• Joico

    BARN I BIL - bakåtvänd, framåtvänd? Här finns fakta!

    En undersökning, gjord av NTF 2010, visade att många barn vänds framåt i lägre ålder än vad de svenska rekommendationerna anger: 6 procent av 1-åringarna färdades framåtvända, 20 procent av 2-åringarna, 60 procent av 3-åringarna och 93 procent av fyraåringarna. 95 procent av alla barn i undersökningen färdades lagligt eftersom de var bältade. 90 procent följde lagens krav om att barn ska använda särskild skyddsanordning när de skjutsas i bil och är under 135cm långa.

    I den här tråden har jag försökt sammanställa all information - lagar, regler och rekommendationer om barns säkerhet i bil, så läs noga och klicka på länkarna. Läs gärna allt, även om du tror dig ha koll på läget! Källa är bl.a. NTF, Trafikverket, forskare, läkare 

    NTF om Barn i bil


    NTF om Varför du ska välja bakåtvänt


    Trafikverket om Barn i bil


    En informativ och skrämmande film om skillnaden mellan bakåt- och framåtvänt



    ">En film av Folksam, hur du skyddar ditt barn


    Vad säger lagen?
    Enligt lag ska alla under 135cm sitta i särskild godkänd skyddsanordning såsom babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Om barn färdas i bilen utan bilbarnstol och/eller bälte riskerar man böter - 2500kr/barn (förutom att man riskerar barnets liv).

    Bilbarnskydd
    * Det första skyddet kallas babyskydd och används från det att barnet är nyfödd tills att de kan sitta, max tills viktgränsen är uppnådd. Huvudet får inte sticka ovanför kanten överhuvudtaget.
    * Nästa skydd är en bakåtvänd bilbarnstol som används från det att barnet kan sitta, till minst 4-5års ålder. Var noga med att kontrollera skyddets maxvikt, denna inte får överskridas – normalt 18 eller 25kg. Huvudet får sticka över kanten med en tredjedel, ungefär i höjd med öronen.
    * Sista skyddet är en bältesstol med rygg. Denna kan användas från 4-5års ålder och minimum 15kg. Se till att bältet hamnar rätt. Använd inte vändbara stolar framåtvänt eller utländska framåtvända bilbarnstolar som ofta är godkända från 9kg.
    * Bälteskudde finns egentligen ingen anledning att använda då den inte ger något direkt skydd. Om barnet vuxit ur bältesstolen men ännu inte uppnått 135cm eller bältet inte hamnar rätt så kan en bälteskudde användas. Eller vid tillfälliga resor. Bältesstol eller bälteskudde rekommenderas till 10-12års ålder. SE SKILLNADEN MELLAN BÄLTESSTOL & BÄLTESKUDDE  


    Det är superviktigt att stolen monteras rätt, kontrollera bruksanvisningen!


    Krockkudde/airbag
    En bakåtvänd bilbarnstol ska aldrig placeras i framsätet om det finns en aktiv krockkudde! En urkopplad krockkudde (oavsett nyckel/knapp/verkstad) anses vara helt säker och det finns endast en dokumenterad olycka där en krockkudde utlöst och barnet avled. Detta var 1999 i Tyskland och berodde på att verkstaden kopplat ur fel krockkudde…

    För att sitta framåtvänd i framsätet med aktiv krockkudde ska man vara 140cm lång (stående på marken, inte inkl. skyddsanordningen), annars kan krockkudden göra mer skada än nytta då den träffar fel och kan skada huvudet och nacken. Det finns inga särskilda rekommendationer för passagerarsäte utan krockkudde.
    Sidokrockkuddar utgör ingen fara för bilbarnstolar.

    Varför bakåtvänt?
    Läkare, forskare, NTF, Vägverket, Folksam m.fl. rekommenderar starkt att barn åker bakåtvänt till minst 4 års ålder, gärna längre. Anledningen till detta är att nacken och musklerna runt, samt skelettet, ännu inte är så stabila och utvecklade att de klarar en kollision eller ens en häftig inbromsning. Det räcker med 40km/h för att ett barn ska få allvarliga skador.

    I stort sett inga barn omkommer i bakåtvända bilbarnstolar eftersom de har en skyddseffekt på 90-95%. De sista 5-10%, där det bakåtvända bilbarnskyddet inte hjälper, är olyckor i mycket hög hastighet, krock med tåg, brand – väldigt svåra olyckor som inte heller är särskilt vanliga.

