• Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?

    Mån 30 maj 2011 15:57 Läst 18704 gånger Totalt 459 svar
    Mån 30 maj 2011 15:57

    Nationaldagen nalkas. Vi kommer givetvis stå och vråla nationalsången och kanske även Idas sommarvisa, och Den blomstertid nu kommer så jag tänkte passa på att höra efter vilken maträtt som passar in på beskrivningen "mest svensk"?

    Orkar verkligen inte göra en omröstning så det är väl bara att komma med förslag utöver eller inklusive de som normalt sett anses som nationalrätter.

    Solig


    Hos Prisjakt jämför du pris på barnprodukter!
  • Ons 1 jun 2011 13:04 #441

    Surströmming. (Love it) annars kanske tjälknöl...


    ♪♫♪ Ajv siin vat aj chous änd ajv siin vat aj niid, änd dät is enaff, tu vant mår vud bi griid. ♪♫
  • Ons 1 jun 2011 13:06 #442

    Falukorv och makaroner känns också väldigt "svenne".


    Fem barn!? Det är ju .. typ Afrika!
  • Tor 2 jun 2011 01:03 #443
    3 barns mamma84 skrev 2011-06-01 12:53:02 följande:

    Mamas köttbullar och snabb mackaroner


    Mackaroni låda + finskt


    Pankakor med glass och grädde + hallonsylt MUMS haha


    Potatis och köttbullar och brunsås


    Tacko om man har barn


    Pannkakorna är ju inte svenska..  och verkligen inte tacos heller...
  • Tor 2 jun 2011 01:03 #444
    modesto skrev 2011-06-01 12:14:47 följande:
    vad är postati och brumsås? ärtsoppa och pannkakor finns nog överallt i världen, kanske inte i asien
     Var gör man ärtsoppa på gula ärtor mer än i Sverige?  *nyfiken*
  • Tor 2 jun 2011 01:12 #445
    PCOskruttan skrev 2011-06-02 01:03:56 följande:
     Var gör man ärtsoppa på gula ärtor mer än i Sverige?  *nyfiken*
    Ryssland
  • jagvet­allt
    Visa endast
    Tor 2 jun 2011 01:20 #446

    tjälaknöl mmmmmm mumma....

    renskav.

    blodpudding

    nu vart jag hungrig...... 

  • jagvet­allt
    Visa endast
    Tor 2 jun 2011 01:22 #447

    palt glömde jag ju..

  • jagvet­allt
    Visa endast
    Tor 2 jun 2011 01:31 #448

    kalops
    bruna bönor med fläsk
    biff ala lindström, ursprung icke sverige men man kan säga den e svensk..
    falukorv
    wallenbergare mmmmmm delikat
    lutfisk
    raggmunkar, underskattad rätt..

    jag e hungrig Skrikandes 

  • Tor 2 jun 2011 23:20 #449
    Jäjd skrev 2011-05-31 20:51:52 följande:
    Bra där.
    Tack!
  • Tor 2 jun 2011 23:54 #450
    PCOskruttan skrev 2011-06-02 01:03:56 följande:
     Var gör man ärtsoppa på gula ärtor mer än i Sverige?  *nyfiken*
    Island. Fast man har köttet brevid, inte i soppan.
  • Lör 4 jun 2011 00:42 #451

    Hur kryddar man den i Ryssland resp. på Island då?

  • Sön 5 jun 2011 00:26 #452
    PCOskruttan skrev 2011-06-04 00:42:49 följande:
    Hur kryddar man den i Ryssland resp. på Island då?

    I den islänska versionen är det bara lök och lite peppar. Moderna recept innehåller ibland andra kryddor, tex. timjan och lagerblad.
  • Sön 5 jun 2011 08:54 #453
    modesto skrev 2011-06-01 12:14:47 följande:
    vad är postati och brumsås? ärtsoppa och pannkakor finns nog överallt i världen, kanske inte i asien
    Men måste en rätt vara exklusiv för sverige för att man ska kunna kalla den svensk? Det finns inte många r'ätter som är exklusiva för ett visst land.
    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • Sön 5 jun 2011 12:47 #454
    poirot skrev 2011-06-05 08:54:49 följande:
    Men måste en rätt vara exklusiv för sverige för att man ska kunna kalla den svensk? Det finns inte många r'ätter som är exklusiva för ett visst land.
    Men det måste ju ha ett unikt ursprung/utveckling  i Sverige för att det ska vara en svensk rätt. Annars är det ju en typ europeisk eller nordisk rätt.
  • Sön 5 jun 2011 12:59 #455
    PCOskruttan skrev 2011-06-05 12:47:40 följande:
    Men det måste ju ha ett unikt ursprung/utveckling  i Sverige för att det ska vara en svensk rätt. Annars är det ju en typ europeisk eller nordisk rätt.
    Varför då? 
    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • Ons 8 jun 2011 09:06 #456
    poirot skrev 2011-06-05 12:59:57 följande:
    Varför då? 
    För att ordet "svensk", "kinesisk", "amerikansk" , "nordisk" eller "europeisk" är adjektiv som betecknar var substantivet (i det här fallet "rätt")  har sitt ursprung.
  • jagvet­allt
    Visa endast
    Ons 8 jun 2011 10:00 #457

    kött
    fisk
    fågel

    fast det är ju i alla länder hehe...bara lite annorlunda tillreding samt olika köttdjur etc etc.. 

  • Ons 8 jun 2011 10:51 #458
    PCOskruttan skrev 2011-06-08 09:06:19 följande:
    För att ordet "svensk", "kinesisk", "amerikansk" , "nordisk" eller "europeisk" är adjektiv som betecknar var substantivet (i det här fallet "rätt")  har sitt ursprung.
    Fast det vet vi ju egentligen oftast inte och var går gränsen mellan en variant på samma rätt och en helt egen rätt?
    Dessutom finns det ju rätter som har utvecklats oberoende av varandra på liknande sätt i olika länder.
      
    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • lokiss­e
    Visa endast
    Ons 8 jun 2011 11:04 #459
    PCOskruttan skrev 2011-06-02 01:03:56 följande:
     Var gör man ärtsoppa på gula ärtor mer än i Sverige?  *nyfiken*
    tyskland
    Nej det tror jag inte!
Svara i tråden
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Hus & hem

Andra har läst

Innehåll

Annat innehåll

Dagens fråga

Har barnkläder och skor blivit för avancerade och "vuxna"

Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.