• Gissa

    Fattar mig ej på vissa fattiga

    Jesper f skrev 2011-06-02 19:00:42 följande:
    Det är horibelt att läsa TS... Men så glad att det inte blev ditt öde också, utan precis tvärtom! Visar att det finns möjlighet för ALLA, bara man tar fram papper, penna och miniräknare.

    Saxat från bloggen:


     


    "Jag kommer ihåg när jag gick i grundskolan på 90-talet och efter varje sommarlov var vi tvungna att skriva en uppsats som hette 'mitt sommarlov' eller dylikt. Mina föräldrar hade aldrig råd att åka någonstans så jag hade inget att skriva. Ibland kunde jag skriva att vi hälsat på någon släkting, men vissa somrar hade vi inte ens bensinpengar för att kunna hälsa på släkt som bodde några mil bort. Ibland frågade även lärarna oss inför klassen om vad vi hade gjort och jag skämdes varje gång eftersom jag fick säga 'varit hemma'."



    man kan ju undra om hennes mamma inte har tagit fram miniräknaren då eftersom du skriver att det finns möjlighet för ALLA

  • Gissa

    Mer


     


    Barnen kommer till skolsyster med huvudvärk, magont eller allergi – och efter ett tag kryper det fram vad det beror på:


    De har inga pengar till glasögon, allergitabletter eller frukost.


    – Jag tycker att det är förfärligt att inte alla barn har rätt till glasögon, säger skolsköterskan Anne.


    På den skola i Storstockholm där Anne jobbar går barn från sexårsverksamhet till sexan. De har hög andel barn som lever i social utsatthet, men också de som har gott om pengar, som bor i villorna ”nere vid stranden”.


    Finns det fattiga barn i Sverige?


    – Ja, för mig innebär det till exempel att de inte får allergimedicin och kommer förbi mig varje dag och säger ”jag glömde ta…” Eller jag märker att de behöver glasögon men inte har råd.


    Vad gör du då?


    – Eftersom jag har tystnadsplikt kan det vara svårt. Många föräldrar säger att de inte vill prata med socialtjänsten, för att de har dåliga erfarenheter.


    Kan du ge fler exempel?


    – I hälsosamtal kan det komma fram att de är oroliga för sina föräldrar. Jag hade en pojke som sa ”mamma äter inte, hon säger att hon inte är hungrig för att kunna köpa kläder till mig”.


    – Väldigt ofta dyker det upp i mobbningsfrågor, det kan finnas en avundsjuka att de retar barn som har det bättre.


    Hur pratar barn om de här frågorna?


    – Det är väldigt sällan de pratar om pengar, de skäms och de hittar på för att de skäms. De hittar på orsaker till att de inte kan följa med på utflykt eller att de glömt sin medicin. De är så duktiga på att dölja det.


    Vad kan du göra?


    – Jag försöker prata med föräldrarna, jag kan följa med till socialtjänsten och backa upp, lotsa in dem, tala om hur mycket de kämpar så att de får ett värde. För alla barn vill vara stolta över sina föräldrar.


    – Jag brukar också hjälpa dem att söka stöd från Majblomman, jag kan skriva ett intyg om barnet behöver pengar till glasögon eller om de behöver få göra en utflykt på sommarlovet.


    Till sist, är det något mer du vill säga?


    – Jag blir så ledsen när jag läser att en del tycker att föräldrarna få skylla sig själva. De kämpar så, har flera jobb, flyttar och byter lägenheter, bor tätt tillsammans.


    Av hänsyn till barnen skriver vi inte ut skolan eller Annes fullständiga namn.


    ----------------------------------------------------------


    Tänk om dom här barnens föräldrar hade vetat att det var så enkelt som du Jesper f beskriver, bara att ploka fram papper penna och miniräknare.


     


    (för att öht kunna räkna på en budget så måste det till att börja med FINNAS pengar att budgetera med)


     


     

  • Gissa

    Nånstans får jag intrycket att du anser att dom får skylla sig själva för att dom är arbetslösa, utförsäkrade och sjukskrivna.


