• Sömnstörd

    Fattar mig ej på vissa fattiga

    Dr Mupp skrev 2011-06-05 22:11:53 följande:
    Kan du ge ett exempel där familjen inte sitter med skulder/lån eller har missbrukarproblem och där riksnormen inte räcker till att ge det barnen behöver.
    Eeeeh hur tänkte du nu?
    Jo Sara Persson på vandrarhemmet solglimten i Karlstad? Eller?

    Du kan börja med att läsa i någon av alla de trådar du och jag skriver i nu, om du inte läser så selektivt finns det massor...
  • Sömnstörd
    Dr Mupp skrev 2011-06-05 22:23:10 följande:
    Jag har inte sett ett enda exempel där förldrarna inte har missbrukarproblem, skulder eller dyra avbetalningar och de inte kan klara sig på riksnormen.
    Nej det tvivlar jag inte på, men du verkar vara tvärsäker på att de som säger annorlunda tvärljuger.
    Inget fel på det kanske, jag skulle önska att världen var så enkel som du tycks tro.
  • Sömnstörd
    aussie skrev 2011-06-05 23:22:56 följande:
    Bra där.

    Tänkte på det Ravenna skrev och det vred sig i magen.

    citat: "Låglönejobb är skitbra - det är en väg in på arbetsmarknaden. Ett sätt att få erfarenhet, kontakter, meriter och färdigheter. Låglönejobb är skitbra - det är en väg in på arbetsmarknaden. Ett sätt att få erfarenhet, kontakter, meriter och färdigheter."

    Låglönejobb är skitbra...vad pratar vi nu om?
    Praktikplatser? De saluförs ju precis så. Jag hade en för inte så länge sedan, fick ut 3500 kronor efter skatt. Alltså under riksnormen. Har ju hyra, räkningar etc för över 6000. Så gick back under det att jag fick ytterligare erfarenhet, kontakter och meriter och färdigheter. Problemet är att jag har lite för mycket erfarenhet, kontakter, meriter och färdigheter. Men för lite pengar. Upptäckte att jag hade praktik just som två kvinnor var mammalediga. Då de kom tillbaka fick jag inte förlängt. Och där sitter jag med min erfarenhet, medan jag jobbat för 3500 kronor i sex månader. Mmm. Och sex års högskolestudier, tio års arbetslivserfaranhet, talar flytande tre språk. Mmm. De där löftena om att få in en fot och nätverka mot en lön på 3500...förbjud dem efter 20. Sånt kan man ha när man är ung och inte har familj att ansvara för. Inte när man är medelålders med massa erfaranhet innan.
    Jag hoppas att den diskussion som ändå förekommer om praktikplatser denna gång kommer att leda till att de slopas helt. Det är inte okänt att det är en ypperlig väg in i ett permanent utanförskap, att arbetsgivarna samvetslöst utnyttjar systemet, ja du vet allt det där förmodar jag.

    Därför upplever jag människor som Ravenna som ganska skrämmande. Skrämmande att de saknar källkritiskt tänkande och självständigt  dito framförallt. Att de svalt allt alliansen sagt med hull och hår medans de tokdissar allt andra säger av den enkla anledningen att det inte passar in i den egna trångsynta lilla förklaringsmodellen.
  • Sömnstörd
    Ravenna skrev 2011-06-06 14:22:04 följande:
    Jag upplever människor som du som ganska skrämmande, eftersom du sysslar mer med att attackera mig som person och förklara varför jag är Dum istället för att bemöta argument. Väldigt klassisk dålig argumentationsteknik. Om du kan hålla dig lite mer saklig och undvika personliga påhopp framöver så vore det bra för diskussionsklimatet, och då kanske vi kan komma lite närmare att förstå varandra. Tackar artigast.

    För att bemöta ditt påstående ovan, så tycker jag att praktikplatser är väldigt bra om de hanteras rätt. Har man varit arbetslös i många år så tror jag helt enkelt inte att man blir hjälp av mer handledning eller utbildning, utan att praktik är det som kan ha effekt. Jag ser praktik som en åtgärd som bidrar till att minska utanförskap, och jag har själv vänner som har kommit tillbaka till arbete efter många år utanför, på grund av att de fick kontakt med företag genom praktik (oftast praktik som de hittade själva).
    Om du nu ska diskutera argumentationsteknik ska du vara saklig, jag har inte attackerat dig som person. Gör om och gör rätt.

