• Anne69

    FP - när barnen är på dagis?

    Men varför i hela friden bryr du dig om detta???? Låt folk sköta sitt.....och sköt du ditt!

  • Anne69

    Och för ordningens skull.....det finns inget som hindrar att man får lön och föräldrapenning samtidigt! Det finns inte heller något som hindrar att man tar ut föräldrapenning på lägstanivå samtidigt som barnet går på förskolan, så länge man kortar dagen med en timme.

  • Anne69
    Nr 14 skrev 2011-11-09 22:29:43 följande:
    Anne69: Menar du att man kan ta ut lön och föräldrapenning samtidigt?? Alltså få lön 5 dagar i veckan och fp 5 dagar i veckan? Det va nåt nytt...men du verkar ju ha...koll...

    Ja, det går alldeles utmärkt. Det finns inget krav på löneavdrag, varken helt eller delvis vid föräldraledighet. Det som gäller för att man ska ha rätt till föräldrapenning är att man avstår från arbete och att man vårdar barnet. För att få hel föräldrapenning på lägstanivå räcker det att man förkortar sin arbetstid med minst 1/8, vanligtvis motsvarande en timme.

    När det gäller detta med barnens vistelsetider så bedöms de ju faktiskt individuellt, utifrån det enskilda barnets och familjens behov. Så länge man inte själv vet något om detta tycker jag att man ska låta bli att tycka något om vistelsetiderna. Lagen ger bara en minimirättighet! 
  • Anne69
    Nr 14 skrev 2011-11-09 22:45:16 följande:
    Kyanita: Mamman ska jobba måndag-torsdag. 4-åringen ska vara på dagis måndag-fredag 7-17 och 1-åringen måndag-torsdag 7-17. Enligt mamman är det för att hon vill ha egentid med minsta barnet och att det stora barnet tappar kontakten med sina jämnåriga om han inte är på dagis varje dag.

    Det kanske är så att 4-åringen har något särskilt behov? Eller att 1-åringen har det? Då är det helt ok!
  • Anne69
    cosinus skrev 2011-11-10 08:37:53 följande:
    Menar du alltså att man kan ta semester och FP samtidigt. Det borde ju gå enligt vad du skriver. Det trodde jag inte var tillåtet.

    Nej, det kan man inte och det har jag inte heller skrivit. Föräldraledighet och semester är två helt olika ledighetsgrunder. För att ha rätt till föräldrapenning måste man vara föräldraledig.
  • Anne69

    I ditt exempel är ju dina studier att jämställa med arbete.....och det måste du ju avstå ifrån för att ha rätt till föräldrapenning! Och om jag vore din arbetsgivare skulle jag tycka det var märkligt att du angav felaktig ledighetsgrund - särskilt skulle jag i o för sig reagera om du gjorde tvärtom o sa att du var föräldraledig och i själva verket studerade. Du omfattas ju vanligtvis av betydligt fler förmåner om du är föräldraledig än om du är tjl för studier.

    I verkligheten kan man ju sen varva - livet ser ju inte alltid ut som trygghetssystemen! Ena dagen är man föräldraledig, andra dagen studerar man, tredje har man semester. Men om man vill hålla rätt på det så är reglerna ganska enkla egentligen. 

Svar på tråden FP - när barnen är på dagis?