Inlägg från: Tallbarr12 |Visa alla inlägg
  • Tallbarr12

    Syjunta för gravida!

    Evli: jag håller precis på att hjälpa min svärmor med att hitta en ny symaskin då hennes singer från 60-talet inte går att laga.

    Fundera på om du vill ha en mekanisk eller elektronisk maskin. De mekaniska har vred, och är ofta billigare att serva medan de elektroniska har display och ofta mer finesser.

    Fundera också på om du vill kunna sy dekor- och brodersömmar i mängder. Nackdelen med det är att för att maskinen ska kunna göra bredare dekorsömmar så sätter dom matartänderna bredare isär och även hålet i stygnplåten där nålen går ner blir större. Det gör det svårare att sy nära kanten på ett tyg och maskinen äter lättare upp tunna tyger.

    Om du ska sy barnkläder kan det också vara smidigt med en ganska smal friarm, om man till exempel vill lägga upp barnbyxor. Det brukar linne skifta mellan olika märken och modeller hur bred friarmen är.

    Ta med den typen av tyg du vill sy i till affären. Testa att sy från kanten på tyget så du ser hur maskinen tar det, om det lätt blir rynkat i kanten etc... Se till att få prova själv mycket, så du märker om du är bekväm med maskinen!

    Till sist vill jag tipsa om sysidan.se, där du dels hittar en forumdel om symaskiner, och mängder med användarrecensioner på olika symaskiner.

  • Tallbarr12

    Btw, jag har läst i tråden ett bra tag, nu är jag i vecka 7 och vågar hoppa in på riktigt :) både syr, stickar och virkar, för tillfället mest virkning och stickning, men borde röja på mitt sybord så jag kan sy lite med :)

  • Tallbarr12
    ohbaby skrev 2012-03-10 11:01:49 följande:
    Har börjar prova virka converse-skor. Eftersom det är typ tredje grejen jag virkar någonsin så är det lite krångligt och fast jag följer storleken/måtten till en 0-3 mån bebis blir de väldigt stora.

    Nån som har virkar såna? Vad har ni fått för resultat, har det blivit bra?



    Jag har virkat såna och blev väldigt nöjd. men dom blev förstora till nyfödd så får nog modifiera mönstret till nästa gång. Vad använder du för mönster?

    Köpte ett par svarta converseliknande skor med rosa sula för nån vecka sen, funderar på att göra ett par matchande till bebis :)
  • Tallbarr12
    JM76 skrev 2012-03-13 08:36:41 följande:
    Annhu521:
    Åh, vilket fint tyg det där med tågen! Ja, både det och draktyget! Var hittar du dem!

    Någon som kan tipsa om en bra uppsättning basmönster för babykläder? Jag skulle vilja ha till body och enkla byxor och kanske ett klänningsmönser. Det vore trevligt om man kunde hitta en paket där alla basplagg fanns med så att man slipper betala flera hundra för att få hela uppsättningen. Tips? (Allra bäst är förstås gratis, men jag kan tänkt mig att köpa ett mönster också.)
    Jag har köpt en bok som heter "Barnkläder" av Hanne och Sofie Meedom, den innehåller basmönster för barnkläder upp till tre år. Det finns olika bredder på mönstren, beroende på om man tex. vill göra tights, byxor i trikå eller byxor i vävt tyg. På så sätt kan man utgå från de mönstren och variera själv hur man vill göra. Innan jag köpte den lånade jag boken på bibblan för att se om jag gillade den eller inte. Eventuellt finns den bara på danska numer, men samtidigt är det mest mönsterarken jag var ute efter :-P
  • Tallbarr12
    annhu521 skrev 2012-03-13 09:53:29 följande:
    Hej JM76!
    Draktyget säljs tyvärr inte längre, det har funnits i flera färgställningar och är helt underbart! Jag håller hårt i min sista bit där hemma. 
    Tågen finns på jofotex och på ohlssons tyger bland annat.  Bra barnmönster finns i en tidning som heter Ottobre. googla så hittar du den. Kostar runt 100 kr. Gratis vet jag faktiskt inte, om du inte tar en gammal och ritar av bara. 
    Gillar du Ottobres mönster? Jag har hört att dom brukar vara ganska breda, men jag har ju inget barn att jämföra med än :P
  • Tallbarr12
    annhu521 skrev 2012-03-13 10:28:56 följande:
    De senaste numren har varit riktigt ok i storlek. Jag mäter alltid på ett befintligt plagg för att se rimligheten. Någon t-shirt i somras var till och med för tight.  Sen ritar jag ju om alla mönster eftersom man inte får sy och sälja efter deras. Men till in son syr jag efter Ottobres mönster och oftast blir det bra. 

    Meedoms bok är bra! Den finns att låna på många bibliotek på svenska. Dock skiljer sig mönstrena något mellan den svenska och danska. Ofta tar jag en storlek mindre på bredden och större på längden..  
    Jo, det har varit mitt problem när jag sytt till min systerdotter, att jag inte haft några befintliga kläder att jämföra med.

    Men nu fick jag med mig en flyttlåda med kläder i strl 50-62 som min systerson växt ur, så nu kan jag börja jämföra mönster med riktiga kläder!
  • Tallbarr12
    annhu521 skrev 2012-03-13 10:56:51 följande:
    Jag har haft med mig måtbandet till Lindex många gånger :) Tycker de brukar ha bra storlekar.. 



    Smart! Ska sortera kläderna i helgen och spara nån body och byxor i varje storlek uppe. Resten åker ner i källaren i väntan på hösten :)
Svar på tråden Syjunta för gravida!