Forum Anonyma diskussioner - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Fattar mig ej på vissa fattiga

  Tor 2 jun 2011 15:28 Läst 45203 gånger Totalt 717 svar
  Visar endast inlägg av Anonym (Bara läst ts) - Visa alla inlägg
 • Anonym (Bara läst ts)
  Återställ
  Tor 2 jun 2011 15:28 #41

  Nu har jag bara läst ts och jag förstår ditt resonemang. Självklart är det otroligt dumt och korkat att ex resa på kredit. MEN samtidigt så kan jag förstå att vissa gör det, ändock otroligt dumt och korkat. Men i dagens samhälle så handlar det så otroligt mycket om lyx och flärd. Vi blir dagligen inpräntade i att vi måste konsumera så mycket som möjligt, det ska vara ditten och det ska vara datten. Vi måste ut och resa, alla gör det och det kostar "bara" si och så många tusen, alla har råd. Alla jämför sig med alla och alla har det sååååå mycket bättre idag. Vi TAR oss tid, vi TAR oss råd osv osv. Man skulle ju kunna tro att den svenska medellönen låg på ca 50000 innan skatt vilket är så långt ifrån sanning det bara går att komma.


   


  Man vågar inte vara fattig idag för det är det enda det handlar om, om att ha råd för det är det alla har idag.


  Så otroligt synd och tragiskt! Denna enorma klyfta som finns mellan rik och fattig idag... Man blir tårögd. De fattiga, de kämpar och kämpar medan de rika bara tar för sig och behöver inte alls kämpa lika mycket, om än alls, som de fattiga.


   


  Det är ju fan inte lätt att tillhöra den lägre klassen, som tex en ensamstående med kanske bara en lön på ca 10000-13000 kr efter skatt. Blir barnet sjukt och du står där alldeles ensam så så finns ju ingenting längre. Du halkar efter med hyran och/eller alla andra räkningar för du måste vara hemma från jobbet och du måste betala vården av ditt sjuka barn (om det rör sig om någonting allvarligt), till slut får du inte längre behålla ditt lågavlönade jobb för du är ju nästan aldrig där...


  Nej, vi måste ändra samhällssynen och vi måste uppmärksamma de fattiga för oftast är de osynliga.


   


  Det är ju helt sinnessjukt att de "rikare" är de som ska sätta våra normer idag.


   


  Självklart, jag tycker också att man ALDRIG ska sätta sig i skuld bara för att visa sig vara som alla andra men jag FÖRSTÅR att vissa gör så. Vi ska vara på ett visst sätt, det är bara så och det är samhällets och medias fel. Vi ser ned på de som är lite lägre ner än oss själva.


   

 • Anonym (Bara läst ts)
  Återställ
  Tor 2 jun 2011 15:40 #49
  Anonym skrev 2011-06-02 15:29:29 följande:
  Sen tror jag också tyvärr att de flesta av dessa fattiga föräldrar har varit fattiga från början. Det är inte rika som blivit sjuka, det är personer som kanske inte blivit hjälpta till bra val som unga.

  Exakt, det tror jag också.


  Det är lite som hur jag har det; Jag räknas väl som fattig eftersom jag är föräldraledig just nu men annars är jag arbetslös (inte för att jag planerar vara det efter ledighetens slut men det hör inte till frågan), mina föräldrar räknas som högavlönade och är inte alls fattiga. Jag är uppvuxen med en rik uppväxt, vi har alltid haft det bra ställt. Pga detta så ser jag inte mig själv som fattig och ser inte heller att jag skulle ha tendensen att hamna där eftersom jag har ett s.k skyddsnät vilket dessa människor inte har som idag är fattiga på riktigt, riktigt.

 • Anonym (Bara läst ts)
  Återställ
  Tor 2 jun 2011 15:56 #55
  riboflavin skrev 2011-06-02 15:41:46 följande:
  Jag har bra mycket mer respekt för en person som inser sina egna begränsningar och som har integritet nog att utgår från sina egna förutsättningar än en som drar på sig utgifter den inte har råd med för att det ska vara så.
  Har en kompis som just fllyttat till en 4:a med sina tre barn eftersom "barn ska ha eget rum", hon som hade dåligt med pengar redan innan kommer nu få betala ytterligare 1200 kr ur egen fick eftersom soc absolut inte kan förstå varför hennes 2 småttingar inte kan dela rum (jag håller med dom).
  Hon lägger själv upp för att aldrig ha pengar över till ens en liten utflykt.

  En annan bekant lever gott på sin lilla deltidslön och bor med sina 2 barn i en mindre 2:a och omsätter månadsvis bra mycket mindre än motsvarande socialbidragsnorm för familjen.

  Jag har som sagt själv levt långt under norm utan att tycka att det kändes det minsta fattigt, kanske för att jag inte anser att man behöver visa sig rik inför andra.