    Självklart händer ingenting magiskt då barnet fyller 4år, men eftersom alla (oavsett ålder) utvecklas i olika takt så är 4-5års åldern satt som en "minimigräns". Att barnet är ”stor för sin ålder” betyder inte att man kan vända framåt i en lägre ålder!

    Har man en nyare bil idag så är den faktiskt ”farligare”/sämre för barn, vad det gäller nack- och ryggskador. Anledningen är att karossen är hårdare, för att bilen inte ska bli mosad, men det gör istället att kollisioner blir väldigt stumma (vilket på vuxna medför whiplash). När barnet sitter i en bakåtvänd bilbarnstol fördelas kraften över en större yta på kroppen, vilket leder till minimal belastning. Även på huvud och nacke är belastningen mycket låg.

    Kan jag vända barnet? Böjda ben? 
    De flesta framåtvända stolar i Sverige är godkända från 15kg.
    Betyder det att ett barn som är 2år och väger 15kg kan sättas framåtvänt? Absolut inte! Åldern är det viktigaste och det som avgör, varken längden eller vikten (så länge man håller sig inom vad bilstolen är godkänd för) Ett barn som väger 13kg och är 4år bör alltså sitta bakåtvänd längre. 


    Så gott som alla barn sitter med böjda ben - mer eller mindre, förr eller senare. Detta påverkar inte säkerheten och är inte alls farligt, hellre brutna ben än bruten nacke eller död! Om krocken är kraftfull nog att bryta barnets ben, tänk då på vad som istället skulle hänt med barnets nacke om de sitter framåtvänt...

    När ska/kan man byta?
    Babyskyddet bör man byta ut så fort barnet kan sitta själv, då till en bakåtvänd bilbarnstol. Den mer upprätta vinkeln är skonsammare för nacke och rygg vid en krock. I babyskyddet får huvudet inte sticka ovanför kanten alls och självklart får inte viktgränsen överskridas.

    Den bakåtvända bilbarnstolen är urvuxen när viktgränsen är uppnådd (ofta 18 eller 25kg) eller när en tredjedel av huvudet är ovanför ryggstödet, ungefär i höjd med öronen. Om detta sker före 4-5års ålder bör man försöka hitta en större stol, t.ex. Britax Two-way.

    Livslängd och krockad bilbarnstol
    Babyskydd har en max livslängd på 5-7år och bilbarnstolar & bältesstolar max livslängd på 10år. Det spelar ingen roll om stolen är sparsamt använd eller t.o.m. aldrig använd.
    En krockad bilbarnstol får givetvis inte användas utan ska genast kasseras och bytas ut – oavsett om bilen är körbar, oavsett om barnet satt i bilbarnstolen eller inte!


    Åksjuka
    Alla som har fungerande balansorgan i innerörat kan bli åksjuka i bil, buss, tåg, båt eller flyg. Man kan göra flera saker för att minska eller förhindra åksjuka: ha svalt i bilen, se till att barnet inte ätit precis innan ni ska åka (erbjud istället små snacks längs resan). Kör ”mjukt”, inga häftiga svängar och hårda inbromsningar. En del barn blir mindre åksjuka av att titta på en film i bilen. Det finns också receptfria läkemedel på Apoteket, dessa bör inte ges till barn under 5år utan kontakt med läkare. Det finns också akupressurarmband, Seaband, som kan användas från 3år.
    Tecken på åksjuka är bl.a. gäspningar, blek hy och kallsvettning. Då kan det vara bra att stanna bilen, kliva ur och ta lite luft. Om barnet kräks kan det vara praktiskt med en sandlådehink som barnet själv kan hålla i. Ta också med handdukar, våtservetter, plastpåsar och ombyte. Barn under två år blir vanligen inte åksjuka eftersom deras balanssystem inte är fullt utvecklat.


     


    Föräldrar får idag väldigt dålig, eller ingen, information om barnsäkerhet i bilen! Jag hoppas ni får mer kunskap och fattar rätt beslut med hjälp av denna tråd…

    Vi är många i tråden som gärna svarar på frågor (så gott vi kan)! Kan vi inte svara så brukar vi hänvisa till Robert Bell, som arbetat på Britax, Akta och Brio

    Titta gärna i bildtråden  - där finns bilder på barn i olika åldrar, sittandes i bakåtvända bilbarnstolar

  • Svar på tråden BARN I BIL - bakåtvänd, framåtvänd? Här finns fakta!
  • norgesessan

    Kanon!! Bra och översiktligt!!

