Inlägg från: Mrs Firren |Visa alla inlägg
  • Mrs Firren

    Tips om olika sätt att stimulera 3,5-åring som vill lära sig bokstäver?

    Veritaslux skrev 2011-11-04 18:58:14 följande:
    Man kan träna små barn att lära sig "ordbilder" (känner igen orden) genom att skriva orden på papper/kartong som man sedan håller upp och leker med medan man säger orden (eller läser saga osv). Det ska vara ganska stora bitar, typ att man tar en A4:a och delar på tre. Med "ordbitarna" kan man sedan leka massa lekar, t.ex. att barnet själv får plocka fram orden, att de får plocka ord och man kommer på en saga om orden, eller att barnet hittar på en saga utifrån ord osv.

    Sedan är det bra att träna fonemen "ljuden" och att barnet lär sig tänka i ljud och ord och inte bara bilder. När barnet knäckt den koden (och inte har t.ex. dyslexi för de har svårare för det) kan de t.ex. förstå att ordet "tåg" är ett kort ord och inte ett långt.

    Sedan finns det mycket pysselböcker, av varierande kvalitet förstås, men de flesta barn tycker ofta det är roligt att knepa och knåpa och klistra in klistermärken (som de inte förstår att det finns en pedagogik bakom).

    Precis det där kör de med på vår förskola. Där börjar de med bokstäver, ord, skriva, läsa redan med de riktigt små barnen. Vårt barn började där efter sommaren (2 år) och han har blivit mycket intresserad av ord. Vet sitt eget namn och flera andra ord, kan sin bokstav.

    En grej de gör där är att de har små lappar med ord på olika ställen i hela förskolan. Varje barn har också  en ask med ord som är viktiga för just dem - sitt namn, mamma, pappa, ev syskon, husdjur osv. Sen har de speciella ordlådor för olika tillfällen - byta blöja, äta mat osv. Man kanske kan ha det i bilen när man åker långt tänker jag.

    V har köpt en lamineringsmaskin på Clas O (billig grej) och har också börjat köra med bilder, siffror och ord hemma. Så himla roligt! 
  • Mrs Firren

    Jo, på förskolan "tränar" de skrivning med de små också, t.ex. "skriva" i sanden med en pinne, skriva sitt namn på teckningar.

    Vi har plockat upp det hemma och skriver alltid vad det är vi ritar, eller han ritar. Just nu är han mer intresserad av att skriva än att rita.  

Svar på tråden Tips om olika sätt att stimulera 3,5-åring som vill lära sig bokstäver?