  Jag säger inte emot dig! Jag skriver bara att jag förstår att vissa människor inte riktigt klarar av att stå emot pressen. Det handlar givetvis om mognad i sitt tänkande men jag vill inte påstå att det är vad det handlar om i alla fattiga fall. Alla har inte möjlighet att prioritera annorlunda, jag tänker främst på ensamstående mammor till kroniskt sjuka barn som har offrat arbete och allt för sina kära barn just för att de inte har någon annan att vända sig till och som till slut inte får behålla sitt jobb.


  Man ska var evigt tacksam för det man har i livet men tänk på alla de ensamma som inte har någon att vända sig till. Fy fan säger jag bara och jag lovar, alla har inte möjligheten att prioritera sin ekonomi annorlunda.

 • Anonym (Bara läst ts)
  Återställ
  Tor 2 jun 2011 16:09 #57
  hannis skrev 2011-06-02 16:06:26 följande:
  Många fattiga röker dessutom. Tycker det är tragiskt när man inte "har råd" att låta sitt barn rida eller få ny skor men röka ett paket cigaretter om dagen har man råd med...
  Ja det är verkligen omoget tänkande!
 • Anonym (Bara läst ts)
  Återställ
  Tor 2 jun 2011 16:23 #63
  Gissa skrev 2011-06-02 16:21:28 följande:
  Menar, den där gamla avbetalningen på soffan tex, den kan man ju inte bara "lägga ifrån sig" även om den inte ingår i normen
  Hon menar att man inte ska ta den där avbetalningen från första början utan betala kontant direkt och när man har råd
 • Anonym (Bara läst ts)
  Återställ
  Tor 2 jun 2011 16:29 #65
  Gissa skrev 2011-06-02 16:25:07 följande:

  Nej det förstår jag, men ponera nu att den avbetalningen redan finns och livet inte går att backa tillbaka till den dagen man tog beslutet att köpa soffan på avbetalning.


   


  Då undrar jag hur man gör när man "lägger ifrån sig" den utgiften.


  Förstår exakt hur du menar! Nej då är det självklart en omöjlighet men jag tror riboflavin inte tycker man ska köpa saker på avbetalning och ja, har man den åsikten och håller hårt på den så är det klart att man kan "strunta" i den utgiften.
 • Anonym (Bara läst ts)
  Återställ
  Tor 2 jun 2011 16:33 #67
  Gissa skrev 2011-06-02 16:29:25 följande:

  Givetvis fattar jag att man inte går och tar en ny mobil på avbetalning om man lever på soc.


   


  Men om man nu har oturen att bli tex arbetslös eller sjuk så KAN det hända att man har gamla utgifter som inte bara försvinner för att man förlorat sitt jobb.


   


  Det bästa är att aldrig ta nåt på avbetalning, det förstår även jag, men människor har inte alltid en kristallkula att se sin framtid i, det räcker med att man skadas på jobbet så är cirkusen igång.


  Försäkringkassepengar som dröjer, en akassa som kanske dröjer eller inte ens existerar, utan man tvingas vända sig til soc för att slippa bli vräkt.


   


  I ett sånt läge är man inte mycket hjälpt av dessa råd, att man borde ha tänkt på det för två år sen eller att man borde sluta röka fast man inte ens röker eller att man får "sluta slösa" när man handlar muggpapper.


   


  Nej jag håller med dig! Men somliga är av den åsikten och därför är det väldigt svårt att få någon förståelse från dessa. Men jag håller med dig, verkligen.

 • Anonym (Bara läst ts)
  Återställ
  Tor 2 jun 2011 17:01 #73
  Anonym (Förvånad) skrev 2011-06-02 16:48:16 följande:
  Jag trodde att de som får soc-bidrag har riktigt lite med pengar, men insåg när jag kollade på sidan att så inte är fallet. När vi hade som lägst inkomst så låg vi på bara 2000 kr över normen och då sparade vi 3000 kr/mån... Visst vi levde ju inte på oxfilé, men vem behöver det?

  Men man kan ju inte utgå från att alla fattiga lever på soc och prioriterar sina pengar fel. Självklart finns det många som aldrig fått lära sig hur man hanterar sina pengar rätt och visst, jag tycker inte heller synd om dem det minsta. Men, det finns faktiskt de, många fler än man tror, som är skötsamma men får det ändå inte att gå ihop. Vi kan inte skylla på att de fattiga röker eller att de lever på kredit osv, därför får de skylla sig själv. Alla har ju inte möjligheten att komma från en välbärgad familj, plugga och/eller sedan få ett välbetalt jobb och även om man har ett jobb så finns alltid risken att förlora jobbet. Har du inte ett bra kontaktnät ju svårare blir det för dig.


   

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll