Inlägg från: sexologen |Visa alla inlägg
  • sexologen

    Frågor om svamp i underlivet.

    Hej!

    De flesta kvinnor får någon gång en svampinfektion och den beror ofta på störd hormonbalans i samband med en graviditet eller i samband med en antibiotikakur då antibiotikan även dödar de nyttiga mjölksyrebakterierna i underlivet. Jästsvampar har alla kvinnor normalt i underlivet det är först då antalet blir för stort som besvären i form av klåda och sveda och i vissa fall även av en kesoloknakde flytning uppkommer.

    Unga kvinnor kan ibland drabbas av klåda som inte måste vara en svampinfektion, så jag tycker det var synd att du inte fick bli undersökt innan du påbörjade en behandling.

    En del kvinnor är käsnliga för att bada och att sitta i blöta badkläder, vilket kan leda till irritation i underlivet. Även vissa vattensorter såsom klor kan ge endel kvinnor besvär.

    Om du är van att använda binda kanske tampongen påverkade dig negativt nu då dina slemhinnor redan var irriterade. Pröva tampong igen då klådan försvunnit.

    Jag tycker du ska bli undersökt så du inte behandlar dig mot något du inte har.

    För att förebygga klåda i underlivet kan du smörja in ditt underliv med barnolja efter en dusch eller ett bad och undvika tvål.

    Hälsningar
    Sara

Svar på tråden Frågor om svamp i underlivet.