• jordgubbe0812

    Vi med barn UTAN diagnos!

    Hej.
    Läste bara här för att jag blev nyfiken.

    Det där med skakningar låter ju läskigt. Är det kollat så att det inte är epelepsi.

    Jag har läst ett antal trådar där du skriver om måttlig utvecklingsstörning. Jag tror att du är långtifrån ensam varken med diagnosen eller med att inte ha något namn på grundorsaken. Trots att man idag via kromosom-test kan få fler och fler diagnoser är ju människokroppen långt ifrån begriplig. Men det låter ju som att dina barn har drabbats av någonting som blir handikapp om man ärver generna från bägge föräldrarna.

    Men jag funderade på en sak. Enligt det jag läst ska de som har måttlig utvecklingsstörning kunna kommunicera med bilder och/eller tal. Du nämner att han inte talar. Vilken hjälp har ni fått för att hjälpa honom igång att kommunicera på att annat sätt som teckenspråk eller bildspråk.

    Vad äter hand för mat? Du skriver att han tuggar på allt utan mat. Betyder det att han sondas eller ger du honom mat i bitar.
    Det är kul att han lärt sig gå så pass sent. Det måste ju vara en morot åt andra med barn med sen motorisk utveckling att man inte ska ge upp för att det kan komma tillslut. Gå och sitta är ju de viktigaste momenten för att kunna klara sig själv.   
       

        
              

  • jordgubbe0812
    millchan skrev 2012-02-28 00:07:08 följande:


    Här är en bild på guldklimpen Rasmus som råkade trilla i syrrans leksaks låda Solig

    Nä tyvärr går vi inte på GBG men eventuellt ska vi remiteras dit för en "second opinion", vi bor i Östergötland Linköping!
    Vad gäller Rasmus nu så händer det typ inget men vi vill att det ska göras en muskel biopsi på honom så jag hoppas vi blir remiterade till det snart!
    Nu väntar vi på provsvar till Yuna, metabola prover är tagna men svaren har inte kommit än då dom är skickade till Sthlm på lab! 
    Sen väntar vi på ytterligare svar om hennes hjärna!   
    Hej.
    Jag har en ide/fråga.
    Man utreder ju orsaken till ett handikapp för barnets och familjen skull. För att barnet ska kunna få den hjälp, stöttning och prognoser som kan underlätta.
    Men man kan också utreda för föräldrarnas skull. För att de ska få reda på om orsaken är ärflig eller ej för att veta om de vågar skaffa fler barn.
    Är det en väg ni provat för att få svar?
    Fina foton. Yuna ser ut som har ett hyss på gång.
  • jordgubbe0812

    Det verkar ju lysande och jämföra kolik med syresättningsproblem. 

    Har man ett barn som har 3h ihållande skrik per dygn (definitionen på kolik) i 6 månader utan tendenser på miskning behöver man nog avlastning. Kolik brukar väl sällan vara mer än ca 2-3 månader och bara det gör att shaken-baby symdrom är det näst vanligaste dödsorsaken bland spädbarn.

    Det jag menar är att i ert fall är ju långsiktigheten det relevanta. Det är säkert så att enskilda moment/dagar med "normala" barn är lika jobbiga (t.ex ett 40-gradigt barn som vägrar dricka, kolik, etc) men det hör ju liksom inte hit.

    Men de jämförde inte med barnen i Afrika iallafall.

      

  • jordgubbe0812

    Det är något slagt hetsjakt på vagn. Det är naturligtvis så att det är bättre att gå än att inte gå (om man kan) men vagn i sig är ju liksom inte sämre än att åka bil eller att avstå från att ta promenader vilket många verkar göra istället. Så jag skulle rekomendera att du lär dig en kommentar eller fråga tillbaka som du trivs med när du vill förklara dig.
    "Därför att han inte får plats i dockvagnen" är mitt förslag.

    Har du dubbelvagn till bägge barnen eller varför har du inte gått över till rullstol?
    ( Rasmus måste väl ha svårt att få plats i vagnen, eller är han kort och smal? )

    För övrigt är din mans släkting inte bara bara socialt dålig, hon är dessutom snål.

  • jordgubbe0812

    Love!
    Det du kan kräva är att dina barn får en vistelse på dagis där de får chans att utvecklas från sin nivå och delta i gruppens gemenskap och aktiviteter.
    E,g om gruppen äter så ska dina barn få kladda med maten på ett sätt som 8-månaders gör medan resten av gruppen kanske tränar på att dricka mjölk ur glas utan att spilla.
    Eller under skogsutflykten: Alla barn är med men dina barn får känna på en grankotte medan resten av styrkan sorterar dem i storleksordning.

    Du har ingen formell rättighet att ställa krav på att få en assistent (och det lär inte vara lättare utan om du inte fått diagnos än) i sig men att barnen får den vistelse de har rätt till. MEN det är förskolans ansvar att kontakta specialpedagog för att få rätt extra hjälp och det ska baseras på behov och inte diagnoser.
    Utan extraresurser finns ju annars risk att hela avdelningen måste stå till baka och ingen får chans att utvecklas och utmanas som de ska.

  • jordgubbe0812

    Milchan, fy. Hoppas ni får hjälp nu !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Vi provade stödtecken till vår dotter som har en språkförsening. Hos oss fungerade det inte, talet kom igång tidigare. Men jag vet att de som får det att fungera är entusiastiska.

    Men om ni tänker på de sånger som använder tecken (imse vimse, i ett hus vid skogens slut ) etc får ni nog en ledtråd till hur intresserade era barn kommer vara. Ni kan ju även ta några tecken från dem och se om de fungerar i andra sammanhang.
    Rekomenderar sånghatten och hopphatten (dvd:er) från hattenförlaget där sånger är inspelat med tecken som stöd. Man behöver inte kunna tecken för att hänga med och det är blandning av sång, danser, munrörelser och lite 5 myror är fler än 4 elefanter pedagogik i modernare tappning .Passade min ettåring då, passar fortfarande min 4-åring.

  • jordgubbe0812

    Hattenförlaget
    http://www.hattenforlag.se

    Dvd:erna ligger under Film och musik
    Direktlänk (måste nog klippas och klistras in)
    http://www.hattenforlag.se/index.asp?mainId=104&prodcat=6&label=Film
    och musik

    Det är ett helt förlag som vänder sig mot språksvaga barn och dess föräldrar. Jag gillade som sagt sång och hopphatten, men tycker de barnböcker (en babblar och en pino) är mest som vilken barnbok som helst.

     

  • jordgubbe0812
    nirakanna2 skrev 2012-10-07 21:54:55 följande:
    Jag vet inte om min son kan passa in här? Han är 3,5 och väldigt sent språkligt. Vi har gått hos logoped ett år och nu fått remiss till hab, men inget hört på en månad, mer än att de bekräftade att remissen kommit dit när jag ringde för att kolla.... Jag blir så frustrerad, för hade han haft Down's syndrom t.ex. så hade det funnits en standardrutt att ta, men nu är det vi som får sparka på förskolan att använda tecken som stöd, vi som fått initiera logoped- och habkontakt och omgivningen har en massa motstridiga åsikter som "alla barn är olika, det kommer", "varför får han inte bättre hjälp/går på språkförskola" (vilket inte finns i vår kommun). Jag undrar om han är "tondöv" för språkljud, men hittar ingen info om det när jag försöker läsa på.

    Hej.
    Jag inboxar dig, tror det blir ganska OT annars.
  • jordgubbe0812
    Love83 skrev 2012-10-11 13:42:07 följande:
    Fan va ledsen jag är!

    Har fått ny bvc sköterska och vi pratades vid genom telefon då jag ville avboka vaccinationstid i morgon då ena killen fått vattkoppor. Eftersom hon var ny frågad hon lite kring barnen och jag talade om vår resa kring allt hur dom är mm.

    Varpå hon säger att det är inte vanligt att föräldrar vill inse att barnen är funktionshindrade. Alltså så kan det säkert vara men hon sa det på ett så konstigt vis. är det du som legat på och drivit detta framåt mm frågade hon. Jag fick försvara mig med att jag vill att pojkarna ska ha hjälp så fort som möjligt! desto tidigare desto bättre.

    Jag är ingen psykopat mamma som vill att det ska vara fel på mina barn, jag vill ju bara det bästa jag ser ju att de behöver hjälp. Känner bara att jag tappade orken vågar jag ens vara påstridig? är rädd att jag ska anses just på detta vis.

    funderar på att lista om oss så att pojkarna kan få gå på bvc på ett mindre sjukhus där de även har barnläkare ett par ggr i veckan och bättre kommunikation mellan bvc och barnmottagning på näl.

    hoppas det går bra för er andra.               
    Så var min 18 månaders kontroll typ. 
    sköterska: och så förstår hon väl mycket mer än 10 ord
    jag: Nja, inte mycket mer hon förstår ca 10 ord.
    sköterska: nöjd (kunde kryssa i färdighet)
    sköterska: och så kan hon väl peka ut kroppsdelar
    jag: nej
    sköterska: jo, men knän, näsa och så.
    jag: nej ( fullt medveten om var kroppsdelar är för något)
    sköterska: jaha, men jag kryssar i det iallafall. Det är nog bara du som inte tränat henne.

    Jag var också måttligt arg efter besöket. Jag hade inte förväntat mig några insatser men tyckte inte ett medveten felaktig journal var acceptabelt.

    Jag bytte sköterska och rekomenderar dig att göra detsamma.


  • jordgubbe0812

    Hoppas mötet blir av. Vad roligt att han har börjat ställa sig upp.  Glad

    Det finns mjukishjälmar att köpa i leksaksaffärer för äventyrslystna barn, dock brukar de väl bara finnas i en storlek.

  • jordgubbe0812
    Neko skrev 2013-01-03 10:39:58 följande:
    Jag har inte skrivit u tråden tidigare, ville höra er åsikt om en sak. Jag har ett barn som man inte vet vad som är fel på; det största symptomet är att han har ytterst lite tal/talförståelse. Det var endast fem ord tills han var fyra, nu är han sex och det har utökats lite men även de ord kan han/förstår är bristfälliga och uttalas underligt. Han har fortf blöjor och kan inte ha någon dygnsrytm en längre tid. Han har en del motoriska tics och är lite efter motoriskt på vissa grejer. Han har bra social kontakt och ögonkontakt och gör sig delvis förstådd med charader. Han har lika svårt att lära sig tecken som språk. Han äter också väldigt dåligt. Hursomhelst, vi har gjort mängder av utredningar som inte visar något; mri, sömn-eeg (pga misstänkt Landau-kleffner), genetiska tester, fysiska tester, psykologiska tester, hörseltester, metabola tester etc men inget visar något. Hans utredare på bup ville ge honom en autismdiagnos så att han skulle få möjlighet att gå i intensivterapi trots att han inte direkt uppfyllde symptomen så vi gick med på det och han fick den diagnosen plus ospecificerad utvecklingsstörning. Vi undrar nu om vi gjorde rätt. Intensivterapin har varit väldigt bra för honom och gett väldigt mycket men det känns inte som att han har autism även fast han fått den diagnosen och egentligen tycker inte de psykologer, specialpedagoger och läkare somhan träffat det heller men de tycker samtidigt att det är hans bästa chans till att få någon hjälp. Vad anser ni om det, att få en diagnos trots att det är fel. De säger att de utrett så långt det är möjligt nu och att det därför inte förhindrar ytterligare utredning att han fått den diagnosen.
    Hej.
    (Jag har en dotter med en språkstörning dock bra mycket mildare än er son. )

    Jag tycker ni generellt ni gör rätt som "väljer" en gränsfallsdiagnos för att få adekvat hjälp.  Jag antar att ibt försöker förstärka/få igång ett bra sätt för honom att kommunicera.  Det enda  negativa skulle väl vara om autismdiagnosen/utvecklingsstörningsdiagnosen gör att kommunikationssätt som annars skulle provats utesluts p.g.a diagnosen.

    Språkstörning ( som jag antar att din son har) brukar delas in i primär (finns ingen annan förklaring ) och sekundär ( till följd av andra funktionsnedsättningar som utvecklingsstörning, autism etc). 
    Det är ganska vanligt att språkklasser/grupper/skolor har som krav att språkförseningen är primär så eventuellt skulle en autismdiagnos kunna påverka möjligheterna att få gå i en sådan klass.

    När det gäller utvecklingsstörning så låter det mellan raderna som att du inte håller med om den bedömningen. Går det inte att göra om testerna på ett visa-härma sätt?  Kan ni lära honom saker på en 6-årings nivå via att visa och härma där man inte behöver språket för att utföra själva aktiviteten, t.ex spela fia? 
  • jordgubbe0812
    millchan skrev 2013-07-30 14:06:15 följande:
    Hej allihop, hoppas ni har/har haft en helt underbar sommar med värme.
    Vi har varit mest hemma, en liten tripp till Danmark på 3 dagar har vi gjort där barnen skötte sig riktigt bra.
    Endast hotellfrukosten var ett problem för dottern som skrek sig igenom frukosten men annars var dom duktiga.
    Här går det lite framåt i utvecklingen också, Rasmus börjar första lite uppmaningar som gå till toaletten, plocka upp bollen, peka ut var näsa och mage är mm och det är jätte roligt.
    Yuna gör inte uppmaningar ännu men hasar snabbt, äter som en häst, rycker leksaker från storebror mm.

    Nu har vi pratat med Uppsala universitetssjukhus om genetik provsvaren som vi skulle ha fått i maj då det hade gått ett år och dom sa att analysen var klar nu och att dom måste gå igenom provsvaren och vi kommer att få svar på testerna innan september.

    Hur går det för er andra, några framgångar i utveckling eller svar på prover/tester eller kanske tillochmed svar på vad era barn har?

    Ha det så bra kram          
    Men grattis, det är väl ett gigantiskt steg i utvecklingen. Det var väl inte länge sen du skrev att han inte förstod något alls och nu förstår han ju enkelt språk.  Det låter ju som förståelsebiten verkligen lossnat.
  • jordgubbe0812

    Hej.
    Det finns en tjej här på familjeliv som heter arianne03.  För flera år sedan var hon aktiv i en tråd om en tjej med ett barn som var funktionshindrat och kunde hjälpa till och hitta forskningsrapporter om olika kromosomfel. Vet att hon hjälpte flera personer.
    De hade unifär samma frågeställning som du, en udda diagnos och väldigt lite information.

    Ett tips är att kontakta henne och fråga om hon har lust och möjlighet att hjälpa till och söka i forskningsdatabasen. Signaturen fanns kvar och var enligt familjeliv aktiv senast nu ikväll.  Tråden heter för övrigt Klamaj och klamajs knaskompisar och handlade om ett barn som nu måste vara 5-6 år gamla.

Svar på tråden Vi med barn UTAN diagnos!