Glassig premiär för ny Min ort-film
Forum Sömn/Dygnsrytm - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur får jag min dotter att ligga kvar i sängen

  Tor 13 okt 2011 20:11 Läst 3405 gånger Totalt 14 svar
  Isabel­l2008
  Visa endast
  Tor 13 okt 2011 20:11

  Hej

  Har en dotter som fyller 2 år i december. Hon har i flera veckor tjafsat och bråkat varje kväll när hon ska gå och sova. Hon ligger inte kvar i sängen. Hon gör ALLT som går för att få mamma eller pappa att explodera! Hon testar alla gränser som går och ser hur långt hon kan gå.
  Hon har även fått för sig att hon inte ska sova på dagarna när hon är hemma, på dagis går det tillslut att få henne och sova. Hon behöver dagssömnen för annars är hon fruktansvärd frammåt kvällningen.
  Hon har även flyttat läggtiden. Förut somnade hon kl 19.00 men nu inte förens kl 20.00-21.00.
  Vi försöker lägga henne kl 19.30 nu, för att minska vår "springa fram och tillbaka med henne" period.

  Har provat allt känns det som:
  Varmt bad innan läggdags, välling, läsa böcker, lugnande musik, sitta brevid sängen, inte tala, gå tillbaka gåtillbaka gå tillbaka, somna i vår säng (total vägrar sova i vår säng), söva i vagn, klia ryggen, smeka håret..... inget fungerar!

  Hur får vi henne att somna utan bråk var eviga kväll...? Vi är totalt slutkörda som föräldrar...

 • Tor 13 okt 2011 20:19 #1

  Om hon inte somnar förrän 20-21 tycker jag det låter som ni ska minska längden på sömnen på dagen. Hur länge sover hon nu? Vår dotter sov 45min-1h i den åldern

 • Isabel­l2008
  Visa endast
  Tor 13 okt 2011 20:22 #2

  Hon sover inget på dagen förutom tis,ons,tors när hon går på dagis.

 • Tor 13 okt 2011 20:24 #4

  Tyvärr har jag inget bättre förslag än "tålamod":/ Vi har haft det precis som det du beskriver. Läggningar som har tagit två timmar med spring och bråk vid tandborstning mm. Nu (efter någon månad eller två) har det äntligen blivit mindre spring. Har ibland känts tröstlöst men vi har försökt att byta av varandra så att man får lite mer ledigt varannan kväll. Har ni testat att minska sovtiden på dagen? Det kanske räcker med en halvtimme för humöret...

 • Tor 13 okt 2011 20:24 #3

  Trotsperiod. Börjar tidigare för vissa och kan pågå i perioder fram till 3 år (tror jag)
  Det låter som att hon har för mycket energi på kvällen. Prova att minska sömnen på dagen? Vår son var likadan i samma ålder (är nu 2 1/2) och vi drog ner dagissömnen från 45 min till 30 min.

  Det var fortfarande jobbigt vid läggning men det gick mycket fortare iaf. Men allt går i perioder!

  Nu sover han 45 min på dagarna igen och vi ligger i hans säng på kvällarna tills han somnar eftersom han blivit mörkrädd.

  För vår son är det också viktigt att allt är samma varje kväll (pyamas, välling, saga) och att vi förbereder honom på att han ska sova ca 30 min innan. Dom förstår så mycket mer än man tror.

  Lycka till!

 • Isabel­l2008
  Visa endast
  Tor 13 okt 2011 20:28 #5

  Vi märker ju åp henne att hon behöver en kort vila även dagtid när hon är hemme, men även på dagis. Men hemma så kan det ta upp till tre timmar och får henne att ligga och sova en stund, men oftast så orkar vi inte hålla på utan låter henne till slut vara uppe i stället.... har försökt med att varje kväll är lika också, men till slut så tycker hon det blir för enformigt och lessnar på det hon vet skall komma och då blir hon ännu värre....

 • Tor 13 okt 2011 20:36 #6

  Om du kommer på något så säg till. Har samma problem, kanske vi som har dåligt tålamod men efter 10 sagor, 2 flaskor välling upp och kissat 3 gånger, fått vatten, sjung oändliga nattvisor och hon ser Inte de minsta trött ut får hon sitta med oss i soffan och somnar runt 10. Sover två timmar på dagis så de kanske är för mkt. Är 2,5 år.

 • Tor 13 okt 2011 20:38 #7
  Linda b1986 skrev 2011-10-13 20:36:46 följande:
  Om du kommer på något så säg till. Har samma problem, kanske vi som har dåligt tålamod men efter 10 sagor, 2 flaskor välling upp och kissat 3 gånger, fått vatten, sjung oändliga nattvisor och hon ser Inte de minsta trött ut får hon sitta med oss i soffan och somnar runt 10. Sover två timmar på dagis så de kanske är för mkt. Är 2,5 år.
  I ditt fall hade jag minskat till 1h sömn på dagis, då halverar du nog tiden nattningen tar.

  Somnar dottern inte får hon ligga och ha det tråkigt i mörkret brevid oss. Då somnar hon ofta ganska snart för hon är ju egentligen trött
 • Fre 14 okt 2011 13:55 #8

  Hej!
  Jag väntade med att ta bort spjälsängen till i dag då min dotter är 2 år och 4 månader.
  Runt 2 är ju den värsta trotsen och då kan det vara bra att inte ge dom den valmöjligheten att kunna lämna sin säng. Det är precis som om det gör dom lite full i sjutton att kunna göra som dom vill och kan då inte komma ner i varv.
  Så har det varit för mina barn.

  Mvh Ayasse

 • Fre 14 okt 2011 14:00 #9

  Tålamod! :)
  Det är skitjobbigt och man blir SÅ trött men med lite tålamod så går det över!
  Kan hända att er dotter har svårt att somna för att hon är övertrött?

  Vi hade precis samma problem med sonen, vid ungefär samma ålder. Tog flera timmar att söva honom varje kväll. Vi plockade bort dagsvilan, vi försökte lägga honom tidigare, vi la tillbaka dagsvilan men varje kväll så stannade jag hos honom tills att han somnade. höll kvar honom i sängen hur mycket han än skrek och sa att nu är det sovdags. Vi får leka mer imorgon. efter ett par månader så gick det över.

  Men ger ni däremot efter för skrik och spring så kan ni få hålla på i evigheter.
  min vännina hade exakt samma problem med sin son, vid samma ålder och hon orkade inte vara konsekvent. Hon har samma problem nu när pojken är 3.            


  Alexander 2009-03-11 -♥- Amanda 2010-06-23
 • Fre 14 okt 2011 16:25 #10

  Oj det verkar funka att vara konsekvent alltså. Får börja med detta snarast. Men hon är så jäkla jäkla envis.... Mutade igår med en cykel om hon sov i egen säng men hjälpte inte ett dugg:p

 • Fre 14 okt 2011 18:49 #11

  Kanske funkar det att lägga henne senare.
  Vi gjorde ett tag så att vi släckte ner i hela lägenheten och låg båda två bredvid vår pojke för att han skulle fatta att nu var det natt.

 • Fre 14 okt 2011 20:10 #12

  Jag håller med ovanstående om att konsekvens är bästa metoden. Vi har för det mesta bra perioder men det brukar ske varannan, var tredje månad att sonen trotsar vid läggningen fortfarande. Då tar det 2-7 dagar innan han ger sig. Det hör till deras utveckling att testa sig fram. Men barn mår som sagt bäst av att ha konsekventa föräldrar och att dom inte ges för många valalternativ. Max två har jag hört (typ vill du höra saga el sång?)

  Lättare sagt än gjort jag vet

 • Fre 14 okt 2011 20:14 #13

  Min dotter är likadan. Hon blir 3 i december.

  Hon får lov att somna i sin säng men får komma till oss sen. Jag sätter mig helt enkelt påp golvet i hennes rum med min laptop eller en bok så får hon ligga tills hon somnar. Går hon upp går vi tillbaka. Första veckorna tog det upp till 3 timmar. Men efter någon vecka så somnade hon på 5 min.
  Tyvärr var hon sjuk förra veckan och fick då sova i våran säng så tyvärr så sover hon inte i sin säng nu och jag gör inge t åt det för i morgon åker vi till svärföräldrarna i 5 veckor och där ska vi dela rum och säng.

  Så tålamod.

  Har jag sagt att vi ska sova ska vi sova.

  Det "roligaste" hon gjorde var en kväll. Jag sa nu är det godnatt.
  Gick till hennes rum. Hon kommer efter. Står i dörröppningen.
  "MAmma, jag ska INTE sova". SLAM! hon smäller igen dörren.

  Jag sitter kvar och efter ca 5 min kommer hon tillbaka.

  "Mamma jag kommer INTE IN, vill du någonting får DU komma UT!". SLAm. Hon smäller igen dörren igen. Jag satt kvar och väntade och till slut kom hon och la sig.  


 • Fre 14 okt 2011 20:14 #14

  Btw, min dotter sover inte heller på dagen fast hon behöver. På dagis sover hon ca 45min men inte hemma.
  Min dotter får gå och lägga sig runt 19. Hon går upp mellan 05 - 06.. Går ej att få henne att sova längre och hjälper inte att lägga henne senare.  


Svara i tråden: Hur får jag min dotter att ligga kvar i sängen
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Förälder
Svara i tråden...

Innehåll