    I teorin kan praktikplatser vara bra men det fungerar inte i praktiken och har heller aldrig gjort det oavsett vilket styre vi har haft. Det räcker med att vara lite insatt och inte bara ha teoretiska åsikter för att förstå att systemet är rent åt skogen. Visst finns det fåtal exempel på människor som lyckats men för den allra största majoriteten är det en fälla, och det är välkänt. Att ta till fåtaliga exempel för att försvara ett haltande system är idioti.
  • Sömnstörd
    Tow2Mater skrev 2011-06-06 14:27:44 följande:
    Och det är billigt! I Sverige jobbar doktorer och annan sjukhuspersonal för småpengar. Gapet mellan dem och socialbidrag är faktist inte så väldigt stort.
    Vad menar du med att gapet inte är så stort?
  • Sömnstörd
    Tow2Mater skrev 2011-06-06 17:11:13 följande:
    Sett till vad man tjänar i andra länder, är klyftan mellan socialbidrag och löner i Sverige inte så stort. Att jobba är redan idag mindre lönsamt i de flesta sektorer om man jämför med många andra länder. Att minska det ytterligare borde inte vara i Sveriges bästa intresse.
    Så du menar internationellt? Nej, det håller jag med om eftersom läkar exvis inte tjänar skyhöga löner och vi inte har en absolut fattigddom så stämmer det ja.
    I rimlighetens namn tjänar Sverige på att ingen är utfattig och att alla är med och betalar.
  • Sömnstörd
    Dr Mupp skrev 2011-06-06 17:33:43 följande:
    Fast Sverige tjänar inte på att man kan få mer i bidrag av att gå hemma än i lön när man jobbar heltid. detta problem finns redan och höjer man bidragen så komemr problemet att öka.

    En fyrbarnsfamilj får ut ungefär 20 000 i socialbidrag. Det krävs en ganska hög lön för att lönen ska bli högre än socialbidraget.
    Varför räknar du på just 4 barn då 2 är vanligast?

    Tittar man på riksnormen ligger det på ca 10 000 för en genomsnittlig två-barnsfamilj och från detta räknar man självklart bort andra bidrag som barnbidrag osv det bidraget alla får. Till det kommer hyran, el mm.

    Så skillnaden är större än vad du vill påskina. Sjävklart ska bidragen vara skäliga så enligt ditt resonemang behöver lönerna öka.
  • Sömnstörd
    Anonym (!) skrev 2011-06-06 18:10:38 följande:
    10 000 kr före hyra ja. Och elkostnader. Och fackavgifter. och A-kasseavgifter. Och ev utlägg för medicin och läkarvård. Och hemförsäkring. Och ev kostnader för arbetsresor.

    Dvs 20 000kr för en ordinär 2-barnsfamilj bestående av 4 personer. Så jag tror Tjabba eller nåt menar en 4personersfamilj.

    Jag vet inte hur många människor som jag träffat som tyckt att det inte varit någon idé att söka jobb, de får ändå lika mycket på försörjningsstöd. Mestadels var detta i en kommun där jag jobbade med ungdomar vars föräldrar gick på socialbidrag, det hördes hur snacket gick där hemma hos dem. Samt i min ungdom när jag hängde med en massa vänsterpartister. Mycket solidaritet där...
    Ja?
    Det är exakt samma kostnader som den som har vanlig lön har så vart vill du komma? Att de som går på ekonomiskt bistånd inte ska ha utlägg för hyra, el, fackavgift, a-kassa eller medicin och vård?

    Om det är 20 000 så stämmer inte det med 4-personers hushållet eftersom det skulle vara 10 000 + allt det du säger och det handlar inte om 20 då.

    Jag vet att det är så men för den sakens skull är det inte fel på bidragen utan lönerna.
  • Sömnstörd
    Dr Mupp skrev 2011-06-06 18:15:26 följande:
    Precis. 20 000 i socialbidrag. Vad blir det ca 3500 i barnbidrag och kanske 1500 i bostadsbidrag. Så 15000 behöver lönen täcka upp. Om det bara är en som kan jobba (för den andra är sjuk och utförsäkrad utan inkomst) så krävs det bra hög lön för att få ut mer än 15 000 efter skatt. Får du ut mindre så jobbar du rent krasst heltid för socialbidrag.
    Hur räknar du? Seriöst?

    Om vi nu utgår från att existensminumum är 18 000 vilket motsvarar en hyra på 7000 och mer realistiskt ligger bostadsbidraget på 3000 för de som inte tjänar en spänn. Det gör att din hypotetiska förälder behöver tjäna 12 000. De allra, allra flesta kommer över den lönen.
  • Sömnstörd
    Dr Mupp skrev 2011-06-06 18:36:21 följande:
    Tänk på att bostadbidraget sänks då fort inkomsten ökar. För att få 12000 efter skatt krävs en inkomst på ca 16000 före skatt. 16 000 före skatt ger 0 kr i bostadbidrag. Taskigt men familjen ligger då fortfarande under norm.
    Men nu var det ekonomiskt bistånd det handlar om och inte andra bidrag...
    Håll dig till saklig och relevant information är du snäll.

    Om du anser att det är fel på hela bidragssystemet bör du ta det i en egen tråd.
Svar på tråden Fattar mig ej på vissa fattiga