Inlägg från: ardath bey |Visa alla inlägg
  • ardath bey

    Ska jag försörja henne???

    Anonym skrev 2011-06-01 20:36:23 följande:
    Det lär aldrig (äktenskapsförordet) kunna omfatta löpande inkomst, dvs konsumtionsmedel! Eftersom TS har försörjningsplikt för sin hustru faller det dessutom på sin egen orimlighet.
    Är makans behov tillgodosedda grnom hennes egna inkomster eller från honom så har TS ingen annan skyldighet att ge henne pengar. Resten kan  han t.ex. sätta in på ett sparkonto och det kan vara hans enskilda egendom.
  • ardath bey
    Anonym skrev 2011-06-02 16:16:17 följande:
    Tyvärr men det håller inte juridiskt. Man kan inte avgränsa inkomst till att bli enskild egendom. Däremot kan man reglera arv och gåvor genom detta, samt det kapital och egendom man tog med sig i boet när äktenskapet inleddes.
    Många gåvobrev innehåller frasen "att egendomen samt dess avkastning skall vara gåvomottagarens enskilda".

    Jag har inte sett någon jurist invända mot att avkastningen inte kan vara enskild. Avkastningen är ju en inkomst. Den kan alltså avgränsas till att vara enskild.

    Sen har du missförstått mig. Jag har inte sagt att de skulle skriva att inkomsten är enskild. Däremot menar jag att det kan skrivas att det som finns på ett visst konto är enskild egendom, och det är juridiskt hållbart. Precis som TS maka som man får förmoda har pengarna på ett konto.
  • ardath bey
    Anonym skrev 2011-06-02 19:43:53 följande:
    Det förutsätter att det tas upp från början när äktenskapsförordet skrivs. Troligtvis krävs även lite mindre lösa boliner än ett kontonummer, snarare att det går att härleda, tex en aktieportfölj, fonder eller annat. Lösa pengar blir svåra att hålla koll på. Jag har inte nämnt avkastningen, men självklart räknas avkastningen som inkomst. Avkastning kan vara svår att göra enskild, men den går åtminstone att härleda till kapitalet, fonden eller whatever den kommer ifrån.
    Jag skulle nog hävda att en aktieportfölj eller fonder är lika likvida och utbytbara som kontanter på ett bankkonto. Jag håller med om att det är viktigt att allt klargörs från början.
  • ardath bey
    roflmao skrev 2011-06-03 14:22:03 följande:
    Om jag hade varit i TS sits hade jag nog resonerat likadant (har inte läst tråden så vet inte om något annat har framkommit). Det kan aldrig vara bra för ett förhållande att bara en försörjer familjen medan den andra sitter på en stor summa pengar som han/hon vägrar röra.
    Eftersom vi bara fått TS version av hur allt gått till så är det förhastat att tro att makan vägrar röra pengarna.
    Dessutom är gåvan villkorad så makan får inte göra vad hon vill utan att bryta mot villkoren.
  • ardath bey
    Oligopol skrev 2011-06-03 16:59:52 följande:
    Att spekulera i annat leder ingenvart, även om det mycket väl kan vara så. 

    Vet vi att gåvan är "lagstadgat" villkorad eller om det bara var en generell önskan från föräldrarnas sida?
     
    TS har inte talat om vad som exakt står i gåvobrevet.
    Det är inte helt säkert att en sån önskan som föräldrarna har i detta fallet är lagligen bindande för TS fru.

    Men moraliskt tycker jag att TS och fru ska respektera föräldrarnas önskan.

    Används pengarna till en bostad får ju dessutom även TS glädje av en sänkt kapitalkostnad för bostaden jämfört med att låna till bostad.
  • ardath bey
    Anonym skrev 2011-06-03 17:16:52 följande:
    Man lagstadgar inte innehållet i gåvobrevet, men om det är riktigt gjort, så finns det en kopia på den lokala tingsrätten, vilken tjänar som bevis för både själva upprättandet och innehållet.
    Det finns ingen skyldighet att registrera andra gåvor än gåvor mellan makar hos tingsrätten.
  • ardath bey
    Anonym skrev 2011-06-03 17:15:33 följande:
    Man ser inte på fond- och aktieportföljer på samma sätt som lösa pengar. De måste vara bundna i någonting samt ha ett bekräftat anskaffningsvärde för att kunna härledas ordentligt. De går dessutom inte att plocka ut och in på kontot i samma omfattning som lösa pengar, därav att de behandlas olika.
    Är det börsaktier och fonder så sker handel dagligen, och likviden plockas ut 2-3 dagar senare. I stort sett samma sak som lösa pengar. Menar du att den lilla skillnaden motiverar en olikbehandling?
  • ardath bey
    Anonym skrev 2011-06-03 17:15:33 följande:
    Man ser inte på fond- och aktieportföljer på samma sätt som lösa pengar. De måste vara bundna i någonting samt ha ett bekräftat anskaffningsvärde för att kunna härledas ordentligt. De går dessutom inte att plocka ut och in på kontot i samma omfattning som lösa pengar, därav att de behandlas olika.
    Om det nu är så så kan ju TS istället bygga en egen aktieportfölj och stipulera i äktenskapsförordet att den är hans enskilda egendom.
  • ardath bey
    Anonym skrev 2011-06-03 17:37:58 följande:
    Om pengarna kommer från TS själv, så blir det svårt att hävda enskild egendom i efterhand. Lagen har skydd för dåliga efterkonstruktioner.
    Missförstår jag dig eller menar du att man inte kan göra en eget finansierad tillgång till enskild egendom i ett äktenskapsförord?