    Hoppas det trillar in många "nya" här!!


    Emil 25/1-03, Jonathan 26/9-05 och Isabelle 2/2-09.
  • Joico

    Tack hörrni!
    Jag stör mig nå så fruktansvärt på de radbrytningar som försvann, men jag får väl leva med det.... har mailat FL med en önskan om att gamla tråden blir låst och gärna om de kan redigera radbrytningarna i denna tråd (men det känns ju inte så troligt, tyvärr). Vi får se... 

  • allt är ju upptaget

    Hej! Har en precis nybliven 2åring som är rejält åksjuk, jättejobbigt för både barnet och oss. Efter samråd med BVC fick vi ge en fjärdeldels postafen (åksjuketablett) och detta hjälper ibland, och ibland inte. Finns inget samband med om barnet ätit eller druckit före eller under turen, hur svalt det är eller så. Är väldigt åksjuk själv så jag förstår verkligen hur h*n känner då jag själv tyvärr är expert. Iallafall så undrar jag över vad en annan personal på BVC sade när jag träffade denne som snabbast; att vi kunde prova vända bilbarnstolen framåt för att se om det blev bättre? Fast sånt råd kan man väl inte ge, eller?

  • Joico
    allt är ju upptaget skrev 2011-08-21 22:08:23 följande:
    Hej! Har en precis nybliven 2åring som är rejält åksjuk, jättejobbigt för både barnet och oss. Efter samråd med BVC fick vi ge en fjärdeldels postafen (åksjuketablett) och detta hjälper ibland, och ibland inte. Finns inget samband med om barnet ätit eller druckit före eller under turen, hur svalt det är eller så. Är väldigt åksjuk själv så jag förstår verkligen hur h*n känner då jag själv tyvärr är expert. Iallafall så undrar jag över vad en annan personal på BVC sade när jag träffade denne som snabbast; att vi kunde prova vända bilbarnstolen framåt för att se om det blev bättre? Fast sånt råd kan man väl inte ge, eller?
    BVC är ofta fullkomligt outbildade, tyvärr! Jag har hört om föräldrar som blivit rekommenderade att vända sina 1åringar eller att ha de i knät t.o.m Skrikandes

    Jag förstår att det är jobbigt med åksjukt barn men jag hade absolut inte vänt framåt. Jag hade hellre avstått från att åka bil i den mån det går och bunkra upp med handdukar, våtservetter, hink osv. när man måste åka bil.
  • Fennyxx

    Stora problemet tycker jag är att alla bilbarnstolar är så otroligt otympliga. Tunga och svåra att bära, sedan knöligt att montera. För oss som inte har egen bil utan lånar eller hyr är det rätt jobbigt. Naturligtvis gör vi det i alla fall, men fattar inte hur det ska funka med två barn. Och bilbältesstol, de är ju enorma! Hade varit bra om det funnits lite smidigare lösningar. Någon som har något tips?

  • Joico
    Fennyxx skrev 2011-08-21 22:30:57 följande:
    Stora problemet tycker jag är att alla bilbarnstolar är så otroligt otympliga. Tunga och svåra att bära, sedan knöligt att montera. För oss som inte har egen bil utan lånar eller hyr är det rätt jobbigt. Naturligtvis gör vi det i alla fall, men fattar inte hur det ska funka med två barn. Och bilbältesstol, de är ju enorma! Hade varit bra om det funnits lite smidigare lösningar. Någon som har något tips?
    Bakåtvända bilbarnstolar med Isofix är ju förstås lättare att montera men det är ju inte säkert att alla bilar ni lånar har Isofix, så det är inte så smart att skaffa en ren Isofix-stol kanske... resterande stolar monteras på samma lika sätt, i stort sett. Visst är det lte krångligt, men jag tycker man kommer in i det rätt bra ändå efter några gånger.
    Britax Two-way tycker jag är lätt att bära och rätt lätt att montera. Vad har ni för stol nu?
    Bältesstolar finns ju i lite olika varianter, kanske får ni gå runt och kika lite efter en som är lite lättare att bära med sig. Jag inbillar mig att BeSafe IziUp är en sån stol, men jag veti nte.
Svar på tråden BARN I BIL - bakåtvänd, framåtvänd? Här finns fakta!