Inlägg från: scharlotta |Visa alla inlägg
  • scharlotta

    Baby led weaning

    betula skrev 2012-03-27 16:49:34 följande:
    Dagens lunch (barnmatsburk) var himla poppis iaf! Han blev helt tokig när jag tyckte vi hade slabbat klart.Hur mkt han faktiskt åt vet jag dock inte, massa tutte ville han ha efteråt iaf.

     


    Haha! Härligt!

    När Moa ätit något kladdigt och ser ut ungefär sådär så säger alltid hennes pappa att om han fick bestämma så skulle vi inte låta henne äta själv!
    När jag då frågar om han tycker att vi ska börja mata henne med sked och pureer, så blir svaret  "Det säger jag inte, jag säger bara att om jag hade bestämt så skulle vi inte ha gjort såhär"

    Han tycker bara inte om att städa efteråt, men han har ju tur som har en sambo som inte alls tycker att det är särskilt jobbigt  
  • scharlotta
    IceCloud skrev 2012-03-27 18:05:00 följande:
    Jag gav sonen gurka i dag. Han fick loss en ganska stor bit som satte sig i halsen. Han hosta hårt några gånger sen flög biten ut ur munnen. Den var ca 2x1 cm stor.
    Hur ska jag våga ge honom gurka igen...? Tänk om han nästa gång inte kan hosta upp biten...
    Moa har också hostat ut nån bit morot så den flög över halva köksbordet, men hon behövde inte hosta så hårt, hon såg ut att få lite kväljningar först, och sen efter en hostning så flög biten ut.. Inget som såg jobbigt ut för henne, och hon mumsade glatt i sig mera morot direkt efteråt.

    Du kan ju avvakta med att ge just gurka ett tag om det känns jobbigt, tills han kan tugga lite mer kanske.. Jag har gett Moa en ganska stor bit gurka ibland, inte i stavar, utan skurit en bit gurka så hon kan stoppa in tummen i kärnhuset då har hon fått ett bra grepp.. då är det inte så lätt att bita av stora bitar, eftersom hon inte får in hela i munnen, och kan därmed inte bryta av den.. 
  • scharlotta
    Irit skrev 2012-03-28 11:26:14 följande:
    Det där brödet vänt i ägg och kanel fungerar inte längre. Hon verkar helt enkelt inte gilla bröd. Men nu funkar majsbröd (igen) så det känns bra. Och oatly's havregurt älskar hon!

    Men nu har hon börjat kräkas av vällingen så den har jag börjat skippa. Känns skönt, jag ville ju inte ge välling från början men blev övertalad... Men hur ska jag se till att hon får i sig allt som behövs? Hon äter fisk varje dag och kött någon gång i veckan, tror ni det räcker för att få i sig tillräckligt med järn? Jag är nästan säker på att hon får i sig allt som hon behöver, förutom att jag måste börja försöka ge henne mer fett, det är jag dålig på :P

    scharlotta - skönt att det inte bara är mina tankeprocesser som är knaggliga ;P Hur går det med allergi-krånglet?
    Det är ingen allergi.. hon är bara väldigt känslig för fukt.. Dels så dregglar hon massor, så hon är alltid blöt under hakan, och när hon äter mat som gör att hon är kladdig på hakan en längre stund så blossar det upp. Men det är i princip borta nu, och hon äter samma saker som tidigare.

    Vi var på bvc idag, sköterskan tyckte det lät häftigt att Moa äter själv, hon hade aldrig träffat en 7-månaders som gör det.. Vi pratade ju om blw förra gången, men hon måste ha varit stressad då, och bara höll med om allt jag sa, för hon hade inte hört talas om det nu Obestämd 

    Moa har ju gått upp nästan 1kg i månaden sen hon var 2 månader gammal, så hon har ju att ta av.. Nu hade hon "bara" gått upp 460g på 6 veckor, en helt normal viktuppgång.. Men ändå blir jag nojig! Jag vet att det inte är nåt att oroa sig för, hon äter, ammar, växer och mår bra. Men det känns så lite
    Måste nog skärpa mig lite.. 
  • scharlotta
    Euskefeurat skrev 2012-03-28 20:47:56 följande:
    Den har har varit ovärderlig för oss! tjejen är 1 och vi använder fortfarande vid tandsprickning. Skulle nog våga kalla den vårt bästa köp :)
    På vilket sätt använder ni den vid tandsprickning? 
  • scharlotta
    IceCloud skrev 2012-03-28 23:21:30 följande:
    Man kan lägga en liten isbit i den vid tandsprickning eller något annat kallt. Frusen mango tex! Kyler bra :)
    Ja, såklart. Tänkte inte så långt, haha. Man ska inte ställa frågor när man ligger i sängen och halvsover :)
  • scharlotta
    ränderpåtvären skrev 2012-03-28 23:14:19 följande:
    Har smygläst en del då skruttan, 15 månader, alltid bara ätit själv. Skippar också mjölkprodukter, även kött, välling, gröt.

    Var tvungen att kolla upp nu för hennes del ;)
    Ägg, speciellt gulan innehåller mycket järn, även katrinplommon, gröna oliver, grönkål, en del i avorioris/parboiled. Tonfisk, sardiner, makrill, musslor. Banan och potatis innehåller runt 0,4 mg men här går iaf mycket sådant ner :)
    Aubergine, kantareller 0,6 mg, ska jag börja använda mer av. Palsternacka, rödbeta, tranbär 0,7 mg. Blåbär/björnbär 0,6 mg. Sötpotatis. Quinoa.

