Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?
Även blåbärstårta. *drömmer*
EU-kommissionens har beslutat sig för att skydda Falukorven och registrera den som särart.
Falukorvens historia
Den Polska falukorven, parówkan kommer från Frankfurt där den först dök upp 1487. I Frankfurt har även den svenska falukorven utvecklats fast den kom inte till Sverige förrän under tidiga 1600-talet. Korven kom via tyskarna som arbetade i de svenska koppargruvorna vid Falun under 1600-talet men då gjorde man korv på ~ 100% oxkött. ”Vid Falu koppargruva användes linor av tvinnad oxhud för att hissa upp kopparmalmen. Oxarna kom från Småland i stora karavaner och slaktades vid framkomsten till Falun.” skriver Melkers som är det enda företaget som producerar Falukorv där den ”ska” produceras, dvs i Falun. Falukorven fick sitt svenska namn först 1890 av Melkers. Falukorven från Frankfurt uppfanns i samband med de världskända ”hotdogs” (dachshund).
Den röda färgens historia
Det är annorlunda historia. Den kommer inte från tyskland. Den kommer från Lyon, Frankrike. En slaktare i Lyon lär ha varit först med att färga korvskinnet rött, varför den kom att kallas Lyoner. I Tyskland kallas falukorv alltså Lyoner, i Sverige Falukorv och i Polen Parówki eller Frankfurterki (pga sitt ursprung).