• Sömnstörd

    Fattar mig ej på vissa fattiga

    Anonym (!) skrev 2011-06-06 22:36:16 följande:
    Fast man behöver inte köpa. Vi lånade tält, vi lånade liggunderlag, sovsäckar hade vi visserligen sedan grundskoletiden. Vår ettåring fick ligga i min sovsäck. Vi lånade stormköket. Äter gör vi hemma också. Cykel har alltid varit ett prioriterat ägande för mig eftersom du sparar så mycket pengar i det långa loppet.

    Efter ett tag, när vi hade ekonomi till det, köpte vi ett tält (som vi lånat ut när andra behövande har behövt) och likaså ett stormkök. Vi brukar använda det även när vi kört lite längre för att hälsa på hos folk. På så sätt kan vi stanna enkelt vid vägkanten och laga lite mat istället för att äta på McDonalds.

    Hur mycket saker kostar beror på i vilken ände man börjar.
    Det är där det socciala skyddsnätet kommer in. Ni hade det och hade möjlighet att låna, långt ifrån alla har det och mig veterligen finns det inga utlåningsverksamheter någonstans för behjärtansvärda ändamål.
    (Bra tanke dock)

    Just socialt skyddsnät är en stor faktor bakom varför en del klarar sig bättre än andra.
  • Sömnstörd
    Anonym (!) skrev 2011-06-06 22:53:31 följande:
    Sen finns det saker som bortskänks. Blocket finns. Någon annan känner någon med en stuga Öland eller är i stockholms skärgård.
    Eller så går man en vandringsled och sover i det vindskydd som oftast finns. Gratis.
    Visst finns allt det där utom resan till öland som är svindyr, eller sovsäckarna som behövs till vindskyddet.
    Bara för att en del är gratis så betyder det inte att det inte kostar mycket pengar i en redan mycket tight budget.
    Ja, det finns saker som skänks på blocket men en gissning bara att den som ger åtminstonde vill ha porto. Eller att man kommer och hämtar det.

    Gratis är nästan aldrig helt gratis.
  • Sömnstörd
    Anonym (!) skrev 2011-06-06 23:00:19 följande:
    Inställningen till livet förklarar en hel del. Ditt negativa sätt påminner mycket om min mammas. Hon anser också att väldigt mycket är omöjligt utan att ens försöka först. Jag antar att det är därför som jag alltid varit mer nöjd med mitt liv än hon varit trots att hennes plånbok varit större än min.
    Mitt negativa sätt?
    Det var faktiskt det allra mest korkade jag läst idag.
    Grattis till det! Skål

    Jag förklarar för dig att det inte är så enkelt som du verkar vilja tro. Att gratis betyder gratis. Att det finns saker att låna för alla som behöver bara för att du kunde låna. Jag (och många andra) har förklarat att det inte behöver handla om taskiga prioriteringar.

    Men du tokdissar allt och mal bara på att det visst är så bara för att du upplevt det så.
    Jag kan inte kalla mig för negativt inställd däremot är jag rätt ödmjuk inför mina medmänniskor och inser att min verklighet oftast inte kan applicerar i sin helhet på den stora massan som kallas för "alla andra".
    Det motsatta är det jag kallar för trångsynt btw...
  • Sömnstörd
    Anonym (!) skrev 2011-06-06 23:17:44 följande:
    Nej, jag har inte sagt alla. Jag säger många. Men du maler på om att alla ska behandlas som om de är inkapabla till att göra egna bra beslut och som om eftersom en inte kunnat välja så ska man behandla alla lika.

    Jag har mött väldigt många som levt på existensminimum av olika skäl. Och är det något de flesta ville slippa (inklusive mig själv) är medömkande hurrarop. Det ger inte fler idéer för att sätta piff på vardagen.

    Och ja, du är rätt negativ och det har jag förståelse för. Jag tänker dock inte bli negativ själv pga det.
    Jaså det säger jag. Nu blir det riktigt intressant att veta var jag skrivit det och hur du gjort den tolkningen.

    Lika intressant som att veta hur du fick till tolkningen att jag är negativt inställd till livet. Märkligt eftersom du inte vet ett skit om mig eller mitt liv...
  • Sömnstörd
    Dr Mupp skrev 2011-06-07 08:44:17 följande:
    Nej så bara för att det inte alltid är gratis så ska vi istället sätta oss i ett hörn och böla om hur synd det är om oss och inte ens fungera på lösningar utan bara problem. Snacka om att dra på sig en offerkofta.
    Buhu sovsäckar och liggunderlag går för 200 kr på Jysk och ett stormkök kostar en hundralapp på ÖB och eftersom det inte är gratis så kan vi helt skita i att prioritera det istället gnälla om hur synd det är om oss som inte kan åka till Thailand.