    Vad ger ni för järnrikt?
    Kul med lite tips! 
    Moa älskar broccoli, så det äter hon mycket av, sen tycker hon även om tunnpaltbröd, men jag vet inte hur mycket hon får i sig när hon äter det, det är så tunt och går sönder så lätt..
    Aubergine har jag inte tänkt på att testa, mest för att jag inte är så förtjust i det själv..

    Vad ger ni till frukost?  
  • scharlotta
    ränderpåtvären skrev 2012-03-29 13:07:55 följande:
    Älskade aubergine rätt tidigt, kuber stekt i massa olivolja så det blev ingen stekyta bara mjukt. Vi har kommit till rostat bröd, men där går gränsen ;)
    Även om frågan var till alla; förut åt hon persika, eller bröd med smör på ena sidan och inpressad aprikospuré på andra. Nu blir det några klippta torkade aprikosbitar eftersom det nästan bara får vara smör på det numera rostade brödet. Alltid vägrat sked, och fått kväljningar av gröt så det blev bröd..
    Moa äter inte heller gröt, hon petar bort den från skeden och tuggar på skeden istället. Får hon in gröt i munnen så grimaserar hon och spottar ut.

    Jag tycker det är svårt med pålägg på smörgåsen, vi äter  också mjölkfritt, men jag är inte så förtjust i att ge henne margarin, vill ju helst ge henne riktigt smör, men det går ju inte..
    Jag har gett henne leverpastej, men vill inte ge henne det varje dag då det innehåller en del salt..
     
    Vi har inte börjat rosta bröd, men tunnpaltbrödet är så tunt och blir mjukt så fort det hamnar i munnen på henne, så där är jag inte så orolig... 
  • scharlotta
    Mornie Alantie skrev 2012-03-29 14:38:48 följande:
    Har du testat egna pastejer? Då kan man ju skippa saltet.
    Nej, det har jag faktiskt inte gjort.. det kanske vore nåt? Brukar du göra det, och har du ett bra recept?
  • scharlotta
    Mornie Alantie skrev 2012-03-29 23:01:35 följande:
    Jag är vegetarian och har gjort bönpastej ibland, dock är det länge sedan nu. Då tar man olika sorters bönor efter smak och finfördelar. Köttkvarn är bra, men matberedare går också. Blanda ner en ordentlig klick matfett, smör, margarin eller kokosfett fungerar. Jag tror att det blir bäst med mattfett som stelnar, alltså inte olja. Krydda och tillsätt lite vatten om det behövs för att få en hanterlig smet. Den ska vara ganska fast men ändå smidig. Lägg smeten i smorda brödformar, täck med aluminiumfolie och grädda i vattenbad i ugnen (150 grader ungefär) tills pastejen släpper från formens kanter. Det tar ganska lång tid. 

    Det är en del jobb, men man kan göra stor sats och frysa in i lagom stora bitar. Jag tror att principen är densamma även för andra pastejer men eftersom jag är vegetarian har jag inte så bra koll på tillagning av kött
    Det känns inte så jätteavancerat.. frågan är ju bara hur gott det blir, själv äter jag bara lever i form av leverpastej, tycker det är fruktansvärt äckligt att äta som det är, och köpes innehåller ju både salt och socker och andra tillsatser som får det att smaka så lite lever som möjligt :)
    Men bönpastej låter ganska gott! Kanske ska testa det också!

    Jag brukar göra typ hummus, fast egentligen så är det väl bara kikärtspure jag gör, för jag har varken tahini eller vitlök i, utan kryddar bara efter vad jag är sugen på.. Men jag äter alltid upp allt direkt, för jag tycker det är så gott! Och jag orkar inte dra fram matberedaren varje dag, måste nog köpa mig en stavmixer som inte är så jobbig att diska.. så kan man lättare göra olika geggor till pålägg.
  • scharlotta
    ränderpåtvären skrev 2012-03-29 21:30:01 följande:
    Kanske ingen koll, men det som står på Mildas mjölkfria låter bra, rapsolja och så. Kanske ska skippa den?
    Brukar hälla på raps- eller olivolja ibland, har också gått bra :) Kan röra ner olja i aprikospuré om det uppskattas. Eller linsröra.
    Samma här, bestick är jätteroliga, utan mat på.

    Ammar fortfarande, så inte alltid hon är speciellt hungrig på morgonen, men vi kör supertidig lunch. Kanske blir lunch direkt på morgonen snart, sover bra på det, bröd vill hon ofta ha ändå under dagen.
    Nej, det är väl inte jättemycket konstigheter i milda, jag är bara uppväxt med ett tänk att det ska vara så rena produkter som möjligt (säger jag i inlägget efter jag brättat att jag bara äter köpesleverpastej )
    Men just när det gäller smör så sitter det så djupt rotat att lättmargariner är skit, och smör är bra.  

    För oss blir det ofta en sen lunch, men vi vaknar ganska sent också, så hennes sovstund är alltid mitt i lunchtid, som nu.
Svar på tråden Baby led weaning