    Dom förväntar sig nog inte mer än att bli respektfullt behandlade, precis som vilken annan människa som helst, men dom kanske ger uttryck för en önskan om en "vanlig semester" precis som vilken annan människa som helst har rätten att göra.


    Tow2Mater skrev 2011-06-03 15:28:21 följande:
    Vad förväntar sig de arbetslösa, sjukskrivna och utförsäkrade barnfamiljerna idag?
  • Gissa
    Ravenna skrev 2011-06-03 18:36:38 följande:
    Det är inte så skiljt från att säga nej till vykort från fjärran stränder som man kanske tycks tro. Det är bara att bestämma sig för att jag vet vem jag är och jag tror på mig själv. Jag behöver inte äta deras kakor, jämför mina vykort med deras, odla en finare trädgård än grannen. Det som fungerar för dem fungerar inte för mig, och det är mitt ansvar att leva mitt eget liv, i min egen kropp, på ett sätt som fungerar för min egen hälsa och min ekonomi. Oavsett vilka direkta eller indirekta grupptryck jag utsätts för.

    Jag är den jag är och jag duger, jag måste inte jämföra mig med andra hela tiden och jag måste inte spela spelet på deras villkor.
    Så bra skrivet!
  • Gissa
    riboflavin skrev 2011-06-03 22:55:42 följande:
    Alla andra i samhället förväntas leva efter de förutsättningar de har, och vill man ha något extra så får man dra in på något annat, så fungerar det för de absoluta majoriteten, varför ska den som lever på försörjningsstöd undantas?

    Det är ren jävla BS att man inte kan dra in på något när man har försörjningsstöd, det finns massor med folk som klarar sig utmärkt på samma pengar.

    Ja det var en smocka som hette duga det.


    Folk som lever på försörjningsstöd HAR redan dragit in, och jag blir faktiskt förbannad när jag läser om hur du slår dig för bröstet och kallar folk för slösaktiga som inte klarar sig på pengarna.


    Det finns mammor som går hungriga för att kunna skicka med matsäck till sina barn till skolan, UTAN att för den sakens skull ha "rökt eller festat upp pengarna", och jag kan lova dig att det finns många som ligger vakna på nätterna och försöker fundera ut vad dom kan dra in på så att pengarna ska räcka hela månaden.


     


     

  • Gissa
    Ravenna skrev 2011-06-04 09:39:36 följande:
    Vissa ska då alltid överdriva och bara se problem. Jag köpte min cykel NY på Biltema för 1900 kronor. Det måste vara riktiga märkes- eller expertcyklar du har tittat på. En begagnad cykel får man för under 500 kronor om man letar.

    Hitta en enda person som går på soc som kan lägga ut 1900 kronor på en cykel.


    Jag har en gammal skrotcykel från 70-talet som jag har fått.


     

  • Gissa

    Från fattigbloggen:


    Evelina Hedlund, 21, skrev och berättade att hon har haft en stödfamilj under hela sin uppväxt. På vägen hem från Frälsis läger ringde jag upp henne.


    Barnen som vi har träffat i dag har fått chansen att komma bort några dagar, äta god mat och bada. Det är långt ifrån självklarheter för dem. På samma sätt gav stödfamiljen Evelina möjlighet att göra allt det hon aldrig kunde göra med sin mamma.


    – Jag tror inte ens att jag var ett när jag träffade dem första gången. Det var socialen som ordnade så att jag fick komma dit varannan helg. De ansåg att jag behövde avlastning, säger Evelina.


    Stödfamiljen blev som hennes andra familj och har betytt mycket för henne.


    – Det var jättebra för mig, sen kanske det inte är alla familjer som gör så mycket som de gjorde för mig.


    Evelinas pappa var missbrukare och ”fanns aldrig med i bilden”.


    – När jag var liten arbetade min mamma som städerska men hon fick en arbetsskada och kunde inte arbeta. Månad efter månad fick vi söka pengar från socialen, säger Evelina.


    I slutet av månaden var det alltid kärvt.


