• Annielee

    Endometrios och IVF - behandling?

    Vi är oförklarligt barnlösa sedan 2 år och nu funderar jag på om jag kan ha endometrios...


    Om man har endometrios vad är det som gör att man har svårt att bli med barn?? Vad är knepet f ör att lyckas vid ivf när man har endometrios??

  • Svar på tråden Endometrios och IVF - behandling?
  • Annielee
    Mace skrev 2011-08-11 21:52:05 följande:
    Endometrios behöver inte betyda att man har svårare att bli gravid och det finns heller inget knep som säger hur man lättare blir det. Det stora problemet som många endometriospatienter har är att endometrioscystorna växer om man inte äter p-piller eller andra hormoner och därför är det inte alltid så lätt att försöka själv. 

    Vad är det som får dig att tro att du har endo? Symptomen är, som Ylviz skriver, framförallt väldigt svårt mensvärk, många har även ont vi ägglossning, kan få feber/förkylningskänsla, ont vid samlag, depression mm. Det är väldigt individuellt hur det yttrar sig, men just mensvärk brukar vara en gemensam nämnare, och att man ofta mår bättre när man är nedreglerad/äter p-piller.

    Att ställa en 100% endodiagnos kan bara göras genom operation, då man både tittar och tar vävnadsprov. Det är ingenting man gör i onödan och det ligger heller inte någon vinst i att få diagnosen om du inte lider av den. Det finns inget botemedel, men man kan lindra symptomen genom p-piller och nedreglering. Att ställa en diagnos bara för IVFens skull tjänar egentligen ingenting till, för IVFen går till precis som för alla "vanliga" barnlösa par (ibland nedreglerar man iofs längre som endo-patient, men det är fortfarande inte värt att utsätta sig för en operation för det). 

    Skälen till att man kan ha svårare att få barn om man har endo varierar. Det kan vara "ogästvänlig miljö" i livmodern som gör att ägget inte fäster, det kan vara cystor som skadat äggstockarna och det kan vara andra saker. Men det är absolut inte så att alla med endo har svårt att få barn.

    Och som sagt - man gör inte IVFen på något annat vis för att patienten har endo,  utan det är precis likadant. Så om du inte lider av symptom som verkar vara endometrios så finns det ingen idé att oroa sig för just det.  
    Tack för ditt utförliga svar!!!
  • Annielee
    gummsan81 skrev 2011-12-18 15:27:53 följande:
    Fast man kan faktiskt göra ivf på ett annat vis om man tror/vet att man har endo.

    Vi blev äntligen gravida då jag behandlades mot det. Hade dessförinnan gjort 5 ivf samt 2 frys. Så för mig var detta jätteviktigt och tror inte att vi blivit gravida om vi inte gjort just denna "endobehandling"

    Så det finns faktiskt speciella behandlingar som man kan ta till om man vet/tror att patienten har endo. Iallafall på min klinik 

    hur går den behandlingen till då?? endobehandlingen?
Svar på tråden Endometrios och IVF - behandling?