    Så detta innebär till exempel då att om en i äktenskapet startar ett aktiebolag och satsar sina pengar i det, så kan inte aktiebolaget utgöra enskild egendom genom ett äktenskapsförord?
  • ardath bey

    Nu tror jag att jag förstår hur du menar.
    Om TS har 100 000 i aktier så kan det skrivas ett äktenskapsförord där de aktierna blir enskild egendom.
    Men det går inte att med giltig verkan skriva in att ytterligare 900 000 som satsas i aktier i framtiden också utgör enskild egendom. Man kan bara skriva om redan befintliga tillgångar.

    Är det så du menar?

    Jag vet att det förekommer att man skriver att  "allt som parterna äger och i framtiden kommer att förvärva" är vars och ens enskilda egendom. Det är fullt giltigt vad jag vet.

    Vad jag tänker mig är ju ett mellanting. Men det kanske inte går att göra så?

  • ardath bey
    Anonym skrev 2011-06-03 18:40:36 följande:
    Just ordalydelsen vad parterna förvärvar i framtiden, kräver även ytterligare ett rekvisit, dvs att man stipulerar vad detta kan vara. Tex kan man skriva att framtida gåvor och arv räknas som enskild egendom enligt äktenskapsförordet.
    Det känns märkligt om det skulle vara utan verkan om man utelämnar hur man förvärvar egendomen.Vill man att förvärvssättet ska vara betydelselöst verkar det ju konstigt att man ändå måste specificera hur man förvärvat egendomen.

    Men ska det vara så komplicerat så låt gå...
  • ardath bey
    sirisdotter skrev 2011-06-03 18:57:20 följande:
    Hur är det nu - tidigare i tråden tog någon ur mig villfarelsen (?)  att  gåvobrev måste registreras....
    Det var jag som skrev det. Jag vidhåller min uppfattning
  • ardath bey
    Anonym skrev 2011-06-03 19:02:30 följande:
    Gåvobrev, testamenten och äktenskapsförord skall registreras hos tingsrätten för att inte kunna bestridas i framtiden. Det är en säkerhetsåtgärd, men du blir inte lagförd om du skulle missa det.
    Hur gör man för att registrera ett gåvobrev eller testamente hos tingsrätten?
  • ardath bey
    Anonym skrev 2011-06-03 19:02:30 följande:
    Gåvobrev, testamenten och äktenskapsförord skall registreras hos tingsrätten för att inte kunna bestridas i framtiden. Det är en säkerhetsåtgärd, men du blir inte lagförd om du skulle missa det.
    Ett testamente där allt testamenteras till katthemmet kan alltså inte bestridas av bröstarvingarna om det är registrerat hos tingsrätten?
  • ardath bey
    Anonym skrev 2011-06-03 20:14:00 följande:
    Det är skitenkelt. Man tar en kopia på tex äktenskapsförordet, får denna vidimerad av tex sina grannar, sen knallar man till tingsrätten och lämnar in kopian med eventuella bilagor. Jag tror att det för närvarande kostar 275:- att få det registrerat.
    Jag frågade om gåvobrev och testamenten. Jag utelämnade äktenskapsförorden med avsikt.

    Jag tror nämligen att du har fel. Ett testamente är giltigt om det uppfyller formkraven (och är avfattat av testatorn själv vid sina sinnens fulla bruk naturligtvis). Det kan bestridas av bröstarvingarna om deras laglott kränks. Det kan inte registreras hos tingsrätten eller annan offentlig institution.

    Se bl.a. denna länk där de skriver om testamenten kan registreras. http://lawline.se/answers/6755
    Se denna riksdagsmotion där motionärerna vill att det ska gå att registrera testamenten: http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&doktyp=mot&rm=2005/06&bet=L288&dok_id=GT02L288
  • ardath bey
    Anonym skrev 2011-06-03 20:15:23 följande:
    Jo visst kan det bestridas, men finns det registrerat är chansen mycket mycket mindre att de efterlevande kommer någon vart. När det gäller bröstarvingar så kan man inte ta ifrån dessa sin laglott. detta är skyddat i lag. Däremot det som blir över efter laglotten går att testamentera bort.
    Allt kan testamenteras bort. Men bröstarvingarna kan bestrida testamentet om det kränker deras laglott, om bröstarvingarna så önskar. Och de har bara en viss tid på sig (inom 6 månader från det att man delgavs testamentet).
  • ardath bey
    Anonym skrev 2011-06-03 20:31:50 följande:
    Idag har vi sedan december 2004 inga problem med gåvoskatt och annat trams, så det kostar inte sådana pengar idag. Vill man däremot nyttja en jurist eller advokat (vilket är lämpligt) så tillkommer dennes arvode för själva utformningen av gåvobrevet.
    Ja nu har de sänkt till 275 kr. Samma som för äktenskapsförord.
Svar på tråden Ska jag försörja henne???