• h8him

    Ska jag försörja henne???

    Anonym skrev 2011-06-02 16:16:17 följande:
    Tyvärr men det håller inte juridiskt. Man kan inte avgränsa inkomst till att bli enskild egendom. Däremot kan man reglera arv och gåvor genom detta, samt det kapital och egendom man tog med sig i boet när äktenskapet inleddes.
    Den inkomst och de skulder man har är privat. Sen har man försörjningsskyldighet inom äktenskapet. Inte förrän skilsmässa är aktuellt ska tillgångar/sparande delas. Man har inte rätt att kräva pengar av den andre för att ha samma summa på kontot varje månad med andra ord.
  • h8him
    heter skrev 2011-06-03 02:58:51 följande:
    Men åååh! Ser du verkligen ingen skillnad på pengar som två personer tjänar tillsammans i ett äktenskap och pengar som en förälder ger sitt barn????!!!!!! Föräldrarna har väl inte gift sig med svärsonen heller?! {#emotions_dlg.djavulsk}
    Men v ar och en äger sina pengar under äktenskapet... Försörjningsskyldigheten innebär inte att en arbetslös fru har rätt till en höginkomsstagares halva lön. Den handlar om att ha mat på bordet, ett basbehov av kläder osv och ingen lyxkonsumtion. Den juridiska rätten att dela den andres inkomst och ev sparande träder ikraft först vid en ev skilsmässa. 

    Så att påstå att det som tjänas inom äktenskapet ska delas lika är sant, den dagen man tagit ut skilsmässa men inte innan.
  • h8him
    vetvadjagvill skrev 2011-06-03 12:41:03 följande:

    vad jag förstår så anser ju ts att han försörjer henne genom att ge henne det.


     


    Han har inte skrivit att han vill att hon försörjer honom. Hans önskemål var att fortsätta som tidigare, alltså att han stod för försörjningen, hela försörjningen medan hon pluggade, men att de skulle ha sparandet gemensamt och även öka på sparandet med tiden med egna medel. Som ts förklarade ville han att de skulle få en gemensam stabil framtida ekonomi. Att frun skulle försörja honom har det aldrig varit tal om.

    Eftersom frun inte svarat och alltså inte verkar vilja ha gemensam ekonomi kommer nu frun att få ta av de sparade pengarna för att klara sin försörjning under studietiden och även bidra ekonomiskt även vid ev. arbetslöshet, vilket hon enligt lag är skyldig att göra även inom äktenskapet.
Svar på tråden Ska jag försörja henne???