    I din värld verkar fattiga inte kunna planera sin ekonomi, de har inga vänner, inga släktingar, inga saker sen tidigare.
    Nu tycker jag du ska återgå till sakligheten.
    Du besvarar mycket med att säga "det finns gratis", "det går att låna" osv. Du ger exempel på exempel på saker som inte behöver kosta och tar dig själv som exempel på hur det kan fungera.  Det vore ju gott men då bemöter jag dig med det sakliga argumentet att socialt skyddsnät har en stor betydelse och att allt det där är inte så gratis för en stor andel.

    Du besvarar det med spydigheter, det säger oerhört mycket om dig som debattör och med vilken seriositet du diskuterar. Med andra ord menar du att vi inte ska ta dig på allvar, nej jag hade nästan förstått det.
  • Sömnstörd
    aussie skrev 2011-06-07 19:19:36 följande:
    Jag undrar bara vad du stödjer dig emot i det att du här framlägger det som att bara medelklass/rika sitter i parken och har picknick?
    Det är verkligen en härligt förenkelt bild Tjabba har av verkligheten.

    Alla familjer har ett socialt skyddsnät i Tjabbas bärld, eller består av småbarn eller tonåringar som pallar med att fika på påslakanet i parken bara för att de ska "få se" något annat, eller har resurser att ta sig till loppisarna och eller att alla tonåringar pallar med att fattigdomen syns utanpå för det är inte skamligt så det räcker.

    Så helt otroligt härligt att anse att inget är omöjligt. Men det gäller förstås alla andra och bara för att man själv ska slippa öppna ögonen för verkligheten ens en liten, liten anings.
    Vet du, det är ingen ide att försöka övertyga Tjabba om att världen består av en hel ocean av nyanser av grått.

    Den där härligt underbara världen där inget är omöjligt och där alla har vänner och bara småbarn, i den världen skulle alla få leva i, även de fattiga!
  • Sömnstörd
    Themis skrev 2011-06-07 20:19:42 följande:
    Kan du inte bara erkänna att du är negativ?
    Kan du hålla en saklig diskussion?
    Personangreepp tillhör inte det även om du tror det.
  • Sömnstörd
    Dr Mupp skrev 2011-06-07 20:35:33 följande:
    Det är just det som har med syn på världen att göra. Jag försöker alltid se lösningar. Klart inte allt kommer att fungera för alla men det är väl bättre att se lösningar och hoppas att de fungerar än att bara se problem och inte ens föröska lösa dem?

    Visst kanske finns det familjer som helst saknar umgänge och som helt saknar saker sen tidigare, men dessa måste ju ändå vara i minoritet. De flesta känner nån, de flesta har iaf lite grejer hemma och då kanske det finns lösningar. Lösningen är säkert inte precis det man vill ha, men det kan ju iaf vara en början.

    Men om låna, få och köpa begagnat inte är nått alternativ. Hur ska vi förbättra för dessa barn. Blir det hjälpta av att få höra att det inte kan göra ditt och datt. Vad har du själv för lösning på problemet. Du har inte levererat en enda lösning bara en massa negativitet om att det inte går.
    Kanske finns, måste vara osv. Kan du inte någon gång erkänna att du faktiskt har fel och att andra som tex rädda barnen, socialstyrelsen mfl känner till det bättre än du?
    Annars tycker jag att du ska sälja din "kunskap" till dem.

    Varför tror du att det blir bättre av att höra det du maler och maler om?
  • Sömnstörd
    Dr Mupp skrev 2011-06-07 20:47:04 följande:
    Kan du nånstan hänvisa till att Rädda barnen mfl menar att fattiga helt saknar bekanta? Att de inte känner en enda människa i hela världen.
    Hur var det med sakligheten och spydigheten igen?
    Jag har påpekat det vid ett antal tillfällen, det borde ha räckt kan man tycka.

    Gör om och gör rätt.
  • Sömnstörd
    Dr Mupp skrev 2011-06-07 20:56:25 följande:
    Det enda du skriver är att fattiga saknar bekanta och därmed inte kan låna, få eller köpa saker billigt. De kan eftersom de saknar bekanta inte få körhjälp till stranden, loppisar och blocketfynd. De saknar släkt som kan gå ihop och skramala till en begagnad cykel till barnet. Antar att dessa familjer heller inte kan söka hjälp från fonder till tex cykel.

    Men visst ser verkligheten ut så och majoriteten av alla fattiga lever utan bekanta så får jag väl erkänna att mina tips om att låna, ärva och köpa billigt var värdelösa. Att tipsen om hur man får en billig semester är värdelösa eftersom den inte är helt gratis och inte kräver att man känner nån. Antar att de tipsen endast passar dem som har bekanta och därmed inte är fattiga.

    Nåja jag fortsätter iaf leva efter devisen att det mesta går att lösa, även om lösningen inte är perfekt. Du kan fortsätta att leva efter devisen att det bara finns problem. Båda nöjda.
    Jasså det gör jag? Var då, peka ut det.
    Annars kan du förklara hur du gör den tolkningen, att du hoppar över ord som "kan", "inte alla", "flertal".