    ”Det enda vi hade råd med var tak över huvudet och mat. Inga utflykter eller semestrar räckte pengarna till. Min första cykel den fick jag av Majblomman och jag kommer så väl ihåg den dagen, hur glad och lycklig jag var. Men framförallt så var jag väldigt tacksam, mina ögon verkligen lyste och jag kunde nästan inte förstå att det var sant”, skriver hon i mejlet.


    Hon säger att det inte handlar om sakerna, utan om att det var så mycket hon aldrig fick uppleva med sin mamma. I stället fick hon göra det med stödfamiljen: de åkte på semester, åkte och badade och hon fick följa med och åka skidor på vintern.


    – När jag var sex fick de sitt första barn. Deras barn är som mina syskon.


    Evelina lärde sig tidigt att aldrig be om något eftersom svaret alltid var ”Vi har inte råd”. Men hon säger att hon har haft en fantastisk uppväxt.


    – Även om vi saknat pengar och inte kunnat få allt det vi velat så har jag alltid varit älskad och vuxit upp i ett tryggt hem med mycket kärlek och värme.


    Hon flyttade hemifrån som 17-åring och i dag jobbar hon i en butik i Piteå.


    ............................................................................................................


    Mamman till den här flickan har säkert också rökt och krökat upp pengarna då eftersom dom hade det så kärvt?


    Eller KAN det finnas andra orsaker till varför folk är fattiga tror ni?


     


    Dessa människor är dom ni kränker genom att påstå att man "kan spara om man lever på soc."

  • Gissa
    Dr Mupp skrev 2011-06-04 11:08:24 följande:
    cykla

    Här skrattade jag lite.


    Ska man cykla på en cykel man inte har för att åka och titta på en cykel på annons?


     


  • Gissa
    Dr Mupp skrev 2011-06-05 08:44:29 följande:
    Vad händer med viljan att arbeta om man får mer i socialbidrag än i lön?

    Nå, nu är det ju inte alla som går på soc arbetsskygga.


    Har du tänkt på att man även kan hamna hos soc om man skadar sig på arbetet och till sist blir utförsäkrad?

    Alla är inte arbetsskygga parasiter vet du.

  • Gissa
    Fattig student skrev 2011-06-05 10:38:38 följande:
    Det där som du nämner är ju systemets fel, man ska inte bli utförsäkrad om man fortfarande är sjuk. Då ska man ju givetvis inte gå på socialbidrag.

    Sant, men vi kan väl ändå vara överens om att det FINNS systemfel,och att dessa fel de facto drabbar den enskilde.


    Att i det fallet gå ut och kalla bidragstagarna för "lata" "storrökare" och "slösaktiga" är inget annat än en spark i mellangärdet på en som redan ligger.


     


    Om några här i tråden lade hälften så mycket energi på förståelse istället för att tävla om vem som kan leva på minst pengar så vore mycket vunnet.


    Kunde vi sen få politikerna att enas om att i "Välfärdslandet" Sverige så kan ingen unge behöva svälta, oavsett orsak, då är vi snart i mål.


     


    Det vänder sig i magen när jag ser kommentarer som "Jaha, ska folk som har semester dagligen nu också få åka på semester betald av skattebetalarna , jaha jaha....när det i själva verket handlar om BARNEN.


    Dom barn som inte kommer nånstans vare sig det är sommar eller vinter,dom barn som lever på havregrynsgröt och som inte ens kan få en av dom där cyklarna som ni skriver så mycket om ens om dom kostar en hundring.


    Det är DOM som bloggen handlar om.


     


    Tycker ni inte att dom ska få vara mätta och glada så undrar jag vad ni gör på ett diskussionsforum med inriktning på barn och famil!

  • Gissa
    Sömnstörd skrev 2011-06-05 10:54:17 följande:
    Det du avser går egentligen ut på att omyndigförklara andra vuxna om syftet är att kontrollera vart pengarna tar vägen. Självklart är det inget som myndigheter ska göra utan domstolsbeslut.

    Kort används som jag fattar det i vissa kommuner vid nöd, dvs då man har absolut ingenting på bordet och det handlar om att skaffa det nu på studs. I den funktionen fungerar det men ska inte vara något som används i preventivt syfte.

    Bra skrivet.


     


    Nu är det ju som så att lever man på soc så måste man varje månad redovisa sina kontoutdrag så att det inte ska ha smugit sin in någon inkomst som inte redovisats, och man får även specificera sina utgifter och visa att man har betalat sin hyra och el.


     


    Så den kontrollen finns redan.


    Och skulle man som föreslaget lägga en pott på tex Ica maxi så finns det ju cigaretter även där och det tycks ju alla vara rörande eniga om att det är rökningen som är den stora boven i ekonomin.

  • Gissa

    Har du barn?
    Betalade du din förlossning själv?
    Visste du att en vaginal förlossning kostar
    ca 25 000 kr?
    Pengar som allmänna skattemedel bekostar.


    Fick du ett kejsarsnitt kostade du samhället ca 40 000, och hade du en svår förlossning kostade det i
    runda slängar 60 000 kr. dom kunde öronmärka skattepengarna.
    Jag kanske inte vill att
    mina surt ihoptjänade slantar ska gå till fyllona på parkbänken.
    Andra anser att invandringen kostar samhället allför mycket.


    Vill man ändra på detta måste gå på politikerna och inte kasta skit på dom som får dessa bidrag.


    Och om våra skattepengar inte ska gå till att mätta hungriga och ge dom tak över huvudet, vare sig dom
    är små, onyktra eller kommer från ett annat land, vem fasiken ska DÅ ha pengarna?

  • Gissa
    infragilis skrev 2011-06-05 12:57:30 följande:
    Jag har inte sett NÅGON här i tråden skriva att socialbidragen borde försvinna, eller att välfärdssamhället borde monteras ner.

    Nej,men det finns väldigt många åsikter om VEM som ska få ta del av "välfärdssamhället", varför och hur mycket.


     


    Det funkar inte så.


    Alla har ett solidariskt ansvar för ALLA, bland annat via skattsedeln.


    Alla bidrar med sin del, ÄVEN dom som har bidrag har nån gång arbetat och gjort rätt för sig, men det är tydligen nåt man väljer att bortse ifrån i denna diskussionen.


    Hur dom pengarna används styrs av politikerna.


    Har man åsikter eller tycker att nåt är fel bör man vända sig dit och inte spotta på dom som behöver ta del av dessa pengar.


     


    PS, även du som inte uppbär någon form av bidrag kostar pengar.


    Vägar, parker, sjukvård, barnomsorg äldrevård är inte gratis

  • Gissa
    aussie skrev 2011-06-05 23:22:56 följande:
    ...förbjud dem efter 20. Sånt kan man ha när man är ung och inte har familj att ansvara för. Inte när man är medelålders med massa erfaranhet innan.
    *Gillar*
  • Gissa
    Anonym (!) skrev 2011-06-06 22:27:57 följande:
    Japp, jättesynd om oss är det. Tycker verkligen att bidragen borde höjas.
    Mina barn har aldrig varit på gröna lund, vi har inte haft råd utan istället åkt på billigare semesterar som passat vår plånbok. Typ tältcamping på badplatser.
    Fast det  är ju inte bara att knalla ut i skogen och kasta sig i närmaste tuca.
    Det kostar ju att campa också och tält kostar pengar.
    Luftmadrasser, liggunderlag osv kostar
    Maten man ska ha med sig är inte gratis och på nåt sätt måste man komma till campingplatsen också, med bil, buss eller cykel, inget av dom sakerna är gratis.

    Så hur man än gör så kostar det i nån ände.
  • Gissa
    Sömnstörd skrev 2011-06-06 22:46:26 följande:
    Just socialt skyddsnät är en stor faktor bakom varför en del klarar sig bättre än andra.
    Ja det tror jag också är en viktig del.
    Bara känslan av att det finns nån som kan hjälpa en gör att "fattigdomen" inte blir så påtaglig.

    Inte bara hjälpa med saker eller pengar utan att veta att det finns NÅN som kan skjutsa om det skulle hända nåt.

     
Svar på tråden Fattar mig ej på vissa fattiga