt så nu har jag lagt till gröt på menyn så han får i sig något ordentligt. Helammar men tydligen räcker inte det längre. Han är nyfiken på mat och stoppar det som bjud på i munnen men jag skulle inte säga att han äter mat än, det är så små mängder han får i sig... ec. kommer jag få börja skedmata en del oxå så han går upp ordentligt i vikt, det är ju trots allt viktigare.
    Alltså det där med vikten kan man ta med en nypa salt. BVC är på mig också men i boken om blw står det att det är vanligt att barnen dippar. MIn kille hade dippat rejält för ett par månader sedan just innan/när vi började med mat men sedan har han följt den nedre kurvan. Ändå tjatar bvc fast han har så mycket energi att han är överenergisk.

    Så här ser det ut för mig oftast.

    8.00 ammar
    9-10. frukost
    11 ammar
    13 lunch
    här är amningen högst oklar men sker ett par gånger.
    16.30 mellis
    18. ammar någon gång oftast
    18.30 middag
    20 ammar

    ammar sedan 3- 6 ggr per natt. Hur länge vet jag inte alltid för ibland somnar vi båda. Men det är ätande och inet bara snuttande en del iaf.

    Egentligen ammar han som han vill men jag vet vissa tider för att det infaller ofta en stund kring nedvarvning innan vilor. Sedan ammar han däremellan ibland också kanske småsnuttar, Är vi ute och borta har han mycket svårare att amma. Det här tyckte verkligen inte vår bvc-tant räckte. Helst ska man sluta amma på natten och inet så mycket på dagen så de äter mer MAT. Men jag resonerar som så att jag vill sätta en bra grund gällande mat hellre än att göra bvc nöjda. Men det är lite läskigt när de börjar matkampanja stort faktiskt. Då läser jag i boken och blir trygg igen. Så här är det ju när man går utanför normen. Vi ger också gröt till frukost.

    KAnske får ni ev ge flaska som tillägg när pappan (?) ska vara hemma. Tar E flaska?

    HAde du boken baby led weaning?

    Jag skedar motvilligt men gröt varje morgon och så när vi äter soppa har har testat mixa lite kött men han tycker att plocka är ofantligt mycket roligare. IGEN- man kan räkna med dipp när man helammar så länge. Det hände oss. Kurvorna är väl gjorda för de som börjar med mat vid  4 mån tror jag, eller? I boken står det att det ligger orealtiskiska förväntningar på vad barnen ska äta, om de själv får styra. Man behöver väl inet förlja kurvan för sakens skull om den inte gör något "bra" så att säga. Som sagt så är min kille väldigt pigg. Så pigg att han inet vill sova på nätterna ;)

    Det passar inet mig att proppa mitt barn och läa dem att de ska blir äckligt mätta så de sover annorlunda än de skulle om de själv får välja. Ingen lär barn vifta, sitta, krypa och gå. De kan de ju själva. Varför ha ett annat förhållningssätt just till mat???
  • Leiben

    Min kille sätter i princip aldrig "i halsen". De få gånger han har gjort det så ser man att biten inte alls är i halsen utan man ser den tydligt långt bak på tungan. Redan där utlöses kräk/hostreflexen som skydd. Däremot fastnar bitar i gommen ibalnd. Det märker man för att skruttet blir uppenbart missnöjd och lutar sig bak och ja gör typiska, fasta-i-gommen-beteenden. I bland hsar jag fått stoppa in ett finger för att ploppa ut det.


    Ja jag håller med om att nackdelarna är att det tar tid och då också att det är grisigt och svårt borta (man kan ju inte bara ta upp bitarna från backen/ golvet igen) Men det är så oerhört trevligt som familj att äta ihop tycker jag.

    Det är lite svårt nu också när man hållit på ett tag. Den här veckan är bvc som sagt var inte nöjd med kurvan och tycker att han efter 2 månader med fast föda borde vara uppe i 6 mål per dag. Det är ju vansinne. Jag som är nöjd med 4. Dessutom har han blivit rätt ointresserad de senaste dagarna och äter kortare stund och äter inte ens "upp" den frukt som serveras efter varje mål som han annars älskar. Men man kan läsa att de går igenom sådan här faser men mindre intresse och stiltje. Och egentligen fattar jag inte varför bvc klagar för sedan i början på maj har han ju följt sin kurva. det var där mellan 4-6 månader han gjorde en dipp och det var också innan maten.


     

  • Leiben
    lillgarden skrev 2011-07-18 15:22:03 följande:
    Ingen som vet om den finns på svenska?
    det gör det inte men den är lättläst
  • Leiben
    Mamma1012 skrev 2011-07-26 21:50:19 följande:
    E förstod nästan direkt. De första veckorna fick han en sak i taget som han bjöds på vid lunch och middag, varje dag. Nu får han hela måltider men det är svårt med kött.
    Hur gör ni andra med kött?
    E har inga tänder än så det är svårt. Köttfärs går ju bra men annat kött är ju segare. Än så länge har jag skurit det i små bitar som han då får svårt att få i sig, får hjälpa till en del.
    E har fått en del kväljningar men inte mycket och aldrig satt i halsen eller spytt, är väldigt imponerad av honom :D
    kokat typ grytbitar i 100 timmar på spisen så det blir asmört, i någon sås typ tomat, vitt vin, vitlök, lagerblad eller så lite som burgundisk gryta. Där kan man ju slänga ner morötter och svamp och annat om man vill.
  • Leiben

    verkar som om vi är flera nattammerskor. det kanske säger något om vår barnsyn eller vad tror ni?

Svar på tråden Baby led weaning