    Du tror på fullt allvar att de behöver tipsas om det? De är alltså inte bara ekonomiska idioter de är förståndshandikappade också som inte har  fattat att eftersom de köper saker på loppisar osv ändå inte vet att de kan göra det!

    Ärligt hur tror du att de lever eftersom de behöver tryckas i dina "tips"?
  • Sömnstörd
    Dr Mupp skrev 2011-06-09 01:28:31 följande:
    Problemet är just felprioritering, skulder eller missbruk tex rökning. Annars räcker pengarna gott och väl.
    Eftersom deras fullständiga ekonomi, förutsättningar eller förutsättningar inte framgår i artikeln är det omöjligt att veta vad det rör sig om. Det blir lite som att säga att alla som inte åker kollektivt är handikappade.
    En stor miss av afonbladet.
  • Sömnstörd
    poirot skrev 2011-06-09 07:21:42 följande:
    Aftonbladet gör gärna sådär har jag märkt, tyvärr gör ju det att det blir svårt att ta deras artiklar på det allvar som ämnet hade förtjänat. 

    Jag tror att det vore bra för diskussionen om ni kom på att ni båda har lite rätt, att det finns sätt man kan hamna i en situation där det blir svårt att klara sig på soc utan att bete sig väldigt mycket mer oansvarigt än medelsvensson och att det faktiskt också kan vara så att man har betett sig mycket mer ansvarigt än medelsvensson och att man prioriterar helt åt helvete. Och alla grader däremellan såklart. 

    Jag tycker att det är viktigt att vara ödmjuk för att det kan vara så, det första för att det är så lätt att anta saker om folk utan att man har varit där själv. Eller att man själv hade agerat så mycket bättre i samma situation, det är inte alls säkert att man hade och det kan man inte veta ens om man själv  fått socialbidrag. Det andra för att man inte hjälper barnen till de personerna genom att förutsätta att föräldrarna alltid är ansvarsfulla och gör det som är bäst för barnen. 

      
    Jo jag vet att aftonbladet gör så.

    Och ja, det är så jag brukar skriva, att det finns de som är oansvariga men det är långt ifrån hela svaret. Så jag håller helt och hållet med det du skriver.
  • Sömnstörd
    Anonym (frågande) skrev 2011-06-09 08:51:56 följande:

    Varför tycker du det är fel att folk tjänar egna pengar?


    Det låter helknasigt att du menar att de med höga inkomster skor sig på de med låg inkomst..


    Om du har 50000:-/månad så betalar du i skatt (tabell 33, kolumn 1) 17938:-/månad + att din arbetsgivare betalar in 31,24% i arbetsgivaravgift.


    Tjänar du 10000:-/ månad skattar du (tabell 33, kolumn 1) 1600:- + arbetsgivaravgiften på 31,24% som din arbetsgivare betalar in.


    På vilket sätt tycker du att den med högre inkomst skor sig på den med lägre?


    Varför väljer du att tolka det som att jag tycker att det är fel? Det är nämligen inte det jag skrivit.

    I ett samhälle är det självklart att man bidrar efter förmåga, precis som det är i det lilla, familjen.
    Att de som har haft det bäst har fått det ännu bättre de senaste 10 åren är ett faktum liksom att en betydande del har fått reallönesänkningar. Det är också fakta.

    Jag tycker inte att de skor sig, de gör det.
  • Sömnstörd
    Tow2Mater skrev 2011-06-09 15:14:38 följande:
    Och de spenderar mera pengar och håller på så sätt landets ekonomi igång, toppen!
    Ja visst är det toppen att det sker på bekostnad av andra! Verkligen.

    Nej, det är inte de med mest pengar som håller Sverige igång, dumt att ens tro något sådant.
  • Sömnstörd
    Tow2Mater skrev 2011-06-09 15:16:03 följande:
    Sorry, jag läste av nån anledning reallöneökningar. Ju mera pengar de "rika" och medelklassen har, ju mer spenderar de, vilket är bra.
    När man tänker efter vad du skrivit så betyder det att de fattiga ska ställas helt utanför samhället eftersom det är genom konsumtion vi håller Sverige levande.

    Det är en oerhört cynisk syn på människor anser jag som inte passar i ett civiliserat samhälle.
  • Sömnstörd
    Tow2Mater skrev 2011-06-09 15:40:08 följande:
    Och det har jag ju inte sagt. Men att se de "rika" i nåt slags motsatsförhållande till de "fattiga" är fel.
    Nej du har inte sagt det men det betyder det i förlägningen. De rika har fått det bättre tack vare att de sämst ställda har fått det sämre så det finns ett motsatsförhållande men jag håller med dig om att det inte borde vara så, men nu är det det.
  • Sömnstörd
    Dr Mupp skrev 2011-06-09 15:53:15 följande:
    Har det sämts ställda fått det sämre? Har socialbidraget sänkts? Annars så har de ju faktiskt inte fått det sämre, det har bara inte fått det bättre.
    Det handlar om sänkt köpkraft och med det har de fått det sämre.
Svar på tråden Fattar mig ej på vissa fattiga