Inlägg från: Flickan och kråkan |Visa alla inlägg
  • Flickan och kråkan

    Tips om olika sätt att stimulera 3,5-åring som vill lära sig bokstäver?

    Radioapans alfabet. Äldsta som alltid varit helt bokstavs- och siffertokig såg dem om och om och om och om igen , och växlade mellan bokstäverna innan han lärt sig ljuda och avkoda  . Sedan är det bra generellt att försöka koncentrera sig på ljuden inte på bokstävernas namn . Alfabetspussel har det lagts ett och annat här också .

  • Flickan och kråkan
    Kalinka skrev 2011-11-10 22:21:44 följande:
    Måste erkänna att jag känner mig lite kluven till det hela också. Jag lärde mig läsa (alldeles själv) tidigt, och det var inte bara roligt när jag skulle börja skolan. Att hela tiden ligga lågt före sina klasskompisar kan vara rätt jobbigt också.

    Samtidigt kan man ju liksom inte bromsa av den anledningen. Intresset finns ju där hos henne och är väldigt starkt.

    Det tycker jag inte ens du ska fundera över. Jag jobbar som lärare och det finns verkligen inga som helst nackdelar med att kunna läsa tidigt. Du kan utan tvekan ställa krav på ditt barns lärare att de ska utmana henne och ge henne det hon behöver. Jag tar emot elever inom ett enormt spann när de kommer som 13-åringar. Vissa har läst Moberg med behållning, andra knappt tagit sig igenom en Sune-bok. Självklart möter jag dem inte på samma sätt .

    Min äldsta blir 4 år här i jul och han har börjat läsa enkla böcker, sådana för nybörjarläsare. Knäckte ljudningen och avkodningen av enklare ord i våras men sedan har det legat på lite sparlåga fram tills nu i höst. Han har alltid haft ett väldigt intresse för bokstäver, siffror, färger, former. han är inte överbegåvad på något sätt bara ett intresse . Lillebror på 2½ är helt annorlunda. Kunde inte bry sig mindre. Älskar att bli läst för och så, men inte alls något intresse för det formella så att säga .  
Svar på tråden Tips om olika sätt att stimulera 3,5-åring som vill lära sig